Menu

Spanakopita strudel

We hebben Grieks bloed in de familie gekregen. Mijn zus heeft een Griekse god aan de haak geslagen. En die Grieken weten wel wat lekker eten is. Vers, simpel, goede olijfolie, filodeeg en fetakaas. Ik hou er van!

Ik heb al eens de gevulde deeghapjes van de moeder van C. mogen proeven en die waren goddelijk. Spinazie en fetakaas omhuld met filodeeg zijn als brood en beleg, een match made in heaven. Ik leerde dat dit in het Grieks Spanakopita heet en nog wat andere Griekse namen, maar die ben ik op de Souvlaki na allemaal vergeten. Ik maakte een spanakopita strüdel, heel easy om te maken en succes gegarandeerd.

Ingrediënten voor 4 personen
800 gr spinazie
2 tenen knoflook
1 ui
125 gr fetakaas
3 grote vellen filodeeg
Olijfolie
Peper en zout
Paprikapoeder

Zo maak je het
Verwarm de oven voor op 200 graden.

Snipper het uitje en hak de knoflook fijn.

Fruit dit aan in wat olijfolie in een grote pan.

Voeg nu beetje bij beetje alle spinazie toe en bak dit mee, totdat alle spinazie geslonken is.

Breng de spinazie op smaak met royaal peper en zout en laat het goed uitlekken.

Neem een vel filodeeg en bestrijk deze met olijfolie. Strooi er wat paprikpoeder over en plak het volgende vel er op.

Filodeeg bestaat uit verschillende dunne lagen die je afzonderlijk moet invetten.

Herhaal de voorgaande stappen totdat je 3 lagen op elkaar hebt.

Spanakopita

Verdeel het spinazie mengsel over het filodeeg.

Verkruimel de feta over de spinazie.

Vouw de buitenkanten eerst naar binnen, zodat de spinazie er niet uit kan lopen.

Spanakopita

Rol de strudel nu voorzichtig op en leg hem op een bakplaat. Als het filodeeg iets scheurt is dat geen probleem, dan plak je er met wat olie, gewoon een stukje deeg over heen.

Bestrijk de strudel nog een keer met olijfolie en bak hem in ongeveer 25 minuten af op 200 graden.

Spanakopita

Word gratis MEMBER van Uit Pauline’s keuken en bewaar al je favoriete recepten en maak weekmenu’s in je persoonlijke account & profiteer van exclusieve aanbiedingen.

Meld je aan

Pauline houdt van goede koffie, koken (vooral lekker eten), lokale marktjes en verzamelt kookboeken. Haar hele dag staat in het teken van eten, ze raakt er niet over uitgepraat. Ze komt haar bed uit voor een lekker ontbijt (en koffie) en kan de hele dag nadenken over wat ze die avond gaat eten.

27 reacties

  • Pauline
    14 april 2017 om 12:50

    Eerst laten ontdooien en dan heel goed uit laten lekken. Van daaruit kan je het recept verder volgen.

  • Anna Driessen
    13 april 2017 om 12:31

    Dit ziet er heerlijk uit! Ik heb nog bevroren bladspinazie. Hoeveel gebruik ik dan? Deze is namelijk al geslonken

  • Joke Kottman
    10 mei 2016 om 19:23

    Mijn vroegere griekse schoonmoeder maakte eerst een mengsel van ei/ spinazie ( uitknijpen anders is het veel te nat) feta en dille (ze maakte ook het filodeeg zelf. Maar dat is toch wel veel werk hoor . Dan maakte zij rollen van het filodeeg met het mengsel erin. Die rollen legde ze in een ronde bakvorm( die zijn best groot in Griekenland) . Nog wat eigeel erover strijken. Dan had ze een prachtige spanakopitra.
    Het ei maakt de vulling net iets lekkerder. Anders smaakt het snel te droog.

  • Ilon
    25 juli 2015 om 17:06

    Dit ga ik proberen! Kun je dit ook een dag van tevoren klaarmaken?

  • Pauline
    23 juni 2015 om 19:52

    Ah thanks voor de tip!

  • Ingrid
    23 juni 2015 om 18:01

    Pauline,

    Dit wordt n nog lekkerderder? spanakopita als je er bosuitjes en vooral een dikke hand verse dille door doet.

    Ingrid

  • Pauline
    23 december 2014 om 11:36

    Aan 1 pakje heb je wel voldoende.

  • Kyra
    21 december 2014 om 23:53

    Weet iemand hoeveel pakjes/gram filodeeg het is? Thanks :)

  • Pauline
    18 november 2014 om 17:32

    Ik hou er wel van. Maar je kunt het ook met mozzarella doen of een gewone belegen kaas.

  • Chantal
    18 november 2014 om 17:21

    Smaakt de feta erg overheersend? Zou je het bijvoorbeeld ook met mozzarella of een andere kaassoort kunnen doen?

  • KnutzEls
    13 april 2014 om 22:24

    Net wat ik deze week nodig. heb. Kocht afgelopen zaterdag filodeeg bij de Turkse winkel en heerlijke feta. Dat wordt dus spanakopita maken deze week!

  • Pauline
    6 maart 2014 om 17:21

    Het kan wel, maar dan zou ik het ongebakken invriezen. Dan even laten ontdooien en afbakken in de oven.

  • Mariska
    4 maart 2014 om 23:14

    Zou je dit ook kunnen invriezen?

  • Martien
    4 maart 2014 om 20:17

    Komt bij de stapel van receptjes die ik binnenkort zeker nog wil maken....maar eerst morgen kokosrotsjes!

  • Pauline
    2 oktober 2013 om 21:30

    Oh lekker! Ik zou een tafel vol zetten met spanakopita, griekse salade, tzatziki met pide, gehaktballetjes en souvlaki. Lekker delen met zijn allen en na Griekse yoghurt met honing en walnoten ;)

  • Bianca Dorresteijn
    2 oktober 2013 om 14:48

    Lijkt mij een heerlijk recept, kan het als voorgerecht of is dat te machtig.
    Ik wil zaterdag Grieks gaan koken voor 4 personen en ben nu opzoek naar recepten, voor, hoofd, na :)

    Hoop dat jij mij kunt helpen

  • Pauline
    2 september 2013 om 16:37

    Sure: Ingredients: 800 gr spinach, 2 cloves of garlic, 1 onion, 125 gr feta cheese, 3 layers of filo dough or puff pastry, olive oil, peper and salt and ground paprika.

    1. Preheat the oven on to 200 degrees.
    2. Chop the onion and the garlic and bake this short in a bit of olive oil.
    3. Add all the spinach until this softens and reduces.
    4. Season the spinach with pepper and salt and let it leak out.
    5. Take an layer of the filo dough and drizzle some olive oil over it. Season it with the ground paprika. Put the 2nd layer on top of this and repeat these steps untill al the layers are slightly covered with the oil.
    6. Put the spinach in the middle of the pastry. And crumble the feta cheese above it.
    7. Fold it at the way it's shown in the photo's.
    8. Cover it with some olive oil.
    9. Bake it for about 20 minutes in the pre heated oven.

    If you use puff pastry instead of filo dough, you don't need to oil it. Cover it was an beaten egg and put it a bit longer in the oven.

  • Constance
    2 september 2013 om 03:33

    May I get this recipe in English?

  • Pauline
    16 augustus 2013 om 15:09

    Ahh leuk om te horen ;)

  • Marjolein
    15 augustus 2013 om 15:22

    Wat een heerlijk recept! Ik zag de foto op je homepage en heb net zo lang lopen zoeken in de receptenindex totdat ik het had, het ziet er zo goed uit!! Ik neem 'm mee op mijn to-do-list.

  • Manon
    9 augustus 2013 om 23:15

    Amandelen erdoor heen, zalig!!! Bedankt, Pauline, voor het heerlijke recept

  • Pauline
    29 mei 2013 om 14:32

    Ja is echt een lekker receptje en heel easy.

  • Maaike
    29 mei 2013 om 10:09

    Mmmm, lijkt me echt heerlijk! Ik heb hem op mijn lijst(je) gezet! ;)

  • Bea
    24 mei 2013 om 23:33

    Het is ook heel lekker om hier nog dille door te doen. Niet echt Grieks maar wel verrassend lekker!

  • Martina
    24 mei 2013 om 18:39

    Mmmmm ziet er heerlijk uit!

  • Martine
    23 mei 2013 om 18:22

    Dat ziet er echt heerlijk uit! Past vast nog wel op mijn inmiddels ellenlange "nog eens te maken" lijstje :-)

  • Stella
    23 mei 2013 om 16:04

    Lekker! Leuke inleiding, moest er om lachen want ik ben zelf ook Grieks en ik kan het alleen maar met je eens zijn. Grieks eten vind ik ook gewoon het lekkerst.. haha! :)

Reacties zijn gesloten voor dit bericht.