fbpx
Menu

Eigeel over?

Al eerder schreef ik een blog over wat te doen met overgebleven eiwitten. Nu heb ik je misschien op een idee gebracht en ben je aan de slag gegaan met mijn suggesties. En dan ontstaat er weer een nieuw probleem, je hebt eigeel over.

In tegenstelling tot eiwitten kan je eidooiers niet goed invriezen. In de koelkast blijft het maximaal 2 dagen goed dus er zit niks anders op dan nog iets te maken. In deze post laat ik je zien wat je met je overgebleven dooiers kunt doen.

Banketbakkersroom
banketbakkersroom

Dit is de reden dat ik vaak eiwitten overhoudt. Er gaat niets boven zelfgemaakte banketbakkersroom. Voor deze lekkere vulling voor taarten, gebruik je alleen de eidooiers.

Vanille Vla
Vanille vla is eigenlijk een banketbakkersroom maar dan met meer melk. De vla is dunner van structuur, maar het recept is verder hetzelfde.

Bestrijken
Hartige taarten, koekjes, broodjes en andere baksels bestrijk je vaak met eigeel. Dus heb je een eigeel over en weet je dat je nog koekjes gaat bakken, gooi het dan niet weg, maar bewaar het om de koekjes mee te bestrijken. Door het eigeel krijgen je koekjes een mooi bruin laagje.

Lekker toetje
crema catalana

Crema catalana of crème brulee is een super lekker toetje waarvoor je alleen eigeel gebruikt. Eigenlijk is het een soort dikke versie van banketbakkersroom, dat vervolgens nog gebrand wordt met suiker.

Hollandaise saus
Eggs Benedict

Hollandaise saus vind ik persoonlijk een van de lekkerste sauzen bij vis. Het is niet de makkelijkste saus om te maken, maar na een paar keer oefenen lukt het je vast. In deze romige saus, gaan maar liefst 3 eidooiers.

Parfait – IJstaart
Bitterkoekjes parfait

Een parfait is de perfecte manier om van je eidooiers af te komen. In dit dessert gaan maar liefst 6 eigelen. Hierdoor krijgt het ijs een super romige smaak. Dan blijf je wel weer met 6 eiwitten zitten, maar hè daar is die andere post voor.

Mayonaise
Zelf mayonaise maken doe je door een eidooier te mengen met wat mosterd, een scheutje azijn en een flinke scheut olijfolie.

Spaghetti Carbonara
spaghetti carbonara

De spaghetti Carbonara krijgt haar romige structuur door het eigeel. Ik maakte dit laatst voor het eerst en heb hele eieren gebruikt. Officieel maak je het alleen van de eidooiers.

Ik hoop dat ik je wat inspiratie heb gegeven. Als je nog goede ideeën hebt, laat het gerust weten in de comments.

Word MEMBER van Uit Pauline’s keuken en bewaar al je favoriete recepten en maak weekmenu’s in je persoonlijke account.

Meld je aan

Pauline houdt van goede koffie, koken (vooral lekker eten), lokale marktjes en verzamelt kookboeken. Haar hele dag staat in het teken van eten, ze raakt er niet over uitgepraat. Ze komt haar bed uit voor een lekker ontbijt (en koffie) en kan de hele dag nadenken over wat ze die avond gaat eten.

16 reacties

  • Erdal
    31 januari 2019 om 13:03

    Hoi. Heb een andere vraag over eigeel. Kun je bij het maken van cake. Alleen eigeel gebruiken. Heb allergie voor eiwit. Verhoudingen. 200gr meel. 200gr suiker. 200gr boter. 200gr eigeel. Lukt dit? Mvg

    Beantwoorden
  • Ema
    19 juni 2016 om 15:28

    Nog een tip (het is geen baktip maar toch;-):
    Eierdooier zijn heel goed voor je haar!

    Beantwoorden
  • Petra
    13 februari 2014 om 14:18

    Is het niet erg dat de eidooier "rauw" blijft in de mayonaise? Omdat je weleens hoort dat het niet goed is om eieren "rauw" te eten, i.v.m. besmetting?

    Beantwoorden
  • Pauline
    14 februari 2014 om 11:39

    Als je gewoon gezond bent, niet zwanger bent en verse eieren gebruikt, kan dat geen kwaad.

    Beantwoorden
  • Antal
    17 december 2014 om 12:17

    Het eigeel in Mayonaise is niet rauw meer. Door toevoeging van de azijn "kook" je het. De zuren in het azijn doen zijn werk waardoor je eigenlijk niet bang hoeft te zijn voor problemen. Wel is deze kort te bewaren aangezien er geen stabilisatoren en dergelijk aan zijn toegevoegd. Voor mij alleen maar een voordeel :-)

    Beantwoorden
  • Wouter
    22 maart 2018 om 09:41

    Bullshit. Salmonella gaat dood door verhitting. Echt niet door dat beetje azijn of citroensap.

    Beantwoorden
  • Anoeska
    8 oktober 2013 om 11:51

    Lekkere suggesties! Ik heb ook vaak eigeel over en vind het dan zonde om weg te gooien.

    Beantwoorden
  • Eerst Koken
    5 oktober 2013 om 19:56

    He, wat grappig! Daar heb ik 2 weken geleden ook een lang blog aan gewijd. En ja hoor, ik had nog wel wat andere ideeen. :) Wat dacht je van lemon curd of bavarois. Of je gebruikt ze in een (gelere) cake of toegevoegd aan een omelet. Nigella heeft zelfs een cake met alleen maar dooiers ipv heel ei.

    Beantwoorden
  • Gerda
    5 oktober 2013 om 17:43

    Ik maak ook graag vanillepudding als ik eigeel over heb. Heerlijk!

    Beantwoorden
  • Denise
    5 oktober 2013 om 11:54

    Wat een goeie tips, thanks!

    Beantwoorden
  • Leila in Wonderland
    5 oktober 2013 om 11:14

    Super handig artikel! Ik ga er echt een keer lekkere room van maken!

    Beantwoorden
  • Maura - YLT
    5 oktober 2013 om 10:37

    Carbonara is zo lekker! Meestal heb ik alleen eiwit over, als ik dus bijvoorbeeld carbonara maak haha

    Beantwoorden
  • Eelko
    26 februari 2019 om 14:39

    Maak dan lekkere kokosmakronen. 2 eiwitten stijf kloppen en vervolgens 120 gram suiker toevoegen en daarna 120 gram kokos. Mooie quenelles maken en dan +/- 20 min in de oven (170 graden) tot ze mooi bruin zijn

    Beantwoorden
  • Eelko
    26 februari 2019 om 14:46

    okee ik zag dat deze genoemd worden in het item: eiwit over ;)...

    Beantwoorden
  • MySimplySpecial
    5 oktober 2013 om 10:09

    Leuke ideetjes!

    Beantwoorden
  • Dita
    5 oktober 2013 om 08:42

    Handige tips, mayo zelf maken is erg lekker

    Beantwoorden

Reactie plaatsen