Melanzane di Parmigiana

Ik ben dol op Italië, het land, de natuur en vooral het eten! Wat eet je daar heerlijk, pure smaken, goede kazen en lekkere olijfolie. Om over het ijs maar niet te zwijgen.  Ik heb melanzane di Parmigiana nog nooit in Italië gegeten, maar ik had het al wel een tijdje op mijn lijstje staan. Ik hou van ovenschotels, meestal maak ik die dan al in de middag, zodat ik het ‘s avonds alleen nog maar in de oven hoef te schuiven. Ideaal!

Ingrediënten voor 4 personen
2 grote aubergines
8 tomaten (of 2 blikken tomatenblokjes op sap)
1 ui
2 tenen knoflook
Handjevol verse tijm
1 rode peper
Handjevol verse basilicum
2 tl oregano
Parmezaan
1 bol buffelmozzarella
Zeezout
Olijfolie met provençaalse kruiden, zout en knoflook (zelf maken)

Bereidingswijze
Begin met de tomatensaus hak de knoflook en de peper fijn en snipper de ui en fruit deze aan in wat olie.

Voeg de gehakte tomaten toe en de oregano en de verse tijm.

Laat de tomatensaus ongeveer 20 minuten zachtjes pruttelen. Voeg op het laatst nog wat zeezout en de verse basilicum toe.

Snij de aubergine in dunne plakken. Je kan dit met een mandoline doen, maar ook met een mes.

Laat een grillpan goed heet worden.

Bestrijk de aubergine met de kruiden olie (gebruik niet te veel) en grill ze aan weerszijden bruin.

Laat de aubergine uitlekken op een keukenpapiertje.

Verdeel de tomatensaus over de bodem van een ovenschaal.

Leg hierop een laag van de gegrilde aubergine. Snij de mozzarella in plakken en leg deze op de aubergine.

Vervolgens leg je hier weer een laag saus op en herhaal je de stappen.

Je eindigt met tomatensaus en wat mozzarella erop.

Bestrooi het royaal met Parmezaan en bak de melanzane in ongeveer 20 minuten af op 200 graden.

Serveer met gnocchi, aardappeltjes, brood of verse pasta.

Couscous Salade Niçoise
Save the Date: Fort Festijn 28 oktober!
Bewaar
27 Comments
  • Martje

    2 oktober 2015 at 16:07 Beantwoorden

    Dankjewel (voor al je fijne recepten trouwens, vaak een goede mix tussen professioneel en goed te doen) ik had even niet zo’n zin in granen en wel in Italiaans dus dit lijkt me perfect voor vanavond

  • Liesbeth

    29 januari 2015 at 21:42 Beantwoorden

    Hoi Pauline, zou je van dit recept ook een lasagne kunnen maken door lasagnebladen toe te voegen? Een melanzane lasagne lijkt me zo lekker maar gek genoeg vind ik nergens een recept 😛

  • Daphne

    29 oktober 2014 at 19:42 Beantwoorden

    Was heerlijk! \r\nAlle tips doorgenomen en volgende keer een aangepaste versie proberen. Vooral de schil er af halen is een goeie.

  • Bertien

    29 september 2014 at 19:47 Beantwoorden

    Echt heerlijk gegeten. We hebben ervan gesmuld. Voor herhaling vatbaar.

  • louise

    21 juli 2014 at 21:23 Beantwoorden

    Als ik de ingredienten bekijk en dus t recept denk ik dat dit ook Vzl bestand is?\r\nWat is gnocchi.en kooo je dat ook bij de turk.\r\n\r\ngr.\r\nlouise

    • Pauline

      22 juli 2014 at 00:13 Beantwoorden

      Is niet VZL proof. Gnocchi is een aardappel-bloem product. Erg lekker!

  • A.J.

    21 juli 2014 at 17:17 Beantwoorden

    Een gezond en snel ovenrecept.\r\nEen probleem, er wordt hier geen aubergine gegeten.\r\nWat krijg je als je de aubergine door courgette verwisselt.\r\nVerandert het recept in tijd, temperatuur en misschien in naam?\r\nKan je hier je licht over laten schijnen.\r\nMet vriendelijke groeten,\r\nAJ

    • Pauline

      22 juli 2014 at 00:15 Beantwoorden

      Dan is het geen melanzane meer maar een skinny lasagna van courgette. Garing blijft gelijk 🙂

  • Novella

    11 april 2014 at 17:56 Beantwoorden

    Mijn zus (koningin melanzane alla parmigiana-maakster) schilt de aubergine voor de helft (stroken dus). Misschien een tip.

  • Yvonne Goudzwaard

    8 februari 2014 at 21:57 Beantwoorden

    het was echt heerlijk! Mijn tip gebruik iets meer tomaat dan heb je iets meer saus!

  • Anna

    3 februari 2014 at 20:05 Beantwoorden

    Hoi Pauline, ik maak dit recept al jaren. Een van mijn fevorieten. Met aubergines zoals wij ze in nederland kennen (uit de kas dus) helaas een stuk minder lekker. Tip: ze bij de lokale turk te halen.

  • Malou

    3 februari 2014 at 17:26 Beantwoorden

    Thanks voor het idee’tje, ik ga hem dan niet op #meatfreemonday maken.. maar van de week komt ‘ie zeker een keer uit de oven!

  • Ingrid

    19 december 2013 at 11:24 Beantwoorden

    Lijkt me lekker. Ik ga het zaterdag maken. Is 200 graden voor de oven en dus 180 graden heteluchtoven?\r\n\r\nGroetjes,\r\n\r\nIngrid

    • Pauline

      19 december 2013 at 18:03 Beantwoorden

      Bedoel je 200 graden voor boven en onder warmte? Het zou kunnen dat hij dan iets eerder klaar is.

  • Foodloveandhappiness

    25 oktober 2012 at 22:19 Beantwoorden

    Oeh la la dat wil ik ook wel ! Lekker hoor

    • Pauline

      26 oktober 2012 at 20:40 Beantwoorden

      Jaa lekker he 😉

      • lidia fluit

        30 oktober 2012 at 15:42 Beantwoorden

        pauline,dit recept is inderdaad heerlijk. ik zelf ben met een italiaan getrouwd geweest.en mijn ex/en zoon hebben allebei een trattoria met authentieke gerechten van mamma mia.een andere manier van aubergines grillen is de aubergineplakjes door geklopt ei te doen daarna lichtjes door de bloem en daarna een voor een bakken in een koekenpan met wat olie vevolgens laag op laag in de schaal. wat diepvries doperwtjes in de saus toe voegen is ook heerlijk

        • Pauline

          30 oktober 2012 at 20:17 Beantwoorden

          Oh dank je wel en tnx voor de tip 😉 ik ga het een keer proberen.

  • Daisy

    23 oktober 2012 at 18:23 Beantwoorden

    Ik krijg er honger van!

  • Brenda (Kookt!)

    22 oktober 2012 at 09:34 Beantwoorden

    Ziet er heerlijk uit Paulien. \r\nEn dit lijkt me echt heeel erg lekker! \r\nWij zijn ook gek op ovenschotel. \r\nGa ik bewaren (en binnenkort maken natuurlijk ;-))

    • Pauline

      22 oktober 2012 at 11:30 Beantwoorden

      Ja he? Ik ook ben er dol op 😉 Caroline als je te veel olie gebruikt vind ik het juist niet zo lekker, de aubergine gaart natuurlijk nog na in de oven. Ik geloof meteen dat je in Italie de lekkerste ooit gegeten hebt 😉

  • Caroline Brouwer

    21 oktober 2012 at 21:53 Beantwoorden

    Dit is zo lekker! Ik maak het ook wel,maar heb het ooit op een Italiaanse cuirseboot (niet van de Costa ;-)) gegeten en dat was zo lekker, daarna nooit meer zo lekker gegeten. Heel belangrijk dat je aubergines goed gaar zijn (bakken met veel olijfolie).

  • Nell Nijssen

    21 oktober 2012 at 15:55 Beantwoorden

    Lekker! Alleen die aubergine, gegrild mét schil. Ik kan er maar niet aan wennen en schil hem dus altijd. Vind de schil zo taai worden. Of ben ik gewoon een verwende babyvoer-eter?

    • Pauline

      21 oktober 2012 at 18:22 Beantwoorden

      Dank 🙂 Schillen? Daar heb ik nog nooit van gehoord 😉 als je mooie dunne plakjes maakt proef je de schil bijna niet. Althans dat is mijn ervaring

  • Simone

    21 oktober 2012 at 11:57 Beantwoorden

    Het water loopt me in de mond, wat ziet dat er lekker uit!

Plaats een reactie