Zalmterrine

Zalmterrine

Wat een plaatje is deze zalmterrine met doperwten en groene aspergetips! Dit is zo’n gerecht waar je tafelgasten gegarandeerd van onder de indruk zijn, maar dat je zelf stiekem al een dag van tevoren maakt. Ideaal dus als je een (kerst)etentje organiseert en lekker relaxed aan tafel wil zitten. Het ziet er misschien chic uit, maar het maken is helemaal niet moeilijk. We bouwen ‘m gewoon laagje voor laagje op in een cakevorm, en de koelkast doet daarna het echte werk.

Zalm terrine: ideaal kerst gerecht

De combinatie van frisse doperwtenpuree, romige zalmmousse en knapperige aspergetips is zó lekker. Vooral als je werkt met een mix van koudgerookte én warmgerookte zalm, dan krijgt je terrine echt diepte qua smaak. We vinden het zelf heerlijk om hier knapperige toast bij te serveren, of een simpele salade met wat verse kruiden en een citroendressing. Zo houd je het licht en fris. En nog een tip: deze terrine doet het ook supergoed op een feestelijke brunchtafel, bijvoorbeeld met Kerstmis.

“Deze terrine is echt een showstopper, maar stiekem heel makkelijk om te maken.”

Tip van Pauline

Zalmterrine
Zalmterrine

Ingrediënten voor 12 personen:

  • 500 gr gerookte zalm
  • 400 gr warmgerookte zalm
  • 150 gr groene aspergetips
  • 150 gr doperwten (diepvries)
  • 2 citroenen
  • 1 kleine ui
  • 250 gr crème fraîche
  • 250 ml slagroom
  • 4 tl kappertjes (of appelkappertjes)
  • 6 gelatineblaadjes (ca 10 gr)
  • 7 gr bieslook
  • olijfolie
  • peper en zout (evt. roze peper)

Kruidensalade

  • 3 takjes peterselie
  • 3 takjes kervel
  • 8 gr bieslook
  • 3 takjes dille
  • 1 el witte wijnazijn
  • 1 el olijfolie

Lekker met

  • toast voor erbij

Materiaal

Kookmodus

Scherm aanhouden tijdens het koken

Zo maak je de zalmterrine

  1. Week de gelatineblaadjes in koud water. Bekleed een 25cm cakevorm met plastic folie. Bekleed de bodem en zijkanten van de cakevorm daarna met 200 gram gerookte zalmplakjes. Leg de plakjes met een kleine overlap over elkaar en laat als het lukt ze iets over de zijkanten vallen. Zet even apart in de koelkast terwijl je de vulling maakt.

    Tip: de plastic folie blijft mooier glad zitten als je eerst de cakevorm invet met wat olie.

  2. Verwijder het vel van de warmgerookte zalm. Rasp de schil van 2 citroenen. Snijd 7 gram van de bieslook fijn.

    Doe de overige 200 gram warmgerookte zalm samen met 200 gram crème fraîche, 50 milliliter slagroom, 2 theelepels kappertjes, citroenrasp en de bieslook in een keukenmachine en maal tot een gladde mousse. Breng op smaak met peper en zout. Zet in de koelkast tot gebruik.

  3. Ontdooi de doperwten, doe ze in een kom en overgiet met kokend heet water. Laat ze circa 5 minuten staan en giet ze daarna af.

    Haal ondertussen de schil van de ui en hak fijn. Verhit een scheutje olie in een koekenpan en fruit de ui circa 2-3 minuten. Pureer de doperwten met het uimengsel en 50 gram crème fraîche tot een gladde massa. Breng op smaak met peper en zout. 

  4. Breng een pan met water aan de kook en blancheer de aspergetips 3 minuten. Giet af en spoel voorzichtig af met koud water. Laat ze goed uitlekken en dep ze daarna droog met keukenpapier.

  5. Verwarm de rest van de slagroom in een steelpannetje, knijp de gelatineblaadjes goed uit en laat ze oplossen in de room. Breng op smaak met peper en zout. Laat 5 minuten afkoelen. Roer daarna de helft van de room door de zalmmousse en de andere helft door de doperwtenpuree.

  6. Bouw de terrine op in laagjes: verdeel de helft van de zalmmousse gelijkmatig over de cakevorm, leg hier circa 100 gram gerookte zalm op, leg de aspergetips netjes naast elkaar op de gerookte zalm. Verdeel hier de doperwtenpuree over.

  7. Leg op de doperwtenpuree weer 100 gram gerookte zalm. Daarop de rest van de zalmmousse. Sla de overhangende plakjes zalm terug en bedek met de rest van de gerookte zalm. Vouw de plastic folie eroverheen en druk de terrine rustig maar stevig aan.

    Laat de terrine minimaal 4 uur, maar liefst een hele nacht, opstijven in de koelkast.

    Tip: je kunt er een plankje, of andere cakevorm met een gewichtje erin, erop leggen voor gelijkmatige druk.

  8. Maak vlak voor serveren een frisse kruidensalade van blaadjes peterselie, 8 gram bieslook, dille en kervel. Schep de blaadjes om met 1 eetlepel olijfolie en 1 eetlepel wittewijnazijn. Schep 2 theelepels kappertjes er door (of gebruik 1 theelepel appelkappertjes).

  9. Snijd de terrine met een scherp koksmes in mooie plakken. Serveer met krokante toast en de frisse kruidensalade. Wij strooiden er wat mooie roze peper over om het er extra feestelijk uit te laten zien.

Veelgestelde vragen over dit recept

Variatietips

  • Vervang de doperwten door (gedopte) tuinbonen voor een iets aardse smaak
  • Gebruik verse dragon of dille in plaats van bieslook voor een andere kruidige twist
  • Voeg een laagje dungesneden komkommer toe voor extra frisheid. Dep deze wel goed droog, zodat de terrine niet te nat wordt
  • Serveer met een mierikswortelcrème in plaats van crème fraîche voor wat pit
  • Voor een feestelijke touch kun je wat zalmeitjes bovenop de terrine leggen

Bewaartip

Je kunt de zalmterrine prima een dag van tevoren maken. Bewaar ‘m goed afgedekt in de koelkast, dan blijft hij mooi stevig. Heb je restjes? Die zijn de volgende dag ook nog heerlijk op een sneetje toast als lunch.

Terrine van zalm
Zalmterrine

Dit bericht kan affiliate links bevatten. Als je iets koopt via zo’n link, verdienen we een klein percentage.

Wat vind jij van dit recept?

5.0 (2 stemmen)
Pauline"

Geschreven door:

Pauline

Pauline (oprichtster van Uit Paulines Keuken) is een groot liefhebber van koken, goede koffie, lokale marktjes bezoeken en het verzamelen van kookboeken. Haar passie voor eten vormt de rode draad in haar leven.
More About Us

Ook leuk:

Recepten bewaren?

Maak een GRATIS account aan en maak gebruik van leuke functies:

  • Download gratis ebooks
  • Bewaar je favoriete recepten
  • Voeg je recepten toe aan collecties
  • Maak een weekmenu
  • Stel je persoonlijke voorkeuren in
Aanmelden

Log in of maak een account aan

Om favorieten op te slaan moet je ingelogd zijn.

Registreer of log in

 

Kerstmenu

Stuur me de recepten!