Eigeel over?

Al eerder schreef ik een blog over wat te doen met overgebleven eiwitten. Nu heb ik je misschien op een idee gebracht en ben je aan de slag gegaan met mijn suggesties. En dan ontstaat er weer een nieuw probleem, je hebt eigeel over.

In tegenstelling tot eiwitten kan je eidooiers niet goed invriezen. In de koelkast blijft het maximaal 2 dagen goed dus er zit niks anders op dan nog iets te maken. In deze post laat ik je zien wat je met je overgebleven dooiers kunt doen.

ingrediënten banketbakkersroom

Banketbakkersroom
Dit is de reden dat ik vaak eiwitten overhoudt. Er gaat niets boven zelfgemaakte banketbakkersroom. Voor deze lekkere vulling voor taarten, gebruik je alleen de eidooiers.

Vanille Vla
Vanille vla is eigenlijk een banketbakkersroom maar dan met meer melk. De vla is dunner van structuur, maar het recept is verder hetzelfde.

Bestrijken
Hartige taarten, koekjes, broodjes en andere baksels bestrijk je vaak met eigeel. Dus heb je een eigeel over en weet je dat je nog koekjes gaat bakken, gooi het dan niet weg, maar bewaar het om de koekjes mee te bestrijken. Door het eigeel krijgen je koekjes een mooi bruin laagje.

Lekker toetje
Crema catalana of crème brulee is een super lekker toetje waarvoor je alleen eigeel gebruikt. Eigenlijk is het een soort dikke versie van banketbakkersroom, dat vervolgens nog gebrand wordt met suiker.

ingredient eipasta carbonara

Hollandaise saus

Hollandaise saus vind ik persoonlijk een van de lekkerste sauzen bij gepocheerde eitjes. Het is niet de makkelijkste saus om te maken, maar na een paar keer oefenen lukt het je vast. In deze romige saus, gaan maar liefst 3 eidooiers.

Parfait – IJstaart

Een parfait is de perfecte manier om van je eidooiers af te komen. In dit dessert gaan maar liefst 6 eigelen. Hierdoor krijgt het ijs een super romige smaak. Dan blijf je wel weer met 6 eiwitten zitten, maar hè daar is die andere post voor.

Mayonaise
Zelf mayonaise maken doe je door een eidooier te mengen met wat mosterd, een scheutje azijn en een flinke scheut olijfolie.

Spaghetti Carbonara
De spaghetti Carbonara krijgt haar romige structuur door het eigeel. Ik maakte dit laatst voor het eerst en heb hele eieren gebruikt. Officieel maak je het alleen van de eidooiers.

Ik hoop dat ik je wat inspiratie heb gegeven. Als je nog goede ideeën hebt, laat het gerust weten in de comments.

 

Wat vind jij van dit recept?

3.7 (3 stemmen)
Pauline"

Geschreven door:

Pauline

Pauline (oprichtster van Uit Paulines Keuken) is een groot liefhebber van koken, goede koffie, lokale marktjes bezoeken en het verzamelen van kookboeken. Haar passie voor eten vormt de rode draad in haar leven. Ze begint haar dag graag met een lekker ontbijt én een kop koffie, en ze kan de hele dag nadenken over wat er 's avonds op het menu staat.
More About Us

Log in of maak een account aan

Om favorieten op te slaan moet je ingelogd zijn.

Registreer of log in

Wil je geen recept missen?

Meld je dan gratis aan voor onze nieuwsbrief.

Schrijf je in