Hoe dek je een tafel?

Hoe dek je een tafel?

Hoe dek je een tafel zoals het hoort? Ik heb de Hotelschool gedaan en daar kwam het op de cm nauwkeurig. Het bestek moest precies op duimdikte afstand van de tafel liggen en netjes naast elkaar. De glazen werden keurig gepoleerd (opgepoetst) en in rechte rijen op de tafel gezet. Extra bestek indekken ging keurig vanaf een bordje om zoveel mogelijk vinger vlekken te voorkomen.

tafel dekken

Zelf ben ik meer van de eetcafé stijl. Ik leg het bestek vaak aan één zijde van het bord, op een servetje, of nog leuker ik gooi alles in een blik en zet dat pontificaal op tafel. Behalve bij kerst, bij kerst hoort een mooi gedekte tafel, met gepoleerde glazen en een indeling zoals het hoort.

tafel dekken

In deze post laat ik je zien hoe je de tafel hoort te dekken bij meerdere gangen. Onthou altijd, ook als je een onwennig chique diner hebt, je eet van buiten naar binnen. Je begint met het buitenste bestek en gaat zo steeds verder naar je bord toe. Het dessertbestek ligt altijd boven aan.

Hieronder heb ik de tafel gedekt voor een 4 gangen menu. Het bestek voor het voorgerecht, ligt aan de buitenste zijdes. Daarna volgt een soep, de lepel. Vervolgens het hoofdgerecht en het dessertbestek ligt bovenaan. Aan de zijkant ligt een sideplate met een botermesje, dit is voor het brood en de boter.

tafel dekken

Onthou de volgende tips voor het dekken van je tafel

  • Leg het bestek neer op volgorde van de gangen en werk daarbij van buiten naar binnen.
  • Leg de vorken niet strak naast elkaar, maar dek ze dakpansgewijs in.
  • Het dessertbestek leg je boven je bord. Een handig ezelsbruggetje, de Lepel wijst naar Links, het voRkje wijst naar Rechts.
  • Leg aan de linkerzijde van het bord een sideplate met botermesje voor het brood. Deze kun je ook links boven neerleggen.
  • Leg het servet op het bord.
  • De wijnglazen dienen in een diagonale lijn te staan. Onthou ook hier van buiten naar binnen. Zet het glas voor de witte wijn boven het mes van het voorgerecht en werk zo naar binnen.
  • Een handig ezelsbruggetje voor wijnglazen is Rood hoor in een gRoot glas en wit in een klein glas.
  • De waterglazen zet je het meest boven aan.

Ik hoop dat je wat aan mijn “Hoe dek je een tafel” tips hebt gehad. Nog een kleine laatste tip, koop nooit tafellopers van katoen, deze zijn niet glad te krijgen.

hoe dek je een tafel

 

fijnefeestdagen

23 december 2013


Log in of maak een account aan

Om favorieten op te slaan moet je ingelogd zijn.

Registeer of log in

Wil je geen recept missen?

Meld je dan gratis aan voor onze nieuwsbrief.

Schrijf je in