Menu

Getest: Welke plantaardige melk is het beste voor cappuccino

Wij hebben getest welke plantaardige melk het beste is voor een cappuccino. Oftewel, welke plantaardige melk schuimt het beste? Een goede cappuccino bestaat voor mij uit een lekkere espresso met een dikke laag melkschuim erop. Omdat niet iedereen melkproducten kan,- of wil gebruiken, leek het ons leuk om een test te doen met plantaardige melksoorten. We hebben vijf verschillende soorten geprobeerd van verschillende merken. Van havermelk tot aan soja en van rijstmelk tot aan amandelmelk. Tijdens de test bleek al snel dat er behoorlijke verschillen zitten in de diverse soorten plantaardige melk. Zowel in de mate van schuim als de smaak. We hebben de plantaardige melk opgeschuimd met een elektrische melkopschuimer. De vraag is nu natuurlijk, welke plantaardige melk is het beste voor een cappuccino? Scroll naar beneden om de testresultaten te zien!

Plantaardige melk test

Coconut Dream

Plantaardige melk test

De Coconut Dream schuimt helaas niet. De smaak is echter wel goed. Het smaakt net zo als een gewone koffie met melk. Maar de smaak is wel iets zoetig en je proeft heel licht de kokos. Yum! Lekker, maar ik mis toch wel de schuimlaag.

Alpro Soya

Plantaardige melk test

De Alpro Soya schuimt supergoed! Precies wat we willen bij een cappuccino. De smaak is romig en iets zoetig. Het heeft de typische soja smaak, waar je van moet houden. Na een paar slokjes wen je al snel aan deze smaak.

Rice Dream

Plantaardige melk test

De rijstmelk schuimt helaas niet. De smaak is ook een beetje zoetig en ietwat overheersend. Ik vind de rijstmelk hierdoor iets minder geschikt voor door de koffie.

Alpro Almond

Plantaardige melk test

De Alpro Almond schuimt een beetje. Het smaakt net als een koffie met wat melk. De smaak is een beetje nootachtig en romig tegelijk. In tegenstelling tot de andere soorten, smaakt deze variant niet zoetig. Lekker, maar ik wil toch wel iets meer schuim op mijn cappuccino.

Oatly havermelk

Plantaardige melk test

De havermelk schuimt het beste van allemaal. De smaak is iets zoetig en romig, maar niet overheersend. Samen met de Soja melk is dit de beste optie voor het maken van een goede cappuccino. We hebben wel gemerkt dat niet iedere havermelk goed schuimt, maar die van Oatly wel.

P.s. Wist je dat Oreo koekjes ook Vegan zijn? 😉

Mijn 3e kookboek FEEL GOOD FOOD ligt nu in de (digitale) boekhandel  Boordevol lichte en makkelijke recepten. Bestellen kan hier.

Behoort dit recept tot jouw favorieten? Klik op “Bewaar’ of vink het hartje aan, dan wordt dit recept aan jouw favorieten toegevoegd. En wist je dat je tegenwoordig ook je eigen weekmenu kan samenstellen? Dat doe je hier. Handig he? 

Word gratis MEMBER van Uit Pauline’s keuken en bewaar al je favoriete recepten en maak weekmenu’s in je persoonlijke account & profiteer van exclusieve aanbiedingen.

Meld je aan

Annika maakt alle foodfoto’s en verzorgt de styling. Maar eigenlijk is ze gewoon de rechterhand van Pauline. Ze denkt mee, werkt aan grote projecten, beheert de website en is in alles betrokken. Annika is dol op mooie plekken, houdt van reizen, lekker eten en hippe koffietentjes.

45 reacties

 • maria
  28 oktober 2019 om 13:42

  Superinteressant artikel, maar even een vraag. Is de vrolijk groene Senseo melkopschuimer alleen om alleen melk op te schuimen of kan alleen verwarmen ook? denk aan gewoon warme melk maken. en dan met beetje schuim erop?!

 • Puck Hofkens
  9 oktober 2019 om 22:01

  Heel fijn om ideeën op te kunnen doen, ik bekijk deze site regelmatig voor tips & trics ? Over de schuim.., het blijft natuurlijk een persoonlijk verhaal als het over smaak gaat, maar ik gebruik de ongezoete versie (roasted) amandelmelk van Alpro voor de cappuccino (met de melkopschuimer). De schuim is stevig, zakt niet in en smaakt fluweelzacht, echt heerlijk ? Ennn voor mij wel een belangrijke kanttekening.., zoals hierboven al eerder is gezegd, het bevat heel weinig calorieën... Dank je wel voor de heerlijke recepten, het nemen van de moeite voor het vergelijken van de verschillende producten e.d. en de zinvolle tips??

 • Annika
  24 september 2019 om 13:50

  Bedankt voor de tip!

 • Chantal
  19 september 2019 om 11:50

  Ik gebruik al meer dan een jaar AH amandelmelk ongezoet, deze schuimt altijd perfect. En is maar 12 kCal per 100 ml. Ik heb ook weleens ongezoete amandelmelk van andere merken gebruikt, maar dat schuimt meestal niet. Volgens mij komt dat doordat bij die merken de amandels gebrand zijn en bij AH amandelmelk ongezoet zijn ze niet gebrand. Daardoor schuimt het beter en heeft het een minder nootachtige smaak.

 • Pauline
  19 augustus 2019 om 08:57

  Het zou wel moeten lukken. Gebruik je een melkopschuimer? Probeer anders eens de barista versie. Die lukt sowieso.

 • Willem
  14 augustus 2019 om 11:57

  Dag Pauline, Ik gebruik de Oatly havermelk original, blauwe verpakking, maar het schuimt helemaal niet, heb het zowel warm als koud opgeklopt, maar totaal geen schuim. Doe ik misschien iets verkeerd? groet Willem

 • Salima
  16 april 2019 om 22:12

  Ja ik gebruik alleen kokosmelk in mijn koffie.. Ik vind dit echt heerlijk...Ik gebruik het merk gotan.. Ik klop dan eerst de kokosmelk op en voeg dan mijn koffie toe..de koffie gaat niet schiften en wordt 1 geheel met de kokosmelk..Ik heb meerdere uitgetest ook bovenstaande. Maar dit is het enige wat ik nu gebruik ...

 • Marjolein
  16 februari 2019 om 15:09

  Ik heb zojuist de ongezoete amandelmelk van zonnatura gebprobeerd en die schuimt prima! Een dikke stevige laag schuim op de koffie.

 • Pauline
  21 januari 2019 om 15:24

  Van Philips :)

 • Thomas van Sonsbeek
  19 januari 2019 om 20:01

  Handig dit! Welke elektrische melkschuimer hebben jullie gebruikt?

 • Walter
  12 januari 2019 om 11:18

  Ongezoete amandeldrink van AH schuimt prima. Ik verwarm het in de magnetron en schuim het dan op met het stoompijpje van mijn koffiemachine.

 • Bo
  15 december 2018 om 16:46

  Ik gebruik al een tijd de cashewmelk van alpro soya, doet het super en nog lekkere smaak ook :)

 • Minimalist
  3 december 2018 om 16:14

  Ik ook niet, heb nu spijt dat ik hem gekocht heb n.a.v. dit artikel. Toch die Provamel amandelmelk ongezoet maar proberen die in de andere reacties wordt getipt.

 • Nynke
  31 oktober 2018 om 18:26

  Aan de Oatly Barista havermelk zijn wel heel veel hulpstoffen en B vitaminen toegevoegd . Aan de schuimende alpro sojamelk ook.

 • Annika
  8 oktober 2018 om 15:16

  Die van Senseo ?

 • Juan
  7 oktober 2018 om 20:53

  Welke elektrische melkopschuimer gebruik je? Want ik had er eentje die kapot gegaan is door het gebruik van plantaardige melk...

 • Sharon
  22 september 2018 om 19:28

  Kokoscream in blikje. Alleen eerst kijken hoe sterk de smaak is zodat het de koffie niet verpest

 • Eva
  18 maart 2018 om 09:51

  Ik krijg met dat blauwe pak totaal geen mooi of dik schuim. Tips?

 • Kim Torfs
  25 februari 2018 om 14:54

  Oh super, ik vroeg me dat al een tijdje af. Trouwens: wanneer ik gewone sojamelk toevoeg aan mijn (hete) koffie, dan krijg ik vaak een kabbelend goedje dat ik telkens weer stevig moet roeren vooraleer ik een slok neem. Heb je hier ook varianten die beter oplossen en niet schiften? tnx

 • louise marsily
  23 februari 2018 om 10:18

  hello, Ik drink Rijstmelk in mijn koffie sinds al jaren. Heerlijk van smaak en voor gezondheid. Mijn beste is Rice Dream Original

 • celine
  2 januari 2018 om 14:03

  iemand cocosmelk al getest? welke schuimt goed?

 • Nicoline
  5 september 2017 om 10:48

  Amandelmelk van Ekoplaza schumt heel goed!

 • Mathilde Hol
  19 juli 2017 om 09:41

  Bij het Douwe Egberts café heb ik afgelopen weekend een cappuccino kokosmelk gedronken, en daar schuimt de kokos heel goed! Alleen moet je dan wel zo' n apparaat met een slangetje hebben blijkbaar want in de gewone losse melkopschuimer is het schuim ver te zoeken. DE gebruikt gewoon de Alpro variant die je in de supermarkt kunt kopen..

 • Meryem
  15 april 2017 om 10:58

  Ik heb de party amandelmelk maar alleen de barista edition doet het lekker in mijn espresso automaat. De andere is denk ik te dik(krijgt het slangetje niet goed opgezogen). Morgen ga ik amandeldrink van jumbo eigen merk eens proberen..

 • Linda
  13 maart 2017 om 00:25

  De ongezoete sojamelk van Alpro schuimt nog beter dan de gezoete. Ik ga de havermelk ook zeker proberen!

 • Annika
  10 maart 2017 om 09:24

  Thanks voor de tip!

 • Kimberley
  9 maart 2017 om 12:27

  Provamel amandelmelk ongezoet is ook echt top voor cappuccino. Ik drink het niet zo vaak, maar mijn moeder altijd en die vindt dit lekkerder dan koemelk!

 • Inge
  25 februari 2017 om 13:45

  Goed artikel! Ik heb zo'n beetje alle plantaardige varianten uitgetest en persoonlijk vind ik Provamel Amandelmelk ongezoet de lekkerste en schuimt heel goed op! Wat ik jammer vind is dat er in koffiezaakjes amper plantaardige melk te krijgen is en als ze het hebben is het altijd Soja.

 • Pauline
  13 februari 2017 om 12:36

  Het is inderdaad de blauwe verpakking.

 • Marloes
  12 februari 2017 om 19:40

  ok, ik vroeg het nl op instagram en toen kreeg ik als antwoord: de gewone. Ik die gekocht bij de appie (de gewone is het BRUINE pak.) en dat werkte niet. Jullie hebben dan de haver avoine gebruikt = blauwe verpakking? Misschien handig om de gebruikte verpakkingen er bij te zetten in het artikel. Van oatly kocht ik in de natuurwinkel de barista edition en dat werkte helemaal fijn en smaakte prima.

 • Pauline
  11 februari 2017 om 15:38

  Ohh die barista variant hadden wij nog niet ontdekt. Wij hadden het blauwe pak.

 • Karin
  10 februari 2017 om 16:30

  Wát een fijne test! Ik gebruik momenteel ook de Barista-variant van Oatly, maar 't is interessant om te lezen dat de gewone havermelk het blijkbaar ook prima doet (die is er in nl. ook in een biologische variant). Welke heb je precies getest?

 • Sara
  10 februari 2017 om 13:37

  Toptest! Heel leuk dat je dit getest en vergeleken hebt. Sojamelk schuimt inderdaad heel erg goed, zelfs beter dan gewone (halfvolle) melk bij mij. Ik heb gisteren ook eens Alpro cashemelk proberen schuimen en dat lukte ook zeer behoorlijk (en heeft een aangename, neutrale smaak).

 • Annika
  10 februari 2017 om 09:19

  Bedankt voor de tip!

 • Annika
  10 februari 2017 om 09:19

  Thanks voor de tip!

 • Annika
  10 februari 2017 om 09:19

  Graag gedaan! Ja het blijft proberen inderdaad. Er kan ook weer een verschil zitten in de verschillende merken.

 • MARIJKE
  10 februari 2017 om 07:59

  Wat een leuke test! Ik gebruik eigenlijk altijd 'gewone melk' thuis maar voor mensen die dit niet drinken is het erg handig te weten welke het mooiste schuimlaagje geeft!

 • Nadia
  9 februari 2017 om 12:31

  Wellicht gebruikten ze in dat café dan de gezoete amandelmelk en hebben Annika en Pauline de ongezoete variant gebruikt in hun test. Wel oppassen met Alpro, ik lees vaak dat ze heel veel E-nummers en (ongezonde) toevoegingen gebruiken die andere merken niet hebben. Al moet ik zeggen dat ik de ideale vervanger ook nog niet gevonden heb...

 • Esther
  9 februari 2017 om 11:30

  Provamel almond melk schuimt ook super goed!

 • Marloes
  9 februari 2017 om 09:23

  Leuk dat je er ook foto's bij hebt geplaatst! Ik heb laatst de Barista edition van Oatly ontdekt, die schuimt goed maar zakt ook niet snel in. Wat wel vaak gebeurd bij de gewone havermelk. Wat ook goed werkt is amandelmelk met een klein scheutje soya melk, dat schuimt ook goed en heb je toch niet de soya smaak.

 • Zoë
  9 februari 2017 om 09:18

  Leuke test! Ik orobeerde gisteren in een café cappuccino met amandelmelk uit en die ervaring was weer compleet anders. Melk was heel goed opgeklopt, alleen het was mierzoet. Weer een totaal ander resultaat dus.. Toch een kwestie van blijven testen! Maar goed om dit te lezen. Thanks ladies!

 • Sarah
  9 februari 2017 om 08:54

  Superleuk dat je dit getest hebt! Ik gebruik eigenlijk altijd rijst- of kokosmelk en die schuimen inderdaad niet. Toevallig gisteren eens gewone sojamelk gekocht omdat deze in reclame stond, dus ga dit weekend eens een mooi opgeschuimde koffie zetten! ;-)

 • Anne
  9 februari 2017 om 08:53

  Top dat je dit hebt getest, ik ga de Oatly havermelk (heb net een nieuwe koffiemachine met stoompijpje, dus dit artikel komt als geroepen)!

 • Ayla
  9 februari 2017 om 07:44

  Wat tof dat je dit hebt getest! Ik heb eigenlijk geen plantaardige melk nodig, maar drink het vaak liever dan melk. Aangezien ik soja niet heel lekker vind is het goed om te weten dat ik dus voor haver moet gaan! Bij mijn koffietentje hebben ze lactosevrije melk van Campina, die is ook héél erg lekker. Wellicht ook een idee?

 • Britt
  9 februari 2017 om 06:58

  Leuk artikel, en heel erg handig! Deze ga ik opslaan want dit is altijd goed om op terug te omen!

Reacties zijn gesloten voor dit bericht.

Bestel nu ons jubileummagazine FEEST