Menu

Foodie in Griekenland

Mijn beeld van Griekenland, en in het specifieke geval Kreta bestond vooral uit Oh Oh Cherso taferelen.  Dronken pubers en feestjes die het daglicht niet kunnen verdragen.. Een tijd die ik als 30 plusser al lang achter mij heb gelaten. Toch was ik nieuwsgierig naar dit land en vooral naar haar keuken. Qua timing, misschien niet de beste periode, want op het hoogtepunt van de crisis vertrok ik met Mau naar Kreta, Oost Kreta welteverstaan, ver van Chersonissos…

villas delight kreta

Na een 4 uur durende vlucht en met een uurtje tijdverschil kwamen wij ’s avonds laat aan op Kreta. Onze eerste bestemming was Sitia, helemaal aan de oostkant van Kreta. Via Eliza was here hadden we een villa geboekt met privezwembad, zo die kan ik ook weer van mijn lijstje afstrepen. Omdat Mau en ik enigszins lost waren op een olijfbomenplantage (don’t ask) kwamen wij laat en vermoeid aan bij de Villa’s Delight. Gelukkig was eigenaar George zo lief om op ons te wachten en vertelde hij ons  in het holst van de nacht alles over de omgeving. Het klonk in ieder geval veelbelovend..

foodie in griekenland

Na een redelijk nachtje, ik moest nogal wennen aan de harde bedden (en er zat de hele tijd een irritante vlieg op mijn neus) werd ik wakker van Maurits die al aan het plonzen was in ons zwembad. Wauw wat een luxe, een zwembad van zeker 20 m2 voor ons alleen. En dat midden in de natuur, omringd door enkel het geluid van duizenden tjirpende cicaden (insecten die in de olijvenbomen zitten). Heerlijk!

kreta tips site

Het leek mij een heel goed plan om de omgeving “te proeven” en dus gingen we naar de haven van Sitia, op zo’n 10 minuutjes rijden van de villa’s. Aan de ene kant vind je de haven met heel veel taverna’s en barretjes, aan de andere kant het strand met nog meer taverna’s en barretjes. Dat de Grieken van eten houden wordt mij al snel duidelijk. Sitia is een leuk, niet al te toeristisch plaatsje waar je goed kunt eten.

Ik heb altijd een enorme drang om van alles te proeven als ik in een nieuw land ben. Maar omdat ik niet dicht wil groeien, begin ik aan het begin van de vakantie altijd heel verstandig, na zo’n 3 dagen gaat dit vaak over in “alle remmen los” dus dan hebben die 3 verstandige dagen ook weinig zin. Maar ach het is vakantie.

foodie in griekenland 1

We bestelden een salade met tonijn, superlekker, een Griekse salade met een heel blok feta (hou ik van), aubergine chips en mijn lievelings de saganaki, dat is gebakken feta uit de oven. Waar je ook komt, krijg je meteen een mandje brood op tafel. Het smaakte allemaal prima.

moussaka

Uiteraard moest ik ’s avonds ook meteen moussaka proeven. Hij was helaas iets aan de lauwe kant, ik had al gelezen dat dat normaal is in Griekenland, maar de smaak was echt fantastisch.

foodie in griekenland

Wat mij het meest opgevallen is, is dat de Griekse mensen zo ontzettend lief  zijn. Heel gastvrij en hartelijk en je voelt je overal welkom. Om een voorbeeld te geven, Maurits wist niet welke wijn hij moest kiezen, dus hij kreeg er gewoon 2, zodat hij eerst kon proeven en daarna de lekkerste nog eens kon bestellen. Hoe lief is dat! Ook kreeg je overal iets van het huis, in ieder geval brood, maar vaak ook een toetje (meestal fruit, maar soms ook taart). En de raki niet te vergeten. Houd er dus maar rekening mee dat je altijd met een volle buik van tafel gaat, ook al bestel je nog zo weinig… not gonna happen.

foodie in kreta

In Griekenland zijn ze dol op zoetigheid. Overal vind je kleine bakkerijtjes en patisserieën met de lekkerste taartjes en zoetigheden. En alles was er ook in mini formaat. Deze XXS magnum kocht ik voor €0,50 in Sitia op een hoekje van de straat. Te lekker!

griekenland tzatziki

Je kunt Griekenland niet verlaten zonder tzatziki geproefd te hebben. Man wat lekker! De andere dip is Xynomyzithra een typisch Griekse kaas, het deed mij een beetje aan Hüttenkäse denken. Wat ik wel jammer vond is dat ze bijna nergens pitabrood hadden. Dat vind ik nou juist zo lekker.

griekenland spanakopita

Op Tripadvisor stond The Balcony als één van de beste resto’s van Sitia aangegeven. En ik moet eerlijk bekennen dat ik het daar niet zo mee eens was. Ik denk dat er iets misgegaan was met de azijn, want het pasteitje was heel lekker, maar de salade eronder was echt te zuur. Dus waarschijnlijk een klein foutje in de keuken, kan niet anders. Maar wederom ontzettend lieve mensen. Dus dat maakt het allemaal wel weer goed.

foodie in griekenland

De specialiteit van Griekenland, Loukoumades in dit geval met heel veel Nutella (Mau’s choice). Dit was op dag 3… Het zijn een soort mini oliebolletjes, superlekker. En lekkere koffie on the side. Zoek als je in Griekenland bent naar Illy koffie, want over het algemeen vond ik de koffie verder niet zo lekker in Griekenland. (supersterk brr)

kreta tips via

Vlakbij Sitia vind je Vai, het mooiste en enige natuurlijke palmbomenstrand van Europa. Wat een heerlijke relaxplek.

foodie in griekenland

Ook heerlijk waren de gevulde groentes (paprika en tomaat) die ik daar at in het restaurant bij het strandje. Zo simpel en zo goed van smaak. Heb ik meteen op mijn lijstje gezet om thuis weer eens te maken.

cressa ghitonia

Na een paar dagen zegden we ons privé zwembad vaarwel en trokken we iets verder naar het midden van Kreta (nog steeds ver van Oh Oh, don’t worrie). We verbleven wederom op aanraden van Eliza bij Cressa Ghitonia... Als ik dit in een woord moet omschrijven zeg ik cosy! Wat een warm welkom kregen wij hier. Het complex ligt in Sfaka op een heuvel en bestaat uit allemaal kleine appartementjes, een restaurant, een spa (boek vooral een heerlijke massage bij Elli, aanrader) en een zwembadje om af te koelen. Je moet er wat voor over hebben, want het is best even een klim (ja I know, mijn conditie is terrible) maar dan heb je ook wat.

We werden ontzettend lief verwelkomd en voor we het wisten stonden onze koffers al gereed in ons knusse appartementje. Waar we bij de Villa’s echt konden bijkomen en genieten van de rust en de privacy, was het hier vooral gezellig. In Griekenland spreekt iedereen goed Engels en ook bij deze locatie hebben wij (vooral Mau) heel wat praatjes gemaakt. Supergezellig! En eerlijk is eerlijk, ik heb nergens zo lekker gegeten als in het restaurant van de Cressa Ghitonia.

foodie in griekenland

Deze salade bijvoorbeeld was echt heerlijk. De Grieken zijn dol op kaas en ik ook dus dat komt goed uit. Deze salade is met graviéra kaas, een lokale schapenkaas die je echt moet proeven.

pitabrood met burgers

Yum dit was lekker! Nikos (de grappigste ober die ik ooit ontmoet hebt)  vertelde mij dat ze pitabrood alleen met gyros of burgers eten. Daarom vond ik het nergens op de kaart. Goede reden om burgertjes te bestellen, met tzatziki of course!

foodie griekenland

En uiteraard mocht het taartje van het huis niet ontbreken. Dit was een heerlijke homemade sinaasappeltaart, superluchtig en subtiel van smaak.

foodie in griekenland

Als je vanuit Sfaka de berg afrijdt naar beneden kom je uit bij Mochlos. Een ieniemini dorpje, maar waar wel zo’n 8! tavernes staan. “We love food” vertelde masseuse elli mij al. En dit was precies de reden waarom ik mij hier zo thuis voelde. Echt overal, maar dan ook overal, zelfs langs de kant van de weg en bovenop een berg vind je taverna’s. En overal smaakt het eten goed.

inktvis drogen

Dit typisch Griekse beeld leverde op Instagram nogal wat commotie op. Uiteraard is de inktvis wel gedood voordat hij te drogen wordt gehangen. Ik vind het een mooi beeld, een beeld dat de Griekse eetcultuur goed weergeeft, en verser krijg je het niet. In mijn ogen is dit niet anders dan een vis die in een vitrine ligt. Maar ik snap dat je er misschien van schrikt.

griekse pasteitjes

Echt alles in Griekenland wordt met de hand gemaakt. Deze pasteitjes, gevuld met kaas (je hebt ze ook met spinazie) vind je overal terug op de kaart. Lekker! Oh had ik al verteld dat de Grieken wel van flinke porties houden, daar heb ik mij een paar keer op verkeken (iets met grote ogen…)

vers fruit

En zo’n bordje fruit, krijg je bijna altijd van het huis.

agios nikolaos

We gingen ook een dagje naar Agios Nikolaos, een iets toeristischer plaatsje. Dat merk je meteen. Mijn pancake addiction moest even gestild worden en dus bestelde ik een crêpe met heel veel kaas erin, en ik zei het al de Grieken zijn dol op kaas, dus legden ze er voor de zekerheid ook nog 2 plakjes naast. Je kan nooit genoeg kaas hebben toch..

koffie in griekenland

De koffie vond ik over het algemeen niet zo lekker op Kreta, maar de ijskoffies wel. Je kunt kiezen uit een Frappé, dat wordt gemaakt van oploskoffie, gemixt met ijsklontjes en melk, het lijkt op een frappuccino. Of een cappuccino freddo, wel gemaakt van echte bonen, met een ijskoude schuimlaag. Lekker! Ik zou beide wel met medium suiker nemen, anders is het toch minder lekker…

foodie in griekenland

Verser krijg je hem niet hoor.. Aan de kust van Mochlos zelf je eigen visje uitzoeken, ik hou ervan. We kozen de bovenste, 800 gr schoon aan de haak.

dorade

En we hadden een goede uitgekozen, deze dorade was echt heerlijk. De eigenaresse was echter niet tevreden met ons fileerwerk, want voordat de restanten terug naar de keuken gingen, werden eerst de kieuwen nog even leeggehaald. Bordjes niet leeg, wordt niet gewaardeerd in Griekenland…

foodie in griekenland

Als je wilt, kun je heel goed balansen in Griekenland.. (behalve dan dat je waarschijnlijk een stuk taart van het huis krijgt, maar dat terzijde). Overal vind je heerlijke gegrilde groentes op de kaart. Wel met kaas uiteraard…in dit geval met Manouri, een Griekse geitenkaas. Had ik al gezegd dat ik het eten lekker vond?

mezze griekenland

En je moet echt eens mezze bestellen als je in Griekenland bent. Allemaal kleine huisgemaakte hapjes. Mau en ik waren fan van de courgette kroketjes..

spanakopita

En de Griekse spanakopita, mag je ook niet laten liggen. Deze pastei met spinazie en feta maak ik al jaren en blijft een favorietje..

foodie in griekenland 34

Over mijn ontbijt hoefde ik mij ook geen zorgen te maken… De Griekse yoghurt smaakt daar net als slagroom.. Ik heb nu alle soorten van Albert Heijn gehaald en ga proeven welke ik het lekkerste vind #tobecontinued

foodie griekenland

En we sloten af met een BBQ op de Cressa Ghitonia met heel veel lekkere salades, dips, brood en pasteitjes..en vooral heel veel gezelligheid.

Ik zal nog een apart artikel maken met tips voor Kreta. 1 ding kan ik je al wel vertellen, maak je geen zorgen over de crisis. Je kunt gewoon pinnen, maar ik zou voor de zekerheid genoeg contanten meenemen, dan is er niks aan de hand. En ik vind juist dat we nu niet weg moeten blijven uit Griekenland, we moeten die lieve mensen helpen. En dat kan vooral door daar lekker op vakantie te gaan… Ik als horecameisje vind ook dat je altijd een fooi moet geven (tenzij de bediening echt drama is). Sowieso in Nederland, maar helemaal in Griekenland. Alles is daar zo goedkoop en die mensen kunnen het goed gebruiken.. #tipvanpau

foodie in griekenland

Deze post is in samenwerking met Eliza was here. 

Word gratis MEMBER van Uit Pauline’s keuken en bewaar al je favoriete recepten en maak weekmenu’s in je persoonlijke account & profiteer van exclusieve aanbiedingen.

Meld je aan

Pauline houdt van goede koffie, koken (vooral lekker eten), lokale marktjes en verzamelt kookboeken. Haar hele dag staat in het teken van eten, ze raakt er niet over uitgepraat. Ze komt haar bed uit voor een lekker ontbijt (en koffie) en kan de hele dag nadenken over wat ze die avond gaat eten.

27 reacties

 • Pauline
  2 mei 2017 om 10:24

  Hahah bij mij weten ze inmiddels allemaal dat ik eerst een foto maak voordat we aan mogen vallen :)

 • Jitske
  1 mei 2017 om 19:57

  Ik kom net terug van Kreta en was echt heel erg onder de indruk van de kwaliteit van het eten daar. De Griekse keuken is altijd goed en de laatste avond in Chania hebben we topklasse eten gehad, Grieks maar met een meer culinaire twist. Dit lezende heb ik spijt dat ik niet meer foodfoto's heb gemaakt (een vriendin vroeg me daar: waarom maak je nou weer foto's van het eten, haha).

 • Mascha
  5 oktober 2015 om 21:17

  Wat doe je me aan! Ik ben net ongeveer een week terug uit Lefkas. Ook met Eliza geweest. Het was geweldig en het eten ook! Door jouw foto's wil ik ook graag weer terug. om meer van het heerlijke eten te proberen. Gauw zelf maar eens kokkerellen thuis. Kon niet genoeg krijgen van de tzatziki.

 • Pauline
  4 augustus 2015 om 16:23

  Nee dat zijn 2 verschillende drankjes, wel beide even sterk :)

 • Brenda (kookt)
  3 augustus 2015 om 22:33

  Wat een heerlijk artikel om door te scrollen Paul. Ik ben net geland vanuit Italie, maar zou zo naar jouw vakantie op Kreta gaan. Ook al heb ik nu eigenlijk behoefte aan alkes wat Nederlands is ;)

 • Ina
  31 juli 2015 om 17:02

  Wat een heerlijke vakantie! Maar wat is een raki? Wat wij vroeger ouzo noemden misshien?

 • Pauline
  30 juli 2015 om 14:33

  Schenkt een raki voor je in :)

 • Pauline
  30 juli 2015 om 14:31

  Wat leuk om te horen. En die weg is idd een uitdaging, maar toch went het wel vind ik. De eerste keer vond ik het best eng, later niet meer :)

 • Jeroen
  29 juli 2015 om 16:59

  Wat leuk om dit te lezen! Nu wil ik per direct weer terug!

  Wij (mijn vriendin Rianne en ik) hebben ook vakantie gevierd in Cressa Ghitonia. Het is ons zó goed bevallen dat we er vorig jaar zelfs voor een tweede vakantie terug zijn gegaan. Wat een heerlijke plek is het toch. Geweldige mensen, geweldige natuur en inderdaad fantastisch eten. Eerste vakantie was in juni, vorig jaar eind augustus. Het voorjaar is ons het best bevallen vanwege de mooie frisse natuur. De weg van Sfaka naar het hotel is wel een mooie uitdaging ;-)

 • Hazel
  28 juli 2015 om 22:39

  Wat ziet het er heerlijk uit. Krijg er heimwee van naar de Griekse eilanden. Ben meerder keren op Corfu geweest, op Lesbos en Rodos maar nog nooit op Kreta, misschien ook maar eens proberen. Niks lekkerder dan een echte Griekse salade onder de Griekse zon!

  Yamas!

 • Pauline
  28 juli 2015 om 20:21

  Leuk om te horen, thanks!

 • Pauline
  28 juli 2015 om 20:13

  Lekker he? Volgende keer wil ik ook richting de westkust, ben heel benieuwd hoe het daar is.

 • Judith | myfoodblog.nl
  28 juli 2015 om 20:11

  Wat ziet het er heerlijk uit! En wat bizar die octopus, maar inderdaad, verser krijg je het niet ;-)

 • Kimber - Reisgenie
  28 juli 2015 om 19:20

  Wat een tof artikel! Super geschreven. Ik ben zelf ook groot fan van Griekenland en haar keuken dus helemaal top dat je benadrukt dat we juist nu naar Griekenland moeten gaan :). Krijg meteen zelf weer zien om die kant op te vliegen ;).

 • Marjoke
  28 juli 2015 om 18:31

  Oh my, wat ziet dit er allemaal fantastisch uit! Ik ga zelf in september naar Lesbos en ik hoef me duidelijk geen zorgen te maken over de Griekse keuken... Ik verheug me er nu al op!

 • Amber
  28 juli 2015 om 16:27

  Alles ziet er zo lekker uit!

 • Francine
  28 juli 2015 om 16:14

  Helemaal mee eens! Griekenland is fantastisch, de mensen zijn ontzettend aardig en het eten is er heerlijk. En zeker nu ze het daar zo moeilijk hebben is het extra mooi als je daar de mensen kan helpen door er naartoe te gaan :)

 • Irene
  28 juli 2015 om 14:47

  Ziet er letterlijk uit als een heerlijke vakantie!

  Ik ben een keer in Rhodos geweest en heb ook enorm genoten. Het is een prachtig eiland, met inderdaad lieve, gastvrije (goed Engels sprekende) mensen en heerlijk eten.
  Het eten daar is ook heerlijk. De groenten en fruit zijn veel smakelijker dan hier.

 • Kelly
  28 juli 2015 om 11:57

  Oh wat een heerlijk artikel! Ik krijg weer helemaal de kriebels als ik dit lees =D Als kind ben ik wel 10x op Kreta geweest en heb daar altijd de fijnste vakanties (met het lekkerste eten ooit) gehad. De plaatsjes om de leuke Rethymnon (in het midden van het eiland) zijn ook echt een aanrader: de stad is vrij touristisch - maar leuk - en de dorpjes er omheen zijn echt Grieks. Chania, aan de Westkant, is ook erg leuk. Maar het allerbeste is met je huurauto verdwalen in de bergen, terechtkomen bij een Taverna waar de eigenaar 2 verschillende kleuren sokken draagt, geen woord Engels spreekt en de allerlekkerste gemista (gevulde groenten) ooit maakt. Ik denk dat het tijd wordt dat ik weer een keer naar Kreta ga ;)

 • Miriam | Peertje
  28 juli 2015 om 11:54

  Wat een leuk en vooral lekker verslag. Mijn lief en ik zijn de afgelopen jaren elk jaar naar Griekenland geweest. We zijn fan van de Grieken, het land, de cultuur, het weer en vooral: het eten! Dit jaar wilde ik ook eens andere landen ontdekken dus zijn we naar Spanje geweest en gaan nog naar Portugal (1x eerder geweest. Ook fijn en heerlijk eten. Maar ik mis Griekenland wel. Vooral Rhodos en Kreta vonden we fijn (maar Kos en Corfu ook). Na het lezen van dit verslag mis ik het land helemaal, haha. Volgend jaar maar weer naar Griekenland.En mijn tip voor Griekenland: ga niet naar "toeristen restaurants", daar kan het eten wel eens wat minder zijn. Bedankt voor je tips in je verslag!. .

 • kim
  28 juli 2015 om 10:16

  Wat een leuk verslag en wat een fijne vakantie hebben jullie gehad zo te lezen. En al dat eten ziet er ook heerlijk uit! Ik moet toch ook ooit maar eens naar Griekenland toe ;-).

 • Ingrid
  28 juli 2015 om 10:15

  Ik krijg meteen zin om er heen te gaan!!!!

 • Godelieve
  28 juli 2015 om 09:31

  Wat een heerlijk verslag heb je gemaakt van je reis naar Griekenland. Leuk om zo'n culinair avontuur te zien. Ik ben nog nooit in Griekenland geweest maar als ik het zo zie zou ik er zo heen willen!

 • Getvices
  28 juli 2015 om 09:18

  Griekenland is inderdaad geweldig en oh wat is Kreta toch mooi! Het is inderdaad zo bijzonder dat je veel 'van het huis' krijgt in Griekenland en dat de Grieken zó aardig zijn. Alleen daarom is het al geweldig om in Griekenland op vakantie te gaan! Het is in ieder geval goed te zien dat je heerlijk hebt gegeten! ;-)

 • Laura
  28 juli 2015 om 08:48

  Ik ben ook in Sitia geweest, zeker een aanrader!
  Leuk om alles weer een keer terug te zien via foto's en mooie verhalen!

  PS: Jullie "zegden" jullie privé zwembad vaarwel? ;)

 • Margot
  28 juli 2015 om 08:12

  Dat ziet er allemaal lekker uit zeg! En die blauwe luchten trekken me ook wel!

 • Stefanie
  28 juli 2015 om 06:39

  Wauw wat ziet dit er zalig uit. Ondanks dit tijd stip, 6:39 uur heb ik trek gekregen van jouw foto's. En zin om een vakantie naar Kreta te boeken!

Reacties zijn gesloten voor dit bericht.