Voeg naar wens honing en of kurkuma toe.

Verse gemberthee met citroen en honing

Verse gemberthee is niet meer dan heet water met gember en citroen. Niet echt een recept te noemen. Toch deel ik het met jullie omdat het nu mijn favo drankje is naast koffie en spa rood. En het helpt ontzettend goed bij verkoudheid en zere keeltjes. Precies waar iedereen last van heeft met dit koude weer. Heb je echt een flinke verkoudheid te pakken, dan kan je ook een kwart theelepeltje kurkuma toevoegen. Dat schijnt ontstekingsremmend te werken.

Qua drinken ben ik best een moeilijk persoon. Ik drink nauwelijks alcohol, geen frisdrank en geen sappen uit pak. Wat blijft er dan over; water, versgeperste sappen, koffie en thee. Omdat ik houd van frisse smaken voeg ik altijd een schijfje citroen toe. Niet aan mijn koffie maar wel aan mijn spa rood, water of thee. Dat vind ik lekker.

Maar af en toe wil je ook wel even wat anders. En toen was daar ineens gemberthee. Je kunt het gelukkig op steeds meer plekken in de horeca bestellen. Maar thuis drink ik het ook iedere dag. In het begin kan gemberthee best even wennen zijn, het is vrij scherp van smaak. Maar daarvoor biedt de honing uitkomst. Die maakt de gemberthee zachter en zoeter. Zelf drink ik het zonder honing. Maar ik ben dan ook niet zo’n zoetekauw. Over het algemeen geldt hoe fijner je de gember snijdt, hoe intenser de smaak wordt. Wil je echt een hele sterke gemberthee, dan kan je de gember ook raspen en dan toevoegen aan je hete water. Ik ben benieuwd wat je ervan vindt.

vers gemberthee met citroenvers gemberthee met citroen

Ingrediënten voor 1 gemberthee
200 ml heet water
2 – 3 plakjes verse gember
1 schijfje bio citroen
1 tl honing
Optioneel 1/4 tl kurkuma

Zo maak het
Was de citroen goed. Gebruik bij voorkeur een biologische onbespoten citroen. Snijd hier een dun plakje van af en doe dit in een glas.

Snijd de gember in hele dunne plakjes. Je kunt het ook met een dunschiller doen, maar dan zou ik wel wat extra plakjes toevoegen. Voeg dit bij de citroen.

Giet heet water op de gember en de citroen.  Laat de thee een paar minuten trekken.

Voeg naar wens honing en of kurkuma toe.

ingredient-honing-2Voeg naar wens honing en of kurkuma toe.vers gemberthee met citroen

Laat het mij vooral weten via Instagram, Facebook  of Twitter met de hashtag #UITPAULINESKEUKEN  als je dit gemaakt hebt. Vind ik super leuk! 

Mijn 3e kookboek FEEL GOOD FOOD ligt nu in de (digitale) boekhandel  Boordevol lichte en makkelijke recepten. Bestellen kan  hier.

Behoort dit recept tot jouw favorieten? Klik op “Bewaar’ of vink het hartje aan, dan wordt dit recept aan jouw favorieten toegevoegd. En wist je dat je tegenwoordig ook je eigen weekmenu kan samenstellen? Dat doe je hier. Handig he? 

Fresh & Easy: Spinazietaart met feta
Diary Januari #2
Bewaar
14 Comments
 • Jacqueline peeters

  20 september 2017 at 15:02 Beantwoorden

  Ook gemaakt. Zonder honing. Inderdaad lekker pittig en lekker.

 • Esther

  18 september 2017 at 15:06 Beantwoorden

  Heerlijk, goed voor een onrustige maag en verwarmend inderdaad.

 • Hanne

  26 januari 2017 at 16:01 Beantwoorden

  Koud met ijsblokjes een prima dorstlesser, er staat hier altijd een kan in de koelkast.

 • heidi

  24 januari 2017 at 18:52 Beantwoorden

  Ziet der echt heerlijk uit. Zeker als je zo een verkoudheid heb is zo een gembertreetje altijd super..!

 • Carola de Boer

  24 januari 2017 at 17:58 Beantwoorden

  Zelf ben ik ook een ‘moeilijke’ drinker, Koffie ruikt lekker maar het smaakt me niet. Frisdranken; een paar slokjes of 1 glaasje maar dan houdt het op. Alcohol; mwah
  Geef mij maar water, thee en af en toe een vers sapje. Sinds ongeveer een jaar is gemberthee mijn favoriet. Gewoon een plak in heet water. Heel erg lekker zo gemaakt.
  Daarnaast heeft het voor mij fysiek ook een positieve uitwerking gehad, wat wil je nog meer.

 • Jonna@burgertrutjesNL

  24 januari 2017 at 17:52 Beantwoorden

  Helaas houd ik niet zo van gember…..

 • Kim

  24 januari 2017 at 15:21 Beantwoorden

  Een moeilijke drinker.. nee joh, juist makkelijk! Water is er altijd :). Ik voelde me vroeger wel eens bezwaard als mensen dan zeiden water? Ja, maar ik heb ook.. “en dan alles wat ze aan drinken in huis hebben op gaan noemen”. Nee, gewoon water haha.

 • Nadia

  24 januari 2017 at 12:38 Beantwoorden

  Ik ben ook al jaren verlekkerd op gemberthee! Stom dat ik er dan nooit aan gedacht heb hem zelf te maken haha Daar gaat dit receptje vanaf nu verandering in brengen!

 • anouk

  24 januari 2017 at 11:48 Beantwoorden

  Ik heb het nooit durven bestellen, maar ik ga het denk ik vandaag toch maar eens maken aangezien we nog gember over hebben van een curry van vorige week. Ik ben heel benieuwd!

  • Pauline

   24 januari 2017 at 17:09 Beantwoorden

   Ik ben ook benieuwd, het kan best even wennen zijn in het begin.

   • Desiree

    24 januari 2017 at 20:50 Beantwoorden

    Kun je ook gember uit pot nemen bij gebreke van verse gember?

    • Pauline

     25 januari 2017 at 15:38 Beantwoorden

     Dat is vaak gesuikerd. Dus ik weet niet of dat lekker is.

   • Anouk

    25 januari 2017 at 14:44 Beantwoorden

    Nou… Het heeft me positief verrast! Ik heb er geloof ik wel nog vrij veel honing in gedaan, maar ik vind het erg lekker en verfrissend!

 • Femke

  24 januari 2017 at 09:04 Beantwoorden

  Hoi Pauline,
  Wij drinken deze thee al jaren en noemen deze thee: ‘toverthee’. Vooral omdat er in gember en citroen onwijs veel goede dingen zitten. Het geeft lekker veel pit. En dat voor een thee :-).
  Grts, Femke (Caravanity)

Plaats een reactie