Rode linzensoep
Heerlijk, zo’n grote kom dampende rode linzensoep. Comfort food op z’n best. Deze versie met rode linzen, tomaat en Indiase specerijen staat hier regelmatig op tafel. Het fijne aan rode linzen is dat ze snel garen én vanzelf uit elkaar vallen, waardoor je een heerlijk zachte, romige soep krijgt (zonder dat je daar extra room voor nodig hebt!). Lekker met vers naanbrood erbij.
Geloof mij maar: je gaat hier sowieso vaker een pan van willen maken!
Rode linzensoep: warm, kruidig en toch fris
De garam masala en komijn zorgen voor warmte, terwijl een beetje gember en een likje zure room het net weer die frisse kick geven. Serveer de rode linzensoep met een stuk naan of platbrood om lekker te dippen.
Ingrediënten voor 4 personen
- 150 gr gedroogde rode linzen
- 400 gr tomatenblokjes (uit blik)
- 1 ui
- 2 teentjes knoflook
- 0,5 rode peper
- 1 cm verse gember
- 750 ml (kippen)bouillon
- 4 el zure room
- 1 tl komijn
- 2 tl garam masala
- 3 takjes verse peterselie
- Chilivlokken en zout
- Olijfolie
Scherm aanhouden tijdens het koken
Zo maak je het
Spoel de linzen goed af in een zeef, laat uitlekken. Pel en snipper de ui en hak de knoflook en de rode peper (zonder de zaadjes en zaadlijsten) fijn. Fruit dit aan in wat olijfolie.
Voeg de garam masala en de komijn toe. Rasp de gember en bak dit kort mee. Door verhitting komen de smaken uit de specerijen extra vrij.
Voeg de bouillon, de tomatenblokjes en de linzen toe en breng het aan de kook. Laat de linzensoep ongeveer 10 tot 15 minuten zachtjes koken. Pureer de soep glad met een staafmixer of in een blender. Je kunt de soep ook grof laten en niet pureren, als je dat lekkerder vindt.
Breng de rode linzensoep op smaak met wat chilivlokken en zout. Giet de soep in kommen. Garneer de soep met een eetlepel zure room (of kwark) en wat vers gehakte peterselie.
Bewaartip
Deze rode linzensoep kun je prima bewaren. Laat helemaal afkoelen en zet dan afgedekt in de koelkast, dan blijft hij zeker 3 dagen goed. Je kunt ‘m ook invriezen; ideaal voor drukke dagen.
Variatietips
- Geen garam masala in huis? Gebruik kerriepoeder of ras el hanout.
- Maak de rode linzensoep nog romiger met een scheutje kokosmelk in plaats van zure room.
- Voeg blokjes zoete aardappel of wortel toe voor extra vulling.
- Maak ‘m spicy met extra rode peper of een theelepel harissa.
- Liever vegan? Gebruik plantaardige kwark of laat de topping gewoon weg.
- Garneer eens met crunchy kikkererwten of geroosterde pompoenpitten.
Dit bericht kan affiliate links bevatten. Als je iets koopt via zo’n link, verdienen we een klein percentage.
Recepten bewaren?
Maak een GRATIS account aan en maak gebruik van leuke functies:
- Download gratis ebooks
- Bewaar je favoriete recepten
- Voeg je recepten toe aan collecties
- Maak een weekmenu
- Stel je persoonlijke voorkeuren in
