Menu

Sate Babi

Nee ik ben geen vegetariër! Je zou bijna denken van wel he? Het is een beetje veel vega hier op de site de laatste tijd. Hoog tijd om weer eens een lekker vleesje op het blog te zetten en wel in de vorm van saté babi, oftewel saté van varkenshaas.

Ik eet niet zo vaak vlees en daarom verschijnen hier ook meer groente receptjes dan vlees gerechten staan. Toch vind ik het best lekker op zijn tijd. Ik ben bijvoorbeeld dol op saté en dan het liefst van de haas, varkenshaas in dit geval. Het liefst eet ik het met dikke frieten met mayonaise, maar het past ook heel goed bij een lekker Indonesische nasi goreng.

Je kunt pindasaus heel gemakkelijk zelf maken. Heb je daar geen zin in of tijd voor dan raad ik je de potten van Calvé aan. Het is een soort pindakaas wat je even moet aanlengen met wat water. Zelf vind ik dat stiekem een heerlijke satésaus.

Saté voor 4 stokjes
600 gr varkenshaas
3 el olijfolie
2 el ketjap
2 teentjes knoflook
Peper en zout

Satésaus
75 gr ongezouten pinda’s
1 tl komijn
1 tl korianderzaad
1 tl sambal
1 teen knoflook
1 el ketjap
1/2 ui gesnipperd
175 ml water

Bereidingswijze
Maak een marinade van de ketjap en de olie. Hak de knoflook fijn en voeg deze toe aan de marinade. Breng de marinade op smaak met peper en zout.

saté babi

Snij de varkenshaas in blokjes van ongeveer 2,5 x 2,5 cm en leg deze minimaal twee uur in de marinade.

Voor de pindasaus maal je de pinda’s fijn in een keukenmachine. Voeg de knoflook, de komijn, het korianderzaad, de ketjap en de sambal toe en mix het zo glad mogelijk. Als je van grove saté houdt, mix je het korter.

Rijg de stukken varkenshaas aan een spies en bak ze rondom bruin in een grillpan.

Voor de saus neem je een sauspan. Fruit een ui aan in wat olie en voeg het pindamengsel toe. Bak het geheel kort aan en voeg beetje bij beetje het water toe. Als de saus te dik is, voeg je extra water toe.

Serveer de saté met de saus, ik hou er van om het apart te doen, maar je kunt het er natuurlijk ook overheen gieten.

saté babi

Word gratis MEMBER van Uit Pauline’s keuken en bewaar al je favoriete recepten en maak weekmenu’s in je persoonlijke account & profiteer van exclusieve aanbiedingen.

Meld je aan

Pauline houdt van goede koffie, koken (vooral lekker eten), lokale marktjes en verzamelt kookboeken. Haar hele dag staat in het teken van eten, ze raakt er niet over uitgepraat. Ze komt haar bed uit voor een lekker ontbijt (en koffie) en kan de hele dag nadenken over wat ze die avond gaat eten.

23 reacties

 • Wim geootenboer
  22 mei 2019 om 12:58

  Voor de pinda's fijn te krijgen probeer een vijzel

 • Ingrid Viersen
  9 december 2015 om 20:19

  Voor de lekkerste sate, doe ik tegenwoordig naast de olijfolie, ketjap manis (van Conimex),eenzelfde hoeveelheid honing in de dressing... Met honing moet je wel oppassen, want t kan gaan aanbranden. Regelmatig keren. In de grilpan tot t mooi bruin is, dan eraf en op n bord onder alufolie na laten garen..

  Ik maak al jaren pindasaus van pindakaas. De gewone van Calvé. Uitje fruiten, evt knoflook mee fruiten. Paar eetlepels pindakaas er door roeren. Als t mooi glad is, melk toevoegen net zo lang tot t mooi is. Op smaak brengen meet sambal en ketjap. Hou met t melk toevoegen er wel rekening mee dat er nog ketjap bijkomt qua dikte.

 • Irma
  2 december 2015 om 13:50

  Ik heb beide versies geprobeerd te maken. De pinda versie krijg ik niet goed gemalen in mijn hakmolen. De structuur blijft korrelig. Kan ik iets toevoegen om te zorgen dat het een smeuïge massa wordt?
  Tevens de pindakaasversie gemaakt maar die is veel te plakkerig... ik heb goede kwaliteit pindakass van AH gebruikt.

 • Pauline
  20 februari 2015 om 22:26

  Meestal ketjap manis

 • LilModeBo
  19 februari 2015 om 22:25

  Vraagje; welk merk ketjap gebruik jij hiervoor? Er zit nogal verschil in!

 • Ad
  19 februari 2014 om 20:56

  Heerlijk, we hebben het vanavond gegeten. Zowel de satésaus als de saté zelf. Beide zijn een blijvertje.

 • Anne
  10 februari 2014 om 12:07

  Ik ben wél vegetariër maar heb dit recept gemaakt voor mijn schoonouders en vriend, samen met nasi geserveerd. Kon het dus zelf niet proeven, maar het is goed ontvangen :) dank daarvoor!

 • Bibiesboeken
  7 februari 2014 om 12:24

  Dat ziet er heerlijk uit! Ga ik zeker eens maken!

 • pieke
  7 februari 2014 om 11:57

  pindakaas van de natuurvoedingswinkel, met alleen maar pinda er in voldoet ook prima!

 • Kayleigh
  5 februari 2014 om 11:14

  Dit ziet er zo lekker uit! En ik ben blij dat ik nu eindelijk een goed recept heb gevonden voor satesaus! Ga dit binnenkort zeker maken :-)

 • Dita
  4 februari 2014 om 20:09

  Oh lekker!

 • Pauline
  4 februari 2014 om 16:44

  Ah wat grappig dat wist ik niet. Leuk dat ik het toch op de Indo manier doe.

 • MySimplySpecial
  4 februari 2014 om 16:09

  Oh lekker! Dit is ook zeker wat voor mijn vriend.

 • Simone
  4 februari 2014 om 13:58

  Ziet er heeeeerlijk uit, ben gek op saté!

 • Mandy
  4 februari 2014 om 13:14

  Het is bijna hoe mijn familie de saté klaar maakt, lekker hoor. Wel grappig, wij (als indo's zijnde) eten eigenlijk nooit satésaus bij saté of andere gerechten. Volgens mij doen alleen Nederlanders dat, maar waarom ook niet? Je moet toch eten wat je lekker vindt!

 • Reny
  4 februari 2014 om 11:31

  Ja, goeie! Ik ga eens op zoek naar zo'n kleintje...dank!

 • Pauline
  4 februari 2014 om 10:50

  Ik gebruik eigenlijk altijd mijn staafmixerset met hakkertje. Zo'n fancy apparaat staat ook nog op mijn verlanglijstje.

 • Pauline
  4 februari 2014 om 10:49

  Ik heb zo'n klein hakkertje van mijn staafmixerset die ik altijd gebruik en dan heb je dat probleem niet ;)

 • Pauline
  4 februari 2014 om 10:48

  Haha dat kan heel goed ;)

 • Susanne
  4 februari 2014 om 09:17

  Oehh lekker! Ik ben allen meer fan van kip dan van varkensvlees. En ook nog helemaal zelf de pindasaus maken, Hmmmm! De stap van noten malen sla ik meestal over en vervang dat gewoon door pindakaas! Beetje lui haha

 • Manon
  4 februari 2014 om 08:47

  Ik ben ook dol op saté en dan vooral in combinatie met extra veel pittige satésaus, deze ziet er ook heel goed uit.

 • Reny
  4 februari 2014 om 08:44

  Yum! Ik ben eigenlijk wel erg gek op saté.... ! Marineren doe ik op dezelfde manier als jij, vaak nog met een pepertje erbij, lekker pittig!

  Voor satésaus was ik nog op zoek naar een recept, dus thanx! Ik heb alleen met 75 gram noten altijd een beetje ruzie met mijn keukenmachine, alles klimt dan tegen de zijkant aan waardoor het mes geen nootjes meer snijdt maar als een dolle aan het draaien is... :( Heb jij daar dé tip voor?

 • Malou
  4 februari 2014 om 08:17

  Lekker!! Meestal doe ik het vlees al door de nasi (dat deed ik ook bij jouw recept). Wel even marineren in ketjap natuurlijk! Helaas heb ik geen keukenmachine en haal m'n satesaus dus gewoon uit een potje. Misschien toch maar sparen voor eentje!

Reacties zijn gesloten voor dit bericht.

Bestel nu ons jubileummagazine FEEST