Menu

Editorial: All day brunch

Ieder jaar laait dezelfde discussie weer op als de eerste paaseitjes zijn gesignaleerd. Men vindt het be-la-che-lijk. “Veels te vroeg” en “kerst is net geweest”. Ik maak mij er niet druk om. Voor mijn part liggen die dingen het hele jaar in de super. Lekker toch?

tips australië oostkust

Wat ik wel bijzonder vind is dat de paasbrunch plaatsmaakt voor een vreetweekend. Net als met kerst zeg maar. En dat vind ik toch wel een dingetje. Ik houd van eten, laat ik dat voorop stellen. Ik snap de supers ook maar al te goed, want extra omzet. Maar wat is er mis met een gezellig ontbijtje met diverse broodjes en een lekker eitje? Waarom moet de hele santenkraam erbij gehaald worden en is een vijfgangendiner (plus de bijkomende familieverplichtingen) meer regel dan uitzondering. Met kerst is het al een heel gedoe om de hele familie bij elkaar te krijgen. Helemaal als er scheidingen aan de orde zijn (bij mij gelukkig niet het geval). Krijgen we nu met Pasen ook het dilemma, wie we op de eerste en wie we op de (toch enigszins benadeelde) tweede paasdag gaan zien? Gelukkig doet mijn familie daar niet moeilijk over, maar je hebt van die mensen…

Gourmetten ook zoiets. Ik houd er van, dat zal ik nooit ontkennen. Maar wel met Kerstmis. Dat hoort, iets met tradities enzo. Niet met Pasen.. Met Pasen eet en verstop je eieren en zet je een lekkere broodtafel klaar. En die mag van mij best wel uitgebreid; lekker licht soepje vooraf, een hartig taartje en wat gevulde eitjes. En natuurlijk veel verschillende broodjes en een Paasstol (ha want die eten we niet alleen met kerst). Verse sappen, smoothies en koffie en thee. Een fijn dessert na met voor mijn part een Advocaatje ernaast. Helemaal prima.

Dus laten we het daar lekker bij houden. Lekker low profile en geen uren in de keuken staan (want dat is ook wel eens fijn). Bovendien is brunchen hét helemaal nu. Thuis of buiten de deur. In New York staan ze er ieder weekend voor in de rij. Maar ook in Nederland zie je deze ontbijttrend steeds vaker voorbij komen. Dus laten we dat vooral lekker blijven doen. Voor mijn part de hele dag, de All day brunch is immers nog nooit zo hot & happening geweest. 

Zo dit was even een anders dan anders bericht. Ik ben benieuwd wat jullie van mijn column vinden. Leuk of niet leuk? Let me know in de comments. 

Liefs Pauline

pauline

 

Word gratis MEMBER van Uit Pauline’s keuken en bewaar al je favoriete recepten en maak weekmenu’s in je persoonlijke account & profiteer van exclusieve aanbiedingen.

Meld je aan

Pauline houdt van goede koffie, koken (vooral lekker eten), lokale marktjes en verzamelt kookboeken. Haar hele dag staat in het teken van eten, ze raakt er niet over uitgepraat. Ze komt haar bed uit voor een lekker ontbijt (en koffie) en kan de hele dag nadenken over wat ze die avond gaat eten.

23 reacties

 • Nicole
  22 maart 2016 om 07:31

  Ah zeer verfrissend een medestander. Ik vind het ook zo overdreven. Een brunch prima, maar gourmetten en twee dagen verplicht jezelf rondeten, nee dank u. Ik ben blij met de extra vrije dagen, maar dan wil ik niet al die verplichtingen, daar word ik heel opstandig van. Ik wil juist genieten van de vrije dagen en lekker mijn eigen gang gaan.

 • Elisa
  21 maart 2016 om 22:17

  Ik vier Pasen waar Pasen voor staat: dat Jezus is gestorven en opgestaan! En dat vier ik graag met een stukje brood en een nip wijn ;-) en een simpele paasbrunch omdat ik zo gek ben op stol met een dikke lik roomboter.

 • Lianne Smid
  21 maart 2016 om 20:40

  Super leuke persoonlijke blog! Dus wat mij betreft voor herhaling vatbaar ?

 • Pauline
  21 maart 2016 om 19:02

  Dat ben ik helemaal met je eens. Ik veroordeel niks. Het is iig niet negarief bedoeld. Maar ik zal de volgende keer nog een schepje humor toevoegen :)

 • Pauline
  21 maart 2016 om 19:01

  Ik veroordeel niks hoor :) . Het is voor mij ook een beetje uitproberen.

 • Julie
  21 maart 2016 om 19:00

  Leuk, zo een persoonlijker artikel! Langs de ene kant ben ik het volledig met je eens. Ik bedacht me dit weekend net hetzelfde. Maar langs de andere kant: mmm... breakfast!

 • Salina
  21 maart 2016 om 14:51

  Leuk geschreven! Ik vind uitgebreid ontbijten/brunchen altijd heel leuk en vooral lekker. Zeker als je bijv. een x in een hotel zit inclusief ontbijt en het daar heel goed is, dat is echt genieten. En dat al het lekkernij van feestdagen zo vroeg in de winkel ligt stoort mij ook niet. Maar inderdaad, bij Pasen denk ik ook niet aan gourmetten ofzo. Gaan vrijdag wel uit eten bij een wereldrestaurant/wok, maar niet helemaal per se voor Pasen.

 • Maaike
  21 maart 2016 om 13:43

  Tja ach, beginnen met dat je niet snapt dat mensen moeilijk doen over Paaseitjes en vervolgens zelf wel moeilijk doen over hoe mensen Pasen vieren. Ik snap je wel hoor, ben het zelfs grotendeels met je eens, maar kan me niet helemaal vinden in de toon van je column.

  Wij hebben toevallig wel een Paasdiner bij mijn ouders dit jaar, maar dat is omdat mijn moeder gek is op koken en de hele familie het erg gezellig vindt om bij elkaar te zijn. Dan komt zo'n lang weekend goed uit om af te spreken, dat het Pasen is heeft er dan eigenlijk niet veel mee te maken.

 • Maaike Fakkel
  21 maart 2016 om 11:51

  You got it! Vind ook dat met Pasen een brunch volstaat om het Paasgevoel te hebben. Ook nog luxe eten is toch helemaal niet nodig en bovendien heb je toch ook helemaal geen behoefte aan een 3-gangen diner na een overheerlijke brunch...

  Wat paaseitjes gedurende de dag en ik zit ook wel vol ;-)

 • Anne
  21 maart 2016 om 11:40

  Een column vind ik leuk, maar dan liever met een iets positievere toon als ik eerlijk ben.
  Laat iedereen lekker doen waar hij zin in heeft, of dat nou alleen een extra lekker broodje bij het ontbijt is of een 5 gangen diner met de hele fam :)

 • Tippie
  21 maart 2016 om 10:57

  Het begint net zo' hysterisch gedoe te worden als Kerst. Pasen betekent voor mij de Matheus Passion en het begin van de Lente. Geen uitgebreide diners met alle verplichtingen. O ja, ik eet het hele jaar door eieren en ik houd niet van chocola.

 • Christel
  21 maart 2016 om 10:48

  Ik maak Indisch stoofvlees in de Crockpot op 1e Paasdag en verder niks bijzonders behalve een eitje bij het ontbijt. Heb het idee dat het met name de laatste jaren allemaal enorm opgeblazen wordt al die feestdagen toestanden. Ben nu al benieuwd naar alle Pinkstermenu's die ons binnenkort ongetwijfeld weer door diverse bloggers zullen worden "voorgeschreven".

 • Elianne
  21 maart 2016 om 10:07

  Hoi Pauline, wat een leuke column! Wat mij betreft een nieuwe rubriek op je blog :) Fijn die relativering van de paasgekte, ergens had ik al het gevoel dat ik als foodie 'tekortschiet' als ik geen zin heb om een super uitgebreid diner te koken. Dat slaat natuurlijk nergens op... We gaan wel lekker brunchen met de familie en ik vind het heerlijk om daar nu vast een beetje over na te denken. Jouw doperwtensoep met forel komt in elk geval op tafel :) Heerlijk receptje!

 • Marion
  21 maart 2016 om 09:33

  Leuk deze column voor de afwisseling! Wij eten traditiegetrouw Matzes met Pasen, dit heb ik vanuit huis meegekregen. Verder doen we niet mee aan de voedselgekte en richten we ons op de echte betekenis van Pasen.

 • Benny Vreuls
  21 maart 2016 om 09:26

  Mee eens. Hier in het midden van Duitsland is het nog steeds zoals vroeger. In de ochtend iedereen naar de kerk en achteraf gezamenlijk ontbijten. Bij mooi weer ontbijten ze hier zelfs op straat rond de kerk. Nu ben ik niet de meest gelovige maar ik mag graag genieten van deze traditie.

 • Anne
  21 maart 2016 om 09:11

  Eens, ze verzinnen altijd maar dat er weer veel eten bij moet komen kijken. Ik vind eigenlijk dat je altijd lekker moet eten en dat we niet alleen met Pasen ineens alles uit de kast moeten gaan trekken.

 • Fran
  21 maart 2016 om 09:03

  Helemaal mee eens! Ik ben zelfs een paar jaar geleden al gestopt met het "vreetfestijn" met Kerst. We eten met Kerst een uitgebreid ontbijt en ik kook 3 gangen op 1e kerstdag en 2e kerstdag gourmetten. Ik haal geen toastjes en andere snacks meer in huis en ook bakken doe ik eigenlijk niet echt met Kerst.

  Pasen precies hetzelfde. Wij gaan 1e Paasdag lekker ontbijten en 's avonds heb ik een menuutje samengesteld zonder voorgerecht maar met dessert. En 2e Paasdag eten we lekker broodje Unox worst :)

  Ik eet liever het hele jaar door lekker dan overdreven veel met Kerst en Pasen.

  Leuk zo'n column overigens, mag je vaker doen.

 • Linda
  21 maart 2016 om 08:42

  HI Pauline,
  Ik ben het met je eens hoor. Wij doen nauwelijks iets aan Pasen. Alleen 2x uitgebreid ontbijten en genieten van het feit dat er een extra zondag is. Groeten

 • Liesbeth
  21 maart 2016 om 08:20

  Leuke column en helemaal gelijk hoor. En als je die paaseitjes zo vroeg in de winkel niks vind, dan koop je ze gewoon niet ;). Wij houden het ook lekker bij een paasbrunch en eitjes schilderen en verstoppen.

 • Margot
  21 maart 2016 om 07:52

  Ik vind een niet te ingewikkelde brunch met wat lekkere dingen helemaal prima en dat staat dit jaar dus ook op de planning.

 • Lucia
  21 maart 2016 om 07:31

  Van mij krijg je helemaal gelijk. Uitgebreid ontbijt of brunch met Pasen vind ik helemaal leuk en de verdere santekraam aan gourmet of uigebreide diners hoeft van mij ook niet echt hoor. Voor ontbijt of brunch bak ik zelf dan wel iets van mini cakejes of kaneelbroodjes erbij vinden de kleintjes altijd erg lekker en ikzelf ook trouwens. Enne paaseitjes vroeg in de winkel ? Alleen maar lekker toch vooral puur met advocaatvulling heerlijk die redden het niet tot pasen.

 • Marlotte
  21 maart 2016 om 07:25

  Heel leuk zo'n column, zeker vaker doen :) Ik ben ook echt dol op ontbijten en doe het het liefst de hele dag. Ja, ik ben absoluut fan van deze trend!

 • Marcel
  21 maart 2016 om 07:24

  Gourmetten met Kerst? Nee, dank je. Dat is toch echt een traditie als je voor een weekje een bungalow huurt. Paasbrunchen hoeft van mij ook niet. Omdat ze het in New York doen, hoeft dat niet ook meteen hier ook. We zijn een zelfstandig denken land, of niet?

Reacties zijn gesloten voor dit bericht.