Ricotta cake met blauwe bessen

Ik had nog een bakje ricotta staan en wist eigenlijk niet zo goed wat ik er mee moest. En in mijn No Waste Policy, kon ik het niet over mijn hart verkrijgen om het weg te gooien. Het is altijd lekker in de pasta maar ricotta leent zich ook goed voor bakrecepten. Ik besloot er iets zoets mee te maken en maakte deze ricotta cake met blauwe bessen.

Door de ricotta krijgt de cake een hele fijne structuur en is hij lekker romig van smaak. Verrassend lekker en deze cake blijft ook wel een paar dagen goed, zonder droog te worden. De blauwe bessen geven iets fris aan de cake, wat ik zelf erg lekker vind.

cake met blauwe bessen

Ingrediënten voor 1 cake van 23 cm
250 gr ricotta
150 gr zachte boter op kamer temperatuur
150 gr zelfrijzend bakmeel
150 gr suiker
3 grote eieren
100 gr blauwe bessen
Snufje zout

Zo maak je het
Verwarm de oven voor op 160 graden.

Klop de boter samen met de ricotta en het suiker zacht en romig.

Voeg nu een voor een de eieren toe. Zorg dat het ei volledig opgenomen is, voordat je het volgende ei toevoegt.

Het mengsel kan er een beetje geschift uitzien, maar dat is niet erg.

Voeg nu beetje bij beetje het zelfrijzend bakmeel en een snuf zout toe en meng er een egaal beslag van.

ricotta cake

Vet de cakevorm in met een bakspray of boter en giet het beslag in de vorm.

ricotta cake

Verdeel de blauwe bessen over de bovenkant van het beslag en druk ze iets in de cake.

Bak cake in ongeveer 45 minuten gaar. De cake is gaar als een sate prikker er schoon en droog uitkomt.

Laat de cake afkoelen op een rooster.

cake met blauwe bessen

Mijn High Tea Party + Tips
Het Voedselzandloper Kookboek + Winactie
Bewaar
77 Comments
  • Karen

    19 januari 2017 at 20:31 Beantwoorden

    Zou je dit kunnen invriezen?

  • Rachida

    28 december 2016 at 19:34 Beantwoorden

    Dit was een heerlijke cake.
    Ik heb de bessen er doorheen geroerd en er citroen rasp aan toegevoegd.
    Als je deze cake opwarmt en er slagroom op/ naast doet dan heb je een heerlijk toetje voor je gasten 🙂

  • Janine

    10 december 2016 at 13:26 Beantwoorden

    Hoi, van een ander recept heb ik nog 150 gr ricotta over. Waarmee kan ik de andere 100gr vervangen (boter/ei/melk) of is dit niet nodig?

    • Pauline

      10 december 2016 at 16:30 Beantwoorden

      Bij bakken moet je je eigenlijk wel aan de verhoudingen houden. Heb je misschien kwark in huis? Dat kan je ook toevoegen, of wat Griekse yoghurt.

  • Marloes

    12 oktober 2016 at 09:20 Beantwoorden

    Pauline, zou je van dit recept ook een hartige cake kunnen maken. Is het weglaten van de suiker dan voldoende. Wil graag ricotta/parmezaanse kaas cakeje maken namelijk

    • Annika

      12 oktober 2016 at 14:29 Beantwoorden

      Je zou het kunnen proberen, maar ik heb er zelf geen ervaring mee. De suiker weglaten lijkt me voldoende..

  • Ramona

    28 juli 2016 at 21:03 Beantwoorden

    Hey Pauline! Hij staat alweer in de oven! Deze keer met bosbessen én aardbeien… ik heb ze door het beslag gedaan en nog een aantal ter decoratie (het oog wil ook wat ;-)) ik ben benieuwd, maar ga ervan uit, dat hij goddelijk zal smaken zoals de andere keren!

  • Laura

    16 juli 2016 at 09:40 Beantwoorden

    Hoi Pauline,\r\nDe cake wordt lekker smeuiig door de ricotta dus dat was een heel goed idee!\r\nIk miste alleen wel een beetje de frisheid dus ga het de volgende keer eens een keer proberen met framboosjes of citroen ofzo.\r\nBedankt!\r\nGroetjes Laura

  • Reina

    23 juni 2016 at 11:27 Beantwoorden

    kan ik dit ook in de wonderpan bakken?

    • Pauline

      24 juni 2016 at 14:54 Beantwoorden

      Ik denk het wel. Misschien het recept dan x 1,5 doen

  • Christa

    30 mei 2016 at 10:18 Beantwoorden

    Dit was précies waar ik naar op zoek was ! Ik heb ook nog een bakje ricotta staan, maar wil er iets anders mee dan pasta. Deze cake word deze week nog gemaakt ! 🙂

  • Sanne

    3 april 2016 at 13:51 Beantwoorden

    En nu heb ik dit recept weer gebruikt voor een restje monchou ?

  • Marina

    30 januari 2016 at 12:48 Beantwoorden

    Hallo Pauline, heb gisteren deze heerlijke cake gemaakt alleen met frambozen.\r\nEcht heel verrassend!!! Kun je deze cake ook invriezen of gewoon gelijk helemaal opsmikkelen.??

  • Kristel

    24 januari 2016 at 18:19 Beantwoorden

    Is het ook een goed idee om de bosbessen door het beslag te mengen ipv bovenop te leggen!?

  • Goji bessen

    8 september 2015 at 23:31 Beantwoorden

    Hi\r\n\ per ik goji neem elke ontbijt voel ik mij veel lekkerder in mijn vel

  • Ramona

    31 juli 2015 at 12:45 Beantwoorden

    De eerste keer was een succes! \r\n\r\nOok vandaag weer gemaakt en wederom voortreffelijk! Door de palmsuiker is hij bruin van kleur geworden 🙂 De eerste keer had ik ruwe rietsuiker gebruikt, ook hiermee was hij lichtbruin van kleur. \r\n\r\nDoor de palmsuiker heeft hij een beetje een karamel achtige smaak :-D\r\n\r\nbtw ik heb uitgerekend hoeveel calorieën deze hemelse cake bevat…. hihi schrik niet ongeveer een 2900! 100gram komt ongeveer overeen met 334 calorieën ;-)\r\n\r\nhave a nice day!

  • Ramona

    24 juli 2015 at 19:24 Beantwoorden

    De cake staat nu in de oven, maar het beslag beloofd al veel goeds! “Dodelijke” combinatie boter en suiker! 50/50 😉 elke zinvolle kern in de hersenen die zou zeggen ‘het is genoeg’ wordt nu dus absoluut bij één eerste hap uitgeschakeld 😀

  • Nicole

    2 juni 2015 at 22:17 Beantwoorden

    De cake is voor herhaling vatbaar, erg lekker! Ik heb je boek vandaag binnen gekregen..binnenkort ga ik de citroencake maken. Lekker!!

  • Evelyne

    15 mei 2015 at 12:43 Beantwoorden

    Heerlijke cake! Ik twijfelde of ik alle suiker er bij moest doen want ik ben niet zo’n zoetekauw, de volgende keer laat ik 1/3 van de suiker weg. \r\nIk eet tarwevrije dus heb het nu gemaakt met 2/3 amandelmeel en 1/3 boekweitmeel. Moest wel veel langer in de oven. De volgende keer probeer ik speltbloem.

  • Marjolein

    20 april 2015 at 13:49 Beantwoorden

    Ik heb helaas geen bakje ricotta meer in de koelkast, maar als ik dit zie ga ik gewoon even naar de winkel! Lijkt me heerlijk!!!!

  • Johanna

    19 april 2015 at 19:36 Beantwoorden

    Wat een goed idee! Ik vind het ook altijd zo zonde om het bakje ricotta weg te gooien nadat ik er 3 lepels uit heb gehaald voor het vullen van pasta. In vervolg is het toetje na de pasta ricottacake 😉

    • Pauline

      21 april 2015 at 09:23 Beantwoorden

      Zo is ook precies dit recept ontstaan, ik ben van de no waste policy.

Plaats een reactie