fbpx
Menu

Hoe dek je een tafel?

Hoe dek je een tafel zoals het hoort? Ik heb de Hotelschool gedaan en daar kwam het op de cm nauwkeurig. Het bestek moest precies op duimdikte afstand van de tafel liggen en netjes naast elkaar. De glazen werden keurig gepoleerd (opgepoetst) en in rechte rijen op de tafel gezet. Extra bestek indekken ging keurig vanaf een bordje om zoveel mogelijk vinger vlekken te voorkomen.

tafel dekken

Zelf ben ik meer van de eetcafé stijl. Ik leg het bestek vaak aan één zijde van het bord, op een servetje, of nog leuker ik gooi alles in een blik en zet dat pontificaal op tafel. Behalve bij kerst, bij kerst hoort een mooi gedekte tafel, met gepoleerde glazen en een indeling zoals het hoort.

tafel dekken

In deze post laat ik je zien hoe je de tafel hoort te dekken bij meerdere gangen. Onthou altijd, ook als je een onwennig chique diner hebt, je eet van buiten naar binnen. Je begint met het buitenste bestek en gaat zo steeds verder naar je bord toe. Het dessertbestek ligt altijd boven aan.

Hieronder heb ik de tafel gedekt voor een 4 gangen menu. Het bestek voor het voorgerecht, ligt aan de buitenste zijdes. Daarna volgt een soep, de lepel. Vervolgens het hoofdgerecht en het dessertbestek ligt bovenaan. Aan de zijkant ligt een sideplate met een botermesje, dit is voor het brood en de boter.

tafel dekken

Onthou de volgende tips voor het dekken van je tafel

  • Leg het bestek neer op volgorde van de gangen en werk daarbij van buiten naar binnen.
  • Leg de vorken niet strak naast elkaar, maar dek ze dakpansgewijs in.
  • Het dessertbestek leg je boven je bord. Een handig ezelsbruggetje, de Lepel wijst naar Links, het voRkje wijst naar Rechts.
  • Leg aan de linkerzijde van het bord een sideplate met botermesje voor het brood. Deze kun je ook links boven neerleggen.
  • Leg het servet op het bord.
  • De wijnglazen dienen in een diagonale lijn te staan. Onthou ook hier van buiten naar binnen. Zet het glas voor de witte wijn boven het mes van het voorgerecht en werk zo naar binnen.
  • Een handig ezelsbruggetje voor wijnglazen is Rood hoor in een gRoot glas en wit in een klein glas.
  • De waterglazen zet je het meest boven aan.

Ik hoop dat je wat aan mijn “Hoe dek je een tafel” tips hebt gehad. Nog een kleine laatste tip, koop nooit tafellopers van katoen, deze zijn niet glad te krijgen.

hoe dek je een tafel

 

fijnefeestdagen

Word gratis MEMBER van Uit Pauline’s keuken en bewaar al je favoriete recepten en maak weekmenu’s in je persoonlijke account & profiteer van exclusieve aanbiedingen.

Meld je aan

Pauline houdt van goede koffie, koken (vooral lekker eten), lokale marktjes en verzamelt kookboeken. Haar hele dag staat in het teken van eten, ze raakt er niet over uitgepraat. Ze komt haar bed uit voor een lekker ontbijt (en koffie) en kan de hele dag nadenken over wat ze die avond gaat eten.

17 reacties

  • m.bos
    23 februari 2016 om 20:13

    tip zoals het geleerd word in de opleiding voor het dessert bestek is Bartje Moet Veel Leren. bord mes vork lepel. Bestek leg je neer zoals dit uitgeschoven moet worden door de ober, vork rechts ( r van rechts) mes en lepel links (op volgorde uitschuiven zoals bmvl methode). glazen diagonaal 1ste glas recht boven vork. een port glas echter altijd voor de 2 overige glazen in het geval van wijn en water, zodat je een driehoek krijgt.

    Beantwoorden
  • Femke Lijsten
    17 augustus 2015 om 14:32

    Super handig artikel zeg! Is er ook nog een regel over het gebruik van glazen borden? Ik vind ze prachtig en wil ze gaan gebruiken in ons restaurant maar weet niet of je altijd op glazen borden kan serveren?

    Beantwoorden
  • Ricardo
    24 januari 2014 om 22:44

    hoi,

    een vraagje: aan welke kant leg je het bestek(3 stuks) als je kies voor 1 kant.

    Alvast bedankt

    Beantwoorden
  • Pauline
    25 januari 2014 om 11:10

    Dan leg je alles aan de rechterkant.

    Beantwoorden
  • Myriam
    7 januari 2014 om 20:06

    Geachte Pauline,
    Zou je misschien kunnen uitleggen hoe je een tafel moet dekken voor 1 persoon. Alvast bedankt.

    Handige site, Dank u :)

    Beantwoorden
  • Pauline
    8 januari 2014 om 17:31

    Gewoon op dezelfde manier ;)

    Beantwoorden
  • Stephanie
    23 december 2013 om 13:04

    Handige tips! Jou tafel ziet er erg mooi uit.

    Beantwoorden
  • Suzanne
    23 december 2013 om 11:45

    Ik heb zin in kerst met jouw zalmrolletjes met ricotta en komkommer!!!!

    Beantwoorden
  • Pauline
    23 december 2013 om 15:27

    Haha leuk

    Beantwoorden
  • Reny
    23 december 2013 om 09:58

    Fijne tips Pauline! Vooral die laatste, haha, het viel me al op bij de foto's :)
    Enne, zelf ben ik ook meer van de eetcafé-stijl, maar met Kerst is het wel leuk om eens uit te pakken. Fijne dagen!

    Beantwoorden
  • Pauline
    23 december 2013 om 15:31

    Haha ja en voor slechte huisvrouwen zoals ik, is dat niet handig ;)

    Beantwoorden
  • Kelly
    23 december 2013 om 09:33

    Heel leuk en bruikbaar stukje Paulien! Ik had deze lessen ook al meegekregen toen ik in het theater werkte, maar die van het dessertbestek wist ik nog niet =)

    Beantwoorden
  • Lydia
    23 december 2013 om 08:59

    Hoi Pauline,

    Wat een leuke blog! Ik wist veel al wel, maar zoals met die glazen is toch wel handig om even op te frissen hoe het ook alweer zat.

    Ik heb nog wel een vraagje:
    Ik maak de borden vaak op in de keuken, hoe dek je dan de tafel? Omdat je dan geen borden op tafel hebt waar je alles al omheen kan leggen zeg maar.

    Groetjes,
    Lydia

    Beantwoorden
  • Pauline
    23 december 2013 om 15:32

    Je kunt er voor kiezen om een onderbord op tafel te zetten. Een extra groot bord, vaak in een andere kleur, waar je de bordjes op legt. En anders leg je alleen het servet neer.

    Beantwoorden
  • MySimplySpecial
    23 december 2013 om 08:21

    Wat super handig, dankje!

    Beantwoorden
  • Betina Oostveen
    23 december 2013 om 08:17

    Vooral die laatste tip... ik ben gisteren 20 minuten bezig geweest om ze te strijken.. Aaaarrrggghh :-)
    Hele fijne feestdagen en eet smakelijk!
    Groetjes,
    Betty

    Beantwoorden
  • Pauline
    23 december 2013 om 15:34

    Jij ook Betty haha en nooit meer tafellopers van katoen.

    Beantwoorden

Reactie plaatsen