fbpx
Menu

Foodie in Puglia

Puglia is een dikke vette aanrader! Zo dat is eruit. Dan weten jullie dat alvast. Ik heb 2 heerlijke weken gehad in Italië. Ik ben al jaren groot fan van dit land. Vooral omdat je er o-ver-al lekker kunt eten. Of dit nu in een luxe tent aan het strand is of bij een kleine trattoria met plastic stoelen is, nog nooit heeft deze keuken mij teleurgesteld.

Puglia (Apulië voor insiders) ligt in de hak van de laars. Aan de Oostkust dus, aan de Adriatische zee. Dit deel van Italië is vooral bekend bij Italianen, zij vieren hier vakantie. Maar de rest van de wereld heeft het eigenlijk nog niet zo ontdekt. Fijn. Geen massatoerisme dus, geen menukaarten met plaatjes en geen dronken Engelsen (of Nederlanders). Eigenlijk zou ik dit mooie plekje voor mijzelf moeten houden, maar ik deel graag mijn bevindingen met jullie. Hier komt Puglia in (food) foto’s.

bari koffie

Wij vlogen op Bari en verbleven daar eerst 3 dagen bij Hotel Imago (leuk hotel op loopafstand van centrum en oude stad). Ik vond Bari een leuke stad, maar 2 dagen was ook wel genoeg geweest. In het nieuwe gedeelte vind je heel veel winkels. Het oude gedeelte is nog authentiek, met kleine straatjes, waar families luid tegen elkaar praten. Ik zag als ik naar binnen keek de verse pasta hangen. Helaas regende het toen wij er waren, want anders vind je op straat talloze mama’s die orechiette aan het rollen zijn.

bari trattoria

Maurits en ik kozen een kleine trattoria uit voor onze eerste Italiaanse lunch. Ik had handgemaakte cavatelli met basilicum en een tomatensaus zoals ik hem nog nooit eerder geproefd heb. Zo simpel, maar zo lekker. Maurits begon traditioneel met spaghetti bolognese.

eataly pizza

In Bari zat ook Eataly. En daar at ik deze heerlijke pizza met Prosciutto (mijn lievelings) en burrata (mijn 2e lievelings). Zo ontzettend lekker. Het ligt buiten de stad en de terugweg was nog een leuke uitdaging. Wij wilden een taxi bestellen maar omdat de vrouw bij de taxicentrale ons niet begreep hing ze maar op. Van de medewerkers daar was er ook niemand die ons begreep. Taal is wel een dingetje zeg maar. Uiteindelijk vonden we een taxi die buiten dienst was, die heeft een taxi voor ons gebeld. Haha. Altijd leuk daar.

eataly bari

Van dit soort dingen word ik altijd heel blij.

biancofiore

Overal op de kaart vind je Prosciutto en Burrata. Of nog beter straccitalla, dan krijg je alleen het binnenste van de burrata. Zoiets romigs en lekkers had ik nog nooit geproefd. Ik krijg er acute zin in, nu ik dit artikel schrijf.

biancofiore

Bij Restaurant Biancofiore (aanrader, ze hebben een open keuken) bestelde ik octopus. Dat was lekker, maar wel een beetje veel. Dit was slechts een voorgerecht. Dat viel mij sowieso op in Italië, dat de porties heel groot zijn. De Italianen eten zowel tijdens lunch als diner Antipasti, dan een voorgerecht (meestal pasta) dan een secundo (vlees of vis) en dan nog een nagerecht. Superlekker allemaal, maar wel veel.

soesjes bari

Zoete dingen maken, daar zijn ze goed in Italië. Je vindt overal de meest waanzinnige pasticceria’s. Bestel een lekkere koffie (dat zit ook wel goed daar) en geniet lekker van een zoet taartje. Yum!

calaponte resort

Na onze dagen in Bari huurden wij een auto (die heb je wel nodig) en  gingen we naar onze volgende bestemming, het Calaponte resort in Polignano a Mare. Superfijn plekje, met zwembad (wel slechte wifi). Dus het grote relaxen kon beginnen. Ik ben niet zo’n “hele dag bij het zwembad liggen type”. Maar ik had het nu wel nodig na het maken van het kookboek. En het is aardig gelukt om te relaxen 🙂
ontbijt calaponte resort

Het ontbijt was hier, zeker voor Italiaanse begrippen, erg goed. Meestal ontbijten de Italianen met een cappuccino en een croissant. Wij hadden de keuze uit  broodjes, scrambled eggs, bacon, vers fruit, croissantjes en heel veel taart. Maurits nam iedere dag een taartje bij het ontbijt. En ik nam er dan een hapje van. Superlekker allemaal.

pasta met mosselen

We gingen al aardig in het ritme mee en genoten tijdens de lunch van een heerlijk pasta met mosselen.

polignano a mare

Polignano a mare is een superleuk kustplaatsje. Heel klein en knus. Overal zie je instagram proof straatjes. En natuurlijk zijn er heel veel restaurantjes en ijssalons. Blijer kan je mij niet maken.

aardbeien ijs

Ik heb relatief weinig ijs gegeten voor mijn doen (in Rome nam ik er iedere dag 2). Maar alle ijsjes die ik at, waren verrukkelijk.

anti pasti

Bij het resort kon je ook lunchen. Lekker veel healthy opties dus dat is wel fijn tussen alle pasta’s door.

puglia pizza

Vakantie is ook, pizza uit de doos eten. Zo lekker. En nog altijd mijn lievelingseten. Ik at er in totaal 3 in 2 weken. Valt mee toch?
ham en kaasNaast burrata, mozzarella en ricotta vind je ook overal Scamorza kaas op de kaart. Een redelijk neutraal kaasje. Ook zijn ze hier fan van de gerookte versie. Vond ik persoonlijk wat minder lekker.
risotto met scampiDeze risotto met scampi at ik bij Donna Gina in Polignano. Dit was echt zo lekker. Volgens mij zat er heel veel mascarpone doorheen want hij was heel erg romig.
ostuni

We gingen ook een dagje naar Ostuni. Wat een prachtig plaatsje. Bijna alles is hier wit (very instagram proof).

ijskoffie met latte di mandorla

Daar dronk ik een ijskoffie met latte di mandorla. Dat betekent amandelmelk. Alleen krijg je dan geen melk maar een amandel siroop. Best wel lekker eigenlijk. Smaakt net als Amaretto. Ik vind ijskoffie bestellen altijd een uitdaging want je weet nooit wat je krijgt; met of zonder suiker, met ijsklontjes of met roomijs of een frappuccino. Het is altijd een verrassing.

ostuni gnocchi

De vrouw van de bediening moest heel hard lachen dat ik deze 2 borden naar een wit tafeltje verplaatste om een goede foto te maken. Maar wat was dit lekker zeg. Heel simpel gnocchi met pesto en Melanzane di Parmigiana maar allebei zo lekker. Als toetje had ik nog kokosijs. Mmm..

tarallini

In Puglia krijg je overal tarallini. Bij de borrel of voordat je gaat eten. Dit zijn een soort hartige pretzel koekjes (er zijn ook zoete varianten) in verschillende smaken. Die met ui is mijn favo. Ik nam een paar zakjes mee naar huis voor mijn familie. Annika moest dit natuurlijk ook proeven.
zwaardvis met muntsausAls je van vis houdt, dan kan je in Puglia helemaal je hart ophalen. 90% van de menukaart bestaat uit vis. Antipasti met vis, primi piatti met vis en ook de hoofdgerechten zijn bijna altijd vis. Ik at deze heerlijk zwaardvis met muntsaus in een klein vissershaventje met uitzicht op zee. Dit was die dag ook mijn enige avondeten, want ik zat nog propvol van de lunch. Vonden ze volgens mij maar raar daar. Haha.

zee egels

Net zoals zee egels, die kan je overal krijgen. Ik houd er alleen niet van.

pasta

Natuurlijk ging ik weer op supermarkt safari. Dat vind ik altijd het leukste om te doen op vakantie. De grote supermarkten lagen hier allemaal langs de snelweg (vaak onderdeel van een winkelcentrum). Ik kan mij hier al gauw een uur vermaken.
pauline

Oh ja ik was er zelf ook nog 🙂 Mijn vakantiefoto’s bestaan toch voor 99% uit eten..
pasta carbonaraIn Lecce at ik de lekkerste pasta carbonara ever. De pancetta was super krokant gebakken en er zat megaveel Parmezaan op. Heerlijk.
focaccia

De foccacia’s zijn ook al zo fijn daar. Ik ga binnenkort maar weer eens aan de slag met een recept. Er staat er al eentje online trouwens.

anti pasti 2

En zelfs op het laatst vergiste ik mijn nog in de porties, dit was anti pasti voor 2 personen. Erbij hadden we nog een salade met tonijn en melanzane. Zo lekker allemaal.

coccaro beach

We gingen ook nog een dagje naar het strand. De meeste strandjes bestaan uit rotsen. Maar de stranden tussen Monopoli en Torre Canne zijn wel  grotendeels van zand. Uiteindelijk heb ik niet eens gezwommen, ik lag heerlijk op mijn strandbedje en had eindelijk goede wifi. Addict!

lingruine met kreeft

Bij de Coccaro Beach club at ik deze fantastische linguine met kreeft. Ik wilde niet naar huis voordat ik kreeft had geproefd. Zo vers en zo lekker.

salade caprese

Gek genoeg heb ik de salade caprese niet veel op de kaart zien staan. Dus toen ik er eentje vond, moest ik hem proeven. Dit gerecht typeert Italië echt, simpel maar lekker.

Ik denk dat je na mijn verslag wel overtuigd bent. Niet? Wat een fijn land. Ik ga in ieder geval zeker nog eens terug en dan ga ik het onderste gedeelte ontdekken. Want volgens mij valt daar ook nog heel veel te zien en te proeven.

Volg mij en Annika ook op Instagram voor nog meer behind the scenes. En op snapchat zijn we ook lekker actief. Je kunt ons vinden onder @paulineskeuken en @annikaweuring. Zien we jullie daar?

Word MEMBER van Uit Pauline’s keuken en bewaar al je favoriete recepten en maak weekmenu’s in je persoonlijke account.

Meld je aan

Pauline houdt van goede koffie, koken (vooral lekker eten), lokale marktjes en verzamelt kookboeken. Haar hele dag staat in het teken van eten, ze raakt er niet over uitgepraat. Ze komt haar bed uit voor een lekker ontbijt (en koffie) en kan de hele dag nadenken over wat ze die avond gaat eten.

23 reacties

 • Laura
  2 juni 2018 om 19:11

  Weet je toevallig nog waar je in Ostuni hebt gegeten? Wij zitten er nu 15 km vanaf en willen er de komende dagen nog een keer gaan eten.

  Beantwoorden
 • Wietske
  10 september 2017 om 21:10

  Ik heb, mede geïnspireerd door jouw blog, mijn reis naar Puglia geboekt! Erg leuk om te lezen!

  Beantwoorden
 • Minke
  14 januari 2017 om 17:41

  Super leuk deze blog! Vorig jaar had ik het al gelezen, en nooit vergeten. Net onze reis voor in april geboekt! ?

  Beantwoorden
 • Susanne
  6 september 2016 om 10:51

  Hmm... ziet er allemaal heerlijk uit! Weer een plekje voor op de travel wishlist!
  Ben nooit eerder in Puglia geweest, maar afgelopen week wel in Brugge en daar heerlijk geluncht bij het tentje 'Sud-Food of Italy'. Ik zag daar overal 'Puglia' staan en moest direct aan jouw tripje denken... ze importeerden de producten uit Zuid-Italië. Wellicht een tip wat dichter bij huis!

  Beantwoorden
 • Marlies
  12 augustus 2016 om 16:12

  Wat een heerlijkheid! En wat een geluk dat ik over een weekje naar Puglia ga. Zin in!!

  Beantwoorden
 • Daniëlle
  11 augustus 2016 om 17:04

  o wauw! Prachtig en heerlijk!

  Beantwoorden
 • Pauline nooitrust
  10 augustus 2016 om 17:52

  Al twee keer in puglia geweest. Heerlijk daar. Wij hebben daar ook heerlijk gegeten. Overal zoveel mogelijk nieuwigheden geproefd. Veel vegetarische gerechten ook. Vooral parmiganno de melanzana vond ik heerlijk. In bari kregen we bij t hotel niet eens een kaart maar zetten ze gewoon 10 bordjes met allemaal verschillende dingen op tafel. Hij had niet anders zij de eigenaar. Eigenlijk was hij nog niet open. Heerlijk was t. Op t laatst kregen we nog een bordje dat we moesten proeven. Tipisch gerecht van puglia. T bleek een kikkererwtenpuree te zijn met schissorei een soort spinazie. Later zagen we een documantaire waarin een nederlandse italiaan liet zien dat hij dat gerecht altijd maakte. Het was daar vroeger zo arm dat ze dat elke dag kregen. Leuk om wat over de achtergrond te horen.

  Beantwoorden
 • Laura
  10 augustus 2016 om 10:47

  Mijn vader is afkomstig van Puglia, meer bepaald Cisternino. Cisternen is een heel mooi dorpje met een prachtig historisch centrum en veel lekker eten, zeker een aanrader!

  Beantwoorden
 • Ger
  9 augustus 2016 om 23:05

  Wow wat ziet dat er mooi & heerlijk uit! Daar wil ik ook wel naar toe. Wat heb je lekker gegeten zeg. Komen er binnenkort allemaal Italiaanse recepten op de site? Ik krijg er onwijs veel zin in om ze ook te maken.

  Beantwoorden
 • Birte
  9 augustus 2016 om 14:31

  Ziet er lekker uit allemaal!


  Vraagje: zou je een keer kunnen laten zien hoe je die zeedieren hoort te eten? Ik neem het eigenlijk nooit (garnalen, kreeft, schelpdieren) omdat ik niet zou weten hoe je dit het beste kunt eten en welke delen je eigenlijk niet hoort te eten enzo...

  Beantwoorden
 • Pauline
  12 augustus 2016 om 14:37

  Je eet de oranje deeltjes, maar eerlijk gezegd vind ik het niet zo lekker.

  Beantwoorden
 • rona
  9 augustus 2016 om 08:27

  ben er vorig jaar ook geweest, heerlijk daar......

  Beantwoorden
 • Demi | DE KOOKFABRIEK
  8 augustus 2016 om 20:45

  Leuk om te lezen! Heb ook met veel plezier de vakantiefoto's op Instragram gevolg en ik weet waar mijn volgende trip naartoe gaat! ;)

  Beantwoorden
 • Anne
  8 augustus 2016 om 15:56

  Pauline, weet je toevallig nog waar je de pasta carbonara in Lecce hebt gegeten?
  Dankjewel alvast!

  Beantwoorden
 • Tom
  8 augustus 2016 om 21:30

  Ja, ik ook heel benieuwd!

  Beantwoorden
 • Pauline
  9 augustus 2016 om 14:07

  Yes die weet ik nog, dat was bij Terra Ristorante & Tapas bar

  Beantwoorden
 • Yvonne van Son
  8 augustus 2016 om 14:36

  Wij zijn ook net terug van 2 weken Puglia! Een week in San Michele Salentino en de tweede week in Santa Maria di Leuca, het uiterste puntje van Puglia. In dit eerste plaatsje is weinig te doen, maar ideaal om " de" plaatsen te bezoeken zoals oa. Ostuni en Alberobello. De enige supermarkt in het dorp had ook heerlijk traiteur achtlingen hapjes die dagelijks wisselden. Wij hadden een keer een mozarella rol, gevuld met ossenhaas, rucola en kaas. Super lekker en zag er erg mooi uit. Vooral in Santa Maria di Leuca kan je je hart ophalen aan leuke en lekkere restaurantjes. Als je nog een keer terug gaat, dan kan ik je aanraden om bij restaurant Boccondivino te gaan eten. Héérlijk!!! Puur Italiaans eten. Wel van tevoren reserveren want het super klein en altijd druk!

  Beantwoorden
 • Esther
  8 augustus 2016 om 13:00

  Hmmmm, denk dat Puglia ook op mijn Travel Destinations lijstje moet! Ben wel erg benieuwd hoe zee egel smaakt, nooit eerder gehoord of gezien.

  Beantwoorden
 • Stéphanie
  8 augustus 2016 om 11:31

  Wow prachtige foto's! Ziet er allemaal heerlijk uit. Grappig van dat verplaatsen naar een witte ondergrond. Het viel me al op dat alles op wit gefotografeerd is!

  Beantwoorden
 • Iris
  8 augustus 2016 om 09:53

  Wat leuk een blog over Puglia! Wij waren er vorig jaar in juni. Erg mooi, rustig en lekker eten! We zijn ook nog naar Alberobello geweest, erg leuk stadje met allemaal Trulli's.

  Beantwoorden
 • Jonna@Burgertrutjes
  8 augustus 2016 om 09:30

  Dit ga ik onthouden, Puglia komt op mijn travel wishlist.
  Complimenten weer voor je prachtige foto's, wat ziet het er allemaal heerlijk uit.

  Beantwoorden
 • Anne
  8 augustus 2016 om 08:45

  Alles ziet er lekker uit, het lijkt me geweldig om daar op vakantie te zijn!

  Beantwoorden
 • Marijke
  8 augustus 2016 om 07:33

  Pauline ... Puglia is prachtig ... we waren er in juli - heb eveneens genoten van de mooie stadjes - het lekkere eten ...

  Beantwoorden

Reactie plaatsen