Plantaardige melk test

Getest: Welke plantaardige melk is het beste voor cappuccino

Wij hebben getest welke plantaardige melk het beste is voor een cappuccino. Oftewel, welke plantaardige melk schuimt het beste? Een goede cappuccino bestaat voor mij uit een lekkere espresso met een dikke laag melkschuim erop. Omdat niet iedereen melkproducten kan,- of wil gebruiken, leek het ons leuk om een test te doen met plantaardige melksoorten. We hebben vijf verschillende soorten geprobeerd van verschillende merken. Van havermelk tot aan soja en van rijstmelk tot aan amandelmelk. Tijdens de test bleek al snel dat er behoorlijke verschillen zitten in de diverse soorten plantaardige melk. Zowel in de mate van schuim als de smaak. We hebben de plantaardige melk opgeschuimd met een elektrische melkopschuimer. De vraag is nu natuurlijk, welke plantaardige melk is het beste voor een cappuccino? Scroll naar beneden om de testresultaten te zien!

Plantaardige melk test

Coconut Dream

Plantaardige melk test

De Coconut Dream schuimt helaas niet. De smaak is echter wel goed. Het smaakt net zo als een gewone koffie met melk. Maar de smaak is wel iets zoetig en je proeft heel licht de kokos. Yum! Lekker, maar ik mis toch wel de schuimlaag.

Alpro Soya

Plantaardige melk test

De Alpro Soya schuimt supergoed! Precies wat we willen bij een cappuccino. De smaak is romig en iets zoetig. Het heeft de typische soja smaak, waar je van moet houden. Na een paar slokjes wen je al snel aan deze smaak.

Rice Dream

Plantaardige melk test

De rijstmelk schuimt helaas niet. De smaak is ook een beetje zoetig en ietwat overheersend. Ik vind de rijstmelk hierdoor iets minder geschikt voor door de koffie.

Alpro Almond

Plantaardige melk test

De Alpro Almond schuimt een beetje. Het smaakt net als een koffie met wat melk. De smaak is een beetje nootachtig en romig tegelijk. In tegenstelling tot de andere soorten, smaakt deze variant niet zoetig. Lekker, maar ik wil toch wel iets meer schuim op mijn cappuccino.

Oatly havermelk

Plantaardige melk test

De havermelk schuimt het beste van allemaal. De smaak is iets zoetig en romig, maar niet overheersend. Samen met de Soja melk is dit de beste optie voor het maken van een goede cappuccino. We hebben wel gemerkt dat niet iedere havermelk goed schuimt, maar die van Oatly wel.

P.s. Wist je dat Oreo koekjes ook Vegan zijn? 😉

Mijn 3e kookboek FEEL GOOD FOOD ligt nu in de (digitale) boekhandel  Boordevol lichte en makkelijke recepten. Bestellen kan hier.

Behoort dit recept tot jouw favorieten? Klik op “Bewaar’ of vink het hartje aan, dan wordt dit recept aan jouw favorieten toegevoegd. En wist je dat je tegenwoordig ook je eigen weekmenu kan samenstellen? Dat doe je hier. Handig he? 

Weekendbites: Grieks gehaktbrood
Fresh & Easy: Gevulde flespompoen
Bewaar
24 Comments
 • Nicoline

  5 september 2017 at 10:48 Beantwoorden

  Amandelmelk van Ekoplaza schumt heel goed!

 • Mathilde Hol

  19 juli 2017 at 09:41 Beantwoorden

  Bij het Douwe Egberts café heb ik afgelopen weekend een cappuccino kokosmelk gedronken, en daar schuimt de kokos heel goed! Alleen moet je dan wel zo’ n apparaat met een slangetje hebben blijkbaar want in de gewone losse melkopschuimer is het schuim ver te zoeken. DE gebruikt gewoon de Alpro variant die je in de supermarkt kunt kopen..

 • Meryem

  15 april 2017 at 10:58 Beantwoorden

  Ik heb de party amandelmelk maar alleen de barista edition doet het lekker in mijn espresso automaat. De andere is denk ik te dik(krijgt het slangetje niet goed opgezogen). Morgen ga ik amandeldrink van jumbo eigen merk eens proberen..

 • Linda

  13 maart 2017 at 00:25 Beantwoorden

  De ongezoete sojamelk van Alpro schuimt nog beter dan de gezoete. Ik ga de havermelk ook zeker proberen!

 • Kimberley

  9 maart 2017 at 12:27 Beantwoorden

  Provamel amandelmelk ongezoet is ook echt top voor cappuccino. Ik drink het niet zo vaak, maar mijn moeder altijd en die vindt dit lekkerder dan koemelk!

 • Inge

  25 februari 2017 at 13:45 Beantwoorden

  Goed artikel! Ik heb zo’n beetje alle plantaardige varianten uitgetest en persoonlijk vind ik Provamel Amandelmelk ongezoet de lekkerste en schuimt heel goed op!
  Wat ik jammer vind is dat er in koffiezaakjes amper plantaardige melk te krijgen is en als ze het hebben is het altijd Soja.

 • Karin

  10 februari 2017 at 16:30 Beantwoorden

  Wát een fijne test! Ik gebruik momenteel ook de Barista-variant van Oatly, maar ‘t is interessant om te lezen dat de gewone havermelk het blijkbaar ook prima doet (die is er in nl. ook in een biologische variant). Welke heb je precies getest?

  • Pauline

   11 februari 2017 at 15:38 Beantwoorden

   Ohh die barista variant hadden wij nog niet ontdekt. Wij hadden het blauwe pak.

   • Marloes

    12 februari 2017 at 19:40 Beantwoorden

    ok, ik vroeg het nl op instagram en toen kreeg ik als antwoord: de gewone. Ik die gekocht bij de appie (de gewone is het BRUINE pak.) en dat werkte niet. Jullie hebben dan de haver avoine gebruikt = blauwe verpakking? Misschien handig om de gebruikte verpakkingen er bij te zetten in het artikel. Van oatly kocht ik in de natuurwinkel de barista edition en dat werkte helemaal fijn en smaakte prima.

 • Sara

  10 februari 2017 at 13:37 Beantwoorden

  Toptest! Heel leuk dat je dit getest en vergeleken hebt. Sojamelk schuimt inderdaad heel erg goed, zelfs beter dan gewone (halfvolle) melk bij mij. Ik heb gisteren ook eens Alpro cashemelk proberen schuimen en dat lukte ook zeer behoorlijk (en heeft een aangename, neutrale smaak).

 • MARIJKE

  10 februari 2017 at 07:59 Beantwoorden

  Wat een leuke test! Ik gebruik eigenlijk altijd ‘gewone melk’ thuis maar voor mensen die dit niet drinken is het erg handig te weten welke het mooiste schuimlaagje geeft!

 • Esther

  9 februari 2017 at 11:30 Beantwoorden

  Provamel almond melk schuimt ook super goed!

 • Marloes

  9 februari 2017 at 09:23 Beantwoorden

  Leuk dat je er ook foto’s bij hebt geplaatst! Ik heb laatst de Barista edition van Oatly ontdekt, die schuimt goed maar zakt ook niet snel in. Wat wel vaak gebeurd bij de gewone havermelk.
  Wat ook goed werkt is amandelmelk met een klein scheutje soya melk, dat schuimt ook goed en heb je toch niet de soya smaak.

 • Zoë

  9 februari 2017 at 09:18 Beantwoorden

  Leuke test! Ik orobeerde gisteren in een café cappuccino met amandelmelk uit en die ervaring was weer compleet anders. Melk was heel goed opgeklopt, alleen het was mierzoet. Weer een totaal ander resultaat dus..
  Toch een kwestie van blijven testen! Maar goed om dit te lezen. Thanks ladies!

  • Nadia

   9 februari 2017 at 12:31 Beantwoorden

   Wellicht gebruikten ze in dat café dan de gezoete amandelmelk en hebben Annika en Pauline de ongezoete variant gebruikt in hun test.

   Wel oppassen met Alpro, ik lees vaak dat ze heel veel E-nummers en (ongezonde) toevoegingen gebruiken die andere merken niet hebben. Al moet ik zeggen dat ik de ideale vervanger ook nog niet gevonden heb…

  • Annika

   10 februari 2017 at 09:19 Beantwoorden

   Graag gedaan! Ja het blijft proberen inderdaad. Er kan ook weer een verschil zitten in de verschillende merken.

 • Sarah

  9 februari 2017 at 08:54 Beantwoorden

  Superleuk dat je dit getest hebt! Ik gebruik eigenlijk altijd rijst- of kokosmelk en die schuimen inderdaad niet. Toevallig gisteren eens gewone sojamelk gekocht omdat deze in reclame stond, dus ga dit weekend eens een mooi opgeschuimde koffie zetten! 😉

 • Anne

  9 februari 2017 at 08:53 Beantwoorden

  Top dat je dit hebt getest, ik ga de Oatly havermelk (heb net een nieuwe koffiemachine met stoompijpje, dus dit artikel komt als geroepen)!

 • Ayla

  9 februari 2017 at 07:44 Beantwoorden

  Wat tof dat je dit hebt getest! Ik heb eigenlijk geen plantaardige melk nodig, maar drink het vaak liever dan melk. Aangezien ik soja niet heel lekker vind is het goed om te weten dat ik dus voor haver moet gaan! Bij mijn koffietentje hebben ze lactosevrije melk van Campina, die is ook héél erg lekker. Wellicht ook een idee?

 • Britt

  9 februari 2017 at 06:58 Beantwoorden

  Leuk artikel, en heel erg handig! Deze ga ik opslaan want dit is altijd goed om op terug te omen!

Plaats een reactie