witlof met ham en kaas

Witlof met ham en kaas uit de oven

Witlof met ham en kaas uit de oven, het ultieme comfortfood als je het mij vraagt. Mijn moeder maakte dat vroeger vaak. Gewoon een witlofstronkje inwikkelen met ham en kaas en dan hup de oven is. Dit recept is nog lekkerder. Want ik maakte een mornaysaus. Dat is een bechamelsaus met heel veel kaas. En zoals jullie van mij gewend zijn, ben ik dol op alles waar ook maar een spoortje kaas in zit.

Ik vind het soms heerlijk om verschillende groenterecepten te maken en dan neem ik van alles een beetje. Het is de laatste tijd ook wel weer heel erg vega hier he? Dat komt omdat ik zelf niet zo vaak vlees eet. En als ik vlees eet, dan is het vaak een worstje of iets in die trant. Maar vandaag dus eindelijk weer iets met vlees, ham welteverstaan. Het kan trouwens ook met salami. Klinkt gek, maar is echt heel lekker.

Vandaag is een spannende dag voor mij. Want vandaag lanceer ik officieel mijn boek voor de pers. Ik ben zo benieuwd hoe het ontvangen wordt. Mijn eerste exemplaar reik ik uit aan de kookgodin van Nederland, Yvette van Boven. Zo leuk! Wil je meer zien van mijn lancering, volg mij dan ook op Instagram voor heel veel behind the scenes foto’s. Oh en hou de site in de gaten, want dit weekend komt er een killer van een winactie online.

witlof met ham en kaas

Ingrediënten voor 2 – 3 personen 
6 stronkjes witlof
6 plakjes ham
25 gr boter
30 gr bloem
300 ml melk
50 gr geraspte kaas
Snuf nootmuskaat
Peper en zout

Zo maak je het
Verwarm de oven voor op 180 graden.

Was de witlof en verwijder de buitenste bladeren. Kook de witlof in 5 minuten beetgaar in ruim water met zout.

Laat de witlof uitlekken en verwijder het uiteinde en het hart. Dat is het harde stukje aan het einde van de stronk.

Smelt de boter in de pan en voeg de bloem toe. Dit heet een roux. Laat de roux zachtjes garen, totdat de roux een beetje wit uitslaat en zanderig aanvoelt.

Meng nu met een garde beetje voor beetje de melk bij de roux, totdat er een gladde saus ontstaat. Breng de saus op smaak met wat peper, zout en nootmuskaat.

bechamelsaus

Roer de geraspte kaas door de saus.

Neem een ovenschaal en vet deze in met wat boter.

Wikkel een plakje ham om een stronkje witlof en leg deze in de ovenschaal. Herhaal dit met alle stronkjes lof.

Verdeel de kaassaus erover en bak de witlof met ham en kaas in ongeveer 15 minuten af in de voorverwarmde oven.

witlof met ham en kaas

Oh en zoals ik al zei, met salami kan het ook. Deze moet nog wel even de oven in.

witlof met ham en kaas

Fresh & Easy: Rode kooltaart
Something about food tag
Bewaar
48 Comments
 • Wim

  14 februari 2017 at 17:08 Beantwoorden

  Je moet bij het koken van de witlof een schepje suiker doen dan gaat de bittere smaak weg .

 • Nicole van Rosendaal

  16 januari 2017 at 11:30 Beantwoorden

  Zelf kook ik nooit bet witloof in water, maar stoof ik het op een laag vuurtje met wat boter en 2 soeplepels water. De smaak van bet witloof blijft beter behouden en je moet de stronkjes niet laten uitlekken!
  Nicole uit Antwerpen

  • Pauline

   16 januari 2017 at 15:43 Beantwoorden

   Dat klinkt heel goed. Dankjewel voor het delen.

 • Miriam

  15 januari 2017 at 14:25 Beantwoorden

  Waarom heet het en Mornaysaus? Er zit geen eidooier in, toch? En ook geen Gruyere. Hoe dan ook: lijkt me heerlijk.

 • Klaas Groen

  29 december 2016 at 16:33 Beantwoorden

  Volgens mijn informatie is het uitsnijden van het hart tegen bitterheid een achterhaald noodzaak. Dat was vroeger zo maar met de huidige kweek is dat niet meer van toepassing. Dus dat doe ik niet meer en heb dan ook geen last van bitter smakende witlof.

 • p.voorhaar

  9 augustus 2016 at 16:50 Beantwoorden

  prima ziet er lekker uit

 • Yvonne

  21 juli 2016 at 14:36 Beantwoorden

  Beetje jaloers Willem, bovenin zit een kruisje druk daar dan op als je het niet interessant vind. En kijk anders eens verder want er staan top recepten op dit blog die overheerlijk en gezond zijn

 • Bart Bosman

  18 april 2016 at 17:46 Beantwoorden

  Om te voorkomen dat mijn ovenschaal vol ligt met kookvocht heb ik na het koken de stronken aan een eetstokje geregen en met de punt naar onderen een paar minuten in een pan laten uitlekken, werkt prima!

Plaats een reactie