Old Amsterdam Food Tour
Als je Amsterdam eens met andere ogen wil bekijken, dan kan ik je de Old Amsterdam Food Tour aanraden. De foodtour is een initiatief van Farming the City en Cities Amsterdam. Afgelopen woensdag tijdens de wedstrijd Nederland – Australië deed ik de 2 uur durende tour onder leiding van Anke de Vrieze. Zodra het woord food valt, ben ik hooked en ik had mij verder ook niet verdiept in de inhoud van de tour. Ik laat me graag verrassen en dat is wederom gebeurd.
Ik zag wel een aantal hotspots op de kaart staan, waar ik blij van werd en ik dacht eerlijk gezegd dat het een hap en snaai tour zou worden. Dit was niet het geval, in deze tour duik je de geschiedenis van Amsterdam in. In de Gouden Eeuw was voedsel het hart van het economische leven in Amsterdam. Overal was voedsel aanwezig, melk, graan, groente, vis en vlees werden volop verhandeld in de Korenbeurs op het Damrak. De Old Amsterdam Food tour neemt je mee op weg daar naartoe.
Amsterdam bestond vroeger voor een groot gedeelte uit water. De ideale manier om voedsel te transporteren per boot. We beginnen onze tour op de Nieuwmarkt, bij de Waag. In de 16e eeuw werd hier voedsel gewogen dat van buiten de stad kwam en daarover moest accijns betaald worden aan het stadsbestuur.
We lopen verder via de Zeedijk richting De Prins Hendrikkade waar je de gevelsteen van “Het Melkmeisje” vindt. Het melkmeisje was een belangrijk figuur in de Gouden Eeuw, de melk die vanuit Waterland met boten aangeleverd werd, werden door de melkmeisjes verkocht. Je kent vast wel het beeld van een Melkmeisje met 2 van die grote vaten om haar nek. Voor een stukje extra beleving, kregen we rauwe melk uit Ilpendam en dat was lekker romig van smaak. Grappig detail, “De Melkweg” was vroeger een melkfabriek.
Op onze weg verder richting de Graan Haven, met uitzicht op het Centraal station, dat vroeger alleen uit water bestond, werd ons duidelijk hoe groot de invloed van graan destijds was. Graan leverde veel geld op, het was voedzaam en lang houdbaar. Met de komst van graan, groeide de welvaart van de stad. Ter plekke aten we een stukje speltbrood van Brood.
Een van onze stops is Brouwerij De Prael, waar lokaal bier gebrouwen wordt. Bier was vroeger de volksdrank nummer 1. De Oudezijde Voorburgswal was vroeger de plek waar de biervaten gelost werden door sterke en enigszins beruchte mannen. Hier komt ook de spreuk “Vechten tegen de bierkaai” vandaan.
Amsterdam was vroeger het grootste cacaocluster ter wereld. Het leuke is dat lokale ondernemers betrokken worden in deze tour. Mijn favoriete stop was bij Metropolitan, de winkel van meester chocolade- en ijsmaker Kees Raat waarbij we gebrande cacaobonen proefden, zijn meesterlijke chocolade-ijs en ik een lijntje cacao gesnoven heb.
En zo heeft iedere plek in het centrum van Amsterdam een belangrijke functie gehad in de voedselketen in de Gouden Eeuw. En als je goed kijkt, zie je de overblijfselen hiervan terug. Gevelstenen aan de muur, ossenkopen op een gebouw, namen van straten en pleinen.
Omdat ik niet alle highlights wil verklappen, stop ik nu met mijn verhaal. Ik vond het ontzettend leuk en interessant om meer te weten te komen over het ontstaan van de handel in Gouden Eeuw en ik kan je deze tour zeker aanraden. Het is dus geen eettour, maar daarom sloot ik hem ook af met Hare Maristeit, op het terras met een portie bitterballen, Nederland had tenslotte gewonnen.
Must Do
Old Amsterdam Food Tour
Waar
Centrum Amsterdam, start De Waag, Nieuwmarkt
WWW
www.farmingthecity.net
Dit bericht kan affiliate links bevatten. Als je iets koopt via zo’n link, verdienen we een klein percentage.
Gratis ebook ontvangen?
Maak een GRATIS account aan en maak gebruik van leuke functies:
- Download gratis ebooks
- Bewaar je favoriete recepten
- Voeg je recepten toe aan collecties
- Maak een weekmenu
- Stel je persoonlijke voorkeuren in