fbpx
Menu

Eclairs met slagroom

Maurits was in the middle of onze verhuizing jarig en zo kwam het dat wij op zijn verjaardag met kasten aan het slepen waren. Gelukkig hebben wij het onlangs alsnog gevierd op onze houseparty. Omdat ik het eigenlijk helemaal niet zo gezellig vond dat we het niet vierden, maakte ik toch wat lekkers voor bij de koffie, namelijk eclairs.

Eclairs zijn langwerpige soezen gevuld met banketbakkersoom, slagroom of een andere lekkkere vulling. Ze worden gedoopt in chocolade of in glazuur en dat maakte deze gebakjes nog lekkerder. Omdat ik niet zo heel veel tijd had, heb ik deze keer voor slagroom gekozen, maar stiekem vind ik gele room of een mengeling daarvan lekkerder. Je hebt helemaal niet zoveel gekke ingrediënten nodig, dus als je alles in huis hebt, kun je ze meteen voor vaderdag maken. Daar wordt hij vast blij van!

Ingrediënten voor 4 st.
50 gr gezeefde bloem
50 ml melk
50 ml water
50 gr roomboter
2 eieren
200 ml slagroom + 1 el suiker
200 gr pure chocolade
Snuf zout

Zo maak je het
Verwarm de oven alvast voor op 200 graden.

Breng de boter met de melk en het water in een pan aan de kook.

Voeg de gezeefde bloem en het zout toe en meng er met een garde een egaal deeg van.

Het is een kookdeeg, dus roer net zo lang tot de bloem gaar is. Gebruik een houten lepel om te roeren en ga net zo lang door totdat het een ietwat droge bal wordt.

Haal nu de pan van het vuur en voeg één voor één de eieren toe. Meng die er goed doorheen met de spatel. Doe dit snel, want de eieren mogen niet garen.

eclairs met slagroom

Giet het beslag in een spuitzak. Bekleed een bakplaat met bakpapier en spuit lijnen van ongeveer 2 cm breed en 10 cm lang.

eclairs met slagroom

Bak de eclairs in ongeveer 20 – 25 minuten af in de oven. Doe de deur niet open, want dan zakken ze in.

eclairs met slagroom

Haal ze uit de oven, prik de onderkant in met een prikker en zet ze even terug in de oven. Zo drogen ze van binnen. Laat ze vervolgens afkoelen op een rooster.

Klop de slagroom stijf met de suiker. Als je een zoetekauw bent, voeg dan wat extra suiker toe. Doe de slagroom in een spuitzak met een klein spuitmondjes.

eclairs met slagroom

Spuit de slagroom voorzichtig in de gaatjes van de eclairs. Als je dit een gepriegel vindt, dan kun je ze natuurlijk ook open snijden.

eclairs met slagroom

Laat in de tussentijd de chocolade au bain marie smelten.

recept eclairs

Dip de eclairs met de bovenkant in de pure chocolade en laat ze opstijven op een vel bakpapier.

Eclairs zijn vers het allerlekkerste, dus serveer ze meteen. Je kunt ze eventueel een nachtje in de koelkast bewaren, maar het soezendeeg wordt dan wel iets taaier. Wel kun je de ongevulde eclairs, in een luchtdichte trommel bewaren.

recept eclairs

Word gratis MEMBER van Uit Pauline’s keuken en bewaar al je favoriete recepten en maak weekmenu’s in je persoonlijke account & profiteer van exclusieve aanbiedingen.

Meld je aan

Pauline houdt van goede koffie, koken (vooral lekker eten), lokale marktjes en verzamelt kookboeken. Haar hele dag staat in het teken van eten, ze raakt er niet over uitgepraat. Ze komt haar bed uit voor een lekker ontbijt (en koffie) en kan de hele dag nadenken over wat ze die avond gaat eten.

32 reacties

  • Nicole Eggink
    25 maart 2017 om 09:57

    Ik heb de eclairs gisteren gebakken, smaak is erg goed. Ik heb alleen wat vragen: - ze zijn bij mij vrij plat gebleven, waar kan dat aan liggen? Zit dat in het spuitmondje? - hoe zorg je ervoor dat de slagroom niet meteen inzakt nadat je het opgeklopt?

    Beantwoorden
  • Daan Adema
    7 april 2017 om 10:14

    Ze zijn wat platter geworden omdat je de bloem niet lang genoeg hebt gegaar. En om te voorkomen dat de slagroom meteen inzakt zou ik, of iets meer suiker toevoegen, of klopfix van dokter oetker gebruiken.

    Beantwoorden
  • Elise
    14 januari 2017 om 11:01

    sorry had perongeluk twee keer gestuurd haha ik dacht dat de eerste niet lukte maar lukte wel nogmaals sorry??

    Beantwoorden
  • Pauline
    16 januari 2017 om 15:45

    Haha kan gebeuren. Fijn dat het lekker was :)

    Beantwoorden
  • elise
    14 januari 2017 om 10:57

    mijn eclairs waren heel goed en lekker gelukt alleen had ik niet het goede mondje op de spuitzak gedaan daarom waren ze heel klein en dun geworden hihi! de saus kon er daarom ook niet meer in die had ik er maar op gedaan alsnog super lekker! bedankt Pauline voor dit recept!

    Beantwoorden
  • elise
    14 januari 2017 om 10:55

    mijn eclairs waren heel goed gelukt! ik had alleen het verkeerde mondje op de spuitzak gedaan daarom waren ze heel klein en dun toen heb ik de chocolade dip en frambozensap er maar op gedaan was alsnog heerlijk drankje voor dit goede recept!

    Beantwoorden
  • Klaas kornuit
    4 oktober 2016 om 20:09

    Ik heb ze gemaakt maar het ging niet goed. Ná 20 tot 25 minuten bakken trok ik de oven open en ze zakte meteen in. Ze waren gloeiend heet dus een gaatje prikken ging niet zonder slag of stoot. Na ze in de oven te hebben laten drogen voor een paar minuten waren ze na open snijden nog klef en nat van binnen. Helaas, iets is niet helemaal goed gegaan. Ik weet alleen niet precies wat...

    Beantwoorden
  • Annika
    6 oktober 2016 om 09:37

    Dan waren ze waarschijnlijk nog niet klaar, misschien iets langer in de oven zetten?

    Beantwoorden
  • marjolijn
    14 januari 2016 om 19:52

    ziet er heerlijk uit! Heb je misschien een tip hoe ik banketbakkersroom kan maken?

    Beantwoorden
  • Kyra
    20 november 2015 om 14:57

    mijn Eclairs smaken droog. Als ik er slagroom in doe en chocolade glazuur in doe smaken ze dan nog droog? Ik heb ze in een trommel in de koelkast gelegd.

    Beantwoorden
  • Kyra
    20 november 2015 om 14:58

    Chocolade glazuur op doe moet er staan

    Beantwoorden
  • Manon Polman
    16 november 2015 om 19:47

    Ziet er lekker uit! Wil het gaan maken voor een bakwedstrijd op school. Ik heb wel 2 vragen: minuten duurt het bakken ongeveer & is het iets wat je eerst een aantal keer geoefend moet hebben?

    Beantwoorden
  • Loubna
    22 december 2014 om 13:36

    Beste Pauline, ik zou graag mini e-clairs willen maken. Kan ik dan hetzelfde recept gebruiken maar dan kleinere soesjes spuiten? Wordt de baktijd dan anders? Alvast bedankt!

    Beantwoorden
  • Pauline
    23 december 2014 om 11:30

    Leuk idee. En inderdaad hetzelfde recept, alleen 5 minuutjes korter in de oven.

    Beantwoorden
  • kelly
    16 juni 2014 om 12:08

    Wat een mooie foto's! En lijkt me erg lekker! Hoe weet je dat de bloem gaar is?

    Beantwoorden
  • Pauline
    16 juni 2014 om 13:31

    Dat merk je wel aan de structuur, laat het gewoon een minuut of 5 op het vuur staan, dan weet je zeker dat je goed zit.

    Beantwoorden
  • simone
    16 juni 2014 om 12:02

    Ok, officieel eet ik (bijna) helemaal Paleo.. Maar deze ga ik toch echt binnenkort een keer maken!

    Beantwoorden
  • Lianda
    15 juni 2014 om 21:16

    Oh wat ziet dat er lekker uit! Hihi.

    Beantwoorden
  • Xandra
    15 juni 2014 om 20:29

    Oooooooh! Want!
    Zou je ze ook kunnen vullen met pudding ofzo? Lijkt me nog lekkerder.

    Beantwoorden
  • Pauline
    16 juni 2014 om 13:34

    Ja dat kan ook, je kunt erin stoppen wat je zelf lekker vindt.

    Beantwoorden
  • Eilish
    15 juni 2014 om 16:54

    oh wauw, goddelijk!

    Beantwoorden
  • Pauline
    15 juni 2014 om 17:41

    Jaaa I know :)

    Beantwoorden
  • Sarah
    15 juni 2014 om 16:43

    Dat ziet er weer heerlijk uit ga het een keer uitproberen ♡

    Beantwoorden
  • MySimplySpecial
    15 juni 2014 om 11:16

    Ik ben gek op soesjes, dus nu heb ik hier helemaal trek in! (En dat terwijl ik nog moet ontbijten.)

    Beantwoorden
  • Colinda
    15 juni 2014 om 09:44

    Lekker! En wat een mooi bordje!

    Beantwoorden
  • Pauline
    15 juni 2014 om 17:45

    Jaa die is van Bloomingville

    Beantwoorden
  • Susanne
    15 juni 2014 om 09:42

    Oh boy, te lekker dit! Ik heb één keer een poging gedaan tot soezen maken en dat was finaal mislukt dus sindsdien ben ik eigenlijk er een beetje bang voor haha. Maar als ik dit zo zie wil ik het toch heel snel weer eens proberen!

    Beantwoorden
  • Elsbet | La Vie Pure
    15 juni 2014 om 09:13

    Oh, ik hou van eclairs!

    Beantwoorden
  • Evelyne
    15 juni 2014 om 08:57

    Ziet er weer heerlijk uit.
    Is de bloem te vervangen door een andere soort (ik eet nl geen tarwe)?

    Beantwoorden
  • Pauline
    15 juni 2014 om 17:45

    Je kunt het proberen met speltbloem.

    Beantwoorden
  • Dita
    15 juni 2014 om 08:40

    Dit ziet er heerlijk uit, io ben sowieso dol op soesjes

    Beantwoorden
  • Anniek
    15 juni 2014 om 07:30

    Dit ziet er goed uit zeg, en inderdaad heb je niet zoveel moeilijke ingrediënten nodig. Eigenlijk is het gewoon hetzelfde als soesjes maken, maar dan in een langwerpige vorm :) Soesjes heb ik al weleens gemaakt (zo leuk met dat kookdeeg!), dus dan moet ik dit vast ook kunnen. Leuk recept!

    Beantwoorden

Reactie plaatsen