pauline

Zo kook ik

Er wordt mij vaak gevraagd of ik iedere dag kook? En waar ik toch altijd mijn inspiratie vandaan haal? Ik denk dat dat laatste mijn (tot een aantal jaar geleden onontdekte) talent is. Ik denk namelijk in eten. Yes de hele dag zoeven er eetplaatjes voorbij in mijn hoofd. Ik kom mijn bed uit omdat ik dan een lekker ontbijtje mag eten en ik denk de hele dag na over nieuwe smaakcombinaties en recepten die ik nog wil maken. Aan ideeen dus geen gebrek. Toch kook ik lang niet iedere dag. Lees je mee?

pauline-weuring

Mijn To Cook lijstje
Je zou denken dat ik als fulltime foodie met een vaste eetplanning werk. Niet is minder waar. Ik ben namelijk zo wispelturig als het weer. Het zou zo maar kunnen dat ik op donderdag geen zin heb in het geplande stoofschoteltje, of dat er op vrijdag ineens vrienden blijven eten en ik niet voldoende heb aan mijn 2 stukjes vlees.

Wel heb ik een “to cook” lijstje in mijn telefoon staan. Recepten die ik nog een keer wil maken. Ieder recept-idee dat mij te binnen schiet, gaat op het lijstje. Ik haal mijn inspiratie vooral uit het dagelijks leven. Van menukaarten van restaurants tot tripjes naar het het buitenland en natuurlijk van foodfestivals. Dat kan een simpele smaakcombi zijn zoals kip met mango of een compleet gerecht. Aan inspiratie geen gebrek en zo weet ik altijd wel iets te verzinnen voor het avondeten.

Boodschappen doen
Boodschappen doe ik ongeveer eens per twee weken groots. Dan bestel ik online mijn dagelijkse benodigdheden zoals bruisend water, muesli, diverse meel- en bloemsoorten, gedroogde pasta, rijst en granen, tomatenblokjes etc. Eigenlijk alles waar mijn voorraadkast gelukkig van wordt. Vlees bestel ik vaak online en doe ik thuis in de vriezer. Ik koop mijn vlees het liefst bij de Lindenhoff of Nice to meat (via Directlyfrom, deze kwaliteit is goed. Verse ingrediënten zoals vis, zuivel, groente en fruit haal ik zo’n 2 x per week bij. De ene keer is dat op de markt, de andere keer bij een speciaalzaak maar ook vaak in de supermarkt. Bij verse ingrediënten houd ik altijd rekening met de houdbaarheid. Als ik voor een hele week groentes haal, koop ik zowel kort houdbare (zoals spinazie en sla) als lang houdbare groentes zoals knollen, pompoen en bieten. Op deze manier hoef je nooit iets weg te gooien, maar daarover later meer.

Met de seizoenen mee
Ik kook zoveel mogelijk met de seizoenen mee. Om verschillende redenen. Ten eerste zijn aardbeien in de zomer veel lekkerder dan in de winter. Ook komen ze dan uit eigen land en lokaal heeft bij mij altijd de voorkeur. Ten tweede heb ik in de winter ook helemaal geen zin in aardbeien, net als dat ik in de zomer geen trek heb in pompoen en stoofvlees. Ik heb dus een soort automatische “seizoens-zin” in producten. Ten derde zijn producten in het seizoen en uit eigen land vaak beter voor het milieu en de portemonnee. Een driedubbele win dus.

ngredient-gekleurde-bietjes

Fresh & Easy
Mijn manier van koken is eigenlijk heel easy. Ik vind dat je met een handvol goede ingrediënten al snel iets lekkers op tafel kunt zetten. Mijn voorkeur gaat uit naar zoveel mogelijk vers en onbewerkt. Waarbij ik vooral let op smaak maar ook op het welzijn van dieren en het milieu. Ik eet geen plofkip en bij eieren kies is altijd voor vrije uitloop. Ik eet liever 2 keer per week vlees van goede kwaliteit dan 6 x per week een goedkoop stukje. Ik koop mijn groente (bonen en tomatenblokjes daargelaten) altijd vers. Niet perse biologisch, maar wel zoveel mogelijk onbewerkt. Pure ingrediënten bomvol smaak en voedingstoffen. Dan heb je verder helemaal niet zoveel nodig.

Smaakmakers
Met specerijen kan je alles lekker maken. Een simpele tomatensaus geef je een Italiaans tintje door er oregano en rozemarijn aan toe te voegen. Van diezelfde tomatensaus maak je een Mexicaanse versie door het gebruik van komijn en chipotle peper. Terwijl je er met garam massala en wat kokosmelk een heerlijke Indiase curry van kunt maken. Ik heb een specerijenlade waar je u tegen zegt. Het is de trots van mijn keuken. Ik heb alle potjes netjes gesorteerd op werelddeel. Provençaalse kruiden zoals tijm en rozemarijn, Midden Oosterse sumak en za’atar en Aziatische specerijen zoals kardemom, kurkuma en korianderzaad. Ik ben er van overtuigd dat je met deze smaakmakers alles lekker kunt maken. In de zomer staat mijn tuin vol met verse kruiden zoals bladpeterselie, munt, basilicum, dille en noem maar op. Deze smaakbommetjes kan je zelfs in je vensterbank kweken als je dat zou willen.

No waste
Mijn koelkast bepaalt wat ik ga maken. Ik heb er een hekel aan om ingrediënten weg te gooien en ik probeer dit zoveel mogelijk te voorkomen. Zoals ik in de intro al vertelde werk ik niet met een eetplanning. Ik kijk simpelweg wat er in mijn koelkast ligt en wat op moet. Dat is de basis van een nieuw recept. Dit lukt altijd omdat ik een goed gevulde voorraadkast heb. En aan smaakmakers ook geen gebrek. Heb ik nog een restje bloemkool liggen dan kan ik ’s avonds in bed rustig een uurtje nadenken over wat ik daar de volgende dag mee ga maken. Enerzijds daagt mij dit uit in de keuken en zo blijf ik creatief. Anderzijds hoef ik hierdoor bijna nooit iets weg te gooien. Want die No Waste Policy heb ik hoog zitten.

pauline

 

Wat vind jij van dit recept?

0.0 (0 stemmen)

Log in of maak een account aan

Om favorieten op te slaan moet je ingelogd zijn.

Registreer of log in

Wil je geen recept missen?

Meld je dan gratis aan voor onze nieuwsbrief.

Schrijf je in