Eigeel over?
Al eerder schreven we een artikel over wat te doen met overgebleven eiwitten. Nu hebben we je misschien op een idee gebracht en ben je aan de slag gegaan met onze suggesties. En dan ontstaat er weer een nieuw probleem, je hebt eigeel over.
In tegenstelling tot eiwitten kan je eidooiers niet goed invriezen. In de koelkast blijft het maximaal 2 dagen goed dus er zit niks anders op dan nog iets te maken. In deze post laten we je zien wat je met je overgebleven dooiers kunt doen.
Banketbakkersroom
Dit is de reden dat we vaak eiwitten overhouden. Er gaat niets boven zelfgemaakte banketbakkersroom. Voor deze lekkere vulling voor taarten, gebruik je alleen de eidooiers.
Vanille vla
Vanille vla is eigenlijk een banketbakkersroom maar dan met meer melk. De vla is dunner van structuur, maar het recept is verder hetzelfde.
Bestrijken
Hartige taarten, koekjes, broodjes en andere baksels bestrijk je vaak met eigeel. Dus heb je een eigeel over en weet je dat je nog koekjes gaat bakken, gooi het dan niet weg, maar bewaar het om de koekjes mee te bestrijken. Door het eigeel krijgen je koekjes een mooi bruin laagje.
Lekker toetje
Crema catalana of crème brulee is een super lekker toetje waarvoor je alleen eigeel gebruikt. Eigenlijk is het een soort dikke versie van banketbakkersroom, dat vervolgens nog gebrand wordt met suiker.
Hollandaise saus
Hollandaise saus vinden we persoonlijk een van de lekkerste sauzen bij gepocheerde eitjes. Het is niet de makkelijkste saus om te maken, maar na een paar keer oefenen lukt het je vast. In deze romige saus, gaan maar liefst 3 eidooiers.
Parfait - IJstaart
Een parfait is de perfecte manier om van je eidooiers af te komen. In dit dessert gaan maar liefst 6 eigelen. Hierdoor krijgt het ijs een super romige smaak. Dan blijf je wel weer met 6 eiwitten zitten, maar hè daar is die andere post voor.
Mayonaise
Zelf mayonaise maken doe je door een eidooier te mengen met wat mosterd, een scheutje azijn en een flinke scheut olijfolie.
Spaghetti carbonara
De spaghetti carbonara krijgt haar romige structuur door het eigeel. Want in een spaghetti carbonara hoort absoluut geen room. De Italianen worden boos als je room toevoegt 😉 De romigheid komt van de eidooiers.
Dit bericht kan affiliate links bevatten. Als je iets koopt via zo’n link, verdienen we een klein percentage.
Gratis ebook ontvangen?
Maak een GRATIS account aan en maak gebruik van leuke functies:
- Download gratis ebooks
- Bewaar je favoriete recepten
- Voeg je recepten toe aan collecties
- Maak een weekmenu
- Stel je persoonlijke voorkeuren in