Typische Franse gerechten
De Franse keuken wordt wereldwijd wel als de keuken der keukens gezien. Uitspelen doe je het niet snel. Onder stoelen of banken schuiven we het niet, we zijn ‘op’ Franse klassiekers. Dagdroom van Franse stoofgerechten, zoals stoofpot met ontbijtkoek, Franse uiensoep, Franse appeltaart (tarte tatin = omgekeerde appeltaart), Franse hapjes voor bij de borrel, en Franse meringue en macarons voor bij de koffie. Van die Franse gerechten die nooit vervelen. En het mogen dan wel oldtimers zijn, het zijn wel oldtimers die met hun tijd meegaan en best het vlees eens voor vega alternatieven willen vervangen. Ter illustratie deze vega boeuf Bourguignon.
Blijf nog even hangen, want pratend over de Franse keuken mogen de authentieke Franse visgerechten niet onbesproken blijven. Het is waar, de bouillabaisse kwam vluchtig voorbij om het nog niet te hebben over de op de huid gebakken zalm, viscuisine Bretagne en bisque van garnalen. Geen spartelverse vis, wel een typisch Frans gerecht: piepkuiken uit de oven.
Franse patisserie
Zoetemondjes, zo mag je jezelf volgens de Belgische buren noemen als je van suiker en zoetwaar houdt. Geen twijfel over mogelijk, de Fransen zijn het. Dankzij hun skills kunnen we genieten van de Champions League onder de internationale patisserie. De Franse patisserie is een klasse apart. Verfijnd, kunstig en om de vingers bij af te likken. Van die in de categorie Franse citroentaart, frangipane taartjes, merinque taart en eclairs. En dan moeten de Franse nagerechten als chocolade soufflé en galette met rood fruit nog besproken worden. Veel zoet, zoeter, zoetst. Hé, je bent een snoepert of je bent het niet. Geniet als een god in Frankrijk van hun (en een beetje onze) Franse gerechten!