Soezenkrans
Kerst is de tijd van gezelligheid, cadeautjes en natuurlijk heerlijk eten. En wat is er nu feestelijker dan een zelfgemaakte soezenkrans op tafel? Dit recept is perfect voor iedereen die graag iets bijzonders maakt voor de feestdagen en daar wat tijd voor uit wil trekken.
Feestelijke soezenkrans
De soezenkrans is een echte blikvanger, maar verrassend eenvoudig te maken. Je begint met het bereiden van de soezen, een leuke bezigheid waarbij je je creativiteit de vrije loop kunt laten. De vulling van slagroom en chocolade maakt elke soes tot een klein feestje op zich. En het leuke is: je kunt de soezen vullen met wat jij lekker vindt! En als je tóch wat minder tijd hebt, kun je de soesjes ook kant-en-klaar kopen.
Hoogtepunt van het diner
Het samenstellen van de krans is als het bouwen van een klein kunstwerkje. Met de gesmolten chocolade en karamel creëer je een prachtige krans die niet alleen heerlijk smaakt, maar ook nog eens geweldig staat op je kersttafel. Versier de krans met chocoladeblaadjes, nootjes of wat je maar leuk vindt. Een ding is zeker: deze soezenkrans wordt het hoogtepunt van je kerstdiner!
De nieuwste recepten in je inbox?
Ja, dat wil ik!De nieuwste recepten in je inbox?
We verwelkomen je graag in de Uit Paulines Keuken familie. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week (helemaal gratis!) de allerlekkerste recepten, kooktips & meer van ons in je inbox.
Ingrediënten voor de soezen
- 8 eieren
- 200 gr roomboter
- 200 gr volle melk
- 200 gr bloem
- 0,25 tl zout
Ingrediënten voor de vulling en versiering
- 800 ml slagroom
- 3 zakjes vanillesuiker
- 4 el pure chocoladepasta
- 125 gr mascarpone
- 200 gr witte basterdsuiker
- 200 gr pure chocolade
- Chocolade versiering, bv: chocolade blaadjes, fijngehakte nootjes, strooisels, truffels, chocolade flikken
Materiaal
- 3 spuitzakken
- 1 medium spuitmondje
- 2 kleine spuitmondjes
- 1-2 bakplaten met bakpapier
- mixer
- mooie grote schaal of plank
Scherm aanhouden tijdens het koken
Zo maak je het
Verwarm de oven voor op 200 graden (elektrisch) of 180 graden (hetelucht). Bekleed 1 of 2 bakplaten met bakpapier.
Verwarm de melk met 200 gram water in een medium pan. Voeg de roomboter toe en laat in de melk smelten. Haal de pan van het vuur en roer met een pollepel de bloem en het zout er door. Roer goed door tot de bloem volledig is opgenomen. Zet terug op het vuur en roer 2 minuten goed door.
Haal van het vuur, laat de warmte iets ontsnappen door er flink doorheen te roeren. Voeg dan 1 voor 1 de eieren toe. Wacht met toevoegen van een nieuw ei tot het ei volledig is opgenomen. Schep het soezenbeslag in een spuitzak met een (medium) rond spuitmondje.
Spuit 30 bolletjes van circa 4-5 centimeter doorsnede, op een met bakpapier beklede bakplaat (gebruik eventueel 2 bakplaten). Houd tussen elk soesje circa 5 centimeter afstand, want de soesjes gaan rijzen. Druk de toefjes die ontstaan door het opspuiten plat. Dit gaat het beste door je vingers nat te maken met water en de toefjes op de bolletjes plat te wrijven zodat je rondjes overhoudt. Zet de bakplaat in de oven en bak de soesjes goudbruin in circa 20-25 minuten.
Klop voor de eerste vulling met een mixer 500 milliliter slagroom en vanillesuiker stijf. Schep de vulling over in een spuitzak met een klein spuitmondje. Bewaar in de koelkast.
Klop voor de tweede vulling met een mixer de mascarpone, 300 milliliter slagroom en chocoladepasta tot een romige crème. Schep ook deze vulling over in een spuitzak met een klein spuitmondje. Bewaar tot gebruik in de koelkast.
Laat de soezen volledig afkoelen. Prik daarna gaatjes onderin de soesjes. Vul de helft van de soesjes met de slagroomvulling en de andere helft met de chocoladevulling.
Smelt de chocolade au bain marie (in een vuurvaste schaal, boven een pan die je vult met een klein laagje water dat zachtjes kookt). Dip dan de helft van de soezen in de chocolade en leg op een bord of plank zodat de chocolade kan uitharden. Versier direct met chocoladeblaadjes, strooisels of nootjes.
Verhit 200 gram basterdsuiker met 1,5 eetlepel water in een steelpan op middelhoog vuur. Roer er niet in en laat in circa 7 minuten koken, tot er een mooie karamel ontstaat.
Let op: karamel is héél erg heet, zorg dat je niet met je vingers de karamel raakt.
Pak een mooie grote schaal of plank. Leg een soesje neer, dip het volgende soesje (voorzichtig) in de karamel en plak tegen het eerste soesje aan. Maak zo een cirkel. Plak dan de rest van de soesjes aan de binnenkant van de cirkel, zodat er een mooie royale soezenkrans ontstaat.
Schoonmaaktip: het kan zijn dat de karamel volledig is aangekoekt aan de pan. Schenk er voorzichtig wat kokend heet water in en laat gewoon even staan. De karamel wordt vanzelf zacht, zodat je de pan kunt schoonmaken.
Versiertip: dip een vork in de karamel en beweeg snel, al zigzaggend, heen en weer over de krans, zo ontstaan er mooie karameldraden. Dit werkt het beste als de karamel niet meer super vloeibaar is.
Dit bericht kan affiliate links bevatten. Als je iets koopt via zo’n link, verdienen we een klein percentage.
Gratis ebook ontvangen?
Maak een GRATIS account aan en maak gebruik van leuke functies:
- Download het gratis ebook vol herfstrecepten
- Bewaar je favoriete recepten
- Voeg je recepten toe aan collecties
- Maak een weekmenu
- Stel je persoonlijke voorkeuren in