fbpx
Menu

DIY Zelf caramel maken

Zelf caramel maken is niet moeilijk maar je moet alleen heel goed opletten. De caramel kan heel snel aanbranden of nog erger de suiker kan gaan kristalisseren. Aan de hand van deze how to wil ik je laten zien hoe je zelf caramel kunt maken. De versie die ik hier laat zien, is een harde caramel, deze wordt keihard. Voor caramelsaus moet je even doorscrollen naar beneden, daar staat het complete recept.

salted caramel maken
Doe 100 gr suiker en 3 el water in een steelpannetje. Draai het pannetje even rond, zodat alle suiker bedekt is met water en zet het op een laag vuurtje.

Karamelsaus maken

De suiker gaat smelten en na ongeveer 2 -3 minuten ziet het er zo uit. Nu moet je niks doen, ook al denk je dat het fout gaat. Laat de pan gewoon op het vuur staan.

salted caramelsaus

Na ongeveer 5 begint de massa licht bruin te worden en iets te bubbelen. Nog steeds doe je niks. Het is slim om een kwastje met water te nemen en deze langs de randen van de pan te strijken. Zo voorkom je dat er kristallen ontstaan. Ongeveer een minuut later wordt het iets bruiner. Nu moet je de caramel roeren met een garde. Blijf de caramel continue roeren.

salted caramelsaus

Blijf roeren en wacht tot de caramel donker wordt. Haal nu de pan direct van het vuur, want nu kan het heel snel fout gaan. Als je de pan te lang laat staan, brandt hij aan.

Nu is je caramel klaar, het heeft een mooie bruine kleur en een  iets gebrande smaak. Pas op dat je niet met je vingers in de saus gaat want het is gloeiend heet.

Wat kan je er mee?
Giet het over geroosterde hazelnoten voor een praline.

Laat het afkoelen voor lekkere harde caramelsnoepjes.

Span er draden van door de karamel het met een houten pollepel snel heen en weer te bewegen boven een vel bakpapier.

salted caramelsaus

Caramelsaus maken
Zet het vuur laag en roer er 100 ml warme slagroom (eerst even kort verwarmen in een pannetje of in de magnetron) doorheen. Pas op want dit gaat heel erg bruisen. Laat de karamelsaus iets afkoelen en klop er 50 gr roomboter door. Zo krijg je een lekkere caramel saus. Deze kun je een paar dagen in de koelkast bewaren.

Salted caramel maken
Maak de caramelsaus zoals ik hierboven heb beschreven. Voeg op het laatst een half theelepeltje fleur du sel toe.

caramel maken

 

Word gratis MEMBER van Uit Pauline’s keuken en bewaar al je favoriete recepten en maak weekmenu’s in je persoonlijke account & profiteer van exclusieve aanbiedingen.

Meld je aan

Pauline houdt van goede koffie, koken (vooral lekker eten), lokale marktjes en verzamelt kookboeken. Haar hele dag staat in het teken van eten, ze raakt er niet over uitgepraat. Ze komt haar bed uit voor een lekker ontbijt (en koffie) en kan de hele dag nadenken over wat ze die avond gaat eten.

164 reacties

  • Debbie1970
    21 oktober 2019 om 23:11

    Hoi Pauline, allereerst complimenten voor je mooie en leerzame site! Over caramel heb ik een vraag en ik hoop dat je mij kan helpen. Ik heb nu twee keer een pecan carameltaart gebakken en ben niet tevreden over de vulling. Het smaakt niet naar caramel. Het recept dat ik gebruikt heb geeft aan voor de vulling te gebruiken : basterdsuiker, golden syrup,, boter, losgeslagen eieren en slagroom. Nu zie ik jou recept voor caramel. Denk je dat ik jou caramel als vulling kan gebruiken. Kan deze caramel in de oven? en zo ja zou het dan wat uitharden? ben erg benieuwd naar je antwoord. groetjes Debbie

  • Pauline
    7 oktober 2019 om 12:12

    Nee dat kan helaas niet.

  • Ellen
    5 oktober 2019 om 15:45

    Kan je de room vervangen voor Griekse yoghurt?

  • Laura
    1 januari 2019 om 21:30

    Ik heb een vraag: ik heb harde karamelplaten, maar ze worden heel plakkerig als ik ze een dag laat staan. Hoe kan ik dit oplosse ?

  • Pauline
    24 september 2018 om 15:08

    Oh dat klinkt echt fantastisch. Ik denk dat ze dan een vanille pudding maakte en dan in plaats van slagroom, de karamelsaus gebruiken? Ik zou dan geen extra suiker toevoegen :)

  • an
    20 september 2018 om 23:30

    hoi Pauline, mijn oma maakte vroeger een donkerbruine karamelpudding, die ze gebrande suiker noemde. Ik heb alleen helaas geen idee meer hoe ze het deed. ik weet dat het karamelpudding was, maar met een duidelijke bittere ondertoon. Heerlijk. Heb je enig idee hoe ik dat zou moeten doen? Alvast bedankt!! Groet

  • Annika
    4 september 2018 om 11:48

    Hmm dat is vreemd. Misschien heb je het vuur iets te laag gezet? Heb je wel kristalsuiker gebruikt?

  • Emmi
    3 september 2018 om 20:03

    Helaas, geen succes hier. De suiker wordt simpelweg nooit bruin. Ik heb de suiker met het water op het vuur gezet en geduldig afgewacht, maar na ruim 30 minuten was het nog steeds een glasheldere, bubbelende vloeistof zoals het tweede plaatje. :( Enig idee wat ik verkeerd doe? Ik heb het recept tot op de letter gevolgd...

  • Mark
    29 mei 2018 om 16:46

    Geopend opwarmen in de magnetron, zou ik zo denken.

  • Nokkie
    28 maart 2018 om 10:33

    Dag, hartelijk dank voor het delen van het recept. Ook heel handig de foto's erbij. Ik heb een vraag: hoe verwarm je slagroom in de magnetron? Graag vermelden welke stand, hoeveel sec./min. en evt. ook nog wattage.

  • Pauline
    12 januari 2018 om 15:57

    Heb je wel boter en room toegevoegd?

  • marion will
    6 januari 2018 om 13:35

    graag zou ik willen weten hoe ik karamelsaus weer vloeibaar krijg nu is het hard het ziet er wel goed uit de kleur dan

  • marion will
    6 januari 2018 om 13:31

    ik heb de karamelsaus gemaakt in wekpotjes gedaan maar het is geen saus want het is hart hoe krijg ik het weer vloeibaar

  • Iris Terpstra
    18 december 2017 om 13:43

    Wellicht een late reactie en niet van Pauline. Maar caramel trekt vocht aan, daardoor gaat het smelten na tijd als je het voor decoratie gebruikt. Of je moet het op een koele plaats als een garage of kelder bewaren.

  • Pauline
    10 december 2017 om 13:58

    Een dag of 3 ongeveer, mocht het te dik worden, dan kan je het even opwarmen.

  • Pauline
    10 december 2017 om 13:58

    Dat is gewoon harde karamel, dus suiker smelten met een klein beetje water. Als je dat op bakpapier giet wordt het heel hard en doorzichtig :)

  • bianca
    7 december 2017 om 11:20

    Hoi weet iemand hoe je karamel maakt wat op glas lijkt ? zie google karamel wat op glas lijkt :) gr Bianca

  • Laura
    7 december 2017 om 10:53

    Hi Pauline, Het is gelukt!! Ik heb caramelsaus gemaakt, hoe lang kan ik deze bewaren? In de ijskast of niet? Ik heb de saus in een weckpotje gedaan. Groet Laura

  • Bianca
    29 oktober 2017 om 15:52

    Hoi Pauline, hoe hou je caramel doorzichtig zodat het op glas lijkt? Halloween 😂

  • geertrude wilders
    29 mei 2017 om 13:20

    ik ook groetjes, jens van de goorbergh

  • eve
    17 december 2016 om 12:26

    Bij mij is het helaas ook 2x mislukt... eerst kreeg ik suikerkristallen (alsof alle water er uit verdampt was) en de tweede keer werd het niet bruin en ben ik dus te vroeg gaan roeren. Helaas.... ik kook op een keramische plaat maar ga er van uit dat dat niet uit moet maken (behalve dat de pan gelijkmatig verwarmd wordt en met gas meer vanaf de buitenkant)

  • Annika
    10 oktober 2016 om 11:58

    Daar heb ik helaas geen ervaring mee, misschien is het te warm waardoor de karamel vloeibaar wordt?

  • Bernadette Satter
    9 oktober 2016 om 10:40

    Hallo pauline. Ik woon in spanje. Heb leuke carameldecoratie gemaakt maar na een paar uur begon de caramel te smelten. Hoe kan dat? Zou het fijn vinden om een reactie te krijgen. Alvast bedankt.

  • Aurélia
    25 augustus 2016 om 01:23

    Fleur DE sel ;)

  • Carcelia
    13 augustus 2016 om 00:58

    Hallo Pauline,

    Mijn zoon heeft pas van die zakjes koffie Caramel ontdekt, maar vind t nogal duur. Daarom stelde ik voor om t proberen zelf te maken, maar lastig om dat voor elke bak koffie te gaan doen. Wat is dan de beste manier om Caramel te maken? Met room alleen? Dan is t gelijk suiker en melk in zn koffie?

    Alvast bedankt en m vr gr.
    Carla

  • Pauline
    15 maart 2016 om 17:34

    Je kunt dan gewoon dit recept aanhouden en zowel room als boter toevoegen. Eenmaal afgekoeld is het goed smeerbaar. Wat je ook zou kunnen doen is Dulce de leche maken, dat is nog makkelijker.

  • marcel manders
    14 maart 2016 om 21:01

    hoi,
    wonende in ecuador is het wat lastig om stroop te verkrijgen. en ik wil graag stroopwafels op de markt brengen. Maar ik stoei nog wat met de smaak en dikte van de vulling. Het is hier altijd 30+ qua temperatuur dus de stroop moet erg dik en plakkerig zijn.
    IK wil er graag de tofffee/caramel smaak aan geven.
    Tot welke temperatuur kan ik het best de suiker verwarmen (bruin/wit/mix) en moet ik m dan vervolgens afblussen met room voor slagroom, dan weer helemaal op temperatuur brengen en vervolgens tijdens het afkoelen de boter toevoegen.
    Kan je mij helpen.

    bvd

  • Karin
    27 februari 2016 om 12:09

    Hoe maak ik dit vegan?

  • Annika
    23 februari 2016 om 08:59

    Waarschijnlijk laat je het dan te lang op het vuur staan en dan verbrand het.

  • Lisa
    20 februari 2016 om 22:20

    Hoe moeten we dat maken, elke keer dat we het doen mislukt het het veranderde in een zwarte pap en later in een soort kristal suiker. hoe moeten we het goed doen? Kan je ons helpen Pauline?

  • Annika
    10 december 2015 om 14:22

    Wat bedoel je precies? Het recept voor caramel staat in de tekst.

  • Albertine
    10 december 2015 om 13:09

    Recept???????

  • mereltjeee
    26 november 2015 om 14:36

    hallo pauline ik heb een vraagje ik ben bezig geweest 2x geprobeerd maar het blijft (als ik hem van het vuur haal) dat de suiker klonten word wat moet ik nu doen?

  • charlotte
    16 november 2015 om 17:06

    Hallo Pauline,

    helaas is het bij mij niet gelukt om de caramel te maken, de suiker ging al vrij snel heel erg aan elkaar klonten. Kan dit zijn door te vroeg roeren?

    Ik wacht even af en ga dan voor de herkansing :)

    Groetjes charlotte

  • Loïs
    24 juni 2015 om 17:40

    Hallo Paulien, bij ons is het aardig gelukt. Wij maken er karamel-snoepjes van. Het was alleen wel erg moeilijk te vergelijken!! Dat kwam doordat we rietsuiker gebruikten, haha. Dat maakt niet uit toch?! Ze zijn nu ook veel en veel donkerder. De orginele kleur lijkt er niet eens op... Hopelijk komt dat alleen maar door de rietsuiker. o.o..

  • Angelique
    28 maart 2015 om 12:50

    kan ik ipv room ook Rice cuisine toevoegen.
    Dit ivm allergie

  • Pauline
    24 februari 2015 om 11:30

    De zachte, dus met slagroom en boter :)

  • danielle
    24 februari 2015 om 10:57

    moet je voor de bon bons dan de harde of de zachte caramel gebruiken?
    alvast bedankt

  • Pauline
    9 februari 2015 om 12:57

    Ik zou eerst wat slagroom bij de karamel doen, zodat hij vloeibaar blijft. En dan zou ik het mengen met een deel van het cakebeslag. Dan heb je een soort van karamel beslag. Ben heel benieuwd hoe dat zal smaken.

  • Desiree
    9 februari 2015 om 12:03

    Hoi Pauline,
    Ik wil de saus gebruiken om te mengen met cakebeslag, voor het maken van een karamelcake, evt. marmer met 'naturel'. Ik wil hem niet maken met een (halve) pot kant-en-klare caramelpasta. Wat kan ik het beste toevoegen aan de gekarameliseerde suiker? En welke hoeveelheden zal ik nemen op hoeveel meel/suiker/boter? Ik hoor het graag,
    Groeten, Desiree

  • Pim
    19 januari 2015 om 14:32

    Heeye,

    Ik heb ipv water, koffie gebruikt om hopjes (koffie snoepjes) te maken, het is niet het zelfde als de originele hopjes, maar is zeker lekker. Nu wel misselijk van t vele suiker :s

  • jolanda
    8 januari 2015 om 23:34

    hoi peuline, kan ik karamel ook als vulling voor een taart gebruiken zoja hoe en wat moet ik dan doen? ben een beginner.

    gr jolanda

  • Pauline
    25 december 2014 om 14:27

    Ik zou ongeveer 50 gr roomboter toevoegen. En de slagroom achterwege laten.

  • eve
    24 december 2014 om 20:03

    Jammer van het flauwe antwoord van Timo, maar blijkbaar weet hij het ook niet. Laat het vooral niet hard worden in de pan, dan is het moeilijk verwijderen. En het kan heet zijn dus bv door je vuilniszak smelten als je het meteen weggooit. Leeg blikje of potje bv is handig. Succes. Hoop dat het daarna wel gelukt is?

  • eve
    24 december 2014 om 19:59

    Dank je voor de tip. Ging net mis bij mij. Gelukkig kan ik morgen nog een keer proberen.

  • Jan Mazure
    23 december 2014 om 14:41

    Hi, ik wil een caramelsaus wil maken voor een Tarte Tatin, is de werkwijze met boter precies hetzelfde?
    Wat is de vehouding van suiker en boter?

    Hartelijk dank voor je hulp.

    Jan

  • Pauline
    21 december 2014 om 18:31

    Kort verwarmen en dan extra roomboter er doorheen kloppen.

  • Pauline
    21 december 2014 om 18:30

    Het hangt van de hoogte van je gas af hoe lang het duurt.

  • Helen Sue
    21 december 2014 om 10:46

    Hoi Pauline,

    Ik zal het vast verschrikkelijk verkeerd doen, maar het zag er niet zo uit als op de plaatjes en zeker niet in het vermelde tijdsbestek..Heb alles geprobeerd, fijne suiker, grove suiker, dikke pan, langzaam verwarmen...Ik kreeg een grote kristallen pan

  • Helen Sue
    21 december 2014 om 10:41

    Hoi Pauline,
    Ik zal het vast verschrikkelijk verkeerd doen, maar bij mij ziet het er niet zo uit als op je plaatjes en zeker niet in het tijdsbestek zoals vermeld. Ik heb alles geprobeerd, dikke bodem, laag vuur, fijne suiker, grove suiker. Uiteindelijk kwam er iets uit wat er op leek, maar niet zo'n heldere saus als het had moeten zijn. Maar goed de croquembouce mocht er wezen, maar op de caramelsaus moet ik nog even oefenen...

  • Jantine
    21 december 2014 om 07:07

    Goedemorgen!

    Ik heb de caramelsaus gemaakt, maar deze blijft erg dun... Een tip hoe ik deze iets zou kunnen indikken?

    Groetjes,

    Jantine

  • Pauline
    19 december 2014 om 20:15

    Jaa goed idee!

  • Marga
    18 december 2014 om 15:45

    Ik wil de caramel in bonbons doen, kan dat?

  • Pauline
    14 december 2014 om 19:59

    Dat kan wel maar deze wordt wel hard. Ik zou slagroom en boter toevoegen voor een lekkere saus.

  • Timo
    14 december 2014 om 19:32

    Hallo weet u misschien of ik de caramel op een taart kan doen en het ook lekker is

  • Pauline
    6 december 2014 om 19:54

    Het kan wel met koude slagroom maar je moet wel heel hard roeren. Je had hem nog even terug kunnen zetten op het vuur dan was hèt ook goed komen.

  • Esther
    6 december 2014 om 19:15

    Ik dacht dat ik ook leuk op weg was, ik had een mooie caramel-kleur in de pan en haalde de pan van het vuur. Ik wilde gaan voor de saus dus deed de slagroom erbij. Die was koud. Was dat het probleem? Want toen ik de slagroom toevoegde werd de caramel direct keihard en dit werd nooit meer zacht.... ik heb het maar weggegooid.... Had ik de slagroom eerst moeten verwarmen?

  • Esther
    6 december 2014 om 19:15

    Ik dacht dat ik ook leuk op weg was, ik had een mooie caramel-kleur in de pan en haalde de pan van het vuur. Ik wilde gaan voor de saus dus deed de slagroom erbij. Die was koud. Was dat het probleem? Want toen ik de slagroom toevoegde werd de caramel direct keihard en dit werd nooit meer zacht.... ik heb het maar weggegooid.... Had ik de slagroom eerst moeten verwarmen?

  • Pauline
    2 december 2014 om 11:06

    Ik ben bang dat het weer gaat smelten. Door de warmte in de oven. Maar je kunt het proberen.

  • P
    30 november 2014 om 21:40

    Als je de harde karamel in stukjes breekt, kan je die dan gebruiken in een cake? Ik wil nl graag de stroopwafel karamel cake van een bekend merk namaken, maar zuivelvrij.

  • Pauline
    10 november 2014 om 19:43

    Oh dat is leuk! Roomboter is wel het beste en het lekkerste. Veel succes alvast.

  • julainy
    9 november 2014 om 13:14

    hoi pauline ik ben julainy en ik ben 13 jaar ik wil dit vandaag maken maar kan het ook met normale boter net als blue band in plaats van roomboter?

  • Pauline
    7 november 2014 om 20:48

    Nee door slagroom of boter toe te voegen.

  • Gonnie
    6 november 2014 om 20:47

    Hoe krijg je het dan weer zacht? Door het opnieuw te verwarmen?

  • Pauline
    25 oktober 2014 om 19:51

    Ja dat kan. Maar dan moet je heel snel werken. Want het wordt heel snel hard v

  • Hanneke
    25 oktober 2014 om 14:53

    kan je de harde karamel ook gebruiken om de delen van een speculaashuisje aan elkaar te plakken?

  • Pauline
    9 oktober 2014 om 22:58

    Zacht :)

  • lola
    9 oktober 2014 om 14:49

    wat is beter voor op een cake, de
    harde of zachte caramel?

  • sophie
    9 oktober 2014 om 14:48

    wat is beter voor op een cake? de harde of zachte caramel?

  • Pauline
    2 oktober 2014 om 19:39

    Minder room dan krijg je sticky caramel

  • Natalie
    2 oktober 2014 om 13:06

    Kun je ook een versie uitleggen wat tussen Caramel saus en de harde Caramel inzit? Dus een Caramel die een beetje stikkie blijft als het ware?

  • Pauline
    23 september 2014 om 10:30

    Oh dat is een goede tip, thanks voor het delen.

  • Valerie
    23 september 2014 om 09:03

    Super uitleg, voor het eerst gelukt om caramelsiroop te maken. Pas gaan roeren als het begint te kleuren anders krijg je weer suiker kristallen. Ik heb ipv slagroom en boter er 100 ml water aan toegevoegd. Resultaat een heerlijke caramelsiroop!

  • julia
    6 september 2014 om 16:04

    Hoe kan het zo snel hard worden?

  • Charlotte
    9 augustus 2014 om 10:04

    Wat een geweldige stap voor stap beschrijving!! Net tot 2 keer toe caramel willen maken en beide keren mislukt! 3 keer is scheepsrecht en met bovenstaande methode ziet caramel er prachtig uit, ik ben benieuwd hoe hij smaakt met straks heerlijke creme puding! Bedankt.

  • mariama bona
    7 augustus 2014 om 16:04

    het werkt het enigen wat het doet is mijn pan slopen

  • Pauline
    29 juli 2014 om 18:50

    Heb je er wel slagroom door gedaan want anders krijg je harde caramel en dat is precies de bedoeling van dit recept. Ik haal de link weg, het is niet de bedoeling om hier links te droppen.

  • ontevreden
    29 juli 2014 om 17:03

    Dat had ik dus ook!! \nIk gebruikte de volgende keer een andere\nen het resultaat was super :))

  • esra
    22 juli 2014 om 10:02

    Oke

  • Pauline
    22 juli 2014 om 00:16

    Dit is harde caramel idd. Snoepjes heb ik zelf ook nog nooit gemaakt, wel fudge.

  • Pauline
    22 juli 2014 om 00:15

    Jaa wel bewaren in de koelkast

  • esra
    21 juli 2014 om 16:56

    Als ik er slagroom bij doe blijft het vloeibaar en kan ik het dan in een potje doen???

  • esra
    21 juli 2014 om 16:17

    Ik heb het op een grote bord gegiet maar ze zijn super hard en ze plakken ze kunnen er niet af wat heb ik fout gedaan ik wilde caramel snoepjes maken help!

  • esra
    21 juli 2014 om 12:54

    ik wil karamel snoepjes maken moet ik het op een bakplaat gieten en kagen afkoelen

  • Pauline
    15 juli 2014 om 15:54

    Nee dan wordt het hard, ik zou ijs maken met gecondenseerde melk dan heb je ook caramel smaak

  • love the kitchen
    15 juli 2014 om 15:19

    maar, dan is het toch heel heet?? dan kan jehet niet als in ijs verwerken toch?? ik wil graag caramel ijs maken met stukjes stroopwafel ertussen, maar kan dat wel omdat het heet is?

  • Marissa
    8 juli 2014 om 22:56

    Hoi,
    Eindelijk is het een keer gelukt :-)
    Mijn oma maakte vroeger altijd caramelpudding, mmm!
    Jouw receptje en dan as het nog heet is, van het vuur halen en melk er rustig bijgieten en roeren. Echt heerlijk!

  • isa
    21 juni 2014 om 21:30

    Ik stond hard te roeren en toen kreeg ik suikerklontjes

  • Pauline
    30 mei 2014 om 20:50

    Ja goed idee of roomboter.

  • Yvonne Kok
    30 mei 2014 om 10:53

    Ik heb gisteren voor het eerst karamel gemaakt aan de hand van jouw recept en uitleg. Dat ging super!! Een zeer duidelijke how-to met stap voor stap uitleg over wat je moet doen en wat er gaat gebeuren. Erg goed!!

    Ik heb de karamel verwerkt in zelfgemaakte bonbons. Dat was erg geslaagd. Helaas was het werken met de karamel wel lastig omdat het zeer snel hard werd, je had het al vermeld maar ik had niet verwacht dat het zó snel ging. De volgende keer doe ik er slagroom doorheen, dan hoop ik dat het vloeibaar blijft.

    Groetjes

  • Pauline
    25 mei 2014 om 21:22

    Dan kan je het vuur iets hoger zetten en heb geduld, dan gaat het lukken!

  • jonge kok
    25 mei 2014 om 16:14

    wat te doen als de suiker niet bruin word. totaal geem ervaring met caramel vandaar

  • Pauline
    25 mei 2014 om 11:02

    Niet te hoog, begin maar met een laag vuur dan heb je het meeste controle.

  • henk
    24 mei 2014 om 10:35

    Goed maar hoe hard moet t vuur?.

  • Pauline
    17 mei 2014 om 22:32

    Ja het wordt wel hard, maar lekker is het zeker.

  • Ranshydha
    17 mei 2014 om 18:59

    Kun je ook door de karamel af te laten er karamelblokken van maken?

  • kolo
    14 mei 2014 om 15:51

    is zo lekker

  • Pauline
    10 mei 2014 om 23:16

    Zekers bekijk mijn croquembouche maar eens ;)

  • Petra
    10 mei 2014 om 00:30

    Kun je hiermee ook de befaamde 'spinsuiker' maken?

  • Pauline
    4 mei 2014 om 14:55

    Ja dat kan idd. Je kunt het vuur ook zacht aan laten staan.

  • sofie
    3 mei 2014 om 13:42

    ja maar als ik de slagroom erbij wil doen moet ik het dan eerst van het vuur halen??

  • Pauline
    1 mei 2014 om 11:40

    Great idea - thanks for sharing!

  • Nadja
    1 mei 2014 om 08:25

    Wanneer je het op op de wijze hierboven doet en de suiker lichtbruin is gekleurd, schenk je 350ml water erbij (oppassen voor hete spatten!) en voeg je vanillemerg en een vanillestokje toe ( en evt kaneelstokje,erg lekker!!) en verwarm je het tot de caramel weer is opgelost. Pan vh vuur halen, stokje(s) eruit vissen en in een schoon (weck)potje schenken en af laten koelen. Klaar is je vanille (-kaneel) siroop. Succes!

  • Coffee
    30 april 2014 om 11:21

    Gewone witte kristal suiker

  • bsssss
    30 april 2014 om 10:45

    Moet je het met gewoon (witte) suiker doen of (bruine) basterdsuiker

  • Pauline
    29 april 2014 om 22:54

    Als het afgekoeld is, is het keihard. Dus je kunt het meteen verwerken.

  • bsssss
    29 april 2014 om 18:55

    Als het klaar is kan je het dan ook in een ovenplaat gieten en dan af laten koelen?

  • bsssss
    29 april 2014 om 18:49

    Caramel schrijf je met een c ;)

  • Eva
    29 april 2014 om 13:58

    Bij mij kristalliseerde de karamel ook. Ik heb het opnieuw geprobeerd zonder te roeren met een garde en dus alleen koken en wachten. Zodra het bruin werd heb ik het vuur uitgezet en mijn karamel was perfect!

  • Pauline
    28 april 2014 om 17:07

    Ik begrijp je volkomen en dat kan heel goed :)

  • Hilde
    28 april 2014 om 13:42

    Hmm....klinkt lekker. Maar wanneer de caramel klaar is, kan ik dan die befaamde 'spinnen' maken? Dat is dus door de vloeibare caramel met twee vorken tussen twee borden heen en weer te slingeren? ( dit klinkt heel achterlijk, besef ik me nu...maar snap je wat ik bedoel??)

  • britt
    13 april 2014 om 09:46

    Heerlijk lijkt het me.
    ga het vandaag maken. En daarna kver de popcorn.
    yum :)

  • demi
    7 maart 2014 om 16:14

    Wat al zit er harde karamel in je pan en is het een beetje zwart in d3 plan?? Alvast bedankt voor de hulp

  • Johan
    6 februari 2014 om 17:26

    De eerste poging mislukte. Ik gebruikte een kunststof garde. Heel rare zwarte strepen.. hehehe
    Tweede poging, met een extra lepel water, een lepel honing en een klein klontje boter. Op het einde roeren, uitgieten op bakpapier, daar geroosterde sesam overheen. Even wachten en met een pizza snijder in stukjes. Nog even wachten en breken.
    Gelukt! Heeeerlijk!

  • Pauline
    5 februari 2014 om 22:01

    Klinkt goed. Geduld is inderdaad een schone zaak bij het maken van karamel. Maar uiteindelijk komt het altijd goed.

  • Esther
    5 februari 2014 om 21:36

    Gewoon met heet water dan smelt de suiker vanzelf weer, het is en blijft suiker :D

  • Esther
    5 februari 2014 om 21:34

    Ik had dit ook toen ik het vandaag maakte. (toch kreeg ik een goed resultaat, met de volgende handelingen)
    Ik had nog helemaal niks geroerd dus te vroeg roeren kan het niet geweest zijn.
    In mijn beleving zat er te weinig water bij de suiker waardoor de suiker aan de zijkant bleef plakken en hij een soort van boven de bodem van de pan bleef zweven, onderop ging het vocht gewoon door met koken.
    Ik heb met een kwastje en water zachtjes de zijkanten langs de pan naar beneden gedrukt terwijl ik het suiker loswreef met het kwastje tot alle suiker weer losgelaten had aan de randen van de pan en het niet langer meer in de pan 'zweefde', maar gelijkmatig met de rest van het mengsel smolt.
    Het duurde echter veel langer dan de 5 tot 6 min die hier worden aangegeven, maar misschien heeft dat te maken met hoe hoog het vuur stond/staat.

    Mijne was uiteindelijk heerlijk gelukt nadat ik er net een stukje van geproefd heb nadat het was afgekoeld en de rest zit over mijn zelfgebakken bananen/chocolade muffins...........jammie!!!! Smullen!

  • Litje
    13 januari 2014 om 21:01

    Bij mij is het een beetje mis gegaan.
    We hadden bastert-suiker gebruikt.
    Dat was niet goed.
    Toen hadden we er wat water bij gedaan, daardoor moesten we weer wat suiker bij doen.
    Toen de caramel klaar was, en lauw was, aten we het op.
    Het was veel en veel te zoet.
    Daardoor was het een beetje mislukt.
    Voor de rest was de caramel wel lekker.
    Bedankt voor al je tips.
    Ik hoop dat het de volgen de keer wel lukt. Dan zet ik er ook nog een lolly-stokje in. Dat zijn dan caramel-lolly's.
    Mmm ;)
    Groetjes lotje

  • Pauline
    12 januari 2014 om 11:38

    Het is ook niet het makkelijkste om te maken. Gewoon blijven oefenen, dan komt het de volgende keer vast goed.

  • Lies
    11 januari 2014 om 21:10

    Durf hat bijna niet te zeggen maar het is mislukt.mnet ging goed, zag er veelbelovend uit. Pan van t vuur, slagroom doorgeroerd, werd helemaal blij,,zag er zo mooi uit, net echt :)
    Snel,naar de vriezer om ijs te pakken. ( daar moest de caramel overheen) kommterug en weet niet wat ik zie. Allemaal stukjes!?,?,
    Ik wilde het weg doen, jammer mislukt. Maar mijn man heeft water toegevoegd, weer op het vuur en stond als een dolle te roeren.
    Uiteindelijk toch nog wel wat geworden, toch wat teleurgesteld.
    Las net dat ik de slagroom had moeten toevoegen toen het pannetje nog op,het vuur stond.
    Later nog maar eens proberen

  • Pauline
    9 januari 2014 om 13:06

    Ik ben bang dat het met boter uiteindelijk ook weer hard wordt. De boter zal weer gaan uitharden. Wel minder hard dan de gewone karamel, maar niet zo vloeibaar als saus.

  • princess pink
    9 januari 2014 om 05:22

    Als ik het vloeibaar wil houden zou er dus slagroom en boter bij moeten heb ik gelezen. kan het ook vloeibaar blijven zonder slagroom, dus alleen met ongezouten roomboter?? Ik probeer het gewoon uit hoor, maar dacht het ook even te vragen :) Groetjes........

  • Pauline
    6 januari 2014 om 21:28

    Ja ik denk dat dat wel kan, lijkt me heel lekker trouwens.

  • Fons
    5 januari 2014 om 21:06

    Ik wil een oliebollenpiramide maken van halve oliebollen.
    Als ik de oliebollen ietsje doop in de caramel en de piramide in de koeling maak moet het toch lukken.
    Als het klaar is laat ik het je weten.

  • Pauline
    3 januari 2014 om 17:53

    Nee geen geklopte slagroom. Gewoon verse ongeklopte slagroom uit een bekertje.

  • Helena
    3 januari 2014 om 02:25

    Moet de slagroom geklopt zijn?
    Of mag het uit een spuitbus?

  • Pauline
    22 december 2013 om 20:24

    Haha dan heb je een soort van lepel lolly ;)

  • Anne
    22 december 2013 om 11:49

    Thanxxxx, het ging in een keer goed. De mini-appel-bolletjes met caramel op prikker waren heerlijk! En de kids hebben zich rot gelachen over t feit dat de lepel uiteindelijk aan de bodem van de pan plakte, tja... dat krijg je met zo'n chaotische mamma...

  • Pauline
    18 december 2013 om 18:14

    Geniet er van ;)

  • Iemand
    18 december 2013 om 10:55

    Hi heb het net geprobeerd en het werkt super! Bedankt dat je dit met ons wilde delen! Super! Ik ga het opeten, haha XXX

  • Iemand
    18 december 2013 om 10:54

    Hoi! Ik heb het net gemaakt en dit is al de 11 keer ofzo! Me hele familie vind het lekker! Super bedankt dat je dit wilde uitleggen! Groetjes Iemand xxx

  • Marga
    26 november 2013 om 22:45

    Bedankt voor de uitleg het is mij samen met me neef in èèn keer gelukt! En wat er staat met een kwastje er even langs is waar! We hadden dan ook geen witte rand. En onze Banoffee Pie was super lekker!

    Groetjes Marga

  • Pauline
    17 november 2013 om 15:11

    Als je een kleine koekenpan gebruikt kan het wel.

  • Isa
    16 november 2013 om 20:04

    Kan net ook in een koekenpan?

  • Pauline
    9 november 2013 om 20:09

    Nee deze wordt idd hard, als je er slagroom aan toevoegt krijg je meer een saus en vloeibare caramel

  • Frank
    9 november 2013 om 12:16

    Goed gelukt. Prima "handleiding".

  • fijgan
    9 november 2013 om 11:39

    wordt dat niet hard? want bijvoorbeeld in chocolade is dat heel vloeibaar enzo en dat is wat ik wil dus gaat dat hiermee ook?

  • Pauline
    30 oktober 2013 om 18:55

    Bedankt voor de tip!

  • Dutch Food Geek
    30 oktober 2013 om 17:19

    Voorkomen dat je caramel mislukt is heel simpel...
    Suiker is een disacharide en die hebben de vervelende neiging om te kristalliseren. Dat is te voorkomen door een beetje van een andere sacharide toe te voegen, een monosacharide. bijvoorbeeld frustose of glucose (druivensuiker of corn syrup oid). Deze kunnen de verbinding niet aangaan met je suiker en dus gaan ze in de weg zitten van het kristalliseren. Als je nu helemaal zeker van je zaak wilt zijn voeg je ook nog een heel klein beetje cream of tartar (wijnsteenzuur) toevoegen. Dan gaat het per definitie goed.

    Over het roeren: roeren totdat de suiker is opgelost! dan heb je een homogene massa, daarna eraf blijven. thermometer erin en wachten totdat je de gewenste temperatuur hebt bereikt.

    vervolgens verwerken zoals je wilt, snoepjes van maken, room erbij voor caramelroomsaus, of sinaasappelsap erin voor meer een fruitkick (lekker in de zomer!)

  • Pauline
    24 oktober 2013 om 22:52

    Dan kun je beter dit recept proberen\nhttp://uitpaulineskeuken.nl/2013/01/dulce-de-leche.html

  • shara
    24 oktober 2013 om 20:06

    ik bedoel caramelcreme

  • shara
    24 oktober 2013 om 20:05

    hey

    vraagje, hoe kan je een stevige caracelcreme maken?

  • Anne
    17 oktober 2013 om 16:10

    Ik heb vorige week de cheesecake met gecarameliseerde macedamianoten van Ottolenghi geprobeerd te maken; alles ging goed tot de caramel....bij het toevoegen van de slagroom voor de saus ontstond een compleet grindpad in mijn pannetje! Uiteindelijk heb ik mijn saus door het vergiet gegooid waardoor ik een stuk minder overhield dan de bedoeling was (wat wel weer goed is voor de lijn trouwens). Hoe kan ik voorkomen dat ik een bak met klontjes krijg bij het toevoegen van de slagroom?

  • Pauline
    4 oktober 2013 om 18:30

    Nee helaas werkt dat meestal niet en moet je gewoon op nieuw beginnen

  • margeret
    4 oktober 2013 om 13:34

    Hoi,
    vraagje, als de suiker weer gekristalliseerd is kan ik dan opnieuw een poging doen om er karamel van te maken?

  • Pauline
    4 september 2013 om 15:31

    Oh dat weet ik eigenlijk niet precies, een siroop bestaat vaak uit water en suiker. Ik denk dat je dit net zo lang op het vuur moet laten staan, totdat het donker wordt. Maar zeker weten doe ik het niet :)

  • maureen
    4 september 2013 om 10:53

    Hoi ik wil graag caramelsiroop maken en bewaren voor in de koffie bijvoorbeeld. Hoe kan ik dat maken?

  • elle
    21 augustus 2013 om 17:53

    heee ik heb al een ander recept geprobeerd, maar dat werd gewoon weer suiker. nu ga ik dit proberen, ik hoop dat het lukt. bedankt!!!!

  • Pauline
    16 augustus 2013 om 15:11

    Bij mij ging het er in de vaatwasser gelukkig af

  • riekje
    14 augustus 2013 om 14:22

    Het is gelukt!! in 1 keer? Maar hoe krijg ik de restjes uit mn steelpannetje? (help!!!)

  • Pauline
    28 juni 2013 om 11:26

    Als je de pan op het vuur laat staan en er dan slagroom door heen roert, heb je warme caramelsaus. Pas wel op, want de vloeistof komt dan ineens omhoog ;)

  • Boris
    27 juni 2013 om 19:13

    Hoe kan ik er caramel saus van maken,
    ik heb het geprobeerd met slagroom maar dan word hij natuurlijk direct koud..

  • fay
    18 mei 2013 om 16:19

    het ziet er heerlijk uit,ik heb het ook een keer gedaan....voor ik die van jou heb gelezen....maar ik heb het zeg maar al meteen geroerd,maar ik ga het nu nog eens doen en dan op jou manier

    bedankt.

  • Pauline
    27 april 2013 om 19:06

    Hoera :)

  • paline
    27 april 2013 om 15:36

    yes het is gelukt woehoe

  • Pauline
    16 april 2013 om 17:33

    Door de caramel goed te verdelen, dan wordt het echt niet keihard

  • Dorinda
    16 april 2013 om 11:30

    Als je caramel popcorn wilt hoe zorg je er dan voor dat de caramel niet kijhard word als het afgekoeld is?

  • Pauline
    7 april 2013 om 17:29

    Hoi lia, nee dat hoeft het niet te zijn, ik denk dat je te vroeg bent gaan roeren in de pan, dan gaat de suiker kristalliseren. Kan dat kloppen?

  • Lia
    7 april 2013 om 12:59

    hmm....ik zou iets niet goed gedaan hebben.... mijn resultaat was: suiker. Een witte massa wat leek op aan elkaar geplakte suiker. Enig idee wat ik fout gedaan heb? Als ik kijk naar het eerste plaatje waren mijn 3 el, minder water dan op het plaatje. Zou dat het kunnen zijn?

  • Pauline
    13 februari 2013 om 19:18

    Jaaa I love caramel

  • Agnes
    13 februari 2013 om 14:56

    Jeugdsentiment......maakte vroeger altijd caramelsnoepjes met mijn oma.
    Ik kan me herinneren dat we dan suiker met klontje roomboter gebruikten.
    Ga het binnenkort zeker weer eens proberen en dan met de slagroom erdoor.

  • anneke
    13 februari 2013 om 10:44

    bedank ik ga deze zeker ook eens proberen mischien krijg ik nu eindelijk caramel fudge

  • Stell
    13 februari 2013 om 10:39

    Ohh jammie!

  • Laura's Bakery
    13 februari 2013 om 09:41

    Het is zo simpel om caramel te maken. Maar juist omdat je niks mag doen was ik de eerste keer bang dat het helemaal mis zou gaan.

    Maak je overigens met hazelnoten en caramel geen nougatine ipv praline? Of heb ik iets gemist?

    Thanks voor je linkje btw!

Reacties zijn gesloten voor dit bericht.