Menu

Verse gemberthee met citroen en honing

Verse gemberthee is niet meer dan heet water met gember en citroen. Niet echt een recept te noemen. Toch deel ik het met jullie omdat het nu mijn favo drankje is naast koffie en spa rood. En het helpt ontzettend goed bij verkoudheid en zere keeltjes. Precies waar iedereen last van heeft met dit koude weer. Heb je echt een flinke verkoudheid te pakken, dan kan je ook een kwart theelepeltje kurkuma toevoegen. Dat schijnt ontstekingsremmend te werken.

Qua drinken ben ik best een moeilijk persoon. Ik drink nauwelijks alcohol, geen frisdrank en geen sappen uit pak. Wat blijft er dan over; water, versgeperste sappen, koffie en thee. Omdat ik houd van frisse smaken voeg ik altijd een schijfje citroen toe. Niet aan mijn koffie maar wel aan mijn spa rood, water of thee. Dat vind ik lekker.

Maar af en toe wil je ook wel even wat anders. En toen was daar ineens gemberthee. Je kunt het gelukkig op steeds meer plekken in de horeca bestellen. Maar thuis drink ik het ook iedere dag. In het begin kan gemberthee best even wennen zijn, het is vrij scherp van smaak. Maar daarvoor biedt de honing uitkomst. Die maakt de gemberthee zachter en zoeter. Zelf drink ik het zonder honing. Maar ik ben dan ook niet zo’n zoetekauw. Over het algemeen geldt hoe fijner je de gember snijdt, hoe intenser de smaak wordt. Wil je echt een hele sterke gemberthee, dan kan je de gember ook raspen en dan toevoegen aan je hete water. Ik ben benieuwd wat je ervan vindt.

vers gemberthee met citroenvers gemberthee met citroen

Ingrediënten voor 1 gemberthee
200 ml heet water
2 – 3 plakjes verse gember
1 schijfje bio citroen
1 tl honing
Optioneel 1/4 tl kurkuma

Zo maak het
Was de citroen goed. Gebruik bij voorkeur een biologische onbespoten citroen. Snijd hier een dun plakje van af en doe dit in een glas.

Snijd de gember in hele dunne plakjes. Je kunt het ook met een dunschiller doen, maar dan zou ik wel wat extra plakjes toevoegen. Voeg dit bij de citroen.

Giet heet water op de gember en de citroen.  Laat de thee een paar minuten trekken.

Voeg naar wens honing en of kurkuma toe.

ingredient-honing-2Voeg naar wens honing en of kurkuma toe.vers gemberthee met citroen

Laat het mij vooral weten via Instagram, Facebook  of Twitter met de hashtag #UITPAULINESKEUKEN  als je dit gemaakt hebt. Vind ik super leuk! 

Mijn 3e kookboek FEEL GOOD FOOD ligt nu in de (digitale) boekhandel  Boordevol lichte en makkelijke recepten. Bestellen kan  hier.

Behoort dit recept tot jouw favorieten? Klik op “Bewaar’ of vink het hartje aan, dan wordt dit recept aan jouw favorieten toegevoegd. En wist je dat je tegenwoordig ook je eigen weekmenu kan samenstellen? Dat doe je hier. Handig he? 

Word gratis MEMBER van Uit Pauline’s keuken en bewaar al je favoriete recepten en maak weekmenu’s in je persoonlijke account & profiteer van exclusieve aanbiedingen.

Meld je aan

Pauline houdt van goede koffie, koken (vooral lekker eten), lokale marktjes en verzamelt kookboeken. Haar hele dag staat in het teken van eten, ze raakt er niet over uitgepraat. Ze komt haar bed uit voor een lekker ontbijt (en koffie) en kan de hele dag nadenken over wat ze die avond gaat eten.

28 reacties

 • Zohraelali
  31 januari 2020 om 14:37

  Ik pers gember met citroen en water lekker

 • H.v.Krimpen-Bakker
  7 juni 2019 om 15:16

  Ik ben d8abeet en gebruik bloedverdunners. Gebruik groene thee met gember en extra wat stukjes verse gember. Is dit correct of moet ik eerst de arts raadplplegen? Gr.

 • Anna
  11 april 2019 om 14:21

  Ik heb al 30 jaar geen galblaas meer. Inmiddels drink ik al maanden elke dag een grote beker gemberthee en heb nergens last van. Dus het hoeft daar niet aan te liggen.

 • Christiane lievens
  24 maart 2019 om 19:53

  Ik heb 3 dagen 2 tassen gemberthee gedronken metcitroe en honing heb deze nacht overgegeven en heb een gevoelige en pijnlijke maag en slokdarm heb ergens gelezen dat je geen gemberthee mag drinken als je gal verwijderd is heeft daar iemand ondervindieg mee?

 • Mirjam
  15 maart 2019 om 08:22

  Mijn nieuwe favoriete warme drank! Ik heb het inderdaad ontdekt toen ik op zoek was naar iets tegen keelpijn. Het is gezond én ook nog eens heel erg lekker!

 • Van de Bergh Ben
  24 januari 2019 om 19:33

  Hoi hoi ,Hoeveel tassen gemberthee mag je zo per dag drinken ?

 • Lena
  6 oktober 2018 om 17:00

  De eerste en enige thee die ik zonder kokhalzen binnen krijg, ik ben een koffiedrinker. ik drink dit echter enkel als ik verkouden ben en vooral voor een zere keel helpt het heel goed.Een aanrader dus!

 • Mevr.L.de Groof
  5 augustus 2018 om 20:07

  de gember hoeft niet geschilt te worden ,ik rasp het altijd boven een beker of glas..........

 • Annika
  28 februari 2018 om 15:21

  Nee hoor, dat hoeft niet.

 • Elly van de Luyster
  28 februari 2018 om 11:47

  Moet je de gember eerst schillen?

 • Gijsbertha
  14 november 2017 om 16:25

  Voor het eerst gember thee gemaakt. Zonder de citroen omdat ik die niet in huis had maar toch lekker. Kurkuma wordt overigens alleen opgenomen als je vet en zwarte peper toevoegt. Ik roer het iedere dag door een portie kwark met wat peper.

 • Elles Vennix
  26 oktober 2017 om 12:37

  Hoi Pauline, Ik maak ook gemberthee maar dan met kardemom en venkelzaad. Erg lekker en verwarmend. Ik snijd de gember fijn en daarbij doe ik 3 kardemom boontjes en 1/3 theelepel venkelzaad. Erg lekker moet ik zeggen. Mvg, Elles Vennix

 • Carla van egmond
  10 oktober 2017 om 11:09

  Hi Pauline, Ik maak regelmatig verse gemberthee. Heb een voorraadje in de vriezer. Ik doe een stukje bevroren gember in een pannetje water en kook dit 15 minuten. Daarna doe ik dit in een glas en knijp de gember nog even uit in de knoflookpers voor extra smaak. Ook doe ik er vaak citroen en/of verse munt en wat honing bij. Heerlijk! Grtz Carla

 • Lieve Meyer
  10 oktober 2017 om 11:05

  Hallo Pauline, de smaak van gemberthee wordt zachter wanneer je appelsap toevoegt mvg, Lieve

 • Jacqueline peeters
  20 september 2017 om 15:02

  Ook gemaakt. Zonder honing. Inderdaad lekker pittig en lekker.

 • Esther
  18 september 2017 om 15:06

  Heerlijk, goed voor een onrustige maag en verwarmend inderdaad.

 • Hanne
  26 januari 2017 om 16:01

  Koud met ijsblokjes een prima dorstlesser, er staat hier altijd een kan in de koelkast.

 • Pauline
  25 januari 2017 om 15:38

  Dat is vaak gesuikerd. Dus ik weet niet of dat lekker is.

 • Anouk
  25 januari 2017 om 14:44

  Nou... Het heeft me positief verrast! Ik heb er geloof ik wel nog vrij veel honing in gedaan, maar ik vind het erg lekker en verfrissend!

 • Desiree
  24 januari 2017 om 20:50

  Kun je ook gember uit pot nemen bij gebreke van verse gember?

 • heidi
  24 januari 2017 om 18:52

  Ziet der echt heerlijk uit. Zeker als je zo een verkoudheid heb is zo een gembertreetje altijd super..!

 • Carola de Boer
  24 januari 2017 om 17:58

  Zelf ben ik ook een 'moeilijke' drinker, Koffie ruikt lekker maar het smaakt me niet. Frisdranken; een paar slokjes of 1 glaasje maar dan houdt het op. Alcohol; mwah Geef mij maar water, thee en af en toe een vers sapje. Sinds ongeveer een jaar is gemberthee mijn favoriet. Gewoon een plak in heet water. Heel erg lekker zo gemaakt. Daarnaast heeft het voor mij fysiek ook een positieve uitwerking gehad, wat wil je nog meer.

 • [email protected]
  24 januari 2017 om 17:52

  Helaas houd ik niet zo van gember.....

 • Pauline
  24 januari 2017 om 17:09

  Ik ben ook benieuwd, het kan best even wennen zijn in het begin.

 • Kim
  24 januari 2017 om 15:21

  Een moeilijke drinker.. nee joh, juist makkelijk! Water is er altijd :). Ik voelde me vroeger wel eens bezwaard als mensen dan zeiden water? Ja, maar ik heb ook.. "en dan alles wat ze aan drinken in huis hebben op gaan noemen". Nee, gewoon water haha.

 • Nadia
  24 januari 2017 om 12:38

  Ik ben ook al jaren verlekkerd op gemberthee! Stom dat ik er dan nooit aan gedacht heb hem zelf te maken haha Daar gaat dit receptje vanaf nu verandering in brengen!

 • anouk
  24 januari 2017 om 11:48

  Ik heb het nooit durven bestellen, maar ik ga het denk ik vandaag toch maar eens maken aangezien we nog gember over hebben van een curry van vorige week. Ik ben heel benieuwd!

 • Femke
  24 januari 2017 om 09:04

  Hoi Pauline, Wij drinken deze thee al jaren en noemen deze thee: 'toverthee'. Vooral omdat er in gember en citroen onwijs veel goede dingen zitten. Het geeft lekker veel pit. En dat voor een thee :-). Grts, Femke (Caravanity)

Reacties zijn gesloten voor dit bericht.