Kidsproof: Hotdog
Wij reden er vroeger 200 km voor om, echt waar ik lieg niet. Mijn vader, een geboren Haarlemmer is opgegroeid met de hotdog. Toen hij verhuisde naar het hoge noorden, waren ze daar nog niet zo ver. Hij vond, geheel terecht, dat de hotdog tot onze culinaire opvoeding behoorde. En dus reden wij regelmatig naar Haarlem, om bij het van mijn vader zo geliefde tentje een hotdog te scoren.
Tegenwoordig kun je ze overal krijgen. Er is zelfs een hotdog resto (The Fat Dog, Ron Blaauw) waar ik echt nog een keer naar toe moet. Maar zelf maken kan natuurlijk ook. Om het extra kidsproof te maken heb ik van het broodje een hondje gemaakt. Hoe leuk is dat? Het is even een klusje, maar dan heb je ook wat. Het is alleen wel jammer dat mijn logeetje van 8 (nu 9) ze niet wilde. Hij had een soort van knakworst trauma, dus mijn uren werk, werd niet gewaardeerd. Ach toen heb ik ze zelf maar opgegeten. Best lekker op zijn tijd!
Ingrediënten voor 12 – 14 st
Deeg
250 gr meergranen meel
250 gr tarwebloem
320 gr lauwwarm water
5 gr gist
10 gr zout
Verder
12 blaadjes sla
12 worstjes
12 amandelen
24 rozijnen
Ketchup
Mosterd
Zo maak je het
We beginnen met het maken van het deeg. Ik kneed mijn deeg altijd in mijn Magimix Patissier maar je kunt het uiteraard ook met de hand doen.
Stop het meel en de bloem in een kom en voeg de gist en het zout toe. Zorg dat ze elkaar van tevoren niet raken, want het zout remt de werking van de gist af.
Voeg het lauwwarme water toe en kneed er een soepel deeg van. Het deeg is klaar als het soepel aanvoelt. Je moet het als een vliesje uitelkaar kunnen trekken.
Vet een kom in met een neutrale olie en leg het deeg hierin. Draai het om zodat alle zijden bedekt zijn met de olie (dit zorgt ervoor dat het deeg niet uitdroogt). Laat het deeg afgedekt (onder een vochtige theedoek) in een uur rijzen op kamertemperatuur.
Druk de lucht eruit met je vingers en verdeel het deeg in 12 gelijke stukken. Vorm er 12 bollen van.
Druk ieder stukje deeg uit tot een cirkel. Vouw de punten naar binnen en vorm er een langwerpig pistoletje van. Laat ze afgedekt (onder huishoudfolie) ongeveer 15 minuten rusten.
Snij met een mesje de broodjes aan de bovenkant aan beide zijdes in. Ongeveer 2 cm, dit worden de oortjes. Vorm ze een beetje in een puntje.
Druk 2 rozijntjes en 1 amandeltje (ogen en mondje) in het deeg. Laat ze afgedekt op een bakplaat, bekleed met bakpapier, nog een uurtje rijzen.
Verwarm in de tussentijd de oven voor op 220 graden.
Bak de broodjes op de bakplaat in ongeveer 20 tot 25 minuten goudbruin. Laat ze afkoelen.
Snij de bek van de hotdogs open en vul ze met een blaadje sla en een worstje. Garneer de hotdog met ketchup en evt mosterd.
En dit is als je kids al wat ouder zijn, ook super leuk om samen te doen.
De nieuwste recepten in je inbox?
De nieuwste recepten in je inbox?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week (helemaal gratis!) de allerlekkerste recepten & meer.
Dit bericht kan affiliate links bevatten. Als je iets koopt via zo’n link, verdienen we een klein percentage.
Gratis ebook ontvangen?
Maak een GRATIS account aan en maak gebruik van leuke functies:
- Download gratis ebooks
- Bewaar je favoriete recepten
- Voeg je recepten toe aan collecties
- Maak een weekmenu
- Stel je persoonlijke voorkeuren in