Foodie in Puglia
Puglia is een dikke vette aanrader! Zo dat is eruit. Dan weten jullie dat alvast. Ik heb 2 heerlijke weken gehad in Italië. Ik ben al jaren groot fan van dit land. Vooral omdat je er o-ver-al lekker kunt eten. Of dit nu in een luxe tent aan het strand is of bij een kleine trattoria met plastic stoelen is, nog nooit heeft deze keuken mij teleurgesteld.
Puglia (Apulië voor insiders) ligt in de hak van de laars. Aan de Oostkust dus, aan de Adriatische zee. Dit deel van Italië is vooral bekend bij Italianen, zij vieren hier vakantie. Maar de rest van de wereld heeft het eigenlijk nog niet zo ontdekt. Fijn. Geen massatoerisme dus, geen menukaarten met plaatjes en geen dronken Engelsen (of Nederlanders). Eigenlijk zou ik dit mooie plekje voor mijzelf moeten houden, maar ik deel graag mijn bevindingen met jullie. Hier komt Puglia in (food) foto’s.
Wij vlogen op Bari en verbleven daar eerst 3 dagen bij Hotel Imago (leuk hotel op loopafstand van centrum en oude stad). Ik vond Bari een leuke stad, maar 2 dagen was ook wel genoeg geweest. In het nieuwe gedeelte vind je heel veel winkels. Het oude gedeelte is nog authentiek, met kleine straatjes, waar families luid tegen elkaar praten. Ik zag als ik naar binnen keek de verse pasta hangen. Helaas regende het toen wij er waren, want anders vind je op straat talloze mama’s die orechiette aan het rollen zijn.
Maurits en ik kozen een kleine trattoria uit voor onze eerste Italiaanse lunch. Ik had handgemaakte cavatelli met basilicum en een tomatensaus zoals ik hem nog nooit eerder geproefd heb. Zo simpel, maar zo lekker. Maurits begon traditioneel met spaghetti bolognese.
In Bari zat ook Eataly. En daar at ik deze heerlijke pizza met Prosciutto (mijn lievelings) en burrata (mijn 2e lievelings). Zo ontzettend lekker. Het ligt buiten de stad en de terugweg was nog een leuke uitdaging. Wij wilden een taxi bestellen maar omdat de vrouw bij de taxicentrale ons niet begreep hing ze maar op. Van de medewerkers daar was er ook niemand die ons begreep. Taal is wel een dingetje zeg maar. Uiteindelijk vonden we een taxi die buiten dienst was, die heeft een taxi voor ons gebeld. Haha. Altijd leuk daar.
Van dit soort dingen word ik altijd heel blij.
Overal op de kaart vind je Prosciutto en Burrata. Of nog beter straccitalla, dan krijg je alleen het binnenste van de burrata. Zoiets romigs en lekkers had ik nog nooit geproefd. Ik krijg er acute zin in, nu ik dit artikel schrijf.
Bij Restaurant Biancofiore (aanrader, ze hebben een open keuken) bestelde ik octopus. Dat was lekker, maar wel een beetje veel. Dit was slechts een voorgerecht. Dat viel mij sowieso op in Italië, dat de porties heel groot zijn. De Italianen eten zowel tijdens lunch als diner Antipasti, dan een voorgerecht (meestal pasta) dan een secundo (vlees of vis) en dan nog een nagerecht. Superlekker allemaal, maar wel veel.
Zoete dingen maken, daar zijn ze goed in Italië. Je vindt overal de meest waanzinnige pasticceria’s. Bestel een lekkere koffie (dat zit ook wel goed daar) en geniet lekker van een zoet taartje. Yum!
Na onze dagen in Bari huurden wij een auto (die heb je wel nodig) en gingen we naar onze volgende bestemming, het Calaponte resort in Polignano a Mare. Superfijn plekje, met zwembad (wel slechte wifi). Dus het grote relaxen kon beginnen. Ik ben niet zo’n “hele dag bij het zwembad liggen type”. Maar ik had het nu wel nodig na het maken van het kookboek. En het is aardig gelukt om te relaxen 🙂
Het ontbijt was hier, zeker voor Italiaanse begrippen, erg goed. Meestal ontbijten de Italianen met een cappuccino en een croissant. Wij hadden de keuze uit broodjes, scrambled eggs, bacon, vers fruit, croissantjes en heel veel taart. Maurits nam iedere dag een taartje bij het ontbijt. En ik nam er dan een hapje van. Superlekker allemaal.
We gingen al aardig in het ritme mee en genoten tijdens de lunch van een heerlijk pasta met mosselen.
Polignano a mare is een superleuk kustplaatsje. Heel klein en knus. Overal zie je instagram proof straatjes. En natuurlijk zijn er heel veel restaurantjes en ijssalons. Blijer kan je mij niet maken.
Ik heb relatief weinig ijs gegeten voor mijn doen (in Rome nam ik er iedere dag 2). Maar alle ijsjes die ik at, waren verrukkelijk.
Bij het resort kon je ook lunchen. Lekker veel healthy opties dus dat is wel fijn tussen alle pasta’s door.
Vakantie is ook, pizza uit de doos eten. Zo lekker. En nog altijd mijn lievelingseten. Ik at er in totaal 3 in 2 weken. Valt mee toch?
Naast burrata, mozzarella en ricotta vind je ook overal Scamorza kaas op de kaart. Een redelijk neutraal kaasje. Ook zijn ze hier fan van de gerookte versie. Vond ik persoonlijk wat minder lekker.
Deze risotto met scampi at ik bij Donna Gina in Polignano. Dit was echt zo lekker. Volgens mij zat er heel veel mascarpone doorheen want hij was heel erg romig.
We gingen ook een dagje naar Ostuni. Wat een prachtig plaatsje. Bijna alles is hier wit (very instagram proof).
Daar dronk ik een ijskoffie met latte di mandorla. Dat betekent amandelmelk. Alleen krijg je dan geen melk maar een amandel siroop. Best wel lekker eigenlijk. Smaakt net als Amaretto. Ik vind ijskoffie bestellen altijd een uitdaging want je weet nooit wat je krijgt; met of zonder suiker, met ijsklontjes of met roomijs of een frappuccino. Het is altijd een verrassing.
De vrouw van de bediening moest heel hard lachen dat ik deze 2 borden naar een wit tafeltje verplaatste om een goede foto te maken. Maar wat was dit lekker zeg. Heel simpel gnocchi met pesto en Melanzane di Parmigiana maar allebei zo lekker. Als toetje had ik nog kokosijs. Mmm..
In Puglia krijg je overal tarallini. Bij de borrel of voordat je gaat eten. Dit zijn een soort hartige pretzel koekjes (er zijn ook zoete varianten) in verschillende smaken. Die met ui is mijn favo. Ik nam een paar zakjes mee naar huis voor mijn familie. Annika moest dit natuurlijk ook proeven.
Als je van vis houdt, dan kan je in Puglia helemaal je hart ophalen. 90% van de menukaart bestaat uit vis. Antipasti met vis, primi piatti met vis en ook de hoofdgerechten zijn bijna altijd vis. Ik at deze heerlijk zwaardvis met muntsaus in een klein vissershaventje met uitzicht op zee. Dit was die dag ook mijn enige avondeten, want ik zat nog propvol van de lunch. Vonden ze volgens mij maar raar daar. Haha.
Net zoals zee egels, die kan je overal krijgen. Ik houd er alleen niet van.
Natuurlijk ging ik weer op supermarkt safari. Dat vind ik altijd het leukste om te doen op vakantie. De grote supermarkten lagen hier allemaal langs de snelweg (vaak onderdeel van een winkelcentrum). Ik kan mij hier al gauw een uur vermaken.
Oh ja ik was er zelf ook nog 🙂 Mijn vakantiefoto’s bestaan toch voor 99% uit eten..
In Lecce at ik de lekkerste pasta carbonara ever. De pancetta was super krokant gebakken en er zat megaveel Parmezaan op. Heerlijk.
De foccacia’s zijn ook al zo fijn daar. Ik ga binnenkort maar weer eens aan de slag met een recept.
En zelfs op het laatst vergiste ik mijn nog in de porties, dit was anti pasti voor 2 personen. Erbij hadden we nog een salade met tonijn en melanzane. Zo lekker allemaal.
We gingen ook nog een dagje naar het strand. De meeste strandjes bestaan uit rotsen. Maar de stranden tussen Monopoli en Torre Canne zijn wel grotendeels van zand. Uiteindelijk heb ik niet eens gezwommen, ik lag heerlijk op mijn strandbedje en had eindelijk goede wifi. Addict!
Bij de Coccaro Beach club at ik deze fantastische linguine met kreeft. Ik wilde niet naar huis voordat ik kreeft had geproefd. Zo vers en zo lekker.
Gek genoeg heb ik de salade caprese niet veel op de kaart zien staan. Dus toen ik er eentje vond, moest ik hem proeven. Dit gerecht typeert Italië echt, simpel maar lekker.
Ik denk dat je na mijn verslag wel overtuigd bent. Niet? Wat een fijn land. Ik ga in ieder geval zeker nog eens terug en dan ga ik het onderste gedeelte ontdekken. Want volgens mij valt daar ook nog heel veel te zien en te proeven.
Volg mij en Annika ook op Instagram voor nog meer behind the scenes. En op snapchat zijn we ook lekker actief. Je kunt ons vinden onder @paulineskeuken en @annikaweuring. Zien we jullie daar?
Dit bericht kan affiliate links bevatten. Als je iets koopt via zo’n link, verdienen we een klein percentage.
Gratis ebook ontvangen?
Maak een GRATIS account aan en maak gebruik van leuke functies:
- Download gratis ebooks
- Bewaar je favoriete recepten
- Voeg je recepten toe aan collecties
- Maak een weekmenu
- Stel je persoonlijke voorkeuren in