wildstoof van hert

Kerstdiner: Wildstoof van hert

Deze wildstoof van hert maakte ik vorig jaar met kerst. Maar eigenlijk is er maar één goed moment per jaar om zo’n stoofschotel te delen en dat is nu, zo rondom de feestdagen. Daarom bewaarde ik het recept een jaar in mijn mapje en zet ik hem nu pas online. Ik vind hert zelf heel erg lekker, maar mijn familie is er wat minder dol op. Ik denk dat dit vooral tussen de oren zit en dus fopte ik ze allemaal…

Ik had er in ieder geval enorm lol in. En was supertrots op mijn wildschotel. Aan tafel maakte ik iedereen wijs dat het een stoofschotel van rund was. En er was niemand die het door had dat het niet zo was. Mijn moeder wel, althans dat zegt ze en ik geloof dat stiekem nog steeds niet, want zoiets zegt ze altijd. Sorry mam! Iedereen vond het heerlijk en de schotel ging helemaal op. Hertenskukade is zo heerlijk mals en het heeft niet een hele sterke wildsmaak (niet zoals konijn of haas). Het perfecte gerecht als je dus eens wild wilt (haha dat klinkt grappig) proberen. De ontbijtkoek klinkt misschien gek, maar dit is zo lekker in een stoofpotje. Het geeft een kruidige smaak en tegelijkertijd bindt het de saus. Heerlijk! Erbij serveerden we klassiekers zoals aardappelgratin, stoofpeertjes en wat frisse salades.

wildstoof van hert

wildstoof van hert

Ingrediënten voor 6 personen
1,5 kg herten sukade
2 uien
1 winterwortel
1 teentje knoflook
100 ml rode wijn
300 ml wildfond
3 plakjes ontbijtkoek
2 blaadjes laurier
3 kruidnageltjes
Peper en zout
Olijfolie

Zo maak je het
Pel en snipper de uien en hak de knoflook fijn. Was de winterwortel en snijd deze in plakjes. Fruit dit aan in iets olijfolie.

Snijd de herten sukade in gelijkmatige blokjes van ongeveer 3 x 3 cm. Bak deze op een hoog vuur rondom mee. Voeg eventueel een scheutje extra olijfolie toe.

Blus het geheel af met de rode wijn en de wildfond en zet het vuur dan lager.

Snijd de ontbijtkoek in stukken en voeg dit bij de wildschotel.

Voeg de laurier en de kruidnagel bij de stoofschotel en laat het geheel zo’n 2,5 uur op een zacht vuur stoven (met de deksel op de pan).

Is er nog teveel vocht in de pan, haal de deksel dan van de pan en laat het vocht inkoken.

Breng de wildstoof op smaak met wat peper en zout.

Serveer het gerecht met lekkere bijgerechten.

laurier en kruidnagel

wildstoof van hert

 

Menu suggestie

Pastinaaksoep met salieboter

***

Wildstoof
Aardappelgratin van zoete aardappel
Stoofperen

***

Bitterkoekjes pudding

merry x mas

Laat het mij vooral weten via InstagramFacebook of Twitter met de hashtag #UITPAULINESKEUKEN als je dit gemaakt hebt. Vind ik super leuk! 

Heb je mijn kookboek al? Er staan bijna 100 nieuwe recepten in. Bestellen kan hier. 

8 tips voor het opmaken van je bord
Kerstcake met amandelspijs
Bewaar
11 Comments
 • Suzan eisema

  1 januari 2017 at 21:31 Beantwoorden

  Hoi Pauline,
  Ik wil dit gerecht komend weekend maken, we krijgen 6 eters over de vloer! Mijn vraag is waar je de hertensukade gekocht hebt in Haarlem, ik heb al wat gezocht op internet en kom dan vooral andere hert producten tegen en geen sukade. Zelf kom ik ook uit Haarlem, misschien kan je me tips mailen over winkels? Alvast ontzettend bedankt! Groetjes Suzan

  • Annika

   3 januari 2017 at 14:25 Beantwoorden

   Hoi Suzan,

   Ik bestel mijn vlees meestal online bij de Lindenhoff of bij ZTRDG. Ik weet dat er in Heemstede een goede slagerij zit, Chateaubriand. Misschien kun je daar terecht 🙂

   • Suzan Eisema

    4 januari 2017 at 15:46 Beantwoorden

    Hoi Annika,
    Hartelijk dank voor je tips!

    Groeten, Suzan

 • Bart Nibbering

  24 december 2016 at 11:34 Beantwoorden

  Goed recept, gaan we maken. We hebben net een complete hinde geslacht en omdat ze vrij oud was heb ik veel stoofvlees in zakken van 1.5 kg ingevroren. Dit recept past er dus prima bij.

 • Geraldine

  9 november 2016 at 09:51 Beantwoorden

  Zou dit recept ook lekker zijn met lam ipv hert? En pasta erbij?

  • Pauline

   9 november 2016 at 18:14 Beantwoorden

   Zeker, of met rundvlees dat kan ook. En met pasta is zeker lekker.

 • Margot

  23 december 2015 at 08:40 Beantwoorden

  Wat grappig dat je ontbijtkoek gebruikt!

  • Annika

   23 december 2015 at 09:27 Beantwoorden

   Ja he? Dat heeft van zichzelf al een lekkere kruidige smaak.

 • Nicole

  23 december 2015 at 07:37 Beantwoorden

  Dit lijkt me echt heerlijk! Groot gelijk dat je niets gezegd hebt over het vlees 🙂

 • Marlotte

  23 december 2015 at 06:49 Beantwoorden

  Hmm, ik heb echt nog nooit hert op, ben heel nieuwsgierig naar de smaak. Stoofpotjes zijn altijd goed, wat mij betreft 🙂

  • Annika

   23 december 2015 at 09:24 Beantwoorden

   Voor mij was het ook de eerste keer dat ik hert gegeten heb. Het smaakt eigenlijk bijna hetzelfde als rundvlees, heel erg lekker!

Plaats een reactie