Midden Oosterse kruiden sumak za'atar

Alles over Midden Oosterse kruiden

En oranjebloesemwater, granaatappelmelasse en rozenwater, maar dat paste niet meer in de titel. Klinkt dit als abracadabra in je oren of weet je wel zo ongeveer wat je er allemaal mee kunt doen? Wij zijn zelf dol op de Midden Oosterse keuken en we hebben hier de afgelopen jaren dan ook volop mee geëxperimenteerd. Op deze website vind je diverse recepten met de specifieke ingrediënten uit deze regio zoals tahin, za’atar en sumak. Vooral de recepten van Ottolenghi bevatten deze gekke Midden Oosterse kruiden en ingrediënten die je doorgaans niet in de supermarkt vindt. Sommige Turkse supermarkten hebben het wel.

De koninginnen van de Midden Oosterse keuken zijn wat ons betreft Nadia en Merijn. Door hen hebben wij deze spannende keuken beter leren kennen. Je kent ze waarschijnlijk wel van 24 Kitchen of van hun kookboeken zoals Arabia bij je thuis en Viva Arabia. Zij zijn door hun achtergrond kenners op dit gebied en wilden deze smaken naar Nederland halen. Maar alleen van de beste kwaliteit en daarom gingen ze samen met Vanilia Venture op zoek naar de beste ingrediënten. En zo is hun lijn SOUQ ontstaan.

Nu ben je nog niet veel wijzer, want je wil natuurlijk weten wat je er allemaal mee kunt. We leggen het je uit!

Alles over Midden Oosterse kruiden

Za’atar
Za’atar is een van onze favoriete Midden Oosterse kruiden mixen. Het lijkt qua uiterlijk een beetje op oregano en ze noemen het ook wel wilde tijm. Het heeft een ietwat aardse smaak. De za’atar van Souq is er in 2 variaties, een Palestijnse met sumak en sesamzaad. En een Libanese met fleur du sel. Dit is dus een mengeling van Midden Oosterse kruiden. Za’atar is heerlijk in combinatie met geroosterde kip. Maar je kunt het ook over je labneh (uitgelekte yoghurt) strooien. Of meng het met wat olijfolie en bestrijk er, zoals Nadia en Marijn doen, je flatbread mee.

Sumak
Sumak is een specerij gemaakt van gekneusde bessen van de sumakplant. Het heeft een frisse, maar pittige smaak. Het geeft een frisse soort kick aan een gerecht. Sumak is zoals je net gelezen hebt vaak een onderdeel van een za’atar mix. Maar je kunt sumak ook los gebruiken. Door de frisse smaak vinden we het heerlijk om het over geroosterde pompoen te strooien. Maar je kunt het ook in combinatie met kip, of ander vlees eten. Eigenlijk alles wat wel een frisse touch kan gebruiken is geschikt voor sumak.

Tahin/Tahini/Tahina
Tahina kennen jullie vast wel. Dit kan je tegenwoordig ook in de supermarkt krijgen. Het is een gemalen pasta van sesamzaad, aangevuld met een klein beetje zout. Niets meer dan dat. Tahina is essentieel in de hummus of baba ganoush. Maar je kunt er ook lekkere dressings van maken. En zelfs in zoete recepten kun je Tahin gebruiken. Zie het als een soort notenboter, maar dan van sesamzaad.

Granaatappelmelasse
Wij zijn dol op granaatappel. Je kent hem vast wel, de vrucht die uit felrode pareltjes bestaat die zo extreem kliedert. Het heeft een frisse zoetzure smaak en is heerlijk in salades of in de couscous. Van de pitjes kun je heel goed sap en limonade maken, want ze bevatten veel vocht. Granaatappelmelasse is niets meer dan ingekookt granaatappelsap en daardoor blijft een zoetzure stroperige siroop over. Je kunt dit gebruiken over je salade, met bijvoorbeeld kip, maar je kunt er ook een toetje mee verrijken.

Oranjebloesemwater
Als je wel eens baklava gemaakt hebt, weet je wat oranjebloesemwater is. Het is een essentieel onderdeel van de baklava. Oranjebloesemwater is een destillaat (geconcentereerde stof) van de bittere sinaasappelbloesem en water. Het wordt veel gebruikt in toetjes en in gebak. Maar je kunt er ook een couscous met amandelen en abrikozen mee verrijken. De smaak is vrij overheersend dus wees er zuinig mee.

Rozenwater
Rozenwater wordt vaak verward met oranjebloesemwater. Rozenwater is een destillaat van rozen. Het wordt gemaakt van rozenblaadjes. Het wordt vaak gebruikt in toetjes en zoet gebak. Ook in combinatie met thee of limonade is een drupje rozenwater heel verrassend. Het heeft wel een iets overheersende smaak, dus wees er zuinig mee.

Waar kan je dit kopen?
De SOUQ lijn is verkrijgbaar bij de betere delicatessenwinkels, bij Albert Heijn, Crisp of online in de webshop van Vanilla Venture. De producten zijn niet goedkoop, maar wel in verhouding tot de kwaliteit. Je kunt er van uitgaan dat Nadia en Merijn alleen de beste ingrediënten geselecteerd hebben voor hun lijn. Daarnaast zijn het producten waar je langere tijd mee doet.

Midden Oosterse kruiden sumak za'atar

Dit bericht kan affiliate links bevatten. Als je iets koopt via zo’n link, verdienen we een klein percentage.

Wat vind jij van dit recept?

0 (0 stemmen)
Pauline"

Geschreven door:

Pauline

Pauline (oprichtster van Uit Paulines Keuken) is een groot liefhebber van koken, goede koffie, lokale marktjes bezoeken en het verzamelen van kookboeken. Haar passie voor eten vormt de rode draad in haar leven.
More About Us

Gratis ebook ontvangen?

Maak een GRATIS account aan en maak gebruik van leuke functies:

  • Download gratis ebooks
  • Bewaar je favoriete recepten
  • Voeg je recepten toe aan collecties
  • Maak een weekmenu
  • Stel je persoonlijke voorkeuren in
Aanmelden

Log in of maak een account aan

Om favorieten op te slaan moet je ingelogd zijn.

Registreer of log in

Wil je geen recept missen?

Meld je dan gratis aan voor onze nieuwsbrief.