fbpx
Menu

Ricotta cake met blauwe bessen

Ik had nog een bakje ricotta staan en wist eigenlijk niet zo goed wat ik er mee moest. En in mijn No Waste Policy, kon ik het niet over mijn hart verkrijgen om het weg te gooien. Het is altijd lekker in de pasta maar ricotta leent zich ook goed voor bakrecepten. Ik besloot er iets zoets mee te maken en maakte deze ricotta cake met blauwe bessen.

Door de ricotta krijgt de cake een hele fijne structuur en is hij lekker romig van smaak. Verrassend lekker en deze cake blijft ook wel een paar dagen goed, zonder droog te worden. De blauwe bessen geven iets fris aan de cake, wat ik zelf erg lekker vind.

cake met blauwe bessen

Ingrediënten voor 1 cake van 23 cm
250 gr ricotta
150 gr zachte boter op kamer temperatuur
150 gr zelfrijzend bakmeel
150 gr suiker
3 grote eieren
100 gr blauwe bessen
Snufje zout

Zo maak je het
Verwarm de oven voor op 160 graden.

Klop de boter samen met de ricotta en het suiker zacht en romig.

Voeg nu een voor een de eieren toe. Zorg dat het ei volledig opgenomen is, voordat je het volgende ei toevoegt.

Het mengsel kan er een beetje geschift uitzien, maar dat is niet erg.

Voeg nu beetje bij beetje het zelfrijzend bakmeel en een snuf zout toe en meng er een egaal beslag van.

ricotta cake

Vet de cakevorm in met een bakspray of boter en giet het beslag in de vorm.

ricotta cake

Verdeel de blauwe bessen over de bovenkant van het beslag en druk ze iets in de cake.

Bak cake in ongeveer 45 minuten gaar. De cake is gaar als een sate prikker er schoon en droog uitkomt.

Laat de cake afkoelen op een rooster.

cake met blauwe bessen

Word gratis MEMBER van Uit Pauline’s keuken en bewaar al je favoriete recepten en maak weekmenu’s in je persoonlijke account & profiteer van exclusieve aanbiedingen.

Meld je aan

Pauline houdt van goede koffie, koken (vooral lekker eten), lokale marktjes en verzamelt kookboeken. Haar hele dag staat in het teken van eten, ze raakt er niet over uitgepraat. Ze komt haar bed uit voor een lekker ontbijt (en koffie) en kan de hele dag nadenken over wat ze die avond gaat eten.

83 reacties

  • Ramona
    23 augustus 2018 om 16:56

    Ik houdt een 60min aan op een temp van 160C in het midden vd oven. Het is een ruime oven. Laatste 15min dek ik hem toe met aluminium folie om te voorkomen dat de bovenkant te bruin wordt. Ook bij mijn kleinere combi magnetron houd ik op hete lucht dezelfde temp en tijd aan. Wellicht dat je er iets aan hebt 😉

  • Ramona
    23 augustus 2018 om 16:52

    Wat blijft hij tóch lekker! Óók met palmsuiker ipv gewone witte suiker. Door de palmsuiker/kokosbloesemsuiker krijgt de cake een karamel achtige smaak, wat ik persoonlijk erg weet te waarderen. Ook voor mij komt de baktijd bij een hete lucht oven meer in de buurt van een 60/65 min dan de aangegeven 45min. Hartelijke groeten van Ramona

  • Maryam
    11 juni 2018 om 12:57

    Op hoeveel graden moet de oven? Heteluchtoven.

  • Manette
    20 oktober 2017 om 18:08

    Ook ik had ricotta over 😊 maar ook met 200 gram smaakte hij heerlijk! Maar 45 minuten in de oven was veel te kort! Het duurde bij mij 65 minuten.

  • Annika
    9 juni 2017 om 11:05

    Ik heb er zelf geen ervaring mee, maar je zou het kunnen proberen. Het heeft wel echt de structuur van een cake en cupcakes hebben vaak een wat meer luchtig beslag.

  • Wendy Q
    9 juni 2017 om 10:42

    Zou ik er ook cupcakes van kunnen maken? Moet ik dan wat aanpassen aan het recept?

  • Karen
    20 januari 2017 om 18:47

    Dankje voor de snelle reactie!

  • Pauline
    20 januari 2017 om 15:17

    Ja ik denk dat dat wel kan.

  • Karen
    19 januari 2017 om 20:31

    Zou je dit kunnen invriezen?

  • Rachida
    28 december 2016 om 19:34

    Dit was een heerlijke cake. Ik heb de bessen er doorheen geroerd en er citroen rasp aan toegevoegd. Als je deze cake opwarmt en er slagroom op/ naast doet dan heb je een heerlijk toetje voor je gasten :)

  • Pauline
    10 december 2016 om 16:30

    Bij bakken moet je je eigenlijk wel aan de verhoudingen houden. Heb je misschien kwark in huis? Dat kan je ook toevoegen, of wat Griekse yoghurt.

  • Janine
    10 december 2016 om 13:26

    Hoi, van een ander recept heb ik nog 150 gr ricotta over. Waarmee kan ik de andere 100gr vervangen (boter/ei/melk) of is dit niet nodig?

  • Annika
    12 oktober 2016 om 14:29

    Je zou het kunnen proberen, maar ik heb er zelf geen ervaring mee. De suiker weglaten lijkt me voldoende..

  • Marloes
    12 oktober 2016 om 09:20

    Pauline, zou je van dit recept ook een hartige cake kunnen maken. Is het weglaten van de suiker dan voldoende. Wil graag ricotta/parmezaanse kaas cakeje maken namelijk

  • Annika
    29 juli 2016 om 09:13

    Yum!

  • Ramona
    28 juli 2016 om 21:03

    Hey Pauline! Hij staat alweer in de oven! Deze keer met bosbessen én aardbeien... ik heb ze door het beslag gedaan en nog een aantal ter decoratie (het oog wil ook wat ;-)) ik ben benieuwd, maar ga ervan uit, dat hij goddelijk zal smaken zoals de andere keren!

  • Annika
    19 juli 2016 om 14:22

    Klinkt ook goed!

  • Laura
    16 juli 2016 om 09:40

    Hoi Pauline,
    De cake wordt lekker smeuiig door de ricotta dus dat was een heel goed idee!
    Ik miste alleen wel een beetje de frisheid dus ga het de volgende keer eens een keer proberen met framboosjes of citroen ofzo.
    Bedankt!
    Groetjes Laura

  • Pauline
    24 juni 2016 om 14:54

    Ik denk het wel. Misschien het recept dan x 1,5 doen

  • Reina
    23 juni 2016 om 11:27

    kan ik dit ook in de wonderpan bakken?

  • Christa
    30 mei 2016 om 10:18

    Dit was précies waar ik naar op zoek was ! Ik heb ook nog een bakje ricotta staan, maar wil er iets anders mee dan pasta. Deze cake word deze week nog gemaakt ! :-)

  • Sanne
    3 april 2016 om 13:51

    En nu heb ik dit recept weer gebruikt voor een restje monchou ?

  • Marina
    30 januari 2016 om 12:48

    Hallo Pauline, heb gisteren deze heerlijke cake gemaakt alleen met frambozen.
    Echt heel verrassend!!! Kun je deze cake ook invriezen of gewoon gelijk helemaal opsmikkelen.??

  • Pauline
    27 januari 2016 om 13:08

    Dat kan natuurlijk ook.

  • Kristel
    24 januari 2016 om 18:19

    Is het ook een goed idee om de bosbessen door het beslag te mengen ipv bovenop te leggen!?

  • Goji bessen
    8 september 2015 om 23:31

    Hi
    \ per ik goji neem elke ontbijt voel ik mij veel lekkerder in mijn vel

  • Ramona
    31 juli 2015 om 12:45

    De eerste keer was een succes!

    Ook vandaag weer gemaakt en wederom voortreffelijk! Door de palmsuiker is hij bruin van kleur geworden :-) De eerste keer had ik ruwe rietsuiker gebruikt, ook hiermee was hij lichtbruin van kleur.

    Door de palmsuiker heeft hij een beetje een karamel achtige smaak :-D

    btw ik heb uitgerekend hoeveel calorieën deze hemelse cake bevat.... hihi schrik niet ongeveer een 2900! 100gram komt ongeveer overeen met 334 calorieën ;-)

    have a nice day!

  • Ramona
    24 juli 2015 om 19:24

    De cake staat nu in de oven, maar het beslag beloofd al veel goeds! "Dodelijke" combinatie boter en suiker! 50/50 ;-) elke zinvolle kern in de hersenen die zou zeggen 'het is genoeg' wordt nu dus absoluut bij één eerste hap uitgeschakeld :-D

  • Pauline
    4 juni 2015 om 17:35

    Wat leuk om te horen!

  • Nicole
    2 juni 2015 om 22:17

    De cake is voor herhaling vatbaar, erg lekker! Ik heb je boek vandaag binnen gekregen..binnenkort ga ik de citroencake maken. Lekker!!

  • Evelyne
    15 mei 2015 om 12:43

    Heerlijke cake! Ik twijfelde of ik alle suiker er bij moest doen want ik ben niet zo'n zoetekauw, de volgende keer laat ik 1/3 van de suiker weg.
    Ik eet tarwevrije dus heb het nu gemaakt met 2/3 amandelmeel en 1/3 boekweitmeel. Moest wel veel langer in de oven. De volgende keer probeer ik speltbloem.

  • Pauline
    21 april 2015 om 09:23

    Zo is ook precies dit recept ontstaan, ik ben van de no waste policy.

  • Marjolein
    20 april 2015 om 13:49

    Ik heb helaas geen bakje ricotta meer in de koelkast, maar als ik dit zie ga ik gewoon even naar de winkel! Lijkt me heerlijk!!!!

  • Johanna
    19 april 2015 om 19:36

    Wat een goed idee! Ik vind het ook altijd zo zonde om het bakje ricotta weg te gooien nadat ik er 3 lepels uit heb gehaald voor het vullen van pasta. In vervolg is het toetje na de pasta ricottacake ;-)

  • Estrella
    19 april 2015 om 15:12

    Ook lekker als je er nog wat lemon curd in doet.

  • Kaatje
    12 maart 2015 om 11:56

    Heeeeeeeeerlijk! Vooral als ie nog een beetje warm is

  • Carla
    2 maart 2015 om 22:28

    wat een super site, ik zal hier vaak gebruik van maken,dank je wel

  • Pauline
    5 november 2014 om 18:05

    Haha leuk om te horen

  • Eline
    5 november 2014 om 12:33

    Inmiddels vraagt mijn vriend elke taart aangelegenheid.. maak je ricottacake?. Voor dit weekend maar is een combi met blauwe bessen en framboos ;)

  • Patty
    2 november 2014 om 19:46

    Dankje! Hij smaakte heerlijk!!

  • Laura
    31 oktober 2014 om 20:26

    Super recept is dit! Ik maak hem nu voor de derde keer! Heb hem vandaag weer eens gemaakt en naast bosbessen ook stukjes ananas op gedaan voor de variatie!

  • Mariska
    30 oktober 2014 om 17:02

    Het is heerlijk geworden! Cake is nog niet helemaal afgekoeld maar de smaak is uitstekend! Heb wel palmsuiker gebruikt en 100 gr ipv 150. Dank voor het recept!

  • Pauline
    30 oktober 2014 om 11:55

    Ah you make my Day :)

  • marja mourits
    29 oktober 2014 om 19:50

    Pauline, geweldige website ga meer van je recepten proberen ik heb alleen een variatie geprobeerd op je ricotta cake met blauwe bessen. Heb m net uit t blik gehaald en kon niet wachten even te proeven en viel bijna flauw van de heerlijke smaak!!! :) Hahaha het enige wat ik heb gewijzigd (probeer zoveel mogelijk koolhydraatarm te bakken) ik heb het 150 gr zelfrijzend bakmeel vervangen door 100gr kokosmeel en 50 gr amandelmeel en een theelepel bakpoeder toegevoegd. Maar meid wat een heerlijke cake!!! Blij dat ik je site gevonden heb!

  • Pauline
    28 oktober 2014 om 19:35

    Oh wat een goed idee met frambozen. Ik zou hem in de koelkast bewaren, vanwege de ricotta die erin zit.

  • Patty
    28 oktober 2014 om 18:37

    Wat een super lekkere cake! Heb net bovenstaand recept gemaakt met frambozen.
    Ik las dat je de cake een paar dagen kan bewaren. Kan dit gewoon in aluminium folie buiten de koelkast, of kun je hem beter in de koelkast bewaren?

  • Pauline
    27 oktober 2014 om 19:19

    Ja ik denk dat dat lukt!

  • Mariska
    27 oktober 2014 om 15:18

    Zou ik de ricotta kunnen vervangen door kwark? Heb namelijk nog kwark staan wat op moet..

  • Pauline
    22 juli 2014 om 00:20

    Heb ik zelf geen ervaring mee maar denk dat het wel kan.

  • Natasja
    20 juli 2014 om 15:39

    Hoi, kan ik het recept ook met amandelmeel maken ? Ik eet nl tarwevrij

  • Pauline
    29 mei 2014 om 13:48

    Oh goede keuzes :)

  • Carina
    28 mei 2014 om 22:36

    Hmmmmm!,, tot nu toe zijn alle recepten die ik van jouw site af heb een groot succes. Vorige keer de citroencake van de Starbucks gemaakt, nu deze. Heerlijk!

  • Pauline
    16 mei 2014 om 11:05

    Yes you can! Leuk om te horen :)

  • Corinne
    15 mei 2014 om 22:02

    Hoi Pauline,

    Ik heb de cake vanmiddag gemaakt en we vonden hem thuis allemaal heerlijk! Dank dus voor dit recept. Denk je dat je deze cake kunt invriezen? Dan kan ik er zondag bij een feestje nog meer mensen mee verblijden...

    Groet, Corinne

  • Pauline
    3 maart 2014 om 11:35

    Hij is een beetje sticky maar dat komt vooral door de ricotta. Is dus niet heel vet, maar je zou altijd kunnen proberen om wat minder boter te gebruiken.

  • Jacqueline
    2 maart 2014 om 17:08

    Hai Pauline, Ik heb net je cake uitgeprobeerd en hij ziet er inderdaad echt geweldig uit! Hij is ook wel lekker alleen naar mijn smaak iets te vet...zou ik er de volgende keer minder boter in kunnen doen of het kunnen vervangen door iets anders? bedankt!

  • Pauline
    28 februari 2014 om 15:30

    Dat kan wel, maar wel in een kleinere hoeveelheid. Stevia poeder is weer minder zoet dan stevia extract (dat gaat echt in drupjes). Voeg een klein beetje toe en proef dan even dan weet je ongeveer hoe zoet het is.

  • zilllie
    28 februari 2014 om 14:53

    hoi! ik heb je blog en app vorige week ontdekt en al verschillende recepten geprobeerd, heerlijk! quinoasalade en havermoutcakejs, echt lekker. Deze cake lijkt mij ook erg lekker, kan ik de suiker ook vervangen voor stevia? En is dat dan in zelfde hoeveelheden of moet je altijd meer/ minder van stevia gebruiken?

    Groetjes zilllie

  • Pauline
    11 februari 2014 om 11:54

    Nee niet echt. Meestal hanteer ik voor cupcakes zo'n 30 tot 35 minuten.

  • Marjolein
    10 februari 2014 om 20:00

    Ziet er heeel erg lekker uit! Wil ze eigenlijk als kleine cakejes bakken, dan is de baktijd korter neem ik aan. Is hier een vuistregel voor?

  • Pauline
    7 november 2013 om 18:19

    Wat leuk!

  • Foodstyle
    7 november 2013 om 12:23

    Ook hier gister geen verse vruchten in huis, dus bevroren frambozen op de cake gelegd en was ook heerlijk! Trouwens de zelfgemaakte ricotta gebruikt van de DIY recepten! Beide recepten zijn een succes!

  • Pauline
    19 oktober 2013 om 16:01

    Dit recept is niet Voedselzandloper proof want naast de suiker zou je dan ook de tarwe weg moeten laten. In de categorie voedselzandloper vind je alle recepten die wel aan deze theorie voldoen.

  • dorette schoofs
    19 oktober 2013 om 07:14

    Het lijkt me heerlijk, maar heb je een alternatief voor de suiker?
    Ik probeer steeds meer te eten volgens de voedselzandloper, dus geen suiker. Ga in ieder geval je kookboek kopen en me erin verdiepen. En je blog bekijken. Dorette

  • Daantje
    17 oktober 2013 om 15:22

    Ít's Dutch and you've almost got it. It's 150 grams of selfraising flour, and 3 large eggs. Absolutely right about the butter, and the last thing was a pinch of salt.

  • Daniela
    17 oktober 2013 om 05:54

    Hi,
    I don't know what language this is i think is from northern Europe?... The cake looks yummy and i would love to do it i think i was able to figure most of it right...i think :)
    Iis there someone who speaks english and might want to translate the ingredients?

    I think it says:

    250 grs ricotta
    150 grs butter at room temperature?
    150 grs ???
    150 grs of sugar
    3 whole eggs?
    100. grs of blueberries

    Thank you so much

  • Pauline
    14 oktober 2013 om 22:13

    Nee het lijkt wel meer op een cake maar dan een wat vochtigere cake. Een cheesecake is meestal zonder bloem of meel.

  • Toetjestafel
    14 oktober 2013 om 21:01

    Dat ziet er lekker romig en smeeiug uit jammieee\n\n\nFor updates follow me on Facebook & BlogLovin

  • Joyce
    14 oktober 2013 om 17:23

    Dat ziet er niet normaal lekker uit! Lijkt het een beetje op een cheesecake of is het echt veel vaster? Ik zat namelijk te denken om dit beslag te combineren met een cheesecakebodem (koekkruimels met boter) en dan in een ronde taartvorm te bakken.

  • Ines
    13 oktober 2013 om 22:17

    Ziet er superlekker uit! :D Zou je hiervoor eventueel ook ander fruit kunnen gebruiken?

  • Marloes
    13 oktober 2013 om 20:23

    Het is dat ik een paar ingredienten mis, maar anders zou ik echt nu gaan bakken. Deze bewaar ik voor de komende weken.

  • Manon
    13 oktober 2013 om 14:41

    Dit ziet er echt super lekker uit! Komt dus op mijn 'ga ik snel maken' lijstje. Fijne zondag!

  • kim
    13 oktober 2013 om 14:00

    Lekker, ik ga hem zo maken! :-) ben benieuwd

  • Pauline
    13 oktober 2013 om 13:50

    Ja hoor die kunnen prima. Je kunt ze zelfs bevroren op de cake leggen. Ze geven wel iets meer vocht af denk ik maar dat is niet zo erg.

  • Judith
    13 oktober 2013 om 13:08

    Hmm.. Ziet er lekker uit zeg! Gebruik je verse blauwe bessen? Zou het ook kunnen met (ondooide) diepvries blauwe bessen?

  • Written by Nick
    13 oktober 2013 om 12:31

    Lekker! En het is perfect weer om veel te gaan bakken!

  • Pauline
    13 oktober 2013 om 12:17

    Ik zou er een mini cheesecake van maken, mengen met wat kwark een eitje en suiker en dan in de oven.

  • MySimplySpecial
    13 oktober 2013 om 11:51

    Ik ben benieuwd hoe dit smaakt!

  • Manon
    13 oktober 2013 om 11:16

    Weet je misschien ook een leuk idee voor een restje monchou?
    Die staat in mijn koelkast te wachten!

  • Tess
    13 oktober 2013 om 10:11

    Wauw ziet er lekker en goed uit, zeker een keer proberen denk ik dan maar!

  • maud
    13 oktober 2013 om 10:04

    Die ziet er lekker uit! Die ga ik zeker een keer proberen :)

  • Denise
    13 oktober 2013 om 09:50

    Ziet er echt super lekker uit!

  • Simone
    13 oktober 2013 om 09:36

    Hmmm lekker. It maakte van de week een lasagna met een hoop ricotta erin. Nu ging alles op dit keer maar ga het in gedachten houden voor een volgend gerecht waar ik ricotta overhou!

Reacties zijn gesloten voor dit bericht.