Menu

Getest: Chocoladeletters

Vroeger was ik helemaal niet zo’n zoetekauw, chips, kaas en worst heb ik nooit van af kunnen blijven, maar er is een tijd geweest dat chocola me niet zoveel deed. What was I thinking? Ik weet niet wat er toen mis ging en inmiddels is dit ook compleet veranderd. Alhoewel als ik moet kiezen tussen nooit meer hartig of nooit meer zoet, dan zou ik toch 100% voor nooit meer zoet gaan.

In deze tijd van het jaar, vliegt de chocola je om de de oren. Je hebt vast al een letter gehad van je opa of oma, van je baas, van een lieve vriend of vriendin of je hebt er gewoon zelf één gekocht. Ik vond het hoog tijd om de chocoladeletters eens onder de loep te nemen. Deze 5 letters lagen, tot groot ongenoegen van Maurits, al een tijdje onaangebroken in de kast. Met de intocht van Sinterklaas afgelopen zaterdag, rukten we de verpakking er van af en deden de grote smaaktest. Wil jij weten welke bij ons als beste uit de test kwam?, lees dan verder.

chocoladeletter test

Tony’s Chocoladeletter
Tony's chocoladeletter

Elke keer trap ik er weer in. Ik dacht dat ik de pure letter voor de test had bewaard, want rood papiertje. Maar al gauw wist ik dat Tony’s mij weer beet had. De letter lijkt best wel klein, maar bestaat toch uit 180 gr chocola. De chocoladeletter bevat de volgende ingrediënten suiker, volle melkpoeder, cacaoboter, cacaomassa, emulgator (sojalecithine), en ten minste 32% cacao bestanddelen. Ik moet eerlijk bekennen dat ik doller ben op de pure chocola van Tony’s, ik vind deze melkchocolade iets te zoet. Wel is hij lekker zacht, hij breekt makkelijk en is super romig in de mond. Hij proeft echt, geen chemische nasmaak en de zoete smaak blijft lekker hangen.

De Tony’s chocoladeletter kost €2,51 en krijgt van mij een 7,5

Verkade Puur
verkade chocoladeletter
Heeft Verkade die blauwe verpakking nu van Tony’s gejat, of was dat altijd al zo? Ik kocht een pure chocoladeletter van 135 gr. De chocolaletter bevat de volgende ingrediënten: suiker, cacaomassa, cacaoboter, emulgator (sojalecithine) en ten minste 55% cacao bestanddelen. De letter is vrij hard, hij breekt niet makkelijk in stukken. De bitter zoet balans vind ik echt perfect, niet te zoet en ook niet te bitter. De smaak is zacht en de chocolade laat een romige smaak achter in je mond.

De Verkade chocoladeletter kost €2,09 en krijgt van mij een 8,5.

AH eigen merk Melk
AH chocoladeletter
De chocoladeletter is gemaakt van echte Belgische chocola, zo prijkt op de voorkant. Het is een flinke letter van maar liefst 200 gr. De chocoladeletter bevat de volgende ingrediënten suiker, cacaoboter, volle melkpoeder, cacao massa, emulgator (sojalecithine), natuurlijk vanille aroma en ten minste 20% cacaobestanddelen. Ondanks de geringe massa cacao vind ik deze chocola lekker. Hij is zacht en romig van smaak. En bovendien is de letter niet te zoet.

De AH chocoladeletter kost €1,85 en krijgt van mij een 8.

Hema Puur
HEMA chocoladeletterDe chocoladeletter van Hema is qua gewicht een mooie middenmoter., hij weegt 160 gram. De chocoladeletter bevat de volgende ingrediënten suiker, cacaomassa, cacaoboter, emulgator (sojalecithine), aroma en ten minste 48% cacaobestanddelen. Ik vind deze letter niet zo lekker hij is vrij hard en heeft een beetje een gekke, iets chemische smaak. Hij smaakt bitter, maar ander dan de bittere smaak van pure chocola. Ondanks een klein zoetje, blijft dat gekke bittere smaakje hangen. Ook is hij niet zo romig van structuur als de andere letters.

Deze Hema chocoladeletter kost €1,50 en krijgt van mij een 6.

Chocstar Salted Caramel Chocoladeletter
chocstar chocolade letterEigenlijk is dit niet helemaal eerlijk, want met een chocolade letter met salted caramel weet je zeker dat de strijd al gestreden is. En eerlijk is eerlijk, dit was echt de lekkerste letter ooit. Het is een flinke letter van 220 gr. De chocoladeletter is gemaakt van Callebaut melk chocolade en bevat de volgende ingrediënten Melk chocolade, suiker, cacaoboter, volle melkpoeder, cacaomassa, emulgator (sojalecithine) natuurlijk vanille aroma, caramelblokjes en zeezout. Deze chocolade is vrij hard en moeilijk te breken, maar de smaak is super romig, de melk chocolade is niet te zoet en de smaak blijft lekker hangen. Over salted karamel hoef ik verder niks te zeggen, eenmaal geproefd en je bent hooked. Geloof mij!

De Chocstar chocoladeletter is vanaf €8,95 te bestellen op chocstar.nl en krijg van mij een 9,5. Oh dit was een 10 geweest als het pure chocola was geweest.

Maar de allerlekkerste letter maak je natuurlijk zelf en dat doe je zo!

Word gratis MEMBER van Uit Pauline’s keuken en bewaar al je favoriete recepten en maak weekmenu’s in je persoonlijke account & profiteer van exclusieve aanbiedingen.

Meld je aan

Pauline houdt van goede koffie, koken (vooral lekker eten), lokale marktjes en verzamelt kookboeken. Haar hele dag staat in het teken van eten, ze raakt er niet over uitgepraat. Ze komt haar bed uit voor een lekker ontbijt (en koffie) en kan de hele dag nadenken over wat ze die avond gaat eten.

24 reacties

 • Z. Donderbroek
  26 november 2013 om 07:23

  Eens met Peter. Dit riekt toch met een greintje basaal gevoel voor orde en consistentie meer naar het schrijven van een verslag over een impliciete chocoverslaving, dan naar een vergelijkende review van letters. Opnieuw maar naar de winkels en dan nu minimaal 5* melk, 5* puur en 5* overig. Anders geloof ik er niets van!

 • Anniek
  23 november 2013 om 13:41

  Ah ik zit echt te watertanden hier! Die salted caramel reep lijkt me in één woord HEERLIJK!

 • Benzo
  22 november 2013 om 11:18

  Geweldige test!

  Melk en puur, met een sterke voorkeur voor puur, gewoon door elkaar. Het kan allemaal, het mag allemaal. Mooiste vind ik dat uiteindelijk de melkchocoladeletter met karamel wint!

  Overigens schrijf je "Paulines" zonder apostrof. Dat terzijde.

  Het beste,

  Benzo.

 • Anoeska
  21 november 2013 om 23:07

  Leuke test! Ik ben op chocolade letters!

 • Dita
  21 november 2013 om 21:24

  Oew ik krijg gelijk trek!

 • Pauline
  21 november 2013 om 13:41

  Amen! Dat is precies hoe ik het bedoel.

  Laten we het inderdaad een beetje luchtig houden hier. Ik ben geen voedingsdeskundige, ook niet van de KvW, maar gewoon een persoon die chocolade proeft en daar haar mening over geeft.

 • Pauline
  21 november 2013 om 13:40

  Jammer dat je er zo over denkt. Het heeft niets met reclame te maken, puur met smaak. Anders had er wel advertorial onder gestaan :)

 • Maura - YLT
  21 november 2013 om 13:35

  Die laatste lijkt me sowieso het lekkerst. Echt onweerstaanbaar lijkt me met die salted caramel. Nu heb ik zin om naar de winkel te rennen haha. Tony's is ook favoriet!

 • Simone
  21 november 2013 om 12:54

  Ik ga de pure Tony morgen aan een test onderwerpen!

 • KimsKie's Nails
  21 november 2013 om 12:44

  Mensen, mensen... wat een commentaar op iemand die een paar chocoladeletters test! Smaak is persoonlijk en daar valt niet over te twisten.

  Lees het eens wat luchtiger en wees blij dat iemand de moeite neemt om hier een review over te schrijven. Ze had ze ook lekker kunnen oppeuzelen met vriendlief onder een fleecedekentje op de bank ;)

  Leuke review, hoor Pauline! :)

  Groetjes!

 • Arie
  21 november 2013 om 11:52

  Jammer dat het er zo dik bovenop ligt dat je reclame wilt maken voor Chocstar en hele rare manier van vergelijken. Alsof je een losse hamburger vergelijkt met een broodje hamburger met bacon, uitjes en saus

 • Pauline
  21 november 2013 om 10:54

  Ja er komen nog wel verzendkosten overheen maar het is ook meer een cadeautje ;)

 • Pauline
  21 november 2013 om 10:53

  Haha dan zelf maar houden ;)

 • Pauline
  21 november 2013 om 10:53

  Het is een cadeautje Cees, leuk voor je vriendin, zal ze enorm waarderen, geloof mij maar ;)

 • Pauline
  21 november 2013 om 10:52

  Je kunt de letter zelf samenstellen, dus het is een persoonlijke letter en natuurlijke het leukste om te krijgen ;)

 • Pauline
  21 november 2013 om 10:51

  Oeh dan nooit meer zonder vlees en vis, ik kan echt niet zonder kaas ;)

 • Neeltje
  21 november 2013 om 10:06

  De research voor deze post moet inderdaad ontzeeeettend vervelend zijn geweest :)) eens dat het een beetje appels en peren is, maar toch leuk om te lezen. Dus dank! En de eerste alinea had ik zelf kunnen schrijven.. grappig. Groetjes\n\nPS Het wat als je moest kiezen gedachtenexperiment heb ik ook wel eens gedaan met kaas, vlees en vis. Ben benieuwd wat jij zou kiezen...

 • Nanda
  21 november 2013 om 10:04

  Ik dacht ook altijd dat rood puur was en blauw melk, even goed op letten dus.
  En ohhhh die salted caramel! Maar jeetje, 9 euro?? Dat gaat me iets te ver, zo dol ben ik niet op chocolade haha.
  Ik wacht met smart op een letter met marsepeinen vulling, nommm.

 • MySimplySpecial
  21 november 2013 om 09:51

  Die laatste lijkt me heerlijk!

 • Cees Bouwers
  21 november 2013 om 09:29

  Hoi P., aantrekkelijk geschreven hoor. Zo aantrekkelijk dat ik gelijk op de site heb gekeken naar de Chocstar Salted Caramel. Wordt wel "Schokstar" want ik zie dat de prijs is opgelopen naar €10,85! Plus de verzendkosten maakt totaal € 13,80...
  Oh trouwens, de cijfers, is dat jullie (jij en M.) gezamenlijke oordeel, of alleen die van jou?
  Groetjes

 • Brenda
  21 november 2013 om 09:11

  Wat een straf om dit te mogen testen zeg ;-)
  De verschillende kleuren verpakkingen zetten mij ook vaak op het verkeerde been. Koop ik per ongeluk een pure letter voor iemand die geen pure chocolade lust... oepsie.

 • Mirjam
  21 november 2013 om 08:50

  Geen wonder als de chocola van Callebaut is.... ;) Ben erg benieuwd naar die laatste letter dus ik ga zo even snuffelen.

 • Ramona Waterreus
  21 november 2013 om 08:23

  Hele leuke en nuttige blog! Die laatste wil ik graag proberen, maar de prijs staat me wel een beetje tegen... Is ie dat bedrag echt waard? En moet ik nog rekenen op verzendkosten?

 • Peter Visser
  21 november 2013 om 08:23

  Hallo Pauline,
  Wel een hoog appels en peren gehalte hoor deze test. Ook pure- en melkchocolade door elkaar testen lijkt me niet OK. Ik denk dat de meeste mensen een voorkeur hebben voor melk of puur en meestal niet voor beide smaken. Of heb ik het hier helemaal mis??
  groet,
  Peter Visser

Reacties zijn gesloten voor dit bericht.