Citroen meringue taart
Is het geen plaatje? Een citroen meringue taart ziet er altijd prachtig uit, een strakke gele vulling met een wolk van gebrand eiwit schuim. Ik heb mij in Frankrijk al regelmatig staan verlekkeren bij in de etalages van Franse patissiers. Toch had ik nog nooit zo’n taart geproefd, laat staan zelf gemaakt. Deze Tarte au Citron, stond dus al een tijdje op mijn lijstje om gemaakt te worden. Na de uitzending van Heel Holland Bakt was ik niet meer te houden en dook ik de keuken in. Ik gebruikte als basis het recept van Sabina Kookt, niet al te ingewikkeld en daar hou ik van. Je kan deze taart ook met limoen maken. Ook een aanrader.
Ingrediënten voor 10 personen (taart 23 cm)
Bodem
225 gr bloem
160 gr koude roomboter in blokjes
80 gr witte basterdsuiker
0,5 losgeklopt ei
Snuf zout
Lemon curd
50 gr maïzena
130 gr kristalsuiker
Rasp van 2 citroenen
Sap van 2 citroenen
250 ml water
3 eidooiers
60 gr roomboter
Meringue schuim
3 eiwitten
100 gr suiker
Zo maak je het
Begin met het deeg voor de bodem. Kneed alle van alle ingrediënten een soepel deeg. Je kan dit met de hand doen of met een keukenmachine.
Vet een bakvorm van 23 cm in met een bakspray of wat boter.
Verdeel wat bloem over je blad en rol de deeglap uit.
Bekleed de vorm met het deeg en prik gaatjes in de bodem.
Zet de vorm in de vriezer. Deze tip heb ik van Yvette van Boven geleerd, zo loopt je deeg niet uit.
Lemoncurd maken
Nu maak je de lemoncurd. Was de citroenen en rasp het gele gedeelte van de schil. Het witte is bitter, dus rasp niet teveel.
Doe dit samen met het citroensap, het water, de suiker en de maïzena in een steelpannetje.
Zet dit op een laag vuur en roer het continue door.
Zorg dat je alle klontjes er uit roert. Na een tijdje wordt het dikker en ontstaat er een doorzichtige massa. Dit lijkt een beetje op behang lijm.
Haal de pan van het vuur en klop de koude boter er door.
Klop dan de 3 eidooiers erdoor. Blijf voortdurend roeren anders stollen je eieren.
Taart bakken
Verwarm de oven voor op 180 graden.
Haal de vorm uit de vriezer en giet de lemoncurd op de bodem.
Bak de taart in ongeveer 30 minuten af.
Laat de taart in de vorm afkoelen.
Meringue maken
Als de taart volledig afgekoeld is, klop je de eiwitten stevig.
Voeg beetje bij beetje de suiker toe totdat er glanzende stevige pieken omtstaan.
Verdeel het eiwit over de taart.
Ik heb een brander gebruikt om de eiwitten te kleuren, maar je kan hem ook nog even 5 à 10 minuten in de oven zetten op 180 graden.
Nu is de citroen meringue taart klaar om gegeten te worden.
De nieuwste recepten in je inbox?
Ja, dat wil ik!De nieuwste recepten in je inbox?
We verwelkomen je graag in de Uit Paulines Keuken familie. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week (helemaal gratis!) de allerlekkerste recepten, kooktips & meer van ons in je inbox.
Dit bericht kan affiliate links bevatten. Als je iets koopt via zo’n link, verdienen we een klein percentage.
Gratis ebook ontvangen?
Maak een GRATIS account aan en maak gebruik van leuke functies:
- Download gratis ebooks
- Bewaar je favoriete recepten
- Voeg je recepten toe aan collecties
- Maak een weekmenu
- Stel je persoonlijke voorkeuren in