Weet jij wat je eet?

Sponsored. Als er op een verpakking staat 100% natuurlijk, geloof jij dat dan nog? Ik niet.

Ik heb een marketing achtergrond dus ik ken de trucjes maar al te goed. Alleen natuurlijke ingrediënten, gemaakt van haver of zonder geur-, kleur- en smaakstoffen. Als je dan het etiket op de achterkant leest blijkt er vaak maar 10% haver in te zitten. En is het misschien zonder kleurstoffen, maar zitten het wel bomvol conserveringsmiddelen.

Best wel misleidend, vind je ook niet? Ik ben mij in de loop der jaren steeds meer gaan verdiepen in etiketten. Ik lees ze bijna altijd. Het is niet zo dat ik er panisch mee om ga (want in veel Aziatische ingrediënten zitten ook gekke dingen en ik koop ook wel eens kant en klare wraps en deeg uit de supermarkt) maar ik probeer er zoveel mogelijk op te letten. Eigenlijk koop ik vrij weinig kant en klaar. In mijn keuken vind je vooral pure ingrediënten. Verse groente, naturel yoghurts en natuurlijke kazen. Ik maak vrijwel alles zelf. Van pastasauzen tot curry’s en van soepen tot sauzen. Op die manier weet ik wat ik eet en krijg ik geen onnodige suikers en kunstmatige ingrediënten binnen.

We maken ons zorgen over ons eten
Arla heeft onderzoek* gedaan en daaruit blijkt dat ik niet de enige ben die hier zo over denkt. 76% van de Nederlanders vindt dat er teveel onduidelijkheid is over de toevoegingen van ingrediënten. 56% maakt zich zorgen over onnatuurlijke en verborgen ingrediënten. Ik begrijp dat wel. Dingen waar Nederlanders zich zorgen over maken zijn: A. de suikers in het eten (66%), B. kunstmatige ingrediënten (59%) en C. onduidelijke informatie van voedselproducenten (76%). Meer dan de helft van de respondenten bekijkt de ingredientenlijst nader. Ik doe dat zelf ook. Wist je dat de volgorde van ingrediënten de hoeveelheid in het product bepaalt? Staat suiker op de eerste plek, dan weet je dat het product voor het grootste gedeelte uit suiker bestaat. Nog zo’n ding is al die verschillende benamingen die ze voor suiker gebruiken van glucose tot maltodextrine of invertstroop of molasses. Logisch dat we het allemaal niet meer snappen.

0% rommel
Ik koop dus bijna geen kant en klare producten vanwege dit. Vroeger aten wij altijd yoghurt en vla na het eten. Nu koop ik dat niet meer vanwege de hoeveelheid suiker. Het is niet dat ik geen suiker eet, maar als ik het eet moet het wel echt de moeite waard zijn. Zoals een ijsje van de Italiaan, of een vers gebakken stroopwafel. Die fruityoghurt heb ik dus al jaren niet gezien. Totdat ik onlangs bij de primeur was van Arla Naturals. Een merk dat het goed begrepen heeft. Arla Naturals heeft fruit- en drinkyoghurt gemaakt zonder rommel. Dat staat ook op het etiket. 100% natuurlijk en 0% rommel. En vooral dat laatste vind ik een goed statement. Want als je dit claimt moet je het ook waarmaken.

 

arla naturals

Is het waar?
Maar wat is nou zonder rommel. Voor Arla Naturals betekent dit zonder riet- of bietsuiker, zonder chemische processen en zonder kunstmatige ingrediënten. Klinkt veelbelovend. En yes dat is het ook. Want ik kan nu wel zeggen dat Arla eerlijk is over eten. In de fruit- en drinkyoghurt zit enkel halfvolle yoghurt, rood fruit, bosfruit of mango, citroensap natuurlijke aroma’s en maïszetmeel. De yoghurt wordt gezoet met ingedikt druivensap. De drinkyoghurt bevat naast het druivensap ook stevia. En niets meer dan dat.  En zo staat het ook duidelijk op de voorkant van de verpakking. Als je niets te verbergen hebt, heb je ook geen kleine lettertjes op de achterkant nodig.

Is het ook lekker?
Voor mij geldt hoe puurder, hoe lekkerder. Ik ben geen zoetekauw en eet mijn yoghurt gewoon naturel. Ik vind iets al snel te zoet. Dat was met deze fruityoghurts niet het geval. Hij was lekker fris. Vooral niet te zoet. Er zijn 3 smaken, rood fruit, bosfruit en mango. Die laatste is mijn favo. Bij de drinkyoghurt proef je de stevia wel op de achtergrond. Ik vond het zelf niet storend. De drinkyoghurt is er in de smaken rood fruit en bosfruit. Zal ik het kopen? Ja ik denk het wel. Het is lekker voor de afwisseling. En soms heb ik na het avondeten zin in iets friszoets. Meestal neem ik dan een stuk fruit, maar een klein bakje fruityoghurt vind ik ook een goed idee. Ook lekker als tussendoortje. En de drinkyoghurt is handig voor onderweg.

Deden ze dit maar allemaal
Conclusie van dit verhaal. Wees gewoon eerlijk over eten. Als Arla het kan, dan moeten andere productenten dit toch ook kunnen. Als jij een product wilt maken met conserveringsmiddelen. Helemaal prima. Maar zeg dan niet dat het natuurlijk is. Of als je speltbrood maakt, gebruik dan ook alleen speltbloem en niet voor de helft tarwe. Zullen we gewoon afspreken dat we dit niet meer doen?

Wat vind jij?
Ik ben wel benieuwd wat jij van dit onderwerp vindt? Lees jij etiketten? Geloof jij de claims op de voorkant van een verpakking? En waar let jij op als je een product koopt? Laat het vooral weten in de comments.

Edit: Er waren wat terechte reacties op de natuurlijke aroma’s, dus ik heb even navraag gedaan bij Arla. Dit is hun reactie. 

Er zijn kunstmatige en natuurlijke aroma’s. Bij Arla Naturals gebruiken we alleen natuurlijke aroma’s. Dat zijn aroma’s van natuurlijke oorsprong en gewonnen met behulp van traditionele voedselbereidingswijzen.

We zijn blij dat er natuurlijke aroma’s zijn. Deze gebruiken we om de smaak van het fruit te ondersteunen zodat we lekkere yoghurts kunnen maken die ook nog eens betaalbaar zijn. Onze natuurlijke aroma’s bestaan uit bouwstoffen van natuurlijke oorsprong. Van een natuurlijk aroma dat bijvoorbeeld naar aardbei smaakt, hoeft de oorsprong niet altijd een aardbei te zijn. Europa zou bedekt moeten zijn met aardbeiplanten als bij alle aardbeiproducten in de supermarkt de smaak alleen uit aardbeien zou komen. Je begrijpt dat dat niet kan en bovendien zou het wel heel duur worden.

Wij hebben uiteraard de uitzending van de Keuringsdienst van Waarde over natuurlijk aroma met interesse gevolgd. Onze leveranciers garanderen dat de natuurlijke aroma’s die wij gebruiken, voldoen aan onze strenge eisen voor 100% natuurlijkheid. De exacte receptuur zullen zij aan ons niet prijsgeven vanuit concurrentieoogpunt. De leveranciers garanderen tevens dat de natuurlijke aroma’s in Arla Naturals geen stoffen bevatten van dierlijke herkomst en daarmee zijn onze yoghurts ook geschikt voor vegetariërs.

arla naturals

arla naturals

*Bron: onderzoeksbureau PanelWizard 2016 Steekproef onder 1.000 respondenten

Dit bericht is in samenwerking met Arla, lees mijn disclaimer.

Dit bericht kan affiliate links bevatten. Als je iets koopt via zo’n link, verdienen we een klein percentage.

Wat vind jij van dit recept?

0 (0 stemmen)
Pauline"

Geschreven door:

Pauline

Pauline (oprichtster van Uit Paulines Keuken) is een groot liefhebber van koken, goede koffie, lokale marktjes bezoeken en het verzamelen van kookboeken. Haar passie voor eten vormt de rode draad in haar leven.
More About Us

Gratis ebook ontvangen?

Maak een GRATIS account aan en maak gebruik van leuke functies:

  • Download het gratis ebook vol herfstrecepten
  • Bewaar je favoriete recepten
  • Voeg je recepten toe aan collecties
  • Maak een weekmenu
  • Stel je persoonlijke voorkeuren in
Aanmelden

Log in of maak een account aan

Om favorieten op te slaan moet je ingelogd zijn.

Registreer of log in