crumble maken

Kruimeldeeg recept (crumble)

Kruimeldeeg is zo’n recept dat handig is om in je repertoire te hebben. Het is namelijk de basis voor zóveel lekkers. Denk aan een klassieke appelcrumble, een kruimeltaart of als topping over een cake. Wij vinden het zelf ook ideaal om restjes fruit op te maken. Even wat kruimels erover, de oven in en je hebt in no-time een toetje dat altijd scoort. Het leuke aan kruimeldeeg maken is dat het niet perfect hoeft. Sterker nog: hoe rommeliger, hoe beter!

Het leuke aan kruimeldeeg maken is dat het niet perfect hoeft. Sterker nog: hoe rommeliger, hoe beter!

Pauline

Hoe krijg ik grote of kleine kruimels?

We merken vaak dat mensen zich afvragen hoe je nu grote of juist kleine kruimels krijgt. Het geheim zit ’m vooral in hoe je de boter door de bloem en suiker wrijft. Wrijf je het kort en luchtig, dan krijg je grovere stukken. Wrijf je langer en fijner, dan krijg je juist kleine kruimeltjes. Zelf vinden we een mix altijd het lekkerst, want dan heb je die crunchy bite én wat fijnere stukjes die mooi smelten in de oven.

kruimeldeeg

Veelgestelde vragen over kruimeldeeg maken

Hoe krijg ik lekker grote kruimels in mijn kruimeldeeg?
Gebruik koude boter en werk snel. Wrijf de boter grof door de bloem en stop op tijd, zodat er grotere stukken blijven.

Welke suiker kan ik het beste gebruiken voor kruimeldeeg?
Wij gebruiken zelf fijne kristalsuiker, omdat die mooi mengt en een lekkere crunch geeft. Maar je kunt ook bruine basterdsuiker nemen voor een meer karamelachtige smaak, of een mix van beide. Poedersuiker raden we alleen echt niet aan, dan krijg je te fijne kruimels.

Kan ik kruimeldeeg maken met margarine?
Dat kan, maar met roomboter wordt het veel lekkerder en krokanter. Margarine maakt de kruimels vaak wat zachter, en de smaak vinden wij persoonlijk minder lekker.

Wat kan je maken met kruimeldeeg?
Heel veel! Een klassieke appelcrumble natuurlijk, maar ook kruimeltaart, fruit crumble repen en ook over een cheesecake is het heerlijk.

Moet ik het kruimeldeeg altijd apart bakken?
Nee hoor. Als je het over fruit of taart strooit, bakt het gewoon mee. Alleen als je losse kruimels wilt (bijvoorbeeld om ergens over te strooien), bak je ze apart.

ingredient bakken

Ingrediënten voor 1 portie

  • 75 gr koude roomboter
  • 75 gr fijne kristalsuiker
  • 150 gr bloem
Kookmodus

Scherm aanhouden tijdens het koken

Zo maak je het

  1. Verwarm de oven voor op 200 graden (boven- en onderwarmte).

  2. Doe de suiker en de bloem in een kom en voeg de koude boter in blokjes toe.

  3. Wrijf de boter tussen je vingers totdat er grove kruimels ontstaan.

  4. Bak de kruimels los af op een met bakpapier beklede bakplaat, gedurende 10-15 minuten op 200 graden. Of strooi het kruimeldeeg over fruit of cake en houd dan de baktijd van dat recept aan.

Variatietips

  • Vervang de suiker eens door bruine basterdsuiker, dan wordt het kruimeldeeg iets karamelachtiger van smaak en zachter van structuur.
  • Voeg kaneel of speculaaskruiden toe voor een herfstige variant.
  • Meng wat gehakte noten of havervlokken door het deeg voor extra crunch.
  • Je kunt ook hartig kruimeldeeg maken! Dit doe je door de suiker weg te laten en bijvoorbeeld geraspte kaas en wat Italiaanse kruiden toe te voegen.

Bewaartip

Ongebakken kruimeldeeg kun je prima in de koelkast bewaren, afgedekt, tot 2 dagen. Je kunt het ook invriezen. Spreid de kruimels dan los uit op een bakplaat, laat ze bevriezen en doe ze daarna in een zakje of bakje. Zo kun je altijd een handje kruimels uit de vriezer pakken!

kruimeldeeg maken
crumble maken

Dit bericht kan affiliate links bevatten. Als je iets koopt via zo’n link, verdienen we een klein percentage.

Wat vind jij van dit recept?

5.0 (2 stemmen)
Pauline"

Geschreven door:

Pauline

Pauline (oprichtster van Uit Paulines Keuken) is een groot liefhebber van koken, goede koffie, lokale marktjes bezoeken en het verzamelen van kookboeken. Haar passie voor eten vormt de rode draad in haar leven.
More About Us

Ook leuk:

Recepten bewaren?

Maak een GRATIS account aan en maak gebruik van leuke functies:

  • Download gratis ebooks
  • Bewaar je favoriete recepten
  • Voeg je recepten toe aan collecties
  • Maak een weekmenu
  • Stel je persoonlijke voorkeuren in
Aanmelden

Log in of maak een account aan

Om favorieten op te slaan moet je ingelogd zijn.

Registreer of log in

 

Stuur me de recepten