Rookoven

Review: Rookoven

Barbecuen was vorig jaar al een trend, maar is nu echt booming. En niet alleen barbecuen, maar ook roken is hot and happening. In deze review lees je alles over het gebruik van een rookoven, want dat moesten we natuurlijk testen. Je kunt eventueel ook roken op de barbecue, als je een barbecue met deksel hebt. Maar deze rookoven is speciaal ontworpen om mee te roken. Nu kun je gewoon thuis vis of vlees roken, hoe tof is dat? Ik ben dol op die typische rooksmaak. En wie houdt er nu niet van warmgerookte zalm? Je kunt ook koud roken op de barbecue, alleen dat heb ik nog niet getest. Ik heb de rookoven uitgetest met zalm, dat is vrij makkelijk.

Ik heb een rookoven van Barbecook. Deze kun je onder andere bestellen bij Fonq.nl. Er zijn nog veel meer merken verkrijgbaar. Deze rookoven moet je zelf nog even in elkaar zetten, hou hier dus rekening mee. De rookoven bestaat uit 3 lagen. In het onderste gedeelte leg je de kolen. In het middelste gedeelte een bak met water en bovenop leg je het eten. Er zitten ook haken bij deze rookoven. Deze kun je in het bovenste gedeelte bevestigen en daar kun je eventueel vis aan hangen.

Rookoven

Zo ziet het onderste gedeelte eruit. Je kunt het beste briketten gebruiken die langdurig blijven branden. Daar bovenop kun je eventueel rooksnippers strooien. Dit heb ik ook gedaan. Door de rooksnippers krijgt het vlees of vis nog meer die ‘smokey’ smaak.

Rookoven

In het middelste gedeelte plaats je een bak met water. Je kunt eventueel nog wat extra kruiden aan het water toevoegen, zodat ook deze smaken in het vis of vlees trekken. Ik voegde nog wat chilivlokken toe aan het water, voor wat extra smaak.

Rookoven

Op de voorkant van de rookoven zit een thermometer. Hiermee kun je de temperatuur in de gaten houden. Voor het roken van zalm is een temperatuur van 80 a 90 graden vereist. Het mag dus niet te heet worden. Ik besloot ook om aardappels te poffen in de rookoven. Deze kun je, verpakt in aluminiumfolie, direct op de briketten leggen.

Rookoven

Vervolgens leg je de zalm op de grill en plaats je het deksel erop. Het deksel hou je dicht, zodat de rook zijn werk kan doen. In principe rook je de zalm in een uurtje gaar, maar bij mij ging het iets sneller. Na ongeveer drie kwartier was de zalm al behoorlijk gaar. Ik weet niet precies hoe het komt dat het bij mij sneller ging, maar hou het tussentijds dus wel even in de gaten.

Rookoven

Ik ben erg tevreden over mijn rookoven. Hij werkt makkelijk en het roken zelf is ook niet heel erg ingewikkeld. Ik zit nu al na te denken wat mijn volgende gerecht zal worden. Ik wil ook nog een keer het koud roken uitproberen, kijken hoe dat uitpakt. Voor de review maakte ik zalm met chermoula kruiden. Dit recept kunnen jullie nog verwachten op de site. En het was superlekker. De zalm had een heerlijke rooksmaak. Je hebt dan niet veel extra’s nodig. De gepofte aardappelen smaakten er goed bij.

Ik ben benieuwd: zou een rookoven iets voor jou zijn? Of hou je het toch liever bij de barbecue?

Deze review bevat producten die door een merk of bedrijf zijn opgestuurd, lees mijn disclaimer.

Dit bericht kan affiliate links bevatten. Als je iets koopt via zo’n link, verdienen we een klein percentage.

Wat vind jij van dit recept?

0 (0 stemmen)
Annika"

Geschreven door:

Annika

Annika is mede-eigenaar van Uit Paulines Keuken en vervult een veelzijdige rol binnen het team. Ze is is nauw betrokken bij alle aspecten van het platform. Van website optimalisaties tot SEO strategie en marketing. Annika heeft een passie voor mooie plekken, reizen, lekker eten en hippe koffietentjes.
More About Us

Gratis ebook ontvangen?

Maak een GRATIS account aan en maak gebruik van leuke functies:

  • Download het gratis ebook vol herfstrecepten
  • Bewaar je favoriete recepten
  • Voeg je recepten toe aan collecties
  • Maak een weekmenu
  • Stel je persoonlijke voorkeuren in
Aanmelden

Log in of maak een account aan

Om favorieten op te slaan moet je ingelogd zijn.

Registreer of log in

Wil je geen recept missen?

Meld je dan gratis aan voor onze nieuwsbrief.

Schrijf je in