aziatisch gourmetten

Editorial: December smaken

Ik vind dit blogwise de leukste periode van het jaar. Het begint al met het vallen van de herfst. Warme soepen, volop pompoen, heerlijke stoofpotten en lekkere toetjes met appel en kaneel. Ik kan intens genieten van de geuren die mijn keuken vullen. Na een lange boswandeling genieten van comfort food. Kaarsjes aan en met een dekentje op de bank. Er is niets fijner dan dat.

In november beginnen we ook met het koken van de eerste kerstrecepten. We pakken lekker uit met pavlova met warme kersen, lamsbout uit de oven en zelfgemaakt kerstbrood. Op gewone woensdagen in november zitten wij al aan het kerstmenu. Want al die recepten moeten natuurlijk wel opgegeten worden. Daarom nodigen we vrienden uit die samen met ons mogen proeven van de kerstgerechten. Ook plopten we eind oktober de champagne al open voor een Oud en Nieuw video. Dat is toch een beetje gek.

Ieder jaar is er weer hetzelfde probleem. Teveel ideeën en te weinig ruimte. Dat wordt strepen geblazen. Vooral het hoofdstuk toetjes is altijd een lastige. De definitieve recepten kunnen zelfs een dag van tevoren nog veranderen. Omdat Annika dan ineens met een nog beter idee komt, of omdat ik toch meer zin heb in iets met chocolade. En die toetjes moeten natuurlijk ook goed geproefd worden. Want ik wil wel zeker weten dat hetgeen ik jullie voorschotel wel echt lekker is. En zo komt het voor dat wij lunchen met warme chocoladetaartjes of ijstaart. The perks of being a foodblogger.

Er is alleen een klein nadeeltje aan dit verhaal. Als kerst daadwerkelijk valt, ben ik redelijk uitgekookt en stiekem ook wel uitgegeten. Meestal doe ik dan lekker makkelijk. Ik maak een lekkere stoof met hert, een hele kalkoen uit de oven of ik ga gourmetten. Dat laatste vind ik stiekem nog steeds leuk. Culinair misschien not done, maar ik vind dat het nog prima kan. Want ook met een gourmet kan je flink uitpakken. Van zo’n kant en klare schotel word ik ook niet heel blij. Maar het kan ook anders met lekker vlees van de slager, dat je zelf marineert. Vorig jaar serveerde ik een Aziatische versie met beef teriyaki, kip kerrie spiesjes en Indonesische gehaktballetjes. Wat ook leuk is, is om te gourmetten met vis, garnalen, zalm en coquilles. Je kunt het zo feestelijk maken als je zelf wilt. Lekker brood en zelfgemaakte sausjes erbij en klaar ben je.

Taken verdelen is ook een goede optie. Dat iedereen wat maakt. Dat is niet alleen heel leuk, want dan is het ook nog een verrassing wat je krijgt. Maar vooral ook heel ontspannen. Geen stress in de keuken, al heb ik daar sowieso nooit last van.  Dat is toch waar het uiteindelijk om draait, lekker ontspannen de dagen doorbrengen met diegenen die je lief hebt. Ik zie er naar uit.

Weten jullie al wat er op het menu staat?

Liefs Pauline

diary pauline

Volg mij en Annika ook op Instagram voor nog meer behind the scenes. Zien we jullie daar?

Mijn 3e kookboek FEEL GOOD FOOD ligt nu in de (digitale) boekhandel  Boordevol lichte en makkelijke recepten. Bestellen kan  hier.

Filodeeg pizza met gerookte zalm
Speculaasbrokken
Bewaar
13 Comments
 • chantal

  29 november 2016 at 13:00 Beantwoorden

  Ik ben zo’n iemand die niet van kerst (en andere feestdagen) houd. Gelukkig doen we dit jaar met kerst niet zo moeilijk, op 1ste kerstdag een wat luxere maaltijdsoep en voor de kerstlunch ga ik nog wel wat bakken (want ik houd wel in de keuken staan). 2de kerstdag een lekker stoofpotje waarschijnlijk. Geeft in ieder geval weinig stress!

 • Lizet

  28 november 2016 at 22:31 Beantwoorden

  Wij gaan gourmetten met wild eerste kerstdag! Tweede kerstdag hebben we nog geen plannen, misschien wel gewoon een frietje, Haha!

 • Jolanda

  28 november 2016 at 20:26 Beantwoorden

  1e kerstdag zijn we niet thuis, maar 2e kerstdag willen we gourmetten. Maar ik wil geen pakket. Ik ga voor garnalen, wild, kleine lamskoteletjes etc. En pannenkoekjes met een bolletje ijs toe. Maar ergens wil ik ook echt koken en verslind ik de decemberedities van de kookbladen…. dus wie weet veranderd het nog wel.

 • Liefs Liesbeth

  28 november 2016 at 19:41 Beantwoorden

  Wat heerlijk om al zo vroeg te genieten van kerstdiners en champagne poppen! Ik ben ook gek op deze tijd van het jaar. Wat bij ons allemaal op tafel komt is tot op het laatste moment een verassing. Iedereen van de familie maakt een gerecht, van amuse tot dessert. Mijn moeder is ieder jaar weer verantwoordelijk voor het hoofdgerecht. Ik ben benieuwd welk gerecht ik dit jaar mag gaan maken!

 • Alie

  28 november 2016 at 16:13 Beantwoorden

  Zo leuk geschreven en voor mij alles zo herkenbaar !\r\nBij ons is het met Kerst , alles mag, niets moet. \r\nLekker eten, relaxen en niets doen of bij de één of bij de ander.\r\nKan me er al op verheugen ! Gezellig !

 • Nicole

  28 november 2016 at 12:25 Beantwoorden

  Wij houden bij het Kerstdiner bij ons thuis. Ik zet in ieder geval een standaardgerecht op het menu: stoofpeertjes. \r\n\r\nIk wil niet teveel werk hebben op de dag zelf, dus maak ik zoveel mogelijk vooruit 🙂

 • Demi | StudioKOOK

  28 november 2016 at 09:03 Beantwoorden

  Hier kan ik me helemaal in vinden! De herfst en de winter brengen heerlijke gerechten met zich mee. Daar horen natuurlijk ook de recepten voor de feestdagen bij. Dit jaar ben ik uitgenodigd op eerste en tweede kerstdag, dus ik hoef niet meer te koken. En natuurlijk ook een verrassing wat er op het menu staat!

 • Jonna@Burgertrutjes

  28 november 2016 at 08:24 Beantwoorden

  Wij gaan voor allemaal kleine hapjes dit jaar! Zwager en ik gaan ons uitsloven in de keuken. Hij het hartige buffet, ik het zoete buffet. Kan niet wachten, zo veel zin in!

 • Melissa

  28 november 2016 at 07:28 Beantwoorden

  Hier worden we elders in de watten gelegd! Geen idee dus wat er op het menu komt te staan 🙂 ik laat me verrassen!

 • Britt

  28 november 2016 at 07:11 Beantwoorden

  Bij ons is het nog één groot raadsel, we zij nog druk aan het puzzelen en zoeken. Maar tegen die tijd hebben we ongetwijfeld iets gevonden, met hulp van een hele hoop inspiratie, boeken en blogs! Ik ben benieuwd naar alle Kerstrecepten!

Plaats een reactie