Gebakken ei

Gebakken ei: zo krijg je hem perfect

Het bakken van het perfecte gebakken ei is een kunst op zich – maar wel eentje die elke thuiskok kan beheersen met de juiste technieken en tips. Of je nu houdt van zacht, lopend eigeel of juist een stevig gebakken ei, er zijn verschillende methodes om je ei precies naar jouw smaak te bakken.

Spiegelei en overeasy gebakken ei

“Sunny side up” spiegelei
Voor een perfect ‘sunny side up’ ei, waarbij het eigeel zacht en glanzend blijft en het eiwit volledig gestold is, gebruik je het best een anti-aanbakpan. Deze zorgt ervoor dat het ei niet vastkleeft en gelijkmatig bakt. Verhit de pan op middelhoog vuur en voeg een klontje boter toe; boter geeft een rijke smaak en zorgt ervoor dat je gebakken ei niet aanbakt. Zodra de boter gesmolten is en net begint te bruisen, breek je het ei in de pan. Laat het ei rustig bakken tot het eiwit volledig gestold is, maar het eigeel nog zacht. Dit duurt ongeveer 2 tot 3 minuten. Eventueel kun je met een lepel wat van de boter over het eiwit lepelen tijdens het bakken, zodat deze echt goed gaar is.

Overeasy gebakken ei
Voor een ‘overeasy’ ei, waarbij het eigeel nog steeds lopend is maar de bovenkant licht gestold, is de truc om het ei voorzichtig om te draaien. Nadat je het ei in de pan hebt gebroken en het eiwit bijna helemaal gestold is, gebruik je een spatel om het ei voorzichtig om te draaien. Laat het nog 20 tot 30 seconden bakken voor een zacht eigeel of iets langer voor een steviger resultaat. Een deksel op de pan plaatsen na het omdraaien kan helpen om de bovenkant van het ei sneller te stollen door de stoom.

Vind je omdraaien spannend? Doe dan een theelepel water in de pan en de deksel er snel op. Zo hoef je het gebakken ei niet te flippen én stoomt het geheel mooi gaar.

Gebakken ei
ingredient ei

Olie of boter?

Hoewel boter een rijke smaak geeft, kan olie, vooral zonnebloemolie of olijfolie, een gezondere optie zijn en het ei een wat lichtere textuur geven. Je kunt ook boter én olie gebruiken. De keuze is helemaal aan jou!

De ideale pan

Een anti-aanbakpan is ideaal voor het bakken van eitjes. Het voorkomt dat het ei vastkleeft en maakt het omdraaien gemakkelijker. Zorg ervoor dat de pan goed verhit is voordat je het ei toevoegt, maar niet zo heet dat het eiwit direct bruin wordt.

Liever geen anti-aanbakpan gebruiken? Ga dan voor een roestvrij stalen pan die je goed voorverwarmt en waar je voldoende vetstof (boter of olie) in gebruikt, zodat je gebakken ei niet blijft plakken.

Gebakken ei

Wat vind jij van dit recept?

4.8 (5 stemmen)

Log in of maak een account aan

Om favorieten op te slaan moet je ingelogd zijn.

Registreer of log in

Wil je geen recept missen?

Meld je dan gratis aan voor onze nieuwsbrief.

Schrijf je in