Ratatouille
Ratatouille, je kent het misschien van de film, maar het is een heerlijke Franse groentestoofschotel. Superlekker en hartstikke gezond! Ratatouille zit tjokvol groenten: aubergines, courgettes en tomaten. En in dit ratatouille recept voegen we ook nog een frisse verse kruidendressing toe.
Ratatouille recept
Voor een ratatouille snijd je al die groenten in gelijke repen of blokjes. Ze hebben wel allemaal een andere kooktijd. Tomaat gaart nou eenmaal sneller dan een courgette. In sommige recepten wordt alles bij elkaar in de pan gegooid, beetje roeren en klaar. Maar de beste smaak krijg je door dit ratatouille recept met wat meer beleid te maken. Uiteindelijk belandt wel alles in dezelfde pan, het is immers een ‘one pot’ recept, maar dan wel in fases. Wanneer je ratatouille een keer op deze manier hebt gemaakt wil je niet meer terug! Probeer ook eens een van onze andere lekkere recepten uit de Franse keuken.
Ratatouille is een heerlijke Franse klassieker. Het staat hier geregeld op tafel!
Ingrediënten voor 4 personen
- 250 gr aubergine
- 250 gr courgette
- 1 paprika
- 400 gr tomaten
- 2 uien
- 1 sjalot
- 1 teentje knoflook
- 2 tl kappertjes
- 1 el kruidenazijn
- 15 gr verse peterselie
- 15 gr verse basilicum
- 7 gr verse tijm
- Peper en zout
- Olijfolie
Scherm aanhouden tijdens het koken
Zo maak je het
Snijd de aubergine en courgettes in repen van ongeveer 7 cm lang en 2 cm dik. Doe 2 eetlepels olijfolie in een pan met dikke bodem en bak de aubergine- en courgetterepen lichtbruin. Doe dit elke keer in 1 laag, dus niet op elkaar gestapeld. Haal uit de pan en zet even apart.
Snijd de paprika in repen en de ui in dunne ringen. Voeg nog wat olie toe aan de pan en doe de paprika en ui in de pan en zet op midden-hoog vuur. Pers de teen knoflook er bovenuit. En bak de uien en paprika ongeveer 5 minuten.
Voeg het blik tomaten toe en bak 4 minuten mee. Hak de helft van de peterselie fijn en voeg dit toe. Doe de aubergine en courgette terug in de pan en meng door het uienmengsel. Draai het vuur laag en laat alles samen nog 10 minuten zachtjes pruttelen. De groenten mogen niet aanbranden, dus ze check af en toe. Het kookvocht moet uiteindelijk in zijn geheel zijn verdampt.
Maak ondertussen de kruidendressing. Hak het sjalotje fijn. Hak de resterende helft peterselie en basilicum fijn. Doe 1 el olie en 1 el kruidenazijn in een kommetje en roer goed doorelkaar. Breng op smaak met peper en zout. Roer de kappertjes en de verse kruiden er doorheen.
Verdeel de ratatouille over 4 borden. Drizzle de kruidendressing er overheen.
Serveer met brood.
Wat is ratatouille eigenlijk?
Ratatouille is een Franse groente stoofschotel bestaande uit aubergine, paprika, tomaat en courgette. Op smaak gebracht met lekkere verse kruiden.
Wat is een lekker bijgerecht bij ratatouille?
Ratatouille is lekker met vers brood. Maar je zou er ook pasta, couscous of aardappeltjes bij kunnen serveren. Ook lekker met een stukje gegrilde vis of vlees ernaast.
Kan je ratatouille van tevoren maken?
Je kan ratatouille heel goede voorbereiden. Door het gerecht te laten staan, trekken de smaken er extra goed in. Laat het na het bereiden afkoelen en verwarm het vlak voor serveren kort op in de pan.
Hoe lang kan je ratatouille bewaren?
Je kan ratatouille maximaal 3 dagen bewaren in een verhoudbakje in de koelkast. Je kan ratatouille eventueel ook invriezen.
Dit bericht kan affiliate links bevatten. Als je iets koopt via zo’n link, verdienen we een klein percentage.
Recepten bewaren?
Maak een GRATIS account aan en maak gebruik van leuke functies:
- Download gratis ebooks
- Bewaar je favoriete recepten
- Voeg je recepten toe aan collecties
- Maak een weekmenu
- Stel je persoonlijke voorkeuren in
