Menu

Project Moestuin #3

Een moestuin onderhouden is wel een uitdaging dit jaar! Zoveel regen, een storm die ik in mijn hele leven nog niet gezien heb en veel te weinig zon. Dat zijn niet echt de ingrediënten om een succes te maken van je groentetuintje. Ook heb ik wat geleerd, ik was te hebberig. Ik wilde teveel groentesoorten in één bak proppen. En het één gaat dan ten koste van het ander. Wie het hardst groeit, krijgt zijn plekje, wie achterblijft wordt verdrongen.. Toch heb ik al een paar successen geboekt. Kijk je mee?

project moestuin

Mijn rabarber is taking over.. Ik had van mijn moeder een stekje gekregen en deze heeft zich inmiddels uitgebreid tot 1 vierkante meter. Echter kan je rabarber beter niet eten na de langste dag van het jaar (21 juni). Dat heeft te maken met de verhoging van oxaalzuur in de plant. Ik laat hem dus lekker staan. Het schijnt sowieso beter te zijn voor de plant om hem eerst lekker te laten groeien en dan in een volgend jaar pas te oogsten.

project moestuin

Mijn blauwe bes wordt hierdoor een beetje in een hoekje gedrukt. Als het seizoen voorbij is, ga ik even het een en ander verplaatsen. Als je dat nu doet, gaan de planten dood (heb ik zelf ondervonden). Dus ik moet nog eventjes wachten.

project moestuin

Yes! Een handje blauwe bessen uit eigen tuin. Hier word ik oprecht heel gelukkig van. De rest van het fruit doet het niet goed. De druiven staan nog te kort. De aardbeien hebben niet zo goed hun best gedaan dit jaar. En mijn rode bes doet niks, helemaal niks. Terwijl deze nu al 2 jaar oud is. Ik geef hem volgend jaar nog een kans en anders ga ik een nieuwe plant kopen. Sorry besjes maar laatbloeiers worden niet geaccepteerd in mijn tuin.

project moestuin

Dit is toch wel mijn trots! Mijn tomatenplantje van Sprout of the box is ruim een meter hoog geworden. En hij heeft ook voldoende vruchten afgegeven. Maar ze blijven nog zo groen. Maar dat zal wel komen omdat er nog te weinig zon geweest is. Weten jullie dat? Ik heb nu een trosje afgeknipt om verder te laten rijpen in de vensterbank. Ik ben benieuwd wat dat gaat doen. De tomatenplant heb ik goed verzorgd. Op internet las ik dat je de planten moet dieven. Dat houdt in dat je alle zijtakken die er niet toe doen, moet verwijderen. Ik heb dat trouw gedaan. Het zijn snacktomaten trouwens, dus ze worden niet heel groot.

project moestuin

Ik heb ook nog een kleiner plantje, maar met wederom heel veel tomaatjes.

project moestuin

Ik had sjalotjes gepoot en dit is het resultaat. Niet helemaal wat ik ervan verwacht had. Ze waren ook nog zo zacht van binnen. Iemand tips? Heb ik ze er te vroeg uitgehaald? Ik heb gewacht tot het loof slap hing.

my life moestuin

mega courgette

Mijn courgetteplant is de rockstar van de tuin! Jammer dat deze plant eenjarig is. Na de vakantie trof ik deze unit aan. Helaas iets te groot geworden en daardoor veel minder lekker. Maar wauw wat een ding. Ik heb nu denk ik zo’n 7 courgettes geoogst van één plant en dat vind ik echt tof!

project moestuin

En welgeteld één komkommer. En het ziet er niet naar uit dat er nog meer bijkomen. Wel moet ik toegeven dat deze komkommer echt megalekker was. Smaakbommetje hoor!

project moestuin

De kruiden are still going strong. Echt als je wilt beginnen met moestuinieren dan moet je kruidenplantjes kweken. Of je koopt al kleine plantjes in het tuincentrum. Echt dat gaat je gegarandeerd lukken, zelfs op een balkon. En daar heb je zoveel plezier van.

project moestuin 8

En wat ook altijd supergoed werkt is sla. Met name rucola is heel makkelijk om te zaaien. En dat kan ook gewoon in een pot.

Wat een verschil he met de vorige update? Het belangrijkste is dat ik er heel veel plezier in heb. Op het moment dat ik dit schrijf, schijnt de zon. Ik hoop dat mijn tomaatjes nu wat kleur krijgen, want ik kan niet wachten om te proeven.

Als iemand nog tips heeft, laat het vooral weten in de comments.

Volg mij ook op Instagram voor nog meer moestuin updates.

Heb je mijn kookboek al? Bestellen kan hier. 

Word gratis MEMBER van Uit Pauline’s keuken en bewaar al je favoriete recepten en maak weekmenu’s in je persoonlijke account & profiteer van exclusieve aanbiedingen.

Meld je aan

Pauline houdt van goede koffie, koken (vooral lekker eten), lokale marktjes en verzamelt kookboeken. Haar hele dag staat in het teken van eten, ze raakt er niet over uitgepraat. Ze komt haar bed uit voor een lekker ontbijt (en koffie) en kan de hele dag nadenken over wat ze die avond gaat eten.

21 reacties

 • Monique
  11 augustus 2015 om 11:42

  Met gerookte zalm reepjes erin! mmmmm!!!
  Heerlijke maaltijd soepje

 • Pauline
  10 augustus 2015 om 14:43

  Dat hebben we inderdaad gedaan, Maurits heeft er een heerlijk soepje van gemaakt :)

 • Lian
  10 augustus 2015 om 14:18

  Ik vind het vooral leuk dat je er zoveel van leert, van moestuinieren dan. De blauwe bes staat bij mij ook een beetje in een hoekje en doet het niet heel goed, mijn oogst was nog schraler dan die van jou. Radijsjes zijn trouwens ook heel leuk en makkelijk om te zaaien, net zoals bieten.

  Wat betreft die tomaten. Gewoon laten hangen en rood laten worden aan de plant. Veel succes.

 • Hannah
  10 augustus 2015 om 12:30

  Hallo Pauline,

  Van die grote cougette kun je heerlijke soep maken, of inmaken, dan krijg je een soort zoet-zuur. Daar zijn die groten juist heel geschikt voor. Heb je belang bij het recept?

 • Sandra Albano-Onclin
  7 augustus 2015 om 09:29

  Hoi Pauline,

  Heb nog even geduld met de rode bes, ik heb er ook één in mijn moestuin, en wil hem er elk jaar uit halen omdat er niets gebeurt, maar de oude mannetjes met bijna 60 jaar ervaring zeggen...."mooi laten staan meidje komt vanzelf"en inderdaad na drie jaar heb ik eindelijk rode bessen aan mijn boompje!
  En veel ook, en heerlijk dat ze waren(dit vonden de vogels helaas ook).
  Dus nog even geduld, de aanhouder wint ;)

 • Aniek
  7 augustus 2015 om 05:39

  Sjalotjes zijn pas helemaal klaar als het groene blad/steeltjes boven de grond bruin geel is. Zo op de foto's te zien, zijn ze te snel uit de grond gehaald. Dit is hetzelfde als met uien ;)

 • Mayra
  6 augustus 2015 om 19:16

  Let er vooral op dat uw tomaatjes niet nat worden, knip de bladeren onder een tros eraf en laat max 3 trossen groeien
  http://www.mooiemoestuin.nl/ Dit is een van de allermooiste moestuinblogs en bomvol info!

 • Nicoline
  6 augustus 2015 om 15:15

  Ziet er al goed uit hoor! Ik heb nog wel een tips voor je sjalotten: lekker laten drogen, dan worden ze vanzelf harder. Loof bij elkaar binden en dan week week of drie ergens onder een afdakje ophangen, komt vanzelf goed!

 • sanne
  6 augustus 2015 om 14:40

  Mijn vader heeft altijd een moestuin gehad en ik hielp af en toe ook een beetje mee. Nu ik niet meer thuis woon doe ik dat helaas niet meer, maar misschien als ik over een aantal jaar verhuisd ben en ik heb een tuin, dat ik er weer aan ga beginnen.

  Naar mijn idee moet je de tomaatjes aan de plant laten tot ze rood zijn en dus nog niet eraf halen als ze nog groen zijn.

 • Marja
  6 augustus 2015 om 14:23

  Hoi Pauline, ik heb niet heel veel verstand van tuinieren, maar mijn vader heeft mijn hele leven een moestuin gehad en had er veel verstand van. Die zei altijd dat je tomaten aan de plant moet laten kleuren tot ze dieprood zijn en dan plukken en eten. Dan zijn ze vele malen lekkerder van smaak dan als je ze nog groen oogst! En ik heb het nooit anders gedaan en altijd met suc6. Het duurt het ene jaar wel langer dan het andere jaar, maar dat ligt aan de hoeveelheid zon die de plant én vrucht gehad hebben.
  Hopelijk worden jouw tomaatjes super! Veel suc6 ermee.
  Groetjes, Marja. :-D

 • Pauline
  6 augustus 2015 om 11:49

  Oh dat is ook leuk Bren! X

 • Pauline
  6 augustus 2015 om 11:49

  Nee die had de storm helaas niet overleefd. :) Maar ik ben benieuwd, ik ga het in de gaten houden.

 • Pauline
  6 augustus 2015 om 11:48

  Dankjewel voor je tips!

 • Pauline
  6 augustus 2015 om 11:47

  Ja die ken ik. En idd daar hou ik ook van :)

 • Maren
  6 augustus 2015 om 10:29

  Ik ben ook een beginner en heb geen echte tips want ook ik moet het in de praktijk ondervinden hihihi Waar ik wel eens wat tips bekijk is bij "Jelles Makkelijke Moestuin" (http://www.makkelijkemoestuin.nl/de-makkelijke-moestuin); het motto is om het jezelf vooral niet te moeilijk te maken en daar hou ik van :-)

 • Vivian Hoebe
  6 augustus 2015 om 09:21

  Heerlijk he, Ik geniet ook ieder moment - vooral van mijn courgette en hopelijk gaat de pomoen straks ook zo tekeer.

  Wat betreft je tomaten. Gewoon nog even wachten, aan de plant laten hangen en nog van het zonnetje van de komende dagen laten genieten!

 • Jarka
  6 augustus 2015 om 08:54

  Geef je ze ook lekker biologische mest? En/of compost?

  Tegen de slakken en koolwitjes: een stellage van elektriciteitsbuizen met daarover netten (gamma, ranzijn).

  Zaaien jullie ook zelf? Neem dan biologische zaadjes (De Bolster) en biogische moestuinaarde (Ranzijn). Nóg gezonder!

  Nog een tip: ter voorkoming van ziekten zet je de groenten slechts één keer in de vier jaar op dezelfde plaats.

  Wortelen en uien: één rijtje uien en daarnaast een rijtje wortelen enz. Ter voorkoming van aantasting door wortel- en uienvlieg.

  Succes en veel plezier.

 • Margot
  6 augustus 2015 om 07:58

  Wat gaaf dat die courgettes het zo goed dien, dat ga ik volgend jaar ook eens proberen. Is je komkommerplantje ook van Sprout of the Box? Ik heb namelijk gemerkt dat er pas nieuwe komkommers groot gaan worden als je de ene grote geoogst hebt. Oh en dat komkommer het binnen echt zoveel beter doet! Ik kan binnen denk ik elke een of twee weken wel een komkommer van een cm of 20 oogsten, maar buiten gaat het veeeel langzamer,

 • Lisenka
  6 augustus 2015 om 07:40

  Ik kreeg vorig jaar een pompoen plantje waar ik uiteindelijk 3 pompoenen van oogsten. Helemaal blij! Dit jaar een stuk tuin omgetoverd in moestuin, onwijs leuk. Vooral de courgette idd, maar ben ook benieuwd of de aubergine het gaat doen. En hoe de broccoli word. Elke dag begint met een blik op alle planten..haha. Maar ook beginner...dus geen tips.

 • gerhilde maakt
  6 augustus 2015 om 07:07

  Altijd wat spannend wat gaat werken en wat niet, maar al bij al toch een goede oogst, he.

 • Brenda (kookt)
  6 augustus 2015 om 06:45

  Wow wat gaat ie bij jou goed dit jaar Paul! Jammer dat je zo weinig blauwe bessen had en dat niet alles lukt maar verder heb je een echt goede oogst. In ieder geval vergeleken met die van mij ;) Mijn tomaatjes zijn niet gelukt, maar na de vakantie zag ik wel ineens twee knoeperds van pompoenen groeien. Dus ik hoop dat ik daar later in de herfst van kan genieten.

Reactie plaatsen