mexicaanse bonensoep

Mexicaanse bonensoep met tortillastengels

Ik weet niet hoe het bij jullie zit, maar ik ben eigenlijk wel heel erg blij dat die winter er maar niet van komt. Sneeuw is natuurlijk prachtig om te zien en het is super leuk voor kinderen, maar bovenal is het ook vrij onhandig. Helemaal als je ergens naartoe wilt met de auto bijvoorbeeld. Maar omdat het desondanks toch winter is, deel ik een lekker winters recept voor Mexicaanse bonensoep met jullie.

Een lekker stevig soepje waar je wel een middagje op vooruit kunt. Ik ben fan van de Mexicaanse keuken en op mijn blog vind je dan ook vrij veel Mexicaanse recepten. Een soepje ontbrak er alleen nog, tot vandaag. Ik heb een beetje een rare relatie met soep. Als kind aten wij iedere week soep, bijna altijd groentesoep, met als gevolg dat ik jaren geen soep gegeten heb. Nu vind ik het zo af en toe wel lekker, maar nog steeds niet meer dan 1 dag in de week. Misschien toch iets teveel gegeten vroeger. En dat is best wel zonde, want je kunt van zoveel lekkere ingrediënten soep maken. Deze bonensoep komt eerder in de buurt van een maaltijd. Helemaal met die lekkere tortillastengels erbij. Geniet ervan.

mexicaanse bonensoep

Ingrediënten voor 4 personen
1 ui
2 teentjes knoflook
1 rode paprika
1 blik tomatenblokjes (400 gr)
1 kopje water
1 blikje bruine bonen (200 gr)
1 blikje maïs (200 gr)
1 bouillonblokje
1 tl komijn
0,5 tl cayennepeper
Peper en Zout
Olijfolie

Garnering
4 el zure room
Handje gerapste kaas

Tortillastengels
2 wraps
Handje geraspte kaas

Zo maak je het
Pel en snipper de ui en hak de knoflook fijn. Fruit dit aan in een soeppan in wat olijfolie.

Snij de rode paprika in blokjes en bak deze mee.

Voeg nu de komijn en de cayennepeper toe en bak dit mee. Door het verhitten van de kruiden komen de smaken extra vrij.

Voeg nu de tomatenblokjes toe. Vul het lege blikje met water en voeg dit bij de tomatenblokjes. Voeg een bouillonblokje toe en breng het mengsel aan de kook.

Laat het zo’n 8 – 10 minuten zachtjes koken. Pureer de soep glad met een staafmixer.

Spoel de bruine bonen af onder de kraan en laat de maïs uitlekken. Voeg dit bij de soep. Laat de soep nog een paar minuten zachtjes koken.

Breng de Mexicaanse bonensoep op smaak met wat zout en eventueel wat extra peper.

Garneer de soep met een lepel zure room en een handje geraspte kaas.

mexicaanse bonensoep

Tortillastengels
Verwarm de oven voor op 200 graden.

Snij de wraps in repen. Ook een perfecte manier om ietwat oude wraps opnieuw te gebruiken.

Verdeel de stengels over een bakplaat bekleed met bakpapier.

Strooi er een handje geraspte kaas over.

Bak ze in 7 -8 minuten goudbruin.

Serveer de tortillastengels bij de Mexicaanse bonensoep.

mexicaanse bonensoep

Dit recept is m.u.v. de tortillastengels en de zure room Voedselzandloperproof. In plaats van zure room kun je een lepeltje kwark gebruiken.

Fresh & Easy: Gepofte zoete aardappel met zuurkool
Juices versus Smoothies
Bewaar
18 Comments
  • Julia

    7 mei 2017 at 11:35 Beantwoorden

    hi, ik ben van plan dit te maken maar vroeg mij af of ik de soep ook kan invriezen (aangezien ik alleen woon). groeten

  • Manon

    26 april 2017 at 12:11 Beantwoorden

    Kan ik dit recept ook met een groentebouillonblokje maken ivm vegetarische, koosjer en gluten diëten? Ik wil het als voorgerecht maken voor een Mexicaans buffet. Kan ik dan rekenen dat dit een goed voorgerecht is voor 8 personen of moet ik dan die 4 personen wel aanhouden?

    Ik ben heel benieuwd.

    • Annika

      28 april 2017 at 09:18 Beantwoorden

      Ja hoor, dat kan ook! Voor 8 personen is het als voorgerecht denk ik prima!

  • marina

    7 maart 2016 at 18:18 Beantwoorden

    Heb dit weekend deze soep gemaakt. Heerlijk! Lekker veel cayennepeper gebruikt en komijn. Lovende reactie van mijn vriend dus een succes! Heb wel een rundsbouillonketeltje gebruikt ipv kippebouillon maar denk niet dat dat veel uitmaakt.

  • Jeroen van der Slikke

    21 februari 2016 at 21:49 Beantwoorden

    Ja hoi, Heb je recept als basis gebruikt. Eerst spek en (goede) chorizo bakken. Vet genoeg, geen olie nodig. Apart zetten. In dezelfde pan + olie de komijn en chilipoeder fruiten, dan ui , knoflook, paprika en bleekselderij toevoegen. Even later tom. blokjes , water , bouillonblokje + water. (laurier?…)\r\nDaarna de kidney bonen, mais, chorizo en spek erbij. Niets gepureerd, \r\nMisschien een beetje fusion, maar erbij maakte ik krokantjes van ( iets ) oude dunne sneden wit brood.\r\nOven niet al te heet, brood tamponeren met uitgeperst teentje knoflook, Goede olijfolie eroverheen en wat oregano. Lekker crispy laten worden. Tja en daarbij een lichte rode franse wijn uit de koelkast. Blust het geheel perfect af.\r\nKaas en room vond ik in deze versie minder.

  • Annemiek

    17 januari 2016 at 17:50 Beantwoorden

    Enig idee hoeveel calorieen 1 kom bevat?\r\nHeerlijke soep, gebruik meestal kidneybonen voor een extra bite.\r\nGa m vandaag weer maken, jammie 🙂

  • Afke

    6 maart 2015 at 18:02 Beantwoorden

    De soep is heerlijk!\r\nIk zou m alleen graag wat pittiger krijgen, wat zou ik daaraan kunnen doen? Extra cayennepeper of heb je andere tips?

    • Pauline

      6 maart 2015 at 18:48 Beantwoorden

      Ja wat extra peper zou dan goed werken. Ik ben zelf nogal een mietje als het om pittig eten gaat. 😉

    • Iris

      21 november 2015 at 17:14 Beantwoorden

      Misschien een wat late reactie, maar zelf heb ik de bruine bonen vervangen voor chilibonen 🙂

  • Gwen

    16 januari 2015 at 20:28 Beantwoorden

    Lijkt me een heerlijk recept. Wat voor smaak boullionblokje moet je hierbij gebruiken?

  • marijke

    13 januari 2015 at 19:07 Beantwoorden

    Het was HEERLIJK!

  • Nicole

    13 januari 2015 at 09:59 Beantwoorden

    Lekker en zeker met dit regen weer

  • carine

    13 januari 2015 at 09:59 Beantwoorden

    Ik zie dat het voor 4 personen is.

  • Margot

    13 januari 2015 at 08:25 Beantwoorden

    Hmm, een perfecte lunch!

  • Ellen

    13 januari 2015 at 07:52 Beantwoorden

    Ik ben ook echt dol op de Mexicaanse keuken! Ik moet vaak opletten dat ik niet een hele week Mexicaans kook. 😉

  • Stephanie

    13 januari 2015 at 07:09 Beantwoorden

    Voor hoeveel personen is deze soep?

Plaats een reactie