Ceviche - recept met kabeljauw

7 x zomerse voorgerechten

Ken je dat gevoel? Dat het zó warm is dat je geen zin hebt in zware kost, maar wél in iets lekkers, fris en feestelijks om je diner mee te beginnen? Precies dat! In de zomer willen we lichte gerechten die het zonnetje op ons bord brengen. Zomerse voorgerechten die je zonder moeite in elkaar flanst, maar die er toch uitzíen alsof je uren in de keuken hebt gestaan.

Zomerse voorgerechten: fris, lekker en makkelijk

Van frisse ceviche tot knapperige garnalenkroketjes, van romige komkommersoep tot een gezellige antipasti-plank: deze zomerse voorgerechten zijn perfect voor een etentje in de tuin, een uitgebreide lunch of een gezellig diner met vrienden. Serveer ze los of stel er een vrolijk menu van samen. Alles mag, niks moet.

We hebben de lekkerste recepten voor je verzameld. Stuk voor stuk makkelijk, smaakvol en ideaal voor zwoele zomeravonden.

Zo serveer je deze frisse voorgerechten

Je kunt deze zomerse voorgerechten natuurlijk per bordje opmaken en aan elke tafelgast serveren. Of maak er een soort tapasavond van en combineer een paar van deze zomerse voorgerechten. Begin bijvoorbeeld met artisjok en antipasti om te delen, gevolgd door een komkommersoepje of ceviche in een glaasje. En eindig met een garnalenkroketje of carpacciorolletjes.

Tip: zet alles op een mooie houten plank of in kleine schaaltjes, met verse bloemen of kruiden erbij. Dat maakt het nét even gezelliger. En vergeet vooral de wijn of een sprankelende mocktail niet!

1. Artisjok met dipsaus

Een artisjok op tafel is altijd een beetje feest. Het ziet er leuk uit en je kunt er lekker met je handen aan plukken. Deze artisjok met dipsaus is heerlijk simpel: roosteren (of koken/stomen) en serveren met een frisse saus. Perfect als lichte start van je zomerdiner.

Artisjok met sausje - zomerse voorgerechten

2. Garnalen kroketjes met citroen-mayo

Oké, een kroketje is misschien niet het eerste waar je aan denkt bij ‘licht’, maar deze garnalenkroketjes zijn juist perfect in een klein formaatje. Maak ze wat kleiner dan normaal en serveer met een citroenmayonaise of aioli. Lekker knapperig van buiten, romig van binnen; een instant hit bij je gasten.

Garnalen kroketjes

3. Komkommersoep met geitenkaas

Deze koude komkommersoep is echt een zomerse verademing. Superfris en vol smaak, met een romige topping van geitenkaas. Serveer ‘m ijskoud in een mooi glaasje, eventueel met wat verse kruiden erover. Ideaal om vooraf klaar te maken, zodat je op het moment zelf alleen nog hoeft te serveren.

Komkommersoep koud - zomerse soep

4. Ceviche van kabeljauw

Zin in iets bijzonders? Deze ceviche van kabeljauw is een van onze favoriete zomerse voorgerechten. De vis wordt gegaard in limoensap en krijgt een kick van rode peper en koriander. Zó fris, zó smaakvol en echt een showstopper op je tafel.

Ceviche - zomerse voorgerechten

5. Carpaccio rolletjes met citroen ricotta

Deze carpaccio rolletjes met citroen ricotta zijn het perfecte voorgerecht voor een eenvoudig en makkelijk menu. Als je niet zo’n keukenprins(es) bent, is het altijd handig om te kiezen voor simpel en eenvoudig. Deze rolletjes zijn klein, fijn en lekker om met je handen te eten. Ook perfect als je wat meer hapjes wil serveren in plaats van één groot gerecht.

carpaccio rolletjes

6. Tonijn tataki

Zin in iets lichts met een Aziatische touch? Dan is deze tonijn tataki echt een aanrader. De tonijn wordt kort geschroeid en geserveerd met een Oosterse saus, sesamzaadjes en verse bosui. Het ziet er prachtig uit en smaakt heerlijk fris. Echt een zomergerecht dat indruk maakt, zonder dat het veel werk is.

tonijn tataki

7. Antipasti-plank

We sluiten af met een klassieker: de antipasti-plank. Geen officiële zomerse voorgerechten misschien, maar wel dé manier om een avond ontspannen en gezellig te beginnen. Denk aan gegrilde groenten, kaas, charcuterie, olijven en brood met dip. Iedereen pakt waar hij zin in heeft en jij hoeft nauwelijks iets te doen. Ideaal, toch?

Antipasti - zomerse voorgerechten

Dit bericht kan affiliate links bevatten. Als je iets koopt via zo’n link, verdienen we een klein percentage.

Wat vind jij van dit recept?

5.0 (1 stem)
Monique

Geschreven door:

Monique van Loon

Monique (hoofdredacteur) is dagelijks bezig met eten én schrijven. Met een onstilbare honger naar nieuwe ideeën en een onmiskenbare liefde voor het geschreven woord, brengt ze dagelijks haar passie voor food en storytelling naar Uit Paulines Keuken.
More About Us

Recepten bewaren?

Maak een GRATIS account aan en maak gebruik van leuke functies:

  • Download gratis ebooks
  • Bewaar je favoriete recepten
  • Voeg je recepten toe aan collecties
  • Maak een weekmenu
  • Stel je persoonlijke voorkeuren in
Aanmelden

Log in of maak een account aan

Om favorieten op te slaan moet je ingelogd zijn.

Registreer of log in

 

Stuur me de recepten