Menu

Superfoods Chia zaad, Goji bessen en Rauwe cacao

Gezond en bewust eten is echt een Trend. We willen weten wat we eten en gaan bewuster met voeding om. Biologisch eten, minder vlees eten, helemaal geen dierlijke producten eten, iedereen kent wel iemand die een bewuste levensstijl aanhoudt. Zelf ben ik een bewuste eter, ik eet niet altijd biologisch, maar wel puur. Ik eet niet veel vlees en als ik vlees eet, is het scharrelvlees of bio.

Al eerder schreef ik over de groene smoothies hype. Ook iets wat bijdraagt aan een healthy lifestyle. Nog zo’n ding is superfoods, alleen het woord klinkt al goed. Superfoods zijn vaak zaden, noten en andere niet dagelijkse ingrediënten die heel goed voor je zijn. Superfoods zijn voedingsstoffen die uit gaan van de kracht van de natuur, dit gaat van bijenpollen, hennepzaad tot de meer gangbare soorten die ik hier bespreek.

Ik heb de 3 meest gangbare superfoods voor je op een rijtje gezet. 

Chia zaad

Chia zaad

Chia zaad kent een rijke historie, dit werd al door de Azteken gegeten. Het zaad wordt gewonnen uit de Chia plant, een Mexicaanse muntplant. Chia zaad bevat veel vitamines, mineralen, eiwitten, enzymen, aminozuren, vezels en Omega 3 vetzuren. Een grappig detail is dat chiazaad, water absorbeert, als je een el chia in water laat staan, ontstaat er een soort pudding achtige emulsie. Chia wordt gebruikt in salades, door de yoghurt of havermout of verwerkt in gezonde bars zoals ik hier gedaan heb. 1 – 3 el per dag zou bijdragen aan een gezonde levensstijl.

Goji bessen

Goji bessen

Goji bessen worden ook wel superbessen genoemd. Ze vinden hun oorsprong in Mongolië, Tibet. Goji bessen lijken op rozijnen maar zijn felrood van kleur, de smaak is friszuur, te vergelijken met cranberry’s. De goji bes bevat veel voedingsstoffen als Vitamine C, mineralen en beta caroteen en 18 verschillende amino zuren. Je kan Goji bessen eten als snack, door de yoghurt, in een smoothie of je kan er thee van trekken. De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid is een klein handje per dag.

Rauwe Cacao

rauwe cacaoAl eerder schreef ik een artikel over Lovechock, een reep gemaakt van rauwe cacao. Maar je kan ook rauwe cacao nibs kopen. De rauwe cacao bevat geen suiker en melk en is ongeraffineerd. Rauwe cacao bevat veel vitamines, mineralen, magnesium, ijzer en anti oxidanten. Rauwe cacao is een van de beste voedingsmiddelen uit de natuur omdat deze een goede mix van voedingsstoffen bevat. Je kan het zo als snack eten, in combinatie met wat noten maar je kan het ook in diverse bakrecepten gebruiken. De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid is 10 gram per dag.

Hoe gebruik ik het?

Ik eet bijna elke dag een handje chia zaad door mijn yoghurt. Ik kan niet zeggen dat ik me er direct zoveel beter door voel. Maar baat het niet dan schaadt het zeker niet. Van de goji bessen maak ik vaak thee, deze geven een fris zoete smaak aan de thee. Rauwe cacao eet ik eigenlijk bijna nooit, hoewel ik het wel heel erg lekker vindt.

Eet jij wel eens superfoods en voel je je daar ook beter door?

Word gratis MEMBER van Uit Pauline’s keuken en bewaar al je favoriete recepten en maak weekmenu’s in je persoonlijke account & profiteer van exclusieve aanbiedingen.

Meld je aan

Pauline houdt van goede koffie, koken (vooral lekker eten), lokale marktjes en verzamelt kookboeken. Haar hele dag staat in het teken van eten, ze raakt er niet over uitgepraat. Ze komt haar bed uit voor een lekker ontbijt (en koffie) en kan de hele dag nadenken over wat ze die avond gaat eten.

15 reacties

 • Goji bessen
  8 september 2015 om 23:27

  Hi
  \ sinds ik goji neem elke ochtend voel ik mezelf veel lekkerder in mijn systeem

 • Peggy
  18 november 2014 om 22:35

  Voor mij is nu nog steeds niet duidelijk of het nu goed of juist fout is om iedere dag de zelfde superfoods te gebruiken als lijnzaad chiazaad, hennepzaad enzo ? Of is het beter om om en om te gebruiken?

 • Birgit
  24 september 2014 om 00:16

  ik lees nu over al het superfood, maar vraag mij af,of ik chia ,hennep,cacao,maca en goji bessen.... tegelijk per dag mag nemen ..of moet het om de dag, omdat het anders teveel is ?
  mijn vraag is dus:
  als ik al die verschillende dingen wil eten, hoe combineer ik het per dag ,om de werking optimaal te hebben,zonder dat er iets in de weg zit met elkaar?
  mvg Birgit

 • Joke
  18 september 2014 om 15:11

  Ik lees hier dat je van chiazaad exceemachtige plekjes en een lage bloeddruk kunt krijgen. Wel, ik ben zo moe! En ik heb allemaal rare plekjes gekregen. Dus ik ga daar maar mee stoppen.

 • Mirjam
  1 februari 2014 om 19:02

  Dank je wel!

 • Pauline
  1 februari 2014 om 16:54

  Ik zou het later toevoegen. Het lijnzaad kun je eventueel wel meeroosteren, maar dat hoeft niet.

 • Mirjam
  1 februari 2014 om 13:08

  Ik wil graag granola maken met oa gojibessen en chiazaad. Weet jij misschien of ik dat allebei mee moet bakken in de oven? Of moet je het net als rozijnen en cranberries later toevoegen? Ik kan er eigenlijk niets over vinden op internet.

 • esther
  25 augustus 2013 om 19:17

  Ik wil toch graag een aantekening plaatsen bij jouw opmerking "baat het niet dan schaadt het niet". Chiazaad kan nml diverse bijwerkingen hebben waaronder een te lage bloeddruk, eczeemachtige uitslag en persoonlijk kreeg ik last van benauwdheid toen ik slechts een theelepel per dag gebruikte. Dus let op! Overigens ken ik ook hoop een mensen die nergens last van hebben.

 • Ianna
  9 mei 2013 om 12:51

  Leuk stukje! Ik vraag me altijd af of het echt werkt idd, maar het is vooral heel lekker. Ik gebruik de rauwe cacao altijd graag door een smoothie, zo lekker is dat! Vooral als je er een gezonde milkshake van maakt.. Yumm!

 • Pauline
  22 april 2013 om 19:20

  Ik ben zelf het meeste fan van de rauwe cacao ;)

 • OnaPona
  22 april 2013 om 16:00

  goji en chia gebruik ik regelmatig, al merk ik weinig tot geen verschil op vlak van energie, gezondheid ..maar zoals je al zei : baat het niet dan schaadt het zeker niet.
  ik meng beide door overnight oats, en voeg het ook toe als ik granola maak !

 • Nienke
  22 april 2013 om 12:11

  Ik ontbijt vaak met yoghurt met daarin o.a. gojibessen en cacaonibs. De gojibessen zet ik de avond er voor al in de yoghurt, zodat ze zacht worden en lekkerder zijn om te eten. De cacaonibs voeg ik 's ochtends toe. Erg lekker met een sinaasappel en wat noten er door!
  Cacaonibs zijn ook erg lekker door een salade.

 • Joyce
  22 april 2013 om 11:56

  Leuk en handig om te lezen! Ik heb ze alledrie nog nooit geprobeerd helaas.

 • Marlies
  22 april 2013 om 11:49

  Mooie foto's en een duidelijke uitleg! Chia eet ik ook heel vaak, door de yoghurt, smoothies of salades. Laatst heb ik gojibessen gekocht en ik vind ze echt niet lekker, deed ze door m'n yoghurt. Door een smoothie gaat het nog wel! Ga er binnenkort eens thee van proberen te maken. Misschien vind ik dat wel lekker. Raw cacao heb ik nog niet geprobeerd, ik vind het zo duur, maar ben er stiekem wel heel benieuwd naar!

 • Sandra | Accessorize your Home
  22 april 2013 om 08:32

  Dat is toevallig, twee van de drie staan bij mij in de kast.

  Doordeweeks "ontbijt" ik met chia zaden in vruchtensap en tussen de middag een bakje Griekse yoghurt met muesli waar o.a. rauwe cacao in verwerkt is. Vult goed en heb van de chia zaden ook het gevoel dat het werkt...meer energie en minder moe.

  groetjes!

Reacties zijn gesloten voor dit bericht.