Mayonaise maken
Zelf mayonaise maken is zóveel makkelijker dan je denkt: echt een leuk klusje om thuis eens te proberen. Of je nu de staafmixer of je eigen spierkracht gebruikt, de ingrediënten zijn eenvoudig: ei, citroensap, mosterd, zout en olie. Met een paar simpele stappen draai je zo een smeuïge en romige mayonaise in elkaar. Smeer het op sandwiches, dip er frietjes in of gebruik het als basis voor andere sauzen.
Extra smaak toevoegen aan je mayonaise
Wil je een extra smaakje toevoegen bij het mayonaise maken? Wij geven je een aantal tips:
- Voeg fijngeperste knoflook toe of gepofte knoflook uit de oven
- Voeg fijngehakte verse kruiden toe, zoals peterselie, bieslook, kervel of dragon
- Roer er een klein beetje gerookt paprikapoeder of chili flakes door
- Speel met de topping. Bestrooi met fijngehakte bieslook, verkruimelde uitgebakken spekjes/chorizo of fijngehakte gebakken of gefrituurde uitjes/sjalotjes.
De nieuwste recepten in je inbox?
Ja, dat wil ik!De nieuwste recepten in je inbox?
We verwelkomen je graag in de Uit Paulines Keuken familie. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week (helemaal gratis!) de allerlekkerste recepten, kooktips & meer van ons in je inbox.
Ingrediënten voor 4 personen
- 2 eieren (maat L)
- 2 tl citroensap (of witte wijnazijn)
- 200 ml zonnebloemolie (of andere neutrale olie)
- 2 tl Dijon mosterd
- peper en zout
Materiaal
Scherm aanhouden tijdens het koken
Zo maak je het
Methode 1: Splits de eieren, je gebruikt alleen de eidooiers. Doe de eidooiers en rest van de ingrediënten, behalve de olie in het bakje van de staafmixer of in een hoge maatbeker. Pureer even met de staafmixer. Voeg een scheut olie toe en herhaal en pureer opnieuw, herhaal dit tot je ziet dat de olie gaat binden. Voeg nu een grotere hoeveelheid olie toe en draai tot het de goede dikte heeft. Breng verder op smaak met peper en zout.
Tip: je kunt dit ook met de hand (gebruik dan een garde) of een mixer in een mengkom doen.
Methode 2: Splits de eieren, je gebruikt alleen de eidooiers. Doe de eidooiers en alle andere ingrediënten in een hoge mengbeker. Schenk de olie er op en laat even staan tot de olie naar boven is gedreven. Zet de staafmixer (wij hebben deze) stevig op de bodem van de mengbeker en zet aan. Mix even tot alles gemengd is. Als er op de bodem een dikke massa ontstaat, trek je de staafmixer heel langzaam naar boven zodat er een mayonaise ontstaat. Breng op smaak met peper en zout.
Tip: wil je een dunnere mayonaise, voeg aan het einde wat water toe en klop of mix opnieuw goed door.
Dit bericht kan affiliate links bevatten. Als je iets koopt via zo’n link, verdienen we een klein percentage.
Gratis ebook ontvangen?
Maak een GRATIS account aan en maak gebruik van leuke functies:
- Download gratis ebooks
- Bewaar je favoriete recepten
- Voeg je recepten toe aan collecties
- Maak een weekmenu
- Stel je persoonlijke voorkeuren in