tips kreta

10 tips als je naar Kreta gaat

En ik zou nu wel weer willen gaan… Onlangs ging ik op vakantie naar Griekenland, Kreta om precies te zijn. En ik had er de tijd van mijn leven, ondanks de crisis. Ik heb voornamelijk het noord- en zuidoostelijke gedeelte van het eiland bezocht. Ik moet dus nog een keer terug om de andere kant te bekijken.  In mijn vorige artikel heb ik je al laten zien wat ik allemaal gegeten heb, a lot. Vandaag zet ik 10 tips voor (Oost) Kreta op een rijtje.

kreta sitia
1. Vraag Eliza om advies

Boek een accommodatie via Eliza was here (en dat zeg ik niet omdat we toevallig samenwerken). Ik ben al jaren fan van Eliza. Ik ging eerder al eens met Eliza naar Sicilië en nu hadden we 2 fantastische plekken in Kreta. Ik vertelde Eliza, van eten en drinken te houden en van vertier, maar geen hysterie en voor ik het wist had ik verschillende leuke opties in de mail. Eliza kijkt verder dan de massa.. waar iedereen rechts gaat, gaat Eliza links. De plekjes op hun site zijn altijd leuk en verrassend. Net even ander dan anders. Ik ben nu al aan het kijken voor Ibiza, maar dat terzijde. Gewoon even rondneuzen daar, tenzij je van massa toerisme houdt.. maar dat kan ik mij niet voorstellen.

tips kreta
2. Uurtje later
Kreta ligt op 3 uurtjes vliegen van Amsterdam, maar je komt er 4 uren later aan. In Kreta is het namelijk een uurtje later dan in Nederland (in de zomer).

tips kreta
3. Auto huren

Huur een auto (dit zit bij een boeking bij Eliza was here altijd bij de prijs inbegrepen). Kreta is een groot eiland. De meeste dorpen liggen wel een stukje rijden van elkaar af, dus een auto is essentieel. Van oost naar west is het zeker 4 uur rijden, dus mocht je het hele eiland willen doorcrossen, trek er dan maar een paar dagen voor uit. Kreta is bergachtig en heeft heel veel slingerweggetjes, waar je ook zomaar een geit kan tegenkomen maar dat terzijde. Ik kan je een kleine auto aanraden. Misschien past dit niet bij het ego van manlief, maar ergens vastgeklemd staan tussen de smalle straatjes op een helling, zal zijn ego nog minder goed doen.

kreta elounda
4. Hier moet je heen

Leuke plaatsen in (Oost) Kreta zijn Sitia (leuk havenstadje met ook wel wat winkels), Elounda (dat schijnt dé jetset plaats te zijn, maar daar heb ik zelf helaas niks van gemerkt) en Agios Nikolaos. Deze laatst is wat groter en ook wat toeristischer. Midden in de stad vind je een kleine baai (ze noemen het een meer) met heel veel bootjes en omringende resto’s. In het zuiden van Kreta zijn ook leuke plaatsen zoals Ierapetra. Wat mij opviel is dat bijna ieder plaatsje, hoe groot of klein ook, wel een taverna heeft, dus wat dat betreft is het voor mij dan al geslaagd.

kreta vai
5. En hier hang je de beachgirl uit
Leuke stranden zijn er genoeg. Kreta is een eiland, dus waar je je ook bevindt, overal is wel een leuk strandje in de buurt. De meeste stranden hebben wel iets van horeca en je kunt er voor een paar euro (of helemaal gratis) bedjes huren. Het mooiste strand vond ik by far Vai, dat is het enige natuurlijke palmbomenstrand van Europa. Heerlijke plek. Als je er dan toch bent, ga ook eten bij het restaurantje bovenop de heuvel, aanrader! Mijn 2e favoriet was Vulisma beach vlakbij Agios Nikolaos. Wederom een heerlijke plek. Als je verder omhoog rijdt, richting Elounda en verder, vind je ook tal van strandjes. In het zuiden van Kreta zijn ook veel leuke stranden, wij gingen naar Galini (dat is een restaurant met strand), maar iets dichterbij heb je Golden beach (Koutouloufari) ook een aanrader. Maar rijd gewoon rond en neem de eerste de beste afslag en je zult niet teleurgesteld worden.

kreta agios nikolaos
6. De crisis!

Ik heb persoonlijk niets gemerkt van de crisis op Kreta. Ik had voldoende cash meegenomen, maar je kon ook gewoon pinnen. Als je voldoende contanten meeneemt, is er niks aan de hand. Kreta is een heel goedkoop eiland, tenminste op de niet toeristische plekken. Je betaalt nog geen 10 euro voor een hoofdgerecht en de voorgerechtjes zijn vaak rond de 4 á 5 euro. Geef die mensen dus ook wat fooi, ze hebben het hard nodig.

foodie griekenland
7. The food is good

Eten op Kreta (en ik denk dat dat voor heel Griekenland geldt) is fantastisch. Begin de dag met een heerlijke Griekse yoghurt met vers fruit. Lunchen gebeurt tussen 13.00 en 16.00, wel vrij uitgebreid, zoals we van alle Mediterrane landen gewend zijn. Avondeten doe je na achten. Ga vooral voor de typische Griekse gerechten zoals tzatziki met brood, salades met tonijn en feta, saganaki (is gebakken feta uit de oven, mijn favo) de pasteitjes met spinazie en kaas, gevulde groentes met rijst, souvlaki en natuurlijk moussaka. Dan weet je zeker dat je lekker eet. Overal waar ik kwam, werd alles zelfgemaakt en dat proefde je terug op je bord. Ieder pasteitje is met de hand gevuld. Bestel ook vooral mezze, dan krijg je een hele schotel met allemaal kleine hapjes.

raki vai

kreta raki
8. Gastvrijheid ten top
Ik ben nog nooit naar een land geweest waar de mensen zo gastvrij zijn als hier op Kreta. Je voelt je er echt welkom, waar je ook komt. Het begint vaak met een mandje brood van het huis. Maar daar blijft het niet bij. Standaard krijg je een dessert aangeboden, ook als je er zelf niet een besteld hebt. Meestal is het wat vers fruit, maar als je geluk hebt, mag je de huisgemaakte taart proeven. En nee dat kun je niet weigeren dat is onbeleefd. En houd er ook alvast maar rekening mee dat je niet zonder Raki naar huis gaat.. of 3 als ze je heel aardig vinden Ja mas! (=proost)

kreta galini

9. Not so lazy
Heb je na al dat eten zin in wat activiteit dan kan je een wandeltour boeken. Maurits is naar de watervallen van Richtis (kloof) geweest. Met een gids liep hij in 4 uurtjes over hobbelige paden naar de watervallen. Onderweg kwam hij verse granaatappels, walnoten, uiteraard olijven en heel veel kruiden tegen. Je hebt wel een goed paar schoenen en een redelijke conditie nodig  (heb ik beide niet) maar het is het helemaal waard.

koffie in griekenland
10. Koude koffie
De koffie is heel sterk, mij zelfs iets te sterk, terwijl ik aardig wat gewend ben. Ik heb vooral gezocht naar tentjes waar ze Illy koffie verkopen en dat is prima. De Grieken drinken zelf  veel koffie. Griekse koffie dat in een klein steelpannetje op het fornuis gezet wordt (met heel veel suiker). Maar vooral ook ijskoffie. Daarbij kun je kiezen voor een Frappé. Dat is oploskoffie gemixt met ijsklontjes, melk en 2 schepjes suiker. Het lijkt op de frappuccino van Starbucks zeg maar. Of je gaat voor een Café Freddo of Cappuccino Freddo. Dat is koffie gezet van bonen, met veel ijsklontjes en suiker. Op de cappuccino vind je uiteraard een dikke schuimlaag van koude melk. Ga voor medium suiker, want anders is het echt niet lekker.

vulisma beach

Kortom Griekenland heeft mij echt positief verrast. Ik vind het een heerlijk vakantieland. Mocht je zelf nog tips hebben, laat het dan vooral weten in de comments.

kreta agios nikolaos

Deze post is in samenwerking met Eliza was here.

Wat vind jij van dit recept?

0.0 (0 stemmen)

Log in of maak een account aan

Om favorieten op te slaan moet je ingelogd zijn.

Registreer of log in

Wil je geen recept missen?

Meld je dan gratis aan voor onze nieuwsbrief.

Schrijf je in