fbpx
Menu

Review: Rookoven

Barbecuen was vorig jaar al een trend, maar is nu echt booming. En niet alleen barbecuen, maar ook roken is hot and happening. In deze review lees je alles over het gebruik van een rookoven, want dat moesten we natuurlijk testen. Je kunt eventueel ook roken op de barbecue, als je een barbecue met deksel hebt. Maar deze rookoven is speciaal ontworpen om mee te roken. Nu kun je gewoon thuis vis of vlees roken, hoe tof is dat? Ik ben dol op die typische rooksmaak. En wie houdt er nu niet van warmgerookte zalm? Je kunt ook koud roken op de barbecue, alleen dat heb ik nog niet getest. Ik heb de rookoven uitgetest met zalm, dat is vrij makkelijk.

Ik heb een rookoven van Barbecook. Deze kun je onder andere bestellen bij Fonq.nl. Er zijn nog veel meer merken verkrijgbaar. Deze rookoven moet je zelf nog even in elkaar zetten, hou hier dus rekening mee. De rookoven bestaat uit 3 lagen. In het onderste gedeelte leg je de kolen. In het middelste gedeelte een bak met water en bovenop leg je het eten. Er zitten ook haken bij deze rookoven. Deze kun je in het bovenste gedeelte bevestigen en daar kun je eventueel vis aan hangen.

Rookoven

Zo ziet het onderste gedeelte eruit. Je kunt het beste briketten gebruiken die langdurig blijven branden. Daar bovenop kun je eventueel rooksnippers strooien. Dit heb ik ook gedaan. Door de rooksnippers krijgt het vlees of vis nog meer die ‘smokey’ smaak.

Rookoven

In het middelste gedeelte plaats je een bak met water. Je kunt eventueel nog wat extra kruiden aan het water toevoegen, zodat ook deze smaken in het vis of vlees trekken. Ik voegde nog wat chilivlokken toe aan het water, voor wat extra smaak.

Rookoven

Op de voorkant van de rookoven zit een thermometer. Hiermee kun je de temperatuur in de gaten houden. Voor het roken van zalm is een temperatuur van 80 a 90 graden vereist. Het mag dus niet te heet worden. Ik besloot ook om aardappels te poffen in de rookoven. Deze kun je, verpakt in aluminiumfolie, direct op de briketten leggen.

Rookoven

Vervolgens leg je de zalm op de grill en plaats je het deksel erop. Het deksel hou je dicht, zodat de rook zijn werk kan doen. In principe rook je de zalm in een uurtje gaar, maar bij mij ging het iets sneller. Na ongeveer drie kwartier was de zalm al behoorlijk gaar. Ik weet niet precies hoe het komt dat het bij mij sneller ging, maar hou het tussentijds dus wel even in de gaten.

Rookoven

Ik ben erg tevreden over mijn rookoven. Hij werkt makkelijk en het roken zelf is ook niet heel erg ingewikkeld. Ik zit nu al na te denken wat mijn volgende gerecht zal worden. Ik wil ook nog een keer het koud roken uitproberen, kijken hoe dat uitpakt. Voor de review maakte ik zalm met chermoula kruiden. Dit recept kunnen jullie nog verwachten op de site. En het was superlekker. De zalm had een heerlijke rooksmaak. Je hebt dan niet veel extra’s nodig. De gepofte aardappelen smaakten er goed bij.

Ik ben benieuwd: zou een rookoven iets voor jou zijn? Of hou je het toch liever bij de barbecue?

Deze review bevat producten die door een merk of bedrijf zijn opgestuurd, lees mijn disclaimer.

Word MEMBER van Uit Pauline’s keuken en bewaar al je favoriete recepten en maak weekmenu’s in je persoonlijke account.

Meld je aan

Annika maakt alle foodfoto’s en verzorgt de styling. Maar eigenlijk is ze gewoon de rechterhand van Pauline. Ze denkt mee, werkt aan grote projecten, beheert de website en app en is in alles betrokken. Annika is dol op mooie plekken, houdt van reizen, lekker eten en hippe koffietentjes.

5 reacties

 • Rob Verwijs
  13 juli 2017 om 22:32

  ik heb de XL net binnen en wil zondag Varkenshaas roken. iemand tips/recepten?

  Beantwoorden
 • annemieke
  14 juli 2016 om 12:28

  Ik heb er een voor mijn verjaardag gekregen, maar ik weet eigenlijk niet zo goed wat ik ermee moet... Dus kom maar door met die recepten!!!

  Beantwoorden
 • Yvonne
  14 juli 2016 om 08:23

  Ik ben ook gek op alles wat gerookt is. Heb mosselen geprobeerd en dat is heeeeerlijk

  Beantwoorden
 • Tanja
  14 juli 2016 om 07:43

  Ik ken de rookoven van Barbecook, ik won 3 jaar geleden een receptenwedstrijd en kreeg een bon van € 500,- van Fonq.nl :-) Naast enkele andere dingen kocht ik hiervan dus dezelfde roker als jij nu laat zien en ik vind hem ook ideaal! Hier scoort gerookte kipfilet het hoogste en ik maakte van verse worst een keer rookworst, mmmm heerlijk! Nog een fijne bijkomstigheid, ik heb een keer gerookt toen het regende :-) Wel ging ik af en toe met een paraplu naar buiten om de temperatuur in de gaten te houden maar dat ging verder heel goed. Ook zijn gerookte groenten zalig, die legde ik gewoon bij het vlees. Volgende keer wil ik Makreel roken, dat lijkt me ook heerlijk :-)

  Beantwoorden
 • Annika
  14 juli 2016 om 13:33

  Ja, leuk ding is het? Ik wil er ook nog zoveel mee maken :)

  Beantwoorden

Reactie plaatsen