One day diary: De kip en het ei
De kip en het ei. Of is het andersom? Daar kan ik je helaas geen antwoord op geven maar ik kan je wel meer vertellen over eieren. Samen met Annika bezocht ik onlangs de Happy Chicken Farm in Hooghalen (Drenthe). En dat was niet alleen leuk, maar ook heel leerzaam. Ik neem jullie graag mee in mijn avonturen op de kippenfarm.
Op de Happy Chicken Farm gaat het om eieren. Heel veel eieren. Het bedrijf onder leiding van Jolanda Bakker heeft inmiddels 6 vestigingen waar iedere dag eitjes gelegd worden (een kip legt gemiddeld 6 eieren per week). Grotendeels vrije uitloop eieren maar ook een deel scharrel. En wij mochten een kijkje nemen tussen de kippen.
Gewapend in overall met mondkapje doken we de eerste stal in (Annika was stiekem best een bang kipje). Hier wonen de scharrelkippen. Een wit en pittig ras. Ze leggen witte eieren. Als je als bedrijf 2 soorten eieren verkoopt, bijvoorbeeld scharrel en vrije uitloop eieren, dan ben je verplicht onderscheid te maken tussen die twee soorten met de kleur van het ei. Zo wordt extra geborgd dat een eitje in het juiste doosje wordt gestopt, zodat een doosje met vrije uitloop eieren zeker weten alleen dat type eieren bevat.
De kleur van het ei is overigens afhankelijk van het ras. En dat heeft niet perse te maken met de kleur van de kip. Waar je het wel aan kunt zien? Aan het oorlelletje. Is deze wit? dan legt de kip witte eitjes, is deze bruin? dan komen er vanzelfsprekend bruine eieren. Wist ik niet.
De kippen zitten in grote rennen. In principe geldt voor scharrelkippen dat ze 1 m2 ruimte hebben met zijn negenen. Toch leek de ruimte hier veel groter. Grappig detail is wel dat de kippen uit zichzelf allemaal naast elkaar gaan zitten. Hutjemutje op elkaar. Net een theekransje. De kippen kunnen hun natuurlijke gedrag sowieso goed uiten doordat ze op stok kunnen zitten, een stofbad kunnen nemen en lekker kunnen scharrelen.
Op het bedrijf gaat alles automatisch. Ze krijgen automatisch voer en water en de eitjes worden automatisch afgevoerd.
Nu vroeg ik mij natuurlijk af hoe dat mogelijk is. Hoe kan het dat die eieren netjes op de band belanden? En het antwoord is heel simpel, om zoveel mogelijk aan de voorkeuren van de kip te voldoen. Kippen leggen graag eieren in het donker op stro. Daarom zitten de nestkastjes verscholen achter een luikje en ligt hier veel strooisel. De kippen zoeken dit fijne donkere plekje dus automatisch op om hun eitje te leggen.
Tuurlijk zijn er ook eigenwijze kippetjes die hun ei op de grond leggen. Deze worden iedere dag met de hand geraapt en gaan niet naar de supermarkt, maar worden gebruikt voor de verwerking in bijvoorbeeld pasta of vanille vla.
De eieren rollen een paar keer per dag van de band en worden vervolgens gecontroleerd. Dubbeldooier eieren (die zijn mega groot) of gekneusde of vieze eieren worden er tussenuit gehaald. Die zijn ook voor de verwerking in producten. Niets wordt hier weggegooid. En daar word ik als foodie heel blij van.
Het grootste gedeelte van het bedrijf bestaat uit vrije uitloop eieren. Je kent ze wel, de blije kip eitjes uit de supermarkt. Ik koop deze zelf ook altijd. Het grote verschil is dat deze kippen ook naar buiten kunnen. Binnen heeft deze kip dezelfde ruimte als een scharrelkip en buiten heeft ze daarnaast 4 m² voor zichzelf. Om 10 uur ‘s ochtends gaan de luikjes open en kunnen ze als ze willen naar het weiland lopen. Voordat het donker wordt moeten ze dan weer terug in het hok zijn. Dit is ook vanwege de vossen die op de loer liggen. En de roofvogels niet te vergeten, die zagen we al rondjes cirkelen boven de wei.
Ik vond het grappig om te zien dat het grootste gedeelte van deze vrije uitloopkippen toch gewoon lekker binnen bleef. Hier leggen ze ook hun eieren. Op dezelfde manier als de scharrelkippen. En dat ze ook hier allemaal op een kluitje bij elkaar zaten. Het zijn echte gezelligheidsdieren die kippen.
Op het bedrijf worden de kippen dagelijks gecheckt of ze in goede conditie zijn. De liefde voor de dieren spat ervan af. Ze voelen bijvoorbeeld of de kippen genoeg eten in hun maag hebben (niemand wordt blij van honger, ook een kip niet). En het bevordert natuurlijk ook de kwaliteit van het ei. De kippen, krijgen maïs, soja, mineralen,granen en steentjes (grit) te eten. Dat laatste is om het voedsel te verkleinen. Kippen hebben namelijk geen tanden. Maar wel een scherp snaveltje heb ik ondervonden, ze pikten mij zo in mijn enkel. Damn you.
In de supermarkt kan je aan de hand van de verpakking natuurlijk zien of het een vrije uitloop of een scharrelei is. Maar dit kan je ook zien aan de code op het ei. Begint deze met het cijfer 0 dan is het een bio ei, 1 is vrije uitloop en 2 is scharrel. Je hebt ook een Eicode app, dan kan je zelf traceren van welke boerderij je ei vandaan komt. Leuk om te weten toch.
Ik kreeg nog een mooi traytje met vrije uitloop eieren mee naar huis en de eerste Eggs Norwegian zijn al gemaakt. Verser kan niet. De eieren liggen max 2 dagen na het rapen in de winkel. En je kunt ze makkelijk 3 weken (en eigenlijk wel langer) bewaren.
Ik vond het super interessant om een dagje tussen de kippen door te brengen. De naam Happy Chicken Farm is niet voor niets want deze kippen zagen er super happy uit. En de eitjes, daar word ik ook heel blij van. Lekker puur, gezond en voedzaam (veel voedingstoffen en mineralen). En vooral heel veelzijdig in gebruik.
Mocht je nog op zoek naar lekkere recepten met ei? Kijk dan hier voor heel veel inspiratie. Meer weten over kippen, huisvesting en eieren? Kijk op hetverhaalvanhetei.nl.
Dit bericht is in samenwerking met Ovoned, lees mijn disclaimer.
Dit bericht kan affiliate links bevatten. Als je iets koopt via zo’n link, verdienen we een klein percentage.
Gratis ebook ontvangen?
Maak een GRATIS account aan en maak gebruik van leuke functies:
- Download gratis ebooks
- Bewaar je favoriete recepten
- Voeg je recepten toe aan collecties
- Maak een weekmenu
- Stel je persoonlijke voorkeuren in