Foodie in Griekenland
Mijn beeld van Griekenland, en in het specifieke geval Kreta bestond vooral uit Oh Oh Cherso taferelen. Dronken pubers en feestjes die het daglicht niet kunnen verdragen.. Een tijd die ik als 30 plusser al lang achter mij heb gelaten. Toch was ik nieuwsgierig naar dit land en vooral naar haar keuken. Qua timing, misschien niet de beste periode, want op het hoogtepunt van de crisis vertrok ik met Mau naar Kreta, Oost Kreta welteverstaan, ver van Chersonissos…
Na een 4 uur durende vlucht en met een uurtje tijdverschil kwamen wij ’s avonds laat aan op Kreta. Onze eerste bestemming was Sitia, helemaal aan de oostkant van Kreta. Via Eliza was here hadden we een villa geboekt met privezwembad, zo die kan ik ook weer van mijn lijstje afstrepen. Omdat Mau en ik enigszins lost waren op een olijfbomenplantage (don’t ask) kwamen wij laat en vermoeid aan bij de Villa’s Delight. Gelukkig was eigenaar George zo lief om op ons te wachten en vertelde hij ons in het holst van de nacht alles over de omgeving. Het klonk in ieder geval veelbelovend..
Na een redelijk nachtje, ik moest nogal wennen aan de harde bedden (en er zat de hele tijd een irritante vlieg op mijn neus) werd ik wakker van Maurits die al aan het plonzen was in ons zwembad. Wauw wat een luxe, een zwembad van zeker 20 m2 voor ons alleen. En dat midden in de natuur, omringd door enkel het geluid van duizenden tjirpende cicaden (insecten die in de olijvenbomen zitten). Heerlijk!
Het leek mij een heel goed plan om de omgeving “te proeven” en dus gingen we naar de haven van Sitia, op zo’n 10 minuutjes rijden van de villa’s. Aan de ene kant vind je de haven met heel veel taverna’s en barretjes, aan de andere kant het strand met nog meer taverna’s en barretjes. Dat de Grieken van eten houden wordt mij al snel duidelijk. Sitia is een leuk, niet al te toeristisch plaatsje waar je goed kunt eten.
Ik heb altijd een enorme drang om van alles te proeven als ik in een nieuw land ben. Maar omdat ik niet dicht wil groeien, begin ik aan het begin van de vakantie altijd heel verstandig, na zo’n 3 dagen gaat dit vaak over in “alle remmen los” dus dan hebben die 3 verstandige dagen ook weinig zin. Maar ach het is vakantie.
We bestelden een salade met tonijn, superlekker, een Griekse salade met een heel blok feta (hou ik van), aubergine chips en mijn lievelings de saganaki, dat is gebakken feta uit de oven. Waar je ook komt, krijg je meteen een mandje brood op tafel. Het smaakte allemaal prima.
Uiteraard moest ik ’s avonds ook meteen moussaka proeven. Hij was helaas iets aan de lauwe kant, ik had al gelezen dat dat normaal is in Griekenland, maar de smaak was echt fantastisch.
Wat mij het meest opgevallen is, is dat de Griekse mensen zo ontzettend lief zijn. Heel gastvrij en hartelijk en je voelt je overal welkom. Om een voorbeeld te geven, Maurits wist niet welke wijn hij moest kiezen, dus hij kreeg er gewoon 2, zodat hij eerst kon proeven en daarna de lekkerste nog eens kon bestellen. Hoe lief is dat! Ook kreeg je overal iets van het huis, in ieder geval brood, maar vaak ook een toetje (meestal fruit, maar soms ook taart). En de raki niet te vergeten. Houd er dus maar rekening mee dat je altijd met een volle buik van tafel gaat, ook al bestel je nog zo weinig… not gonna happen.
In Griekenland zijn ze dol op zoetigheid. Overal vind je kleine bakkerijtjes en patisserieën met de lekkerste taartjes en zoetigheden. En alles was er ook in mini formaat. Deze XXS magnum kocht ik voor €0,50 in Sitia op een hoekje van de straat. Te lekker!
Je kunt Griekenland niet verlaten zonder tzatziki geproefd te hebben. Man wat lekker! De andere dip is Xynomyzithra een typisch Griekse kaas, het deed mij een beetje aan Hüttenkäse denken. Wat ik wel jammer vond is dat ze bijna nergens pitabrood hadden. Dat vind ik nou juist zo lekker.
Op Tripadvisor stond The Balcony als één van de beste resto’s van Sitia aangegeven. En ik moet eerlijk bekennen dat ik het daar niet zo mee eens was. Ik denk dat er iets misgegaan was met de azijn, want het pasteitje was heel lekker, maar de salade eronder was echt te zuur. Dus waarschijnlijk een klein foutje in de keuken, kan niet anders. Maar wederom ontzettend lieve mensen. Dus dat maakt het allemaal wel weer goed.
De specialiteit van Griekenland, Loukoumades in dit geval met heel veel Nutella (Mau’s choice). Dit was op dag 3… Het zijn een soort mini oliebolletjes, superlekker. En lekkere koffie on the side. Zoek als je in Griekenland bent naar Illy koffie, want over het algemeen vond ik de koffie verder niet zo lekker in Griekenland. (supersterk brr)
Vlakbij Sitia vind je Vai, het mooiste en enige natuurlijke palmbomenstrand van Europa. Wat een heerlijke relaxplek.
Ook heerlijk waren de gevulde groentes (paprika en tomaat) die ik daar at in het restaurant bij het strandje. Zo simpel en zo goed van smaak. Heb ik meteen op mijn lijstje gezet om thuis weer eens te maken.
Na een paar dagen zegden we ons privé zwembad vaarwel en trokken we iets verder naar het midden van Kreta (nog steeds ver van Oh Oh, don’t worrie). We verbleven wederom op aanraden van Eliza bij Cressa Ghitonia... Als ik dit in een woord moet omschrijven zeg ik cosy! Wat een warm welkom kregen wij hier. Het complex ligt in Sfaka op een heuvel en bestaat uit allemaal kleine appartementjes, een restaurant, een spa (boek vooral een heerlijke massage bij Elli, aanrader) en een zwembadje om af te koelen. Je moet er wat voor over hebben, want het is best even een klim (ja I know, mijn conditie is terrible) maar dan heb je ook wat.
We werden ontzettend lief verwelkomd en voor we het wisten stonden onze koffers al gereed in ons knusse appartementje. Waar we bij de Villa’s echt konden bijkomen en genieten van de rust en de privacy, was het hier vooral gezellig. In Griekenland spreekt iedereen goed Engels en ook bij deze locatie hebben wij (vooral Mau) heel wat praatjes gemaakt. Supergezellig! En eerlijk is eerlijk, ik heb nergens zo lekker gegeten als in het restaurant van de Cressa Ghitonia.
Deze salade bijvoorbeeld was echt heerlijk. De Grieken zijn dol op kaas en ik ook dus dat komt goed uit. Deze salade is met graviéra kaas, een lokale schapenkaas die je echt moet proeven.
Yum dit was lekker! Nikos (de grappigste ober die ik ooit ontmoet hebt) vertelde mij dat ze pitabrood alleen met gyros of burgers eten. Daarom vond ik het nergens op de kaart. Goede reden om burgertjes te bestellen, met tzatziki of course!
En uiteraard mocht het taartje van het huis niet ontbreken. Dit was een heerlijke homemade sinaasappeltaart, superluchtig en subtiel van smaak.
Als je vanuit Sfaka de berg afrijdt naar beneden kom je uit bij Mochlos. Een ieniemini dorpje, maar waar wel zo’n 8! tavernes staan. “We love food” vertelde masseuse elli mij al. En dit was precies de reden waarom ik mij hier zo thuis voelde. Echt overal, maar dan ook overal, zelfs langs de kant van de weg en bovenop een berg vind je taverna’s. En overal smaakt het eten goed.
Dit typisch Griekse beeld leverde op Instagram nogal wat commotie op. Uiteraard is de inktvis wel gedood voordat hij te drogen wordt gehangen. Ik vind het een mooi beeld, een beeld dat de Griekse eetcultuur goed weergeeft, en verser krijg je het niet. In mijn ogen is dit niet anders dan een vis die in een vitrine ligt. Maar ik snap dat je er misschien van schrikt.
Echt alles in Griekenland wordt met de hand gemaakt. Deze pasteitjes, gevuld met kaas (je hebt ze ook met spinazie) vind je overal terug op de kaart. Lekker! Oh had ik al verteld dat de Grieken wel van flinke porties houden, daar heb ik mij een paar keer op verkeken (iets met grote ogen…)
En zo’n bordje fruit, krijg je bijna altijd van het huis.
We gingen ook een dagje naar Agios Nikolaos, een iets toeristischer plaatsje. Dat merk je meteen. Mijn pancake addiction moest even gestild worden en dus bestelde ik een crêpe met heel veel kaas erin, en ik zei het al de Grieken zijn dol op kaas, dus legden ze er voor de zekerheid ook nog 2 plakjes naast. Je kan nooit genoeg kaas hebben toch..
De koffie vond ik over het algemeen niet zo lekker op Kreta, maar de ijskoffies wel. Je kunt kiezen uit een Frappé, dat wordt gemaakt van oploskoffie, gemixt met ijsklontjes en melk, het lijkt op een frappuccino. Of een cappuccino freddo, wel gemaakt van echte bonen, met een ijskoude schuimlaag. Lekker! Ik zou beide wel met medium suiker nemen, anders is het toch minder lekker…
Verser krijg je hem niet hoor.. Aan de kust van Mochlos zelf je eigen visje uitzoeken, ik hou ervan. We kozen de bovenste, 800 gr schoon aan de haak.
En we hadden een goede uitgekozen, deze dorade was echt heerlijk. De eigenaresse was echter niet tevreden met ons fileerwerk, want voordat de restanten terug naar de keuken gingen, werden eerst de kieuwen nog even leeggehaald. Bordjes niet leeg, wordt niet gewaardeerd in Griekenland…
Als je wilt, kun je heel goed balansen in Griekenland.. (behalve dan dat je waarschijnlijk een stuk taart van het huis krijgt, maar dat terzijde). Overal vind je heerlijke gegrilde groentes op de kaart. Wel met kaas uiteraard…in dit geval met Manouri, een Griekse geitenkaas. Had ik al gezegd dat ik het eten lekker vond?
En je moet echt eens mezze bestellen als je in Griekenland bent. Allemaal kleine huisgemaakte hapjes. Mau en ik waren fan van de courgette kroketjes..
En de Griekse spanakopita, mag je ook niet laten liggen. Deze pastei met spinazie en feta maak ik al jaren en blijft een favorietje..
Over mijn ontbijt hoefde ik mij ook geen zorgen te maken… De Griekse yoghurt smaakt daar net als slagroom.. Ik heb nu alle soorten van Albert Heijn gehaald en ga proeven welke ik het lekkerste vind #tobecontinued
En we sloten af met een BBQ op de Cressa Ghitonia met heel veel lekkere salades, dips, brood en pasteitjes..en vooral heel veel gezelligheid.
Ik zal nog een apart artikel maken met tips voor Kreta. 1 ding kan ik je al wel vertellen, maak je geen zorgen over de crisis. Je kunt gewoon pinnen, maar ik zou voor de zekerheid genoeg contanten meenemen, dan is er niks aan de hand. En ik vind juist dat we nu niet weg moeten blijven uit Griekenland, we moeten die lieve mensen helpen. En dat kan vooral door daar lekker op vakantie te gaan… Ik als horecameisje vind ook dat je altijd een fooi moet geven (tenzij de bediening echt drama is). Sowieso in Nederland, maar helemaal in Griekenland. Alles is daar zo goedkoop en die mensen kunnen het goed gebruiken.. #tipvanpau
Deze post is in samenwerking met Eliza was here.
Dit bericht kan affiliate links bevatten. Als je iets koopt via zo’n link, verdienen we een klein percentage.
Gratis ebook ontvangen?
Maak een GRATIS account aan en maak gebruik van leuke functies:
- Download gratis ebooks
- Bewaar je favoriete recepten
- Voeg je recepten toe aan collecties
- Maak een weekmenu
- Stel je persoonlijke voorkeuren in