donna hay life in balance

Lunchen met Donna Hay

Ik ben een lucky girl. Dat besef ik mij maar al te goed. Vorige week was Donna Hay weer in Nederland ter ere van haar nieuwe boek Life in Balance. Ik was uitgenodigd om haar te interviewen met een afsluitende lunch. Daar hoefde ik natuurlijk niet lang over na te denken. Daar moest ik bij zijn! 2 jaar geleden ontmoette ik Donna voor het eerst. Ook in Amsterdam. Ik was toen bloednerveus, dat was nu niet anders.

Onterechte zenuwen trouwens want Donna is een super relaxt persoon. Ik herken veel van mijzelf in haar. Ze verbleef in Villa Nicola, een cosy B&B in hartje Amsterdam. Het was net alsof ik bij haar thuis was. In de keuken maakte ze een lekkere cappuccino voor zichzelf en we zaten gewoon aan de keukentafel te chitchatten. Het hadden jij en ik kunnen zijn, bij wijze van spreken dan.

interview donna hay

Een typische Donna Hay dag
Ik vroeg haar hoe een typische werkdag er voor haar uitziet. Dat is niet met een antwoord te vangen. Iedere dag is namelijk anders. Donna houdt er niet van om iedere dag hetzelfde te doen en gelukkig hoeft dat ook niet. Soms heeft ze “all dressed up” meetings. Andere dagen is ze wat recepten aan het testen in een comfy jeans of is ze aan het filmen voor nieuwe tv shows.

Haar kantoor gelegen in de Surrey Hills (Sydney) bestaat uit 1 vloer, bovenin een gebouw. Alles is open, dus ook de keuken. Een team van zo’n 20 man plus een aantal freelancers werkt daar dagelijks aan nieuwe recepten. Recepten voor Donna Hay Magazine en voor de boeken. Er wordt getest, gekookt en gefotografeerd. Ze is bij alles betrokken, voor zover dat nog lukt in haar drukke schema. Gelukkig heeft ze een fijn team die haar stijl perfect weten te vertalen. “Die mensen zijn goed in hun werk en ik laat hun daarin vrij”, aldus Donna.

Uit je comfortzone
Toen ik in Sydney was, was Donna aan het filmen voor haar nieuwe serie “From basics, to brilliance”. Het gelijknamige boek is deze week uitgekomen in Australië. De serie is nu ook te zien op 24 Kitchen. Ze vindt dit onderdeel het meest vermoeiend. Het is out of her comfortzone. Ik herken dat zo. Op de dag dat ik haar sprak vloog ze ’s avonds nog naar Engeland om met Jamie Oliver een programma op te nemen. Ik vind het knap hoe zij al die ballen in de lucht houdt.

I don’t give up on a piece of cake“.

Het went nooit
Of het ooit normaal wordt om een nieuw boek te maken? “Nee het blijft exciting”. Als ze een nieuw exemplaar binnenkrijgt neemt ze altijd een momentje voor zichzelf om in alle rust het boek door te bladeren. Zonder afleiding van anderen. Ieder detail wordt grondig door haar bekeken, de foto’s, de tekst, de vormgeving. Heeft het papier niet teveel inkt opgezogen? Donna is een perfectionist en dat zie je terug in haar werk. Alles klopt.

Het bedenken van nieuwe recepten en ideeën is voor haar geen probleem. Juist het wegstrepen van recepten is een uitdaging. Wat komt er wel en wat komt er niet in. Als het dan eenmaal uit is, is het alsof je een oude vriend ontmoet. Vaak is het alweer even geleden dat het boek gemaakt is. Ik vroeg haar of ze op social media de foto’s van haar lezers checkt. Ze is zelf niet zo into social media. Soms bekijkt ze de foto’s wel (ondertussen laat ze mij wat shots zien), maar haar team houdt zich hier vooral mee bezig.

donna hay life in balance

Nieuwe stijl
We kennen Donna natuurlijk vooral van de lichte en cleane foto’s met een lichtblauwe achtergrond. In haar magazines laat ze af en toe een andere stijl zien. Die zie je ook terug in Life in Balance. Het is een mix van stijlen. Veel stoere elementen, donkerblauw en rauwe rustieke achtergronden. Afgewisseld met wat lichtere beelden. “De puurheid van de ingrediënten moet er echt uitspringen”. “Je moet zien hoe mooi en gezond groente is”. Dat is gelukt. De foto’s zijn prachtig. Is het einde van het lichte tijdperk nu voorbij? “Niet helemaal”. Al had ze wel een droom over een heel nieuw design, dus je weet maar nooit wat er nog gaat gebeuren.

“Het gaat om het eten, dat moet er uitspringen”.

Die eigen stijl heeft ze in de loop der jaren ontwikkeld. Je herkent een “Donna foto” meteen. “Het gaat om het eten, dat moet er uitspringen”. Niet de hele setting eromheen. In haar nieuwe boek zie je veel foto’s terug van losse ingrediënten, ik houd ervan. Haar belangrijkste tip is gebruik natuurlijk daglicht. Alleen dan krijg je mooie foto’s. En bewaar kruiden en sla in ijswater zodat ze er altijd vers en knapperig uitzien. Donna zal je niet gauw betrappen op een slap blaadje sla. Alles ziet er supervers uit.

lunchen met donna hay

Life in Balance
Haar nieuwste boek (in Nederland) gaat zoals de titel al zegt over “in balans blijven”. Hoe zij dat zelf doet? Heel simpel, door zelf te koken. En voornamelijk met verse groente. Tassen vol sleept ze mee naar haar huis. Of ze laat het bezorgen. Ze kan echt craven naar groente. “Het is zo lekker en je kunt er zoveel mee doen”. Haar kinderen zijn vooral de reden om zo te koken. Het is belangrijk dat haar jongens veel groente eten. En ze vertelt mij vol trots dat haar zoons dol zijn op haar geroosterde bloemkool (later bleek dat diezelfde jongens haar brownies verkopen op school). De groene smoothie neemt ze ook nog trouw iedere dag. Met extra veel groente en niet teveel fruit. Ze miste die nu echt. Maar er moet ook ruimte blijven voor guilty pleasures. “I don’t give up on a piece of cake”.

De tabouleh met geroosterde granen en bloemkool is haar favoriete recept uit het boek. Maar als ik een half uur later dezelfde vraag had gesteld, had het ook zo maar iets anders kunnen zijn. Ik mocht hem proeven tijdens de lunch en hij is echt heerlijk. Veel groente dus in haar koelkast. Wat ook echt nooit zal ontbreken in haar keuken zijn citroenen, amandelen, baby spinazie, kaas en eieren. Dat zijn haar favoriete ingrediënten. Vooral die baby spinazie, die gooit ze overal doorheen. “Je kunt er ook zoveel mee doen”.

lunchen met donna hay

Aan tafel
En toen was het tijd voor de lunch. We mochten haar nieuwe boek proeven. Als voorgerecht kregen we heerlijke zalm met dukkah (grappig detail deze staat ook in mijn nieuwe boek, zonder dat ik dat dus wist). Daarna proefde ik van haar Marokkaanse kip wortelsalade met couscous en haar favoriet, de tabouleh van geroosterde granen met bloemkool. Als afsluiter kregen we een flourless chocolate cake met wat gemarineerd fruit. Echt heerlijk. Zo lekker dat bijna iedereen een tweede stuk nam. Ik heb mij ingehouden.

lunchen met donna hay

Wat vind ik ervan
Ik denk dat dit inmiddels wel duidelijk is. Ik ben al jaren fan van Donna en stiekem wordt dat ieder jaar een beetje meer. Life in Balance is er één die helemaal in mijn straatje past. Boordevol lekkere gezonde, voedzame recepten, maar ook ruimte voor lekkere zoetigheden. Het boek is verdeeld in heerlijke ontbijtrecepten, veel groentegerechten en recepten met granen. Voor de zoete trek zijn er powersnacks en de betere baksels + traktaties. De stijl is anders dan we van haar gewend zijn, maar toch zie ik duidelijk Donna hierin terug. En hoewel ik nog steeds het meest fan blijf van de lichte foto’s, vind ik deze shots ook prachtig.

Extra leuk is de aandacht die zij geeft aan superfoods zoals broccoli, waterkers, haver en quinoa. Gewoon normale ingrediënten die én goed verkrijgbaar zijn én ook echt lekker zijn. De recepten zijn zoals altijd goed te doen. Daar houd ik van. Ze wil mensen aan het koken krijgen. Nou Donna, volgens mij is dat in al die jaren aardig gelukt.

It was a pleasure to meet you again.

donna hay life in balance

Titel
Life in balance

Auteur
Donna Hay

Uitgeverij
Uitgeverij Unieboek – Spectrum bv

Prijs en verkrijgbaarheid
€ 29,99,- bij Bol.com of je lokale boekhandel.

 

Wat vind jij van dit recept?

0.0 (0 stemmen)

Log in of maak een account aan

Om favorieten op te slaan moet je ingelogd zijn.

Registreer of log in

Wil je geen recept missen?

Meld je dan gratis aan voor onze nieuwsbrief.

Schrijf je in