Vega Wellington

Vega Wellington

De feestdagen staan voor de deur en dat betekent tijd voor iets speciaals op tafel. Deze Vega Wellington is het perfecte gerecht voor iedereen die eens iets anders wil dan de traditionele kerstgerechten, of voor wanneer je de vegetariërs onder je gasten iets bijzonders wil serveren. Het is een feest voor het oog én smaakt goddelijk, en het mooie is: je hoeft écht geen chefkok te zijn om dit op tafel te toveren.

Vega Wellington bomvol umami

Deze Vega Wellington zit boordevol smaak dankzij de kastanjechampignons en oesterzwammen. De toevoeging van miso geeft een heerlijke umami-smaak, terwijl de hazelnoten voor een krokante crunch zorgen. Het bladerdeeg zorgt voor een goudbruin en knapperig jasje, wat het gerecht helemaal afmaakt.

Showstopper van het diner

Het leuke aan dit recept is dat je het helemaal eigen kunt maken. Voeg je favoriete paddenstoelen toe of experimenteer met verschillende kruiden. Serveer de Wellington met een zelfgemaakte bieslooksaus en je hebt een ware showstopper voor je kerstdiner. En het beste? Terwijl de Wellington in de oven staat, heb je alle tijd om met je gasten te genieten van een gezellige kerstavond.

Vega Wellington
Vega Wellington
Pauline en Annika

De nieuwste recepten in je inbox?

We verwelkomen je graag in de Uit Paulines Keuken familie. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week (helemaal gratis!) de allerlekkerste recepten, kooktips & meer van ons in je inbox.

dat wil ik

Ingrediënten voor 4-6 personen

  • 2 rollen bladerdeeg
  • 1 ei
  • 200 ml slagroom
  • 375 gr ricotta
  • 60 Parmezaanse kaas
  • 800 gr kastanjechampignons
  • 300 gr oesterzwammen
  • 150 gr mooie paddenstoelen (optioneel als garnering)
  • 2 kleine uien
  • 2 tenen knoflook
  • 10 gr bieslook
  • 30 gr gedroogde paddenstoelen
  • 70 + 20 gr rode miso
  • 100 gr hazelnoten
  • 2 tl maizena
  • peper en zout
  • olijfolie

Zo maak je het

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden (onder- en bovenwarmte) of 160 graden (hetelucht). Bekleed een bakplaat met bakpapier.

  2. Giet net genoeg kokend heet water over de gedroogde paddenstoelen tot ze net onderstaan. Laat ze circa 15 minuten weken. Haal de schil van de ui en knoflook, hak ze fijn en snijd de verse paddenstoelen en champignons in kleine stukjes.

  3. Verhit een scheutje olijfolie in een flink ruime koekenpan en bak de ui en knoflook 3-4 minuten laag vuur. Voeg de champignons en paddenstoelen toe aan de pan. Schep 70 gram miso door de paddenstoelen en wacht tot de miso volledig is opgenomen in het paddenstoelenvocht. Bak regelmatig omscheppend circa 7-10 minuten, tot het vocht volledig verdampt is. Breng op smaak peper en zout.

  4. Giet de gedroogde paddenstoelen af en bewaar het opgevangen paddenstoelenvocht (circa 100 ml) voor de saus. Snijd de geweekte paddenstoelen in grove stukken. Meng door het paddenstoelenmengsel in de pan. Schep de vulling uit de pan in een mengkom. Let op: maak de pan niet schoon! Je gebruikt de aanbaksels uit de pan om een saus mee te maken.

    Tip: gebruik voor het afgieten van de gedroogde paddenstoelen een koffiefilter, of vouw keukenpapier een paar keer dubbel, en laat het vocht er doorheen druppelen.

  5. Rooster de hazelnoten in een droge koekenpan tot ze donkere plekjes krijgen. Laat ze even afkoelen en hak ze daarna grof. Roer de ricotta, geraspte Parmezaanse kaas en grof gehakte hazelnoten door de paddenstoelen in de mengkom. Roer alles goed door en breng op smaak met peper en zout.

  6. Leg een van de bladerdeegrollen op een plank. Doe de paddenstoelenvulling in een cakevorm van 30 centimer. Druk een beetje aan en stort daarna de vulling op het bladerdeeg (je kunt de vulling ook met je handen tot tot een dikke compacte worst vormen). Leg de andere bladerdeegrol er overheen. Druk naadjes aan en snijdt te veel aan deeg weg. Gebruik het weggesneden deeg om blaadjes, kerststerren of streepjes uit te snijden. Leg ze op de Wellington en druk ze aan.

    Klop het ei los en bestrijk het bladerdeeg er mee. Zet de vega Wellington in de voorverwarmde oven en bak in 45-55 minuten goudbruin.

  7. Bereid, terwijl de Wellington in de oven staat, de saus. Schenk 100 milliliter water in de pan (waar de paddenstoelen in gebakken zijn) en voeg 20 gram miso toe. Roer de miso en de aanbaksels los en kook 1-2 minuten. Giet het opgevangen paddenstoelenvocht in de de pan voeg de slagroom toe. Kook circa 4 minuten tot er een saus ontstaat.

    Schep 4 eetlepels saus uit de pan in een kommetje. Voeg 2 theelepels maizena toe en roer tot er een papje ontstaat. Roer dan het papje door de saus, kook nog eens 3 minuten tot er een dikkere saus ontstaat. Hak de bieslook fijn en roer door de saus. Breng op smaak met peper en zout.

  8. Haal de vega Wellington uit de oven en laat deze even rusten voordat je hem aansnijdt. Serveer met de bieslooksaus. Wanneer je het leuk vindt om extra paddenstoelen bij de Wellington te serveren, kun je die nu in wat boter en olie bruin bakken. Breng ze op smaak met peper en zout.

Vega Wellington
Vega Wellington

Wat vind jij van dit recept?

4.0 (29 stemmen)
Pauline"

Geschreven door:

Pauline

More About Us

Was het lekker? Of heb je een vraag? Laat het vooral weten via Instagram of Facebook. Heb je dit gemaakt, deel het dan met de #UITPAULINESKEUKEN. Vinden we superleuk!

Tags

Hartige taarten & quiche Bladerdeeg Champignons Noten recepten Paddenstoelen Kerst Oven Vegetarische recepten Herfst recepten Winter recepten Hoofdgerecht

Log in of maak een account aan

Om favorieten op te slaan moet je ingelogd zijn.

Registreer of log in

Wil je geen recept missen?

Meld je dan gratis aan voor onze nieuwsbrief.

Schrijf je in