fbpx
Menu

Melanzane di Parmigiana

Ik ben dol op Italië, het land, de natuur en vooral het eten! Wat eet je daar heerlijk, pure smaken, goede kazen en lekkere olijfolie. Om over het ijs maar niet te zwijgen.  Ik heb melanzane di Parmigiana nog nooit in Italië gegeten, maar ik had het al wel een tijdje op mijn lijstje staan. Ik hou van ovenschotels, meestal maak ik die dan al in de middag, zodat ik het ’s avonds alleen nog maar in de oven hoef te schuiven. Ideaal!

Ingrediënten voor 4 personen
2 grote aubergines
8 tomaten (of 2 blikken tomatenblokjes op sap)
1 ui
2 tenen knoflook
Handjevol verse tijm
1 rode peper
Handjevol verse basilicum
2 tl oregano
Parmezaan
1 bol buffelmozzarella
Zeezout
Olijfolie met provençaalse kruiden, zout en knoflook (zelf maken)

Bereidingswijze
Begin met de tomatensaus hak de knoflook en de peper fijn en snipper de ui en fruit deze aan in wat olie.

Voeg de gehakte tomaten toe en de oregano en de verse tijm.

Laat de tomatensaus ongeveer 20 minuten zachtjes pruttelen. Voeg op het laatst nog wat zeezout en de verse basilicum toe.

Snij de aubergine in dunne plakken. Je kan dit met een mandoline doen, maar ook met een mes.

Laat een grillpan goed heet worden.

Bestrijk de aubergine met de kruiden olie (gebruik niet te veel) en grill ze aan weerszijden bruin.

Laat de aubergine uitlekken op een keukenpapiertje.

Verdeel de tomatensaus over de bodem van een ovenschaal.

Leg hierop een laag van de gegrilde aubergine. Snij de mozzarella in plakken en leg deze op de aubergine.

Vervolgens leg je hier weer een laag saus op en herhaal je de stappen.

Je eindigt met tomatensaus en wat mozzarella erop.

Bestrooi het royaal met Parmezaan en bak de melanzane in ongeveer 20 minuten af op 200 graden.

Serveer met gnocchi, aardappeltjes, brood of verse pasta.

Word gratis MEMBER van Uit Pauline’s keuken en bewaar al je favoriete recepten en maak weekmenu’s in je persoonlijke account & profiteer van exclusieve aanbiedingen.

Meld je aan

Pauline houdt van goede koffie, koken (vooral lekker eten), lokale marktjes en verzamelt kookboeken. Haar hele dag staat in het teken van eten, ze raakt er niet over uitgepraat. Ze komt haar bed uit voor een lekker ontbijt (en koffie) en kan de hele dag nadenken over wat ze die avond gaat eten.

31 reacties

  • Sabine
    21 maart 2019 om 11:42

    Heb ‘M al eens gemaakt, erg lekker! Ik vraag me altijd af hoe je het het beste kunt doen als je de schotel al ‘S middags maakt? Zet je ‘M dan afgedekt in de (niet verwarmde) oven klaar of ga je ‘M eerst nog in de koelkast zetten (maar dan miet de schotel toch eerst afkoelen)? Dit ga ik dan dit weekend doen... alvast bedankt!

  • Annika
    18 december 2018 om 10:49

    Haha, of de afzuigkap goed aanzetten natuurlijk ;)

  • anke
    15 december 2018 om 20:17

    zet wel even je brandalarm uit als je met de grillpan in de weer gaat!

  • S.tel
    21 oktober 2017 om 21:53

    Hoi Pauline, heb net weer je skinny moussaka gemaakt, heerlijk! Maar is het enige verschil met melanzane dat er geen kaneel ingaat en wel mozzarella?

  • Pauline
    2 oktober 2015 om 23:37

    Leuk om te horen thanks!

  • Martje
    2 oktober 2015 om 16:07

    Dankjewel (voor al je fijne recepten trouwens, vaak een goede mix tussen professioneel en goed te doen) ik had even niet zo'n zin in granen en wel in Italiaans dus dit lijkt me perfect voor vanavond

  • Liesbeth
    29 januari 2015 om 21:42

    Hoi Pauline, zou je van dit recept ook een lasagne kunnen maken door lasagnebladen toe te voegen? Een melanzane lasagne lijkt me zo lekker maar gek genoeg vind ik nergens een recept :P

  • Daphne
    29 oktober 2014 om 19:42

    Was heerlijk!
    Alle tips doorgenomen en volgende keer een aangepaste versie proberen. Vooral de schil er af halen is een goeie.

  • Bertien
    29 september 2014 om 19:47

    Echt heerlijk gegeten. We hebben ervan gesmuld. Voor herhaling vatbaar.

  • Pauline
    22 juli 2014 om 00:15

    Dan is het geen melanzane meer maar een skinny lasagna van courgette. Garing blijft gelijk :)

  • Pauline
    22 juli 2014 om 00:13

    Is niet VZL proof. Gnocchi is een aardappel-bloem product. Erg lekker!

  • louise
    21 juli 2014 om 21:23

    Als ik de ingredienten bekijk en dus t recept denk ik dat dit ook Vzl bestand is?
    Wat is gnocchi.en kooo je dat ook bij de turk.

    gr.
    louise

  • A.J.
    21 juli 2014 om 17:17

    Een gezond en snel ovenrecept.
    Een probleem, er wordt hier geen aubergine gegeten.
    Wat krijg je als je de aubergine door courgette verwisselt.
    Verandert het recept in tijd, temperatuur en misschien in naam?
    Kan je hier je licht over laten schijnen.
    Met vriendelijke groeten,
    AJ

  • Novella
    11 april 2014 om 17:56

    Mijn zus (koningin melanzane alla parmigiana-maakster) schilt de aubergine voor de helft (stroken dus). Misschien een tip.

  • Yvonne Goudzwaard
    8 februari 2014 om 21:57

    het was echt heerlijk! Mijn tip gebruik iets meer tomaat dan heb je iets meer saus!

  • Anna
    3 februari 2014 om 20:05

    Hoi Pauline, ik maak dit recept al jaren. Een van mijn fevorieten. Met aubergines zoals wij ze in nederland kennen (uit de kas dus) helaas een stuk minder lekker. Tip: ze bij de lokale turk te halen.

  • Pauline
    3 februari 2014 om 18:48

    Leuk om te horen.

  • Malou
    3 februari 2014 om 17:26

    Thanks voor het idee'tje, ik ga hem dan niet op #meatfreemonday maken.. maar van de week komt 'ie zeker een keer uit de oven!

  • Pauline
    19 december 2013 om 18:03

    Bedoel je 200 graden voor boven en onder warmte? Het zou kunnen dat hij dan iets eerder klaar is.

  • Ingrid
    19 december 2013 om 11:24

    Lijkt me lekker. Ik ga het zaterdag maken. Is 200 graden voor de oven en dus 180 graden heteluchtoven?

    Groetjes,

    Ingrid

  • Pauline
    30 oktober 2012 om 20:17

    Oh dank je wel en tnx voor de tip ;) ik ga het een keer proberen.

  • lidia fluit
    30 oktober 2012 om 15:42

    pauline,dit recept is inderdaad heerlijk. ik zelf ben met een italiaan getrouwd geweest.en mijn ex/en zoon hebben allebei een trattoria met authentieke gerechten van mamma mia.een andere manier van aubergines grillen is de aubergineplakjes door geklopt ei te doen daarna lichtjes door de bloem en daarna een voor een bakken in een koekenpan met wat olie vevolgens laag op laag in de schaal. wat diepvries doperwtjes in de saus toe voegen is ook heerlijk

  • Pauline
    26 oktober 2012 om 20:40

    Jaa lekker he ;)

  • Foodloveandhappiness
    25 oktober 2012 om 22:19

    Oeh la la dat wil ik ook wel ! Lekker hoor

  • Daisy
    23 oktober 2012 om 18:23

    Ik krijg er honger van!

  • Pauline
    22 oktober 2012 om 11:30

    Ja he? Ik ook ben er dol op ;) Caroline als je te veel olie gebruikt vind ik het juist niet zo lekker, de aubergine gaart natuurlijk nog na in de oven. Ik geloof meteen dat je in Italie de lekkerste ooit gegeten hebt ;)

  • Brenda (Kookt!)
    22 oktober 2012 om 09:34

    Ziet er heerlijk uit Paulien.
    En dit lijkt me echt heeel erg lekker!
    Wij zijn ook gek op ovenschotel.
    Ga ik bewaren (en binnenkort maken natuurlijk ;-))

  • Caroline Brouwer
    21 oktober 2012 om 21:53

    Dit is zo lekker! Ik maak het ook wel,maar heb het ooit op een Italiaanse cuirseboot (niet van de Costa ;-)) gegeten en dat was zo lekker, daarna nooit meer zo lekker gegeten. Heel belangrijk dat je aubergines goed gaar zijn (bakken met veel olijfolie).

  • Pauline
    21 oktober 2012 om 18:22

    Dank :) Schillen? Daar heb ik nog nooit van gehoord ;) als je mooie dunne plakjes maakt proef je de schil bijna niet. Althans dat is mijn ervaring

  • Nell Nijssen
    21 oktober 2012 om 15:55

    Lekker! Alleen die aubergine, gegrild mét schil. Ik kan er maar niet aan wennen en schil hem dus altijd. Vind de schil zo taai worden. Of ben ik gewoon een verwende babyvoer-eter?

  • Simone
    21 oktober 2012 om 11:57

    Het water loopt me in de mond, wat ziet dat er lekker uit!

Reacties zijn gesloten voor dit bericht.