recept eclairs

Eclairs met slagroom

Maurits was in the middle of onze verhuizing jarig en zo kwam het dat wij op zijn verjaardag met kasten aan het slepen waren. Gelukkig hebben wij het onlangs alsnog gevierd op onze houseparty. Omdat ik het eigenlijk helemaal niet zo gezellig vond dat we het niet vierden, maakte ik toch wat lekkers voor bij de koffie, namelijk eclairs.

Eclairs zijn langwerpige soezen gevuld met banketbakkersoom, slagroom of een andere lekkkere vulling. Ze worden gedoopt in chocolade of in glazuur en dat maakte deze gebakjes nog lekkerder. Omdat ik niet zo heel veel tijd had, heb ik deze keer voor slagroom gekozen, maar stiekem vind ik gele room of een mengeling daarvan lekkerder. Je hebt helemaal niet zoveel gekke ingrediënten nodig, dus als je alles in huis hebt, kun je ze meteen voor vaderdag maken. Daar wordt hij vast blij van!

Ingrediënten voor 4 st.
50 gr gezeefde bloem
50 ml melk
50 ml water
50 gr roomboter
2 eieren
200 ml slagroom + 1 el suiker
200 gr pure chocolade
Snuf zout

Zo maak je het
Verwarm de oven alvast voor op 200 graden.

Breng de boter met de melk en het water in een pan aan de kook.

Voeg de gezeefde bloem en het zout toe en meng er met een garde een egaal deeg van.

Het is een kookdeeg, dus roer net zo lang tot de bloem gaar is. Gebruik een houten lepel om te roeren en ga net zo lang door totdat het een ietwat droge bal wordt.

Haal nu de pan van het vuur en voeg één voor één de eieren toe. Meng die er goed doorheen met de spatel. Doe dit snel, want de eieren mogen niet garen.

eclairs met slagroom

Giet het beslag in een spuitzak. Bekleed een bakplaat met bakpapier en spuit lijnen van ongeveer 2 cm breed en 10 cm lang.

eclairs met slagroom

Bak de eclairs in ongeveer 20 – 25 minuten af in de oven. Doe de deur niet open, want dan zakken ze in.

eclairs met slagroom

Haal ze uit de oven, prik de onderkant in met een prikker en zet ze even terug in de oven. Zo drogen ze van binnen. Laat ze vervolgens afkoelen op een rooster.

Klop de slagroom stijf met de suiker. Als je een zoetekauw bent, voeg dan wat extra suiker toe. Doe de slagroom in een spuitzak met een klein spuitmondjes.

eclairs met slagroom

Spuit de slagroom voorzichtig in de gaatjes van de eclairs. Als je dit een gepriegel vindt, dan kun je ze natuurlijk ook open snijden.

eclairs met slagroom

Laat in de tussentijd de chocolade au bain marie smelten.

recept eclairs

Dip de eclairs met de bovenkant in de pure chocolade en laat ze opstijven op een vel bakpapier.

Eclairs zijn vers het allerlekkerste, dus serveer ze meteen. Je kunt ze eventueel een nachtje in de koelkast bewaren, maar het soezendeeg wordt dan wel iets taaier. Wel kun je de ongevulde eclairs, in een luchtdichte trommel bewaren.

recept eclairs

Video: Review Magimix Sapcentrifuge
Mijn nieuwe keuken
Bewaar
32 Comments
 • Nicole Eggink

  25 maart 2017 at 09:57 Beantwoorden

  Ik heb de eclairs gisteren gebakken, smaak is erg goed.
  Ik heb alleen wat vragen:
  – ze zijn bij mij vrij plat gebleven, waar kan dat aan liggen? Zit dat in het spuitmondje?
  – hoe zorg je ervoor dat de slagroom niet meteen inzakt nadat je het opgeklopt?

  • Daan Adema

   7 april 2017 at 10:14 Beantwoorden

   Ze zijn wat platter geworden omdat je de bloem niet lang genoeg hebt gegaar. En om te voorkomen dat de slagroom meteen inzakt zou ik, of iets meer suiker toevoegen, of klopfix van dokter oetker gebruiken.

 • Elise

  14 januari 2017 at 11:01 Beantwoorden

  sorry had perongeluk twee keer gestuurd haha ik dacht dat de eerste niet lukte maar lukte wel nogmaals sorry??

  • Pauline

   16 januari 2017 at 15:45 Beantwoorden

   Haha kan gebeuren. Fijn dat het lekker was 🙂

 • elise

  14 januari 2017 at 10:57 Beantwoorden

  mijn eclairs waren heel goed en lekker gelukt alleen had ik niet het goede mondje op de spuitzak gedaan daarom waren ze heel klein en dun geworden hihi! de saus kon er daarom ook niet meer in die had ik er maar op gedaan alsnog super lekker! bedankt Pauline voor dit recept!

 • elise

  14 januari 2017 at 10:55 Beantwoorden

  mijn eclairs waren heel goed gelukt! ik had alleen het verkeerde mondje op de spuitzak gedaan daarom waren ze heel klein en dun toen heb ik de chocolade dip en frambozensap er maar op gedaan was alsnog heerlijk drankje voor dit goede recept!

 • Klaas kornuit

  4 oktober 2016 at 20:09 Beantwoorden

  Ik heb ze gemaakt maar het ging niet goed. Ná 20 tot 25 minuten bakken trok ik de oven open en ze zakte meteen in. Ze waren gloeiend heet dus een gaatje prikken ging niet zonder slag of stoot. Na ze in de oven te hebben laten drogen voor een paar minuten waren ze na open snijden nog klef en nat van binnen. Helaas, iets is niet helemaal goed gegaan. Ik weet alleen niet precies wat…

  • Annika

   6 oktober 2016 at 09:37 Beantwoorden

   Dan waren ze waarschijnlijk nog niet klaar, misschien iets langer in de oven zetten?

 • marjolijn

  14 januari 2016 at 19:52 Beantwoorden

  ziet er heerlijk uit! Heb je misschien een tip hoe ik banketbakkersroom kan maken?

 • Kyra

  20 november 2015 at 14:57 Beantwoorden

  mijn Eclairs smaken droog. Als ik er slagroom in doe en chocolade glazuur in doe smaken ze dan nog droog? Ik heb ze in een trommel in de koelkast gelegd.

  • Kyra

   20 november 2015 at 14:58 Beantwoorden

   Chocolade glazuur op doe moet er staan

 • Manon Polman

  16 november 2015 at 19:47 Beantwoorden

  Ziet er lekker uit! Wil het gaan maken voor een bakwedstrijd op school. Ik heb wel 2 vragen: minuten duurt het bakken ongeveer & is het iets wat je eerst een aantal keer geoefend moet hebben?

 • Loubna

  22 december 2014 at 13:36 Beantwoorden

  Beste Pauline, ik zou graag mini e-clairs willen maken. Kan ik dan hetzelfde recept gebruiken maar dan kleinere soesjes spuiten? Wordt de baktijd dan anders? Alvast bedankt!

  • Pauline

   23 december 2014 at 11:30 Beantwoorden

   Leuk idee. En inderdaad hetzelfde recept, alleen 5 minuutjes korter in de oven.

 • kelly

  16 juni 2014 at 12:08 Beantwoorden

  Wat een mooie foto’s! En lijkt me erg lekker! Hoe weet je dat de bloem gaar is?

  • Pauline

   16 juni 2014 at 13:31 Beantwoorden

   Dat merk je wel aan de structuur, laat het gewoon een minuut of 5 op het vuur staan, dan weet je zeker dat je goed zit.

 • simone

  16 juni 2014 at 12:02 Beantwoorden

  Ok, officieel eet ik (bijna) helemaal Paleo.. Maar deze ga ik toch echt binnenkort een keer maken!

 • Lianda

  15 juni 2014 at 21:16 Beantwoorden

  Oh wat ziet dat er lekker uit! Hihi.

 • Xandra

  15 juni 2014 at 20:29 Beantwoorden

  Oooooooh! Want! \r\nZou je ze ook kunnen vullen met pudding ofzo? Lijkt me nog lekkerder.

  • Pauline

   16 juni 2014 at 13:34 Beantwoorden

   Ja dat kan ook, je kunt erin stoppen wat je zelf lekker vindt.

 • Eilish

  15 juni 2014 at 16:54 Beantwoorden

  oh wauw, goddelijk!

 • Sarah

  15 juni 2014 at 16:43 Beantwoorden

  Dat ziet er weer heerlijk uit ga het een keer uitproberen ♡

 • MySimplySpecial

  15 juni 2014 at 11:16 Beantwoorden

  Ik ben gek op soesjes, dus nu heb ik hier helemaal trek in! (En dat terwijl ik nog moet ontbijten.)

 • Colinda

  15 juni 2014 at 09:44 Beantwoorden

  Lekker! En wat een mooi bordje!

 • Susanne

  15 juni 2014 at 09:42 Beantwoorden

  Oh boy, te lekker dit! Ik heb één keer een poging gedaan tot soezen maken en dat was finaal mislukt dus sindsdien ben ik eigenlijk er een beetje bang voor haha. Maar als ik dit zo zie wil ik het toch heel snel weer eens proberen!

 • Elsbet | La Vie Pure

  15 juni 2014 at 09:13 Beantwoorden

  Oh, ik hou van eclairs!

 • Evelyne

  15 juni 2014 at 08:57 Beantwoorden

  Ziet er weer heerlijk uit. \r\nIs de bloem te vervangen door een andere soort (ik eet nl geen tarwe)?

 • Dita

  15 juni 2014 at 08:40 Beantwoorden

  Dit ziet er heerlijk uit, io ben sowieso dol op soesjes

 • Anniek

  15 juni 2014 at 07:30 Beantwoorden

  Dit ziet er goed uit zeg, en inderdaad heb je niet zoveel moeilijke ingrediënten nodig. Eigenlijk is het gewoon hetzelfde als soesjes maken, maar dan in een langwerpige vorm 🙂 Soesjes heb ik al weleens gemaakt (zo leuk met dat kookdeeg!), dus dan moet ik dit vast ook kunnen. Leuk recept!

Plaats een reactie