Menu

Mexicaanse bonensoep met tortillastengels

Ik weet niet hoe het bij jullie zit, maar ik ben eigenlijk wel heel erg blij dat die winter er maar niet van komt. Sneeuw is natuurlijk prachtig om te zien en het is super leuk voor kinderen, maar bovenal is het ook vrij onhandig. Helemaal als je ergens naartoe wilt met de auto bijvoorbeeld. Maar omdat het desondanks toch winter is, deel ik een lekker winters recept voor Mexicaanse bonensoep met jullie.

Een lekker stevig soepje waar je wel een middagje op vooruit kunt. Ik ben fan van de Mexicaanse keuken en op mijn blog vind je dan ook vrij veel Mexicaanse recepten. Een soepje ontbrak er alleen nog, tot vandaag. Ik heb een beetje een rare relatie met soep. Als kind aten wij iedere week soep, bijna altijd groentesoep, met als gevolg dat ik jaren geen soep gegeten heb. Nu vind ik het zo af en toe wel lekker, maar nog steeds niet meer dan 1 dag in de week. Misschien toch iets teveel gegeten vroeger. En dat is best wel zonde, want je kunt van zoveel lekkere ingrediënten soep maken. Deze bonensoep komt eerder in de buurt van een maaltijd. Helemaal met die lekkere tortillastengels erbij. Geniet ervan.

mexicaanse bonensoep

Ingrediënten voor 4 personen
1 ui
2 teentjes knoflook
1 rode paprika
1 blik tomatenblokjes (400 gr)
1 kopje water (ik gebruik het blikje)
1 blikje bruine bonen (200 gr)
1 blikje maïs (200 gr)
1 bouillonblokje
1 tl komijn
0,5 tl cayennepeper
Peper en Zout
Olijfolie

Garnering
4 el zure room
Handje gerapste kaas

Tortillastengels
2 wraps
Handje geraspte kaas

Zo maak je het
Pel en snipper de ui en hak de knoflook fijn. Fruit dit aan in een soeppan in wat olijfolie.

Snij de rode paprika in blokjes en bak deze mee.

Voeg nu de komijn en de cayennepeper toe en bak dit mee. Door het verhitten van de kruiden komen de smaken extra vrij.

Voeg nu de tomatenblokjes toe. Vul het lege blikje met water en voeg dit bij de tomatenblokjes. Voeg een bouillonblokje toe en breng het mengsel aan de kook.

Laat het zo’n 8 – 10 minuten zachtjes koken. Pureer de soep glad met een staafmixer.

Spoel de bruine bonen af onder de kraan en laat de maïs uitlekken. Voeg dit bij de soep. Laat de soep nog een paar minuten zachtjes koken.

Breng de Mexicaanse bonensoep op smaak met wat zout en eventueel wat extra peper.

Garneer de soep met een lepel zure room en een handje geraspte kaas.

mexicaanse bonensoep

Tortillastengels
Verwarm de oven voor op 200 graden.

Snij de wraps in repen. Ook een perfecte manier om ietwat oude wraps opnieuw te gebruiken.

Verdeel de stengels over een bakplaat bekleed met bakpapier.

Strooi er een handje geraspte kaas over.

Bak ze in 7 -8 minuten goudbruin.

Serveer de tortillastengels bij de Mexicaanse bonensoep.

mexicaanse bonensoep

Dit recept is m.u.v. de tortillastengels en de zure room Voedselzandloperproof. In plaats van zure room kun je een lepeltje kwark gebruiken.

Word gratis MEMBER van Uit Pauline’s keuken en bewaar al je favoriete recepten en maak weekmenu’s in je persoonlijke account & profiteer van exclusieve aanbiedingen.

Meld je aan

Pauline houdt van goede koffie, koken (vooral lekker eten), lokale marktjes en verzamelt kookboeken. Haar hele dag staat in het teken van eten, ze raakt er niet over uitgepraat. Ze komt haar bed uit voor een lekker ontbijt (en koffie) en kan de hele dag nadenken over wat ze die avond gaat eten.

19 reacties

 • Pauline
  26 juli 2017 om 11:03

  Je doet het goed hoor. Ik was alleen bang als ik een blikje water bij de ingrediënten zou zetten, dat men dan misschien denkt dat ze dat moeten kopen. Heb het nu iets verduidelijkt.

 • Pauline
  8 mei 2017 om 09:34

  Yes dat kan zeker.

 • Julia
  7 mei 2017 om 11:35

  hi, ik ben van plan dit te maken maar vroeg mij af of ik de soep ook kan invriezen (aangezien ik alleen woon). groeten

 • Annika
  28 april 2017 om 09:18

  Ja hoor, dat kan ook! Voor 8 personen is het als voorgerecht denk ik prima!

 • Manon
  26 april 2017 om 12:11

  Kan ik dit recept ook met een groentebouillonblokje maken ivm vegetarische, koosjer en gluten diëten? Ik wil het als voorgerecht maken voor een Mexicaans buffet. Kan ik dan rekenen dat dit een goed voorgerecht is voor 8 personen of moet ik dan die 4 personen wel aanhouden? Ik ben heel benieuwd.

 • marina
  7 maart 2016 om 18:18

  Heb dit weekend deze soep gemaakt. Heerlijk! Lekker veel cayennepeper gebruikt en komijn. Lovende reactie van mijn vriend dus een succes! Heb wel een rundsbouillonketeltje gebruikt ipv kippebouillon maar denk niet dat dat veel uitmaakt.

 • Jeroen van der Slikke
  21 februari 2016 om 21:49

  Ja hoi, Heb je recept als basis gebruikt. Eerst spek en (goede) chorizo bakken. Vet genoeg, geen olie nodig. Apart zetten. In dezelfde pan + olie de komijn en chilipoeder fruiten, dan ui , knoflook, paprika en bleekselderij toevoegen. Even later tom. blokjes , water , bouillonblokje + water. (laurier?...)
  Daarna de kidney bonen, mais, chorizo en spek erbij. Niets gepureerd,
  Misschien een beetje fusion, maar erbij maakte ik krokantjes van ( iets ) oude dunne sneden wit brood.
  Oven niet al te heet, brood tamponeren met uitgeperst teentje knoflook, Goede olijfolie eroverheen en wat oregano. Lekker crispy laten worden. Tja en daarbij een lichte rode franse wijn uit de koelkast. Blust het geheel perfect af.
  Kaas en room vond ik in deze versie minder.

 • Annemiek
  17 januari 2016 om 17:50

  Enig idee hoeveel calorieen 1 kom bevat?
  Heerlijke soep, gebruik meestal kidneybonen voor een extra bite.
  Ga m vandaag weer maken, jammie :)

 • Iris
  21 november 2015 om 17:14

  Misschien een wat late reactie, maar zelf heb ik de bruine bonen vervangen voor chilibonen :)

 • Pauline
  6 maart 2015 om 18:48

  Ja wat extra peper zou dan goed werken. Ik ben zelf nogal een mietje als het om pittig eten gaat. ;)

 • Afke
  6 maart 2015 om 18:02

  De soep is heerlijk!
  Ik zou m alleen graag wat pittiger krijgen, wat zou ik daaraan kunnen doen? Extra cayennepeper of heb je andere tips?

 • Pauline
  17 januari 2015 om 21:24

  Ik gebruik meestal kippenbouillon

 • Gwen
  16 januari 2015 om 20:28

  Lijkt me een heerlijk recept. Wat voor smaak boullionblokje moet je hierbij gebruiken?

 • marijke
  13 januari 2015 om 19:07

  Het was HEERLIJK!

 • Nicole
  13 januari 2015 om 09:59

  Lekker en zeker met dit regen weer

 • carine
  13 januari 2015 om 09:59

  Ik zie dat het voor 4 personen is.

 • Margot
  13 januari 2015 om 08:25

  Hmm, een perfecte lunch!

 • Ellen
  13 januari 2015 om 07:52

  Ik ben ook echt dol op de Mexicaanse keuken! Ik moet vaak opletten dat ik niet een hele week Mexicaans kook. ;)

 • Stephanie
  13 januari 2015 om 07:09

  Voor hoeveel personen is deze soep?

Reacties zijn gesloten voor dit bericht.

Bestel nu ons jubileummagazine FEEST