Menu

Aardappel-preisoep – 30 days of veggies

Van iedere groente kan je bijna wel soep maken. Echt waar! Vandaag deel ik het recept voor een lekkere romige aardappel-preisoep met jullie. Past perfect bij de 30 days of veggies challenge, die op Facebook nog in volle gang is. Superleuk dat jullie daar massaal aan deelnemen. Groente is bij mij meestal het hoofdingrediënt van een gerecht. Maar deze maand zetten we ze nog even extra in het zonnetje. In de challenge laten we vooral de veelzijdigheid van groente zien. Een salade of soep maken, kunnen we inmiddels allemaal. Maar je kunt heel veel groentes ook roosteren in de oven, grillen of rauw eten. Heerlijk!

Deze aardappel-preisoep maakte ik met zilte aardappeltjes van Texel. Dat is een heerlijk en biologisch aardappeltje van Marc. Hoewel het eigenlijk een vastkoker is, maakte ik er toch soep van. De aardappel geeft een heerlijke volle en romige textuur aan de preisoep. Ik garneerde de soep met ijskruid, ook van Texel. Maar dat kan je gerust weglaten of vervangen door wat bieslook of platte peterselie. Volgende week delen we alweer het laatste recept van de 30 days of veggies challenge. Maar gelukkig is er op mijn blog heel veel lekkers en gezonds met groente in de hoofdrol te vinden. Geniet ervan.

aardappel-preisoeptexel culinair

Ingrediënten voor 4 – 6 personen
300 gr Texelse aardappelen
1 dikke prei
1 teentje knoflook
2 tl mosterd
1 ltr (kippen)bouillon
Scheutje slagroom of kookroom
Evt ijskruid  of peterselie om te garneren
Peper en zout
Olijfolie

Zo maak je het
Schil de aardappelen en snijd ze in gelijkmatige stukken van zo’n 3 x 3 cm. Was de aardappelen.

Was de prei en snijd deze in ringen. Je kunt de prei het beste eerst halveren, dan kun je hem goed schoonspoelen onder de kraan.

Hak de knoflook fijn. Fruit dit aan in een grote soeppan in wat olijfolie.

Voeg de mosterd en de prei toe en bak dit kort mee.

Voeg nu de aardappelen en de bouillon bij de prei. Ik gebruik zelf kippenbouillon omdat ik dat het lekkerste vind. Liever vega? Dan kan je uiteraard ook groentebouillon gebruiken.

Laat de aardappeltjes in ongeveer 10 tot 15 minuten gaar koken. Ze zijn gaar als ze direct van je mes glijden, nadat je er in geprikt hebt.

Pureer de soep glad met een staafmixer.

Voeg een scheutje slagroom of kookroom (is minder vet) toe en breng de soep verder op smaak met peper en zout.

Garneer de aardappel-preisoep eventueel met wat ijskruid of gehakte peterselie.

Geniet ervan.

aardappel-preisoep


aardappel-preisoep

Laat het mij vooral weten via InstagramFacebook of Twitter met de hashtag #UITPAULINESKEUKEN als je dit gemaakt hebt. Vind ik super leuk! 

Heb je mijn kookboek al? Er staan bijna 100 nieuwe recepten in. Bestellen kan hier. 

Word gratis MEMBER van Uit Pauline’s keuken en bewaar al je favoriete recepten en maak weekmenu’s in je persoonlijke account & profiteer van exclusieve aanbiedingen.

Meld je aan

Pauline houdt van goede koffie, koken (vooral lekker eten), lokale marktjes en verzamelt kookboeken. Haar hele dag staat in het teken van eten, ze raakt er niet over uitgepraat. Ze komt haar bed uit voor een lekker ontbijt (en koffie) en kan de hele dag nadenken over wat ze die avond gaat eten.

19 reacties

 • Annika
  22 augustus 2017 om 14:17

  Een kruimige aardappel is het beste :)

 • Stephanie
  19 augustus 2017 om 19:40

  Ziet er heerlijk uit! Toch even een vraag: als ik niet aan de aardappels van Marc kan komen, welk soort zou je dan aanraden? De meeste (Engelse) online recepten geven namelijk aan (zeer) kruimige aardappels te gebruiken. Het lijkt me allen dat het met kruimige aardappels een beetje 'meelderig' kan worden qua structuur en met vastkokende aardappelen juist een beetje slijmerig, dus dan misschien juist vrij vastkokend? Of zit ik helemaal verkeerd? Ik hoor graag je mening :)

 • Claire Swelsen - van het Erve
  13 oktober 2016 om 16:57

  Deze soep is al snel onze favoriet geworden! Wekelijks op het menu en makkelijk te maken voor grote groepen, super Pauline!

 • fera
  7 maart 2016 om 18:29

  De kip smaak van de kipboullion blokjes komt van gist, dus het klopt inderdaad wat je dacht. Er zitten geen dierlijke producten in zo'n blokje

 • Pauline
  21 januari 2016 om 16:22

  Een bouillonblokje is natuurlijk niet het meest pure product dat er bestaat. Behalve als je die van Zonnatura gebruikt. Vaak zitten er wel dierlijke ingrediënten in verwerkt, dus dit eten vegetariërs eigenlijk niet.

 • Pauline
  21 januari 2016 om 16:20

  Dat is een goed idee! Ga ik onthouden.

 • Tanja
  20 januari 2016 om 18:02

  Soep en prei, ik ben erg dol op allebei! Stom van me dat ik nooit op deze combinatie kwam ;-)
  Texelse aardappelen en ijskruid, dat zag ik nog nooit hier in de winkels. Kun je me een hint geven waar ze deze verkopen?
  Verder vraag ik me al lang iets af, zou er in runder-, kippen- of visbouillon blokjes echt iets dierlijks zitten? Ik heb het idee dat het alleen smaakmaker in zitten en niets van een dier. Weet jij dit misschien?
  Als ik het goed heb zouden mensen die veggie willen eten ze ze kunnen gebruiken toch?

 • Karlien
  19 januari 2016 om 20:25

  Klinkt erg goed, ik ga hem proberen. Leuke old school beker op de foto trouwens :)

 • Pauline
  19 januari 2016 om 14:05

  Aardappelsoep is altijd zo lekker! Het begint hier net te sneeuwen dus ik denk dat dat het teken is dat ik hem moet gaan proberen.

 • Annie Laumen
  19 januari 2016 om 13:18

  Heerlijk recept van soep Pauline
  Ik heb nog nooit van ijskruid gehoord

 • Christa Litjens
  19 januari 2016 om 11:32

  Lijkt me héérlijk! Ik ga 't uitproberen binnenkort!

  ;-))

 • Suzanne
  19 januari 2016 om 10:16

  Ik heb dit recept gemaakt, het was heerlijk! Zou je ook een keer een (vega) mosterdsoep willen maken? Ik zoek daar namelijk nog het perfecte recept voor. :)

 • Cheese and Chinese
  19 januari 2016 om 09:50

  Nog nooit van ijskruid gehoord maar ziet er leuk uit op die mooie soep!

 • Ellen
  19 januari 2016 om 09:44

  Oh, ik hou van aardappel in een soep. Wordt ie zo lekker cream-y van zonder room te gebruiken!

 • Nicole
  19 januari 2016 om 09:09

  Lekker! Preisoep staat ook nog op mijn lijstje.

 • Doortje
  19 januari 2016 om 09:08

  Ik ben gek op soep en deze klinkt heerlijk, dus hij gaat op mijn "to make" lijstje! Ik denk dat ik de bouillon wel vervang voor de vegetarische variant. Ik eet weinig vlees en vind het altijd zo zonde om soep toch met vlees te maken als het makkelijk zonder kan :)

 • Margot
  19 januari 2016 om 07:31

  Ik zou er nooit aan denken, maar het ziet er heerlijk uit!

 • Emma
  19 januari 2016 om 07:18

  Het ziet er echt verrukkelijk uit Pauline! Wat is dat precies, ijskruid, ben ik wel ontzettend benieuwd naar, aangezien ik ook op Texel ben geweest en heeel graag nog een keertje terug wil!

 • Marlotte
  19 januari 2016 om 07:02

  Wat een heerlijke soep! Ga 'm vanmiddag meteen maken! :)

Reacties zijn gesloten voor dit bericht.