fbpx
Menu

Weet jij wat je eet?

Sponsored. Als er op een verpakking staat 100% natuurlijk, geloof jij dat dan nog? Ik niet.

Ik heb een marketing achtergrond dus ik ken de trucjes maar al te goed. Alleen natuurlijke ingrediënten, gemaakt van haver of zonder geur-, kleur- en smaakstoffen. Als je dan het etiket op de achterkant leest blijkt er vaak maar 10% haver in te zitten. En is het misschien zonder kleurstoffen, maar zitten het wel bomvol conserveringsmiddelen.

Best wel misleidend, vind je ook niet? Ik ben mij in de loop der jaren steeds meer gaan verdiepen in etiketten. Ik lees ze bijna altijd. Het is niet zo dat ik er panisch mee om ga (want in veel Aziatische ingrediënten zitten ook gekke dingen en ik koop ook wel eens kant en klare wraps en deeg uit de supermarkt) maar ik probeer er zoveel mogelijk op te letten. Eigenlijk koop ik vrij weinig kant en klaar. In mijn keuken vind je vooral pure ingrediënten. Verse groente, naturel yoghurts en natuurlijke kazen. Ik maak vrijwel alles zelf. Van pastasauzen tot curry’s en van soepen tot sauzen. Op die manier weet ik wat ik eet en krijg ik geen onnodige suikers en kunstmatige ingrediënten binnen.

We maken ons zorgen over ons eten
Arla heeft onderzoek* gedaan en daaruit blijkt dat ik niet de enige ben die hier zo over denkt. 76% van de Nederlanders vindt dat er teveel onduidelijkheid is over de toevoegingen van ingrediënten. 56% maakt zich zorgen over onnatuurlijke en verborgen ingrediënten. Ik begrijp dat wel. Dingen waar Nederlanders zich zorgen over maken zijn: A. de suikers in het eten (66%), B. kunstmatige ingrediënten (59%) en C. onduidelijke informatie van voedselproducenten (76%). Meer dan de helft van de respondenten bekijkt de ingredientenlijst nader. Ik doe dat zelf ook. Wist je dat de volgorde van ingrediënten de hoeveelheid in het product bepaalt? Staat suiker op de eerste plek, dan weet je dat het product voor het grootste gedeelte uit suiker bestaat. Nog zo’n ding is al die verschillende benamingen die ze voor suiker gebruiken van glucose tot maltodextrine of invertstroop of molasses. Logisch dat we het allemaal niet meer snappen.

0% rommel
Ik koop dus bijna geen kant en klare producten vanwege dit. Vroeger aten wij altijd yoghurt en vla na het eten. Nu koop ik dat niet meer vanwege de hoeveelheid suiker. Het is niet dat ik geen suiker eet, maar als ik het eet moet het wel echt de moeite waard zijn. Zoals een ijsje van de Italiaan, of een vers gebakken stroopwafel. Die fruityoghurt heb ik dus al jaren niet gezien. Totdat ik onlangs bij de primeur was van Arla Naturals. Een merk dat het goed begrepen heeft. Arla Naturals heeft fruit- en drinkyoghurt gemaakt zonder rommel. Dat staat ook op het etiket. 100% natuurlijk en 0% rommel. En vooral dat laatste vind ik een goed statement. Want als je dit claimt moet je het ook waarmaken.

 

arla naturals

Is het waar?
Maar wat is nou zonder rommel. Voor Arla Naturals betekent dit zonder riet- of bietsuiker, zonder chemische processen en zonder kunstmatige ingrediënten. Klinkt veelbelovend. En yes dat is het ook. Want ik kan nu wel zeggen dat Arla eerlijk is over eten. In de fruit- en drinkyoghurt zit enkel halfvolle yoghurt, rood fruit, bosfruit of mango, citroensap natuurlijke aroma’s en maïszetmeel. De yoghurt wordt gezoet met ingedikt druivensap. De drinkyoghurt bevat naast het druivensap ook stevia. En niets meer dan dat.  En zo staat het ook duidelijk op de voorkant van de verpakking. Als je niets te verbergen hebt, heb je ook geen kleine lettertjes op de achterkant nodig.

Is het ook lekker?
Voor mij geldt hoe puurder, hoe lekkerder. Ik ben geen zoetekauw en eet mijn yoghurt gewoon naturel. Ik vind iets al snel te zoet. Dat was met deze fruityoghurts niet het geval. Hij was lekker fris. Vooral niet te zoet. Er zijn 3 smaken, rood fruit, bosfruit en mango. Die laatste is mijn favo. Bij de drinkyoghurt proef je de stevia wel op de achtergrond. Ik vond het zelf niet storend. De drinkyoghurt is er in de smaken rood fruit en bosfruit. Zal ik het kopen? Ja ik denk het wel. Het is lekker voor de afwisseling. En soms heb ik na het avondeten zin in iets friszoets. Meestal neem ik dan een stuk fruit, maar een klein bakje fruityoghurt vind ik ook een goed idee. Ook lekker als tussendoortje. En de drinkyoghurt is handig voor onderweg.

Deden ze dit maar allemaal
Conclusie van dit verhaal. Wees gewoon eerlijk over eten. Als Arla het kan, dan moeten andere productenten dit toch ook kunnen. Als jij een product wilt maken met conserveringsmiddelen. Helemaal prima. Maar zeg dan niet dat het natuurlijk is. Of als je speltbrood maakt, gebruik dan ook alleen speltbloem en niet voor de helft tarwe. Zullen we gewoon afspreken dat we dit niet meer doen?

Wat vind jij?
Ik ben wel benieuwd wat jij van dit onderwerp vindt? Lees jij etiketten? Geloof jij de claims op de voorkant van een verpakking? En waar let jij op als je een product koopt? Laat het vooral weten in de comments.

Edit: Er waren wat terechte reacties op de natuurlijke aroma’s, dus ik heb even navraag gedaan bij Arla. Dit is hun reactie. 

Er zijn kunstmatige en natuurlijke aroma’s. Bij Arla Naturals gebruiken we alleen natuurlijke aroma’s. Dat zijn aroma’s van natuurlijke oorsprong en gewonnen met behulp van traditionele voedselbereidingswijzen.

We zijn blij dat er natuurlijke aroma’s zijn. Deze gebruiken we om de smaak van het fruit te ondersteunen zodat we lekkere yoghurts kunnen maken die ook nog eens betaalbaar zijn. Onze natuurlijke aroma’s bestaan uit bouwstoffen van natuurlijke oorsprong. Van een natuurlijk aroma dat bijvoorbeeld naar aardbei smaakt, hoeft de oorsprong niet altijd een aardbei te zijn. Europa zou bedekt moeten zijn met aardbeiplanten als bij alle aardbeiproducten in de supermarkt de smaak alleen uit aardbeien zou komen. Je begrijpt dat dat niet kan en bovendien zou het wel heel duur worden.

Wij hebben uiteraard de uitzending van de Keuringsdienst van Waarde over natuurlijk aroma met interesse gevolgd. Onze leveranciers garanderen dat de natuurlijke aroma’s die wij gebruiken, voldoen aan onze strenge eisen voor 100% natuurlijkheid. De exacte receptuur zullen zij aan ons niet prijsgeven vanuit concurrentieoogpunt. De leveranciers garanderen tevens dat de natuurlijke aroma’s in Arla Naturals geen stoffen bevatten van dierlijke herkomst en daarmee zijn onze yoghurts ook geschikt voor vegetariërs.

arla naturals

arla naturals

*Bron: onderzoeksbureau PanelWizard 2016 Steekproef onder 1.000 respondenten

Dit bericht is in samenwerking met Arla, lees mijn disclaimer.

Word gratis MEMBER van Uit Pauline’s keuken en bewaar al je favoriete recepten en maak weekmenu’s in je persoonlijke account & profiteer van exclusieve aanbiedingen.

Meld je aan

Pauline houdt van goede koffie, koken (vooral lekker eten), lokale marktjes en verzamelt kookboeken. Haar hele dag staat in het teken van eten, ze raakt er niet over uitgepraat. Ze komt haar bed uit voor een lekker ontbijt (en koffie) en kan de hele dag nadenken over wat ze die avond gaat eten.

20 reacties

 • Marie Rombaut
  18 juni 2016 om 13:22

  Het zou misschien wel eens zo kunnen zijn dat "mensen die gewoon van koken houden", zonder over voldoende voedseldeskundige, wetenschappelijke kennis ter zake te beschikken, zich beter niet wagen aan het schrijven van stukken zoals het bovenstaande. Ik heb dit al eens eerder aangehaald: de voedselindustrie slaagt er op die manier in om ons te manipuleren, zelfs als we "gewoon" op zoek gaan naar leuke receptjes...Van die receptjes ben ik wél fan.

 • Anne
  17 juni 2016 om 13:00

  Mmm mijn wantrouwen wordt juist wel een beetje gewekt door dat gehamer op 100% natuurlijk en dan toch maiszetmeel en fruitextract... ik zou het product niet kopen en het gewoon op gewone yoghurt houden. Maar ik snap ook wel dat dat niet zo spannend is voor de consument en ze graag om de zoveel tijd met iets nieuws willen komen...
  ik vind die slogan van klaverblad wel een leuke tegenhanger hierbij: als je maar lang genoeg gewoon blijft, wordt je vanzelf bijzonder;)

 • Elisa
  14 juni 2016 om 22:31

  Mooi dat je hierover navraag hebt gedaan! Complimenten! Nu is het aan iedereen zelf wat ze ermee doen :-)

 • Marjolijn
  14 juni 2016 om 20:27

  Ik lees zelf ook altijd veel etiketten, maar vooral om te checken of het product vega friendly is ;-) Fijn dat Arla nog even extra uitleg wilde geven over die natuurlijke aroma's, maar het blijft vaag. Ik weet dat er bepaalde chemische verbindingen bestaan, genaamd 'esters', waarmee je fruitsmaken kunt creëren. Maar dat zullen ze met 'natuurlijke' aroma's toch niet bedoelen...?

  En jaaa, al die verschillende woorden voor suiker! Ik heb een keer op de verpakking van een Mona pudding de benamingen voor suiker geteld (die ik wist). Ik telde er tien. Tien! Ongelofelijk :O

  Dit artikel geeft stof tot nadenken, Pauline ;-)

 • Pauline
  14 juni 2016 om 13:19

  Dat durf ik helaas niet te zeggen. Ik ben immers gewoon iemand die van koken houdt en leuke recepten bedenkt. Maar geen voedingsdeskundige :)

 • linda
  14 juni 2016 om 12:49

  natuurlijke aroma's, fruitextract maiszetmeel.......
  In yoghurt hoort geen verdikkingsmiddel te zitten, dat zou met het gebruik van yoghurt culturen niet nodig moeten zijn. de yoghurt culturen zorgen voor de dikte van de yoghurt.
  Heel eerlijk ook al zijn de aroma's van natuurlijke oorsprong (elk aroma is nagenoeg in de natuur terug te vinden) betekent niet dat het nog natuurlijk te noemen is na de vele bewerkingen die plaatsvinden nog natuurlijk te noemen is. wel volgens de letter van de wet natuurlijk maar mijn idee van natuurlijk is toch echt anders.
  en tja fruitextract? fruitextract, ik vind het niet in de winkel op de fruit afdeling.
  Hoe kan een merk als arla een product als dit 100% natuurlijk noemen? ja het is minder dan bij andere fabrikanten maar het blijft misleiding.

 • Pauline
  14 juni 2016 om 12:21

  Jammer dat je zo over mij en Arla denkt. Ik werk namelijk alleen samen met producten waar ik achter sta. Ik ben oprecht enthousiast over deze fruityoghurt en daarom schrijf ik erover.

 • Pauline
  14 juni 2016 om 12:19

  Terecht dat jullie dit opmerken. Ik heb even navraag gedaan bij Arla, zie de reactie van hun in het topic.

 • Marieke
  14 juni 2016 om 12:19

  Ik zou ook gaan voor yoghurt helemaal zonder toevoegingen en zelf mijn eigen fruit er aan toevoegen. Dat is tenslotte nog natuurlijker en dan weet je exact wat erin zit. Veel moeite? Nee dat valt best mee.
  Wat ik ook een groot nadeel vind is dat er fruitextract aan toegevoegd is, want van welk fruit is dat? Ik kan zelf bepaalde fruitsoorten niet eten, ivm een intolerantie en zou daarom dit product niet eten.

 • chantal
  14 juni 2016 om 11:14

  Mijn moeder pluist alle etiketten na en doet uitgebreid vergelijkend waren onderzoek naar welk merk de minste suiker/vet/etc zit. Ze heeft mij aangestoken, ik kijk nu ook alle etiketten na. Van fruityoghurt en veel voorverpakte dingen zijn we afgestapt, veel beter om het zelf te maken.

 • Elisa
  14 juni 2016 om 09:40

  Bekijk de aflevering van Keuringsdienst van Waarde hierover! Niks natuurlijks aan natuurlijke aroma en iedereen doet er in die aflevering geheimzinnig over!!! Gewoon zelf je yoghurt maken, wil je een smaakje? Pureer je er zelf fruit doorheen...

 • Charlotte
  14 juni 2016 om 08:50

  Dankjewel Pauline, ik ben benieuwd. Ik zat nog te zoeken, en dacht later dat maiszetmeel inderdaad meer als verdikkingsmiddel gebruikt zal worden. Maar zet het lichaam dit niet alsnog om in suikers? Of moet ik dat anders zien?

 • Layla
  14 juni 2016 om 08:46

  Ik zou zeggen kijk: http://www.npo.nl/keuringsdienst-van-waarde-in-de-klas/26-05-2016/WO_NTR_3975725
  Dan weet je genoeg.
  Slechte reclame, slecht product. En volgens mij weet jij dat zelf ook best. Maarja, het brengt toch weer geld in het laatje nietwaar?

 • Pauline
  13 juni 2016 om 23:33

  Goede vraag, ga ik even navragen.

 • Pauline
  13 juni 2016 om 23:32

  Goede vraag! Ik durf wel zeker te zeggen dat er geen E621 in zit. Ik ga even navragen wat het aroma precies is want daar heb ik zo 1,2,3 geen antwoord op. Het maiszetmeel is gewoon maïzena en wordt gebruikt als verdikkingsmiddel.

 • Charlotte
  13 juni 2016 om 22:19

  Dit is een advertorial, en ongetwijfeld doet Arla het al een stuk beter de rest, maar ergens vind ik dit ook misleidend. (Mais)zetmeel is een complexe koolhydraat welke behoort tot de groep complexe suikers welke in het lichaam wordt omgezet in glucose, een vorm van suiker dus! Bij 'natuurlijke aroma's' moeten alle alarmbellen gaan rinkelen. Meestal gaat het dan om E621, het beruchte E-nummer dat ons o.a. meer laat eten dan we willen. Graag hoor ik het als het (in dit geval) anders is, want het is niet mijn bedoeling om even lekker kritisch te zijn. Tegelijk denk ik wel dat mensen hiermee ook op het verkeerde been gezet kunnen worden.

 • Nicole
  13 juni 2016 om 18:19

  Wat ik me dan afvraag: Wat is dat natuurlijke aroma dan?

 • Rina
  13 juni 2016 om 17:38

  Ik heb ook die tik!! Alles lezen , wat ik nooit begrijp zijn de suikers uit koolhydraten.... Is dat dan net zo slecht als toegevoegde suiker? Ingewikkeld vind ik dat.
  Wil ook zo weinig mogelijk suiker eten dussssss lees ik alles!!!?

 • Pauline
  13 juni 2016 om 17:37

  Dit is het etiket van de yoghurt, daar zit geen stevia in. Alleen in de drinkyoghurt.

 • Nienke Bezuijen
  13 juni 2016 om 17:22

  Ik lees ook altijd etiketten - wat ik dan weer wel misleidend vind is dat je aangeeft dat je stevia proeft op de achtergrond, maar dit staat volgens mij niet op het etiket? Of valt dit onder natuurlijke aroma's? Dat vind ik dan alsnog niet helemaal duidelijk ;-)

Reacties zijn gesloten voor dit bericht.