chocolade brioche

Chocolade brioche

Brioche is van zichzelf als super lekker, maar deze chocolade brioche is helemaal te gek. Het is even een klusje, maar dan heb je ook wat. Brioche deeg is heel nat en daardoor lijkt het alsof het gaat mislukken, maar dat gebeurd echt niet, het is gewoon een kwestie van nog langer kneden. Je kunt dit ook het beste in een keukenmachine doen.

Ik heb er een vlechtbrood van gemaakt omdat ik dat er zo mooi uit vind zien. Als vulling heb ik gesmolten chocolade gebruikt, maar je kunt ook Nutella of een andere hazelnootpasta gebruiken. Je kunt dit brood een paar dagen bewaren, maar je kunt het ook heel gemakkelijk invriezen. Maar ik gok zomaar dat dit brood de vriezer niet gaat halen, want een stukje en je bent hooked.

Leuk om te serveren tijdens de Paasbrunch en meer dan een flinke lik roomboter heeft dit brood niet nodig.

Ingrediënten voor 1 brioche
300 gr bloem
2 el suiker en 3 tl suiker
120 ml lauwe melk
1 ei op kamertemperatuur
125 gr zachte boter
7 gr gist
6 gr zout
150 gr pure chocolade

chocolade brioche

Zo maak je het
Zorg dat de melk lauwwarm is. Ik warm het altijd even op in de magnetron. Voeg de gist en 3 tl suiker bij de melk, roer het door en zet het even weg. Het mengsel begint vanzelf te borrelen.

Doe de bloem, 2 el suiker, het zout en het ei in de mengkom van je keukenmachine.

Voeg de melk toe en kneed er een soepel deeg van in de keukenmachine.

Voeg nu beetje bij beetje de zachte boter toe.

Het deeg blijft vrij nat en plakkerig. Hoe langer je kneed hoe beter het wordt. Dit kan in de machine maar ook met de hand.

Stort het deeg op een met zonnebloem olie ingevet werkblad. Je kunt ook bloem gebruiken, maar dan neemt het deeg de bloem op en wordt het steviger van structuur.

Vet je handen in met wat olie en kneed het deeg na, totdat het zicht tot een plakkerige bal vormt. Als je een bolletje deeg uit elkaar trekt, moet er een soort van vliesje ontstaan.

Vet een kom in met een beetje olie, keer het deeg hier in om en laat het ongeveer 45 minuten rijzen onder een natte theedoek. Het deeg moet zich in volume verdubbelen.

Laat in de tussentijd de chocolade smelten. Dit kan in de magnetron maar ook au bain marie. De laatste methode is de veiligste omdat de chocolade niet kan verbranden. Laat de gesmolten chocolade vervolgens iets afkoelen.

Leg een vel bakpapier op een bakplaat.

Stort je deeg op de plaat en druk de lucht er uit. Vorm er met je handen of met een deegroller een grote rechthoek van.

Bestrijk het deeg met de gesmolten chocolade en rol hem voorzichtig op in de lengte.

Snijd de rol in de lengte doormidden en maak er een soort van vlecht van. Haal de ene helft over de andere helft, totdat je bij het einde bent. Druk de uiteindes goed aan.

Laat het gevlochten brood nogmaals 45 minuten rijzen onder een natte theedoek.

Verwarm de oven alvast voor op 180 graden.

Bak de chocolade brioche na het rijzen in ongeveer 30 minuten af in de voorverwarmde oven.

Serveer het chocolade brood met een flinke lik roomboter.

chocolade brioche

Bacon Ei Muffins
Hoe kook je het perfecte ei?
Bewaar
24 Comments
  • ZoeteUurtjes

    27 maart 2016 at 19:46 Beantwoorden

    Ik bakte deze chocolade brioche brood voor de paasbrunch \r\nIk heb als vulling Nutella gebruikt \r\nPerfect gelukt !\r\nDankjewel voor het recept

  • Alena

    6 april 2015 at 15:04 Beantwoorden

    Goede middag,\r\nGebruik je voor dit soort recepten ook jouw magimix pattiser? Ik heb het net aangeschaft en probeer uit te zoeken hoe je het kan gebruiken voor bakken enzo.

    • Pauline

      8 april 2015 at 14:21 Beantwoorden

      Ja dat klopt. het deeg kneed je in de RVS kom met de deeghaak.

  • Sanne

    4 april 2015 at 17:59 Beantwoorden

    Helaas heb ik mijn paasmenu al samengesteld 🙁 volgend jaar maar dan 🙂 het ziet er heerlijk uit!

  • Caroline Piek

    4 april 2015 at 17:33 Beantwoorden

    Mijn vriend is van het brood bakken, dus kijk hem wel heeeel lief aan 🙂

  • Eline zwinenberg

    21 maart 2015 at 16:23 Beantwoorden

    Hij staat nu bij de verwarming voor de eerste rijs, ben benieuwd!

  • Melinda van Dalen

    2 februari 2015 at 16:42 Beantwoorden

    Wauw wat een geweldig recept! Ik heb een vraag over de volgende regel:\r\n”Vet een kom in met een beetje olie, keer het deeg hier in om en laat het ongeveer 45 minuten rijzen onder een natte theedoek. Het deeg moet zich in volume verdubbelen.”\r\nDe vraag is vast heel erg blond maar ik wil het gewoon zeker weten: het is niet de bedoeling dat je het deeg in de olie laat liggen toch? Maar het deeg enkel alleen door de olie moet halen….\r\nAlvast bedankt voor je reactie/antwoord!

    • Pauline

      4 februari 2015 at 12:04 Beantwoorden

      Het deeg moet een klein laagje olie bevatten zodat het niet uitdroogt. Enkel de kom invetten (net zoals je met een bakblik doet) en het deeg even keren is voldoende.

  • Wendy

    15 mei 2014 at 21:54 Beantwoorden

    Kan het ook met meel ipv bloem? Of wordt de textuur dan erg anders?

    • Pauline

      16 mei 2014 at 11:06 Beantwoorden

      Inderdaad de structuur wordt dan anders. Brioche moet echt met bloem gemaakt worden, daar wordt het zo lekker luchtig van.

  • Anoeska

    20 april 2014 at 11:30 Beantwoorden

    Wat een heerlijk brood lijkt me dit, krijg er honger van!

  • Niek

    19 april 2014 at 22:21 Beantwoorden

    Shit. Dit had ik niet moeten lezen. *kwijl*

  • ZONDERZOOI

    19 april 2014 at 22:08 Beantwoorden

    Jammie ziet er heerlijk uit!

  • kim

    19 april 2014 at 17:37 Beantwoorden

    Ooh wat ziet dit er heerlijk uit, deze ga ik morgen maken haha 🙂

  • Marloes

    19 april 2014 at 12:36 Beantwoorden

    Ziet er super lekker uit!

  • Chantal

    19 april 2014 at 10:32 Beantwoorden

    Wauw, hier loopt het water me van in de mond. Ik lees eigenlijk al je berichten en recepten naar neem nooit de tijd om te reageren..sorry. Maar dit ziet er toch wel zo heerlijk uit!\r\nOns lijstje voor dw brunch is eigenlijk al vol…maar deze kunnen we er vast nog wel bij maken!!

  • MySimplySpecial

    19 april 2014 at 09:53 Beantwoorden

    Dat ziet er mooi uit!

  • Tamar

    19 april 2014 at 09:37 Beantwoorden

    Dat ziet er prachtig uit Pauline! Ff vraagje, wanneer je een chocolade of noten pasta gebruikt verwarm je die dan ook? Kan me voorstellen dat het wat makkelijker werkt wanneer de pasta een beetje vloeibaar is.

  • Susanne

    19 april 2014 at 08:51 Beantwoorden

    Brioche vind ik zoooo lekker! Alleen koop het eigenlijk nooit omdat ik weet dat ik er dan niet van af kan blijven hihi. Dit recept is wel een uitkomst want dan kan ik het gewoon iets kleiner maken!

  • Dita

    19 april 2014 at 08:48 Beantwoorden

    Oehndat ziet er heerlijk uit!

  • Kelly caresse

    19 april 2014 at 08:39 Beantwoorden

    Wauw wat een geweldig recept om wat te watertanden! Wat leuk dat je er een vlecht van gemaakt hebt, mmm

Plaats een reactie