hotdog

Kidsproof: Hotdog

Wij reden er vroeger 200 km voor om, echt waar ik lieg niet. Mijn vader, een geboren Haarlemmer is opgegroeid met de hotdog. Toen hij verhuisde naar het hoge noorden, waren ze daar nog niet zo ver. Hij vond, geheel terecht, dat de hotdog tot onze culinaire opvoeding behoorde. En dus reden wij regelmatig naar Haarlem, om bij het van mijn vader zo geliefde tentje een hotdog te scoren.

Tegenwoordig kun je ze overal krijgen. Er is zelfs een hotdog resto (The Fat Dog, Ron Blaauw) waar ik echt nog een keer naar toe moet. Maar zelf maken kan natuurlijk ook. Om het extra kidsproof te maken heb ik van het broodje een hondje gemaakt. Hoe leuk is dat? Het is even een klusje, maar dan heb je ook wat. Het is alleen wel jammer dat mijn logeetje van 8 (nu 9) ze niet wilde. Hij had een soort van knakworst trauma, dus mijn uren werk, werd niet gewaardeerd. Ach toen heb ik ze zelf maar opgegeten. Best lekker op zijn tijd!

hotdog

Ingrediënten voor 12 – 14 st
Deeg
250 gr meergranen meel
250 gr tarwebloem
320 gr lauwwarm water
5 gr gist
10 gr zout

Verder
12 blaadjes sla
12 worstjes
12 amandelen
24 rozijnen
Ketchup
Mosterd

Zo maak je het
We beginnen met het maken van het deeg. Ik kneed mijn deeg altijd in mijn Magimix Patissier maar je kunt het uiteraard ook met de hand doen.

Stop het meel en de bloem in een kom en voeg de gist en het zout toe. Zorg dat ze elkaar van tevoren niet raken, want het zout remt de werking van de gist af.

Voeg het lauwwarme water toe en kneed er een soepel deeg van. Het deeg is klaar als het soepel aanvoelt. Je moet het als een vliesje uitelkaar kunnen trekken.

Vet een kom in met een neutrale olie en leg het deeg hierin. Draai het om zodat alle zijden bedekt zijn met de olie (dit zorgt ervoor dat het deeg niet uitdroogt). Laat het deeg afgedekt (onder een vochtige theedoek) in een uur rijzen op kamertemperatuur.

Druk de lucht eruit met je vingers en verdeel het deeg in 12 gelijke stukken. Vorm er 12 bollen van.

hotdog

Druk ieder stukje deeg uit tot een cirkel. Vouw de punten naar binnen en vorm er een langwerpig pistoletje van. Laat ze afgedekt (onder huishoudfolie) ongeveer 15 minuten rusten.

hotdog

Snij met een mesje de broodjes aan de bovenkant aan beide zijdes in. Ongeveer 2 cm, dit worden de oortjes. Vorm ze een beetje in een puntje.

hotdog

Druk 2 rozijntjes en 1 amandeltje (ogen en mondje) in het deeg. Laat ze afgedekt op een bakplaat, bekleed met bakpapier, nog een uurtje rijzen.

Verwarm in de tussentijd de oven voor op 220 graden.

Bak de broodjes op de bakplaat in ongeveer 20 tot 25 minuten goudbruin. Laat ze afkoelen.

Snij de bek van de hotdogs open en vul ze met een blaadje sla en een worstje. Garneer de hotdog met ketchup en evt mosterd.

hotdog

En dit is als je kids al wat ouder zijn, ook super leuk om samen te doen.

Pauline's Culi Nieuws #18
Plog: TV Opnames bij Tijd voor Max
Bewaar
13 Comments
  • Sascha

    16 februari 2015 at 20:43 Beantwoorden

    Eerlijk gezegd vind ik het nogal creepy broodjes. Broodje gevormd in de vorm van een ‘schattig’ dier gevuld met een dood dier… Doet me denken aan het boek ‘why we love dogs, eat pigs, and wear cows.’

  • Lisanne

    15 februari 2015 at 20:06 Beantwoorden

    Wat een leuk idee! Ook leuk om eens met de kinderen van de BSO te maken waar ik werk.

  • Pauline

    15 februari 2015 at 16:57 Beantwoorden

    Haha ach des te meer voor ons! 😉

  • Corinne

    15 februari 2015 at 16:22 Beantwoorden

    Wat leuk! Jammer dat je logeetje ze niet wilde. Maar ach, zelf opeten was vast ook niet zo’n straf.

  • Savanna

    15 februari 2015 at 11:57 Beantwoorden

    Wat ontzettend leuk! Ga ik voor de kindjes in de opvang maken! Die zijn gek op knackworsten en dit maakt ze wel super leuk!!

  • Herman

    15 februari 2015 at 11:10 Beantwoorden

    Ga maar eens verse knakworsten halen bij Erik in de wakkerstraat Amsterdam en die tussen een hotdogbroodje !! Ron blauw kan daar echt niet aan tippen en je houd veel geld in je zak

  • Joyce

    15 februari 2015 at 10:19 Beantwoorden

    Mmm ziet er goed uit!

  • Margot

    15 februari 2015 at 09:56 Beantwoorden

    Wat zijn ze schattig!

  • Sanne

    15 februari 2015 at 08:14 Beantwoorden

    Wat een schattige broodjes!! The fat dog is ook echt een aanrader, zoveel heerlijke varianten!!!

  • Kelly caresse

    15 februari 2015 at 07:55 Beantwoorden

    Mmm hotdogs zijn altijd lekker! Wat een leuk idee om de broodjes in hondjes vorm te maken

  • Anniek

    15 februari 2015 at 07:46 Beantwoorden

    Ah, wat een leuk idee die broodjes, tof gedaan! Zelf vind ik de hotdogs van de Hema ook echt onwijs lekker, die saus, OH. Het wel alweer erg lang geleden dat ik hotdogs/knakworstjes heb gegeten, je brengt me op goede ideeën! 😉 X

    • Ageeth

      15 februari 2015 at 08:16 Beantwoorden

      Geweldig idee!\r\nMijn oudste zoon had een worteltjes trauma, dus ik begrijp wat je bedoelt.\r\nEn die van de Hema zijn fantastisch (met de saus)!

Plaats een reactie