fbpx
Menu

Hoe gaat het nu met Merlijn en Team no sleep?

Als je mij langer volgt weet je dat wij zeker een jaar in de slapeloze nachten hebben gezeten. 10 x eruit op een nacht was eerder regel dan uitzondering. Later werd dit 4 of 5 keer maar dat is nog steeds teveel. Dit houdt geen mens vol. Tenminste niet als je wekker gewoon om 7 uur gaat en er van je verwacht wordt dat je op je werk verschijnt. Nu was dit voor mij iets makkelijker dan voor Maurits. Want eigen baas, dus af en toe een middagslaapje moest kunnen. Dat deed ik overigens nooit, wel ging ik ’s avonds steeds vroeger naar bed. Vroeger sliep ik bijna niet voor 1.00, tegenwoordig nooit na elven. Times are changing.

pauline

Tussen ons in
Als je al zo lang slecht slaapt, is er maar 1 ding belangrijk en dat is toch wat uurtjes pakken. Dus legden we Merlijn tussen ons in. Vond ik stiekem ook heel gezellig. Helemaal als hij zich dicht tegen mij aan wurmde. Alleen naarmate Merlijn ouder werd, vond hij ons bed ook de perfecte speelplek. Dan kroop hij rustig het hele bed door of ging hij tegen de bedrand staan. En druk brabbelen. Dus dat was ook niet de oplossing.

Slaap kindje slaap
Wij hebben heel wat boeken gelezen en tips geprobeerd (van visolie, tot een extra voeding en van in de kamer blijven tot extra knuffelen), maar “Slaap kindje slaap” (methode van Estivill) bleek de Holy grail (we kregen deze tip van een collega van Maurits, waarvoor eeuwige dank H). In de zomer boekten we hier al eens succes mee. Maar dit was helaas van korte duur. Komt ook omdat Merlijn gewoon heel vaak ziek is en dan wil je toch niets liever dan bij papa en mama zijn. En daar geef ik dan ook aan toe. De methode houdt in dat je je kind gecontroleerd laat huilen. Dus eerst 1 minuut, dan 3, dan 5 en zo bouw je dat op. Gaat door merg en been trouwens, maar het is even doorbijten. Ook herhaal je een vast slaapritueel, zodat je kind weet dat het bedtijd is. Slaapzakje aan, liedje zingen, knuffeltje en altijd exact hetzelfde zeggen. De eerste avond bleef Merlijn rustig 45 minuten gillen, maar op dag 2 ging het al beter en vanaf dag 4 helemaal. Hij werd nog maar 2 keer wakker op een nacht en dat was voor ons echt een hele verbetering.

merlijn

Hoe gaat het nu?
Vanaf november hebben we de methode weer opnieuw ingezet en deze keer met groot succes. Ik durf dit nauwelijks uit te spreken want iedere keer als ik roep dat iets goed gaat, gaat het juist weer mis. Groot voordeel is nu dat Merlijn meteen gaat slapen wanneer we hem in bed leggen. Voorheen konden we rustig nog een aantal keer naar boven, maar dat is nu nog maar 1 of 2 keer.  ’s Nachts gaat het ook aanzienlijk beter. We hoeven niet meer iedere nacht eruit! En dat is zo’n verademing. Hij huilt wel eens, maar valt dan ook zelf weer in slaap. En soms ook niet, maar dan ga ik even naar hem toe, even knuffelen en dan slaapt hij toch weer verder. Tuurlijk zijn er uitzonderingen; als hij verkouden is of ziek, of wanneer hij droomt, dan wordt hij wel wat vaker wakker. Maar bovenal gaat het nu goed. Zo ontzettend fijn!

Hoe gaat het met de wallen?
Die wallen zijn nog niet weg. Die zijn diep geworteld. Zo’n jaar slecht slapen, zie je toch terug in je gezicht (au!). Ik merkte ook dat ik tijdens de vakantie zo moe was,  ik kon de hele dag wel slapen. Het lijkt wel of alles er nu uitkomt. Daar heb ik dus maar lekker aan toegegeven. Ik hoop dat deze stijgende lijn zich nu voortzet en dat we allemaal weer een beetje bij kunnen trekken. Mocht je ook een baby hebben met slaapproblemen, dan is dit zeker de moeite waard om te proberen.

Volg mij en Annika ook op Instagram voor nog meer behind the scenes. Zien we jullie daar?

Word gratis MEMBER van Uit Pauline’s keuken en bewaar al je favoriete recepten en maak weekmenu’s in je persoonlijke account & profiteer van exclusieve aanbiedingen.

Meld je aan

Pauline houdt van goede koffie, koken (vooral lekker eten), lokale marktjes en verzamelt kookboeken. Haar hele dag staat in het teken van eten, ze raakt er niet over uitgepraat. Ze komt haar bed uit voor een lekker ontbijt (en koffie) en kan de hele dag nadenken over wat ze die avond gaat eten.

16 reacties

 • Pauline
  21 januari 2019 om 15:35

  Wat fijn ook voor jullie.

 • Pauline
  21 januari 2019 om 15:30

  Eens, ik volg mijn intuïtie ook.

 • Pauline
  21 januari 2019 om 15:28

  Oh wat erg. En dankjewel voor de tip, ik doe hard mijn best.

 • Melanie
  18 januari 2019 om 11:40

  Herkenbaar. Ik heb de eerste drie jaar nauwelijks geslapen. De oudste werd inderdaad ca 10 x per nacht wakker. En toen dan na een jaartje ietsje minder werd (6 a 7 keer) kreeghij een broertje dienook regelmatig wakkerd werd. Na drie jaar sliep de oudste redelijk door. De jongste werd minder extreem vaak wakker maar was ruim 4 voordat het echt goed ging. Dus ja, ze zijn 8 en 9 maar ik voel de vermoeidheid nog steeds. Dat komt vooral omdat ik nooit bijgetankt heb. Inmiddels zijn het overigens prima slapers. Achteraf heb ik denk ik gewenning naar mijn enige gevoel geluisterd en teveel ‘methodes’ vertrouwd. Nu zou ik het anders doen, maar ja, achteraf is het altijd makkelijk, he. Als je er middenin zit doe je wat je kan. En iedereen heeft advies. En hoe lief en goedbedoeld ook: elk kind is anders en heeft andere noden dus je hebt er zo weinig aan. Het goede nieuws: het is pittig maar het gaat echt over. Ik adviseer je wel om ook momenten voor jezelf te plannen en bij te tanken. Dat is altijd mijn valkuil geweest.

 • Nicolette
  17 januari 2019 om 13:55

  Ik wil wel heel graag de kanttekening plaatsen dat luisteren naar je eigen gevoel ook nog steeds heel belangrijk is. Onze middelste heeft het 2 jaar volgehouden en we hebben ieder uur van de klok gezien en menig keer met haar beneden gezeten. Nooit heb ik het idee gehad dat ze aandacht wilde of wilde spelen, ze was zelf ook doodmoe. Maar na alle goedbedoelde adviezen van laten huilen, doorzetten, consequent zijn etc., bleken het al die tijd steeds haar oren geweest te zijn waar ze last van had. Dat hadden we kunnen weten want ze heeft minstens 6 antibiotica kuren gehad in haar eerste levensjaar voor de meest nare oorontstekingen, maar je raakt toch gevoelig voor informatie en adviezen van buitenaf als je zo moe en radeloos bent. Toen ze 3 werd en goed kon praten vertelde ze : ''mama ik heb altijd pijn aan mijn oortjes'' Dat was de druppel en een maand later had ze buisjes. Ze slaapt nu als een roos. Had ik maar eerder gewoon mijn eigen gevoel gevolgd, dat had veel uren slaap gescheeld en niet in de laatste plaats mijn dochter veel pijn.

 • Nienke
  16 januari 2019 om 16:27

  Omdat ik zo graag jouw recepten maak, je verhaal las en andere reacties zie: wat ook helpt zijn de wakkertijden aanhouden van je kindje. Mijn zoon is nu 1,5 en ik heb laatst weer teruggegrepen naar dit boek: Zo krijg je een blije baby, van Stephanie Lampe. Wij zijn 2 maanden op reis geweest waarna we moeite hadden hem weer alleen in te laten slapen en ik eigenlijk ook niet meer op die wakkertijden lette. Beide vroegen aandacht en sindsdien gaat het weer supergoed en heb ik inderdaad een heel blij én makkelijk weer in slaap kind. Groetjes!

 • Anna
  14 januari 2019 om 20:28

  Herkenbaar! Hier drie kindjes onder de vier, en er zit er altijd wel 1 bij die slaap minder belangrijk vindt dan wij ;) Estevill methode trouwens ook bij de oudste toegepast als baby, met succes. En bij de tweede en derde de tips over bedrituelen vanaf start toegepast, dat scheelde wel. Fijn dat je het deelt. Is ook een stuk bevorderlijker voor je relatie én voor wat je overdag kan 'hebben' van je kind, slaapgebrek heeft echt meer impact dan je voor het kindertijdperk kon denken...

 • susanne
  14 januari 2019 om 19:23

  Oh Pauline! Wat komt jou post als geroepen... ik ga het boek meteen bestellen 🙃 ons kleine man wordt ook minstens 8 wakker per nacht. En de wallen zijn misschien nog de minste “bijwerking” haha.. gewoon elke dag om 6.15uur opstaan en gezellig en goed je werk kunnen doen is echt een uitdaging 😓🙃

 • Lionne
  14 januari 2019 om 17:24

  Heftig lijkt me dat! En snap dat je het bijna niet durft uit te spreken :) Heb al veel goede verhalen gehoord over slaap kindje slaap trouwens. Dat je nu nog steeds heel moe bent is niet zo vreemd. Je komt eindelijk weer echt tot rust en in een diepe slaap. Neem de tijd en wees lief voor jezelf dan komt het wel goed!

 • Maria
  14 januari 2019 om 17:20

  Wij hielden het niet een jaar vol 🙈 Na 4,5 maand deze methode toegepast, ook wel cio (cry it out) methode genoemd. Levi huilde/krijste eerst ook wel 45 minuten (zoooo moeilijk om niet naar hem toe te gaan) maar dat was echt maar 2 avonden en daarna... rust! (Voor levi en voor ons, ook met een kleine terugval trouwens) Bedje wordt nu echt geassioceerd met slaap en dat maakt hem ontspannen, ik was zo verrast dat het zo snel werkt! Natuurlijk wordt hij wel es wakker maar brabbelt dan wat of huilt even, maar slaapt dan snel weer verder... zo fijn! Nu nog even de slaap inhalen... maar wat zal je lekker slapen nu 😀😘

 • Petra Hendrickx
  14 januari 2019 om 15:52

  Bij ons viel het wakker worden wel mee, maar onze dochter kon niet alleen in slaap geraken en het duurde ook altijd langer. Wij hebben het gelijkaardig kunnen oplossen. Laten wenen maar wel elke 4 minuten gaan kijken en altijd hetzelfde doen/zeggen. Na enkele nachten doorbijten sliep ze alleen in als een engeltje. Dus de methode werkt en het is goed om het te delen. Succes nog verder.

 • Pure Food & Pure Taste
  14 januari 2019 om 10:18

  Heel herkenbaar helaas. Dochterlief was ook ontroostbaar. Het heeft hier helaas 3,5 jaar geduurd!!!! Alles geprobeerd en toen was het over, maar we konden het niet geloven. Moe zijn, wallen en vroeg naar bed ook herkenbaar. Ook ik heb een eigen bedrijf, waardoor het makkelijker is om je eigen tijd in te plannen of toch niet:-). Blij voor jullie dat het nu beter gaat. Succes met alles en ik blijf je volgen. Groetjes Gülnur

 • Pauline
  14 januari 2019 om 09:18

  Graag gedaan. Ik vind het juist belangrijk om ook dit soort dingen te delen.

 • Pauline
  14 januari 2019 om 09:17

  Wat heftig, gewoon 2 jaar lang. Ik ben het met je eens hoor, je kan gewoon op den duur niet meer normaal nadenken en daar zou best wat meer begrip voor mogen zijn.

 • Barbara
  14 januari 2019 om 09:12

  Hier ook heel herkenbaar. Onze zoon sliep met 4 maanden door, als in: geen voedingen meer. Maar we moesten er om duizend andere redenen uit snachts en standaard elke dag om 5 uur wakker. Dat heeft hij tot ruim 2 jaar gedaan en nu eindelijk is hij best een goede slaper geworden. We hebben uiteindelijk hulp gehad van slaapcoach Stephanie Lampe. Werkte heel goed! Maar het slaaptekort heeft een gigantische impact op je leven. Ik voelde me zo slecht en kon nauwelijks meer logisch nadenken. Heel pittig! Fijn dat het bij jullie nu wat beter gaat! Ik vind echt dat er te weinig aandacht en begrip is voor ouders met slaapgebrek. En soms ook fijn om herkenbare verhalen te lezen!

 • Jessica Hendriks
  14 januari 2019 om 08:27

  Erg herkenbaar, onze zoon sliep ook altijd slecht en werd tot hij 1,5 was ook veel wakker 's nachts, zoals je zegt met goede en slechte periodes. Ook veel ziek geweest. Fijn dat je er zo open en eerlijk over bent, dat ben ik zelf ook, maar heb het gevoel dat lang niet iedereen dit doet. Onze zoon is nu 2,5 en het gaat nu een stuk beter.

Reactie plaatsen