Rosbief uit de oven
Een heerlijk hoofdgerecht voor tijdens de feestdagen: een hele rosbief uit de oven met rozemarijn en knoflook. Rosbief braden in de oven is makkelijker dan je denkt. We legden het ook al haarfijn uit in deze how to hoe je grote stukken vlees makkelijk kunt bereiden. Je maakt deze rosbief uit de oven met een kerntemperatuur. Hiervoor moet je weten wat de kerntemperatuur is. Over het algemeen geldt: hoe lager de temperatuur van de oven, hoe langer het duurt en hoe sappiger het vlees wordt. Verder is het echt heel makkelijk, geloof ons maar!
Saus bij rosbief uit de oven
Het grote voordeel van zo’n groot stuk vlees is dat je er een hele straat mee kunt voeden. Bijna dan he? Maar vaak kun je er wel met een man of tien van eten. Zodra het vlees in de oven staat, kun jij je lekker richten op de bijgerechten en de saus. Bij de rosbief uit de oven maken we een saus van mierikswortel. Dat is echt een lekkere saus bij rosbief uit de oven! Qua bijgerechten kun je er bijvoorbeeld deze Parmezaan aardappeltjes bijmaken en geroosterde groenten uit de oven. Dan heb jij binnen een handomdraai een heerlijk feestmaal op tafel. Enjoy!
De nieuwste recepten in je inbox?
De nieuwste recepten in je inbox?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week (helemaal gratis!) de allerlekkerste recepten, kooktips & meer.
Ingrediënten voor 8 - 10 personen
- 1,5 kg rosbief
- 6 knoflooktenen
- Paar takjes rozemarijn
- Peper en zout
- Klontje roomboter
- Olijfolie
Ingrediënten voor de mierikswortelsaus
- 4 el mayonaise
- 150 ml slagroom
- 1 el mierikswortelpasta
- Sap van een halve citroen
- Peper en zout
Scherm aanhouden tijdens het koken
Zo maak je het
Verwarm de oven voor op 150 graden (hetelucht).
Pel de knoflooktenen en snijd ze doormidden.
Dep de rosbief iets droog met een keukenpapiertje. Maak er kleine sneetjes in met een scherp mes. Maak de sneetjes niet te diep. Vul de sneetjes op met de halve teentjes knoflook.
Steek de rozemarijn ook rondom in het vlees. Breng de rosbief royaal op smaak met peper en zout.
Verhit wat olijfolie en een klont roomboter in een braadpan. Bak het vlees op een hoog vuur rondom aan. Hierdoor krijgt hij zo’n mooie bruine korst.
Stop het vlees met het braadvocht in een ovenschaal. Steek de kernthermometer in het vlees.
Bak de rosbief in ongeveer 75 minuten gaar. Het vlees is klaar als het een kerntemperatuur van 57 graden heeft bereikt.
Haal het vlees uit de ovenschaal en laat het een minuut of tien rusten onder aluminiumfolie.
Maak in de tussentijd de mierikswortelsaus. Meng hiervoor de mayonaise in een kommetje en met de slagroom.
Voeg de mierikswortelpasta toe en het sap van een halve citroen. Breng de saus op smaak met wat peper en zout.
Snijd de rosbief uit de oven in plakjes en serveer het met de saus.
Oh en als wat je overhoudt moet je natuurlijk niet weggooien. Dit kun je prima koud eten als een carpaccio of op een broodje serveren met een lik mosterd.
Dit bericht kan affiliate links bevatten. Als je iets koopt via zo’n link, verdienen we een klein percentage.
Gratis ebook ontvangen?
Maak een GRATIS account aan en maak gebruik van leuke functies:
- Download gratis ebooks
- Bewaar je favoriete recepten
- Voeg je recepten toe aan collecties
- Maak een weekmenu
- Stel je persoonlijke voorkeuren in