Menu

Hoe ziet mijn mamadag met Merlijn eruit?

Carrière en het moederschap, gaat dat wel samen? Als ambitieuze vrouw met een eigen bedrijf vond ik het best een uitdaging om na de geboorte van Merlijn, mijn ritme weer te vinden. Voordat Merlijn er was, werkte ik zeker 5 dagen per week, als het er niet 6 waren. Nu niet meer! De balans is weer helemaal terug. Ik werk van maandag tot en met donderdag en mijn streven is ook om in het weekend niet zoveel meer te doen. En dat lukt aardig! Merlijn gaat 3 dagen per week naar de opvang en op woensdag om de week naar opa en oma (Lasse komt op de andere woensdagen). Dus ik werk 3 om 4 en dat is voor mij nu echt voldoende. Tuurlijk zit ik ’s avonds nog wel eens achter mijn laptop en zijn er ook weken dat het allemaal net niet lukt, maar over het algemeen ben ik redelijk in balans.

Eens per twee weken heb ik een extra dag met Merlijn. Meestal doen we dan niet zo heel veel, (behalve veel knuffelen en spelen) maar naarmate hij ouder wordt (Merlijn is nu 1,5 jaar), vind ik het steeds makkelijker en leuker worden om dingen met hem te ondernemen. Vandaag laat ik je zien hoe mijn mama-dagen er meestal uit zien.

7.00 wakker worden

De tijd dat Merlijn na zijn ochtendfles nog verder gaat slapen is helaas voorbij (dit heeft hij heel lang volgehouden trouwens). Meestal wordt hij tussen half 7 en 7 wakker en dan is er maar één ding belangrijk en dat is eten (just like me). Merlijn krijgt van mij iedere dag een papfles van 210 ml melk met 4 schepjes NaturNes Bio pap. Dat is een biologische pap gemaakt van tarwe en haver. Voorheen gaf ik altijd pap waar rijst in verwerkt zat, maar dat voelde toch niet zo goed. Dat deze pap helemaal biologisch is en geen kunstmatige toevoegingen heeft, vind ik fijn. En het belangrijkste; hij vindt het heel lekker.

Hoewel ik van nature helemaal geen early bird ben, vind ik dit moment heerlijk. Ik vind het zo leuk om zijn kamertje binnen te lopen en dat hij dan met zijn handjes omhoog in bedje zit (ok eerlijk, hij huilt ook vaak en denkt volgens mij alleen maar gimme the food). Samen gaan we dan naar beneden waar hij zijn fles krijgt. Ik geef hem nog steeds een fles omdat hij dat a. heel lekker vindt en b. omdat het stiekem ook wel makkelijk is (lazy mom hier). Hij is nog niet echt een broodeter en dus ook nog niet toe aan een ontbijt met boterhammen. En dat scheelt toch wel wat gedoe en tijd in de ochtend.

Wassen en aankleden

Ik probeer zelf altijd ruim voor Merlijn wakker te worden zodat ik rustig kan ontbijten en douchen. Het lukt niet altijd, maar dat halve uurtje tijd voor mijzelf is me tegenwoordig goud waard. Ook al is het dan om 6 uur ’s ochtends, ik heb het er wel voor over. Daarna kleed ik Merlijn aan en was ik hem en gaan we naar beneden.

Spelen, spelen en nog eens spelen

Mijn kind heeft net zo’n korte spanningsboog als ik. Na 3 minuten met iets gespeeld te hebben is het vaak alweer tijd voor iets nieuws. We doen puzzels, spelen met de bal (dat vind ik zelf het leukste), we kleuren (oftewel Merlijn speelt en ik kleur) en we bouwen torens, die hij vervolgens direct weer omgooit. Ik laat hem ook altijd wel even zelf spelen. Dat gaat gelukkig ook steeds beter. Hij is helemaal fan van zijn gereedschapskar, hij blijft er maar achteraan rennen.

Fruit

Rond half 10 krijgt Merlijn van mij een banaan. Hij heeft heel lang alleen maar gepureerd fruit gegeten, maar sinds een paar maanden wil hij ook banaan. Maar dan ook echt alleen banaan, iets anders wil hij niet. Die stukjes mango en framboos bleven dus ook keurig in het bakje liggen. Soms krijgt hij van mij ook nog een crackertje als hij erg honger heeft. Merlijn drinkt eigenlijk voornamelijk water of thee. Hij krijgt geen sappen of siropen van mij. Ik vind het namelijk heel belangrijk dat hij water leert drinken en op deze manier niet teveel suiker binnenkrijgt.

Samen lunchen

Rond half 12 – 12 uur lunchen we samen. Merlijn eet ook een broodje mee, meestal krijgt hij smeerworst of smeerkaas als beleg. Dat zijn zijn favo’s. Ik geef hem eigenlijk geen zoet beleg. De ene keer gaat het goed en eet hij zo 2 broodjes en een andere keer belandt alles weer op de grond. Na de lunch krijgt hij ook nog een fles melk van mij. Omdat hij niet altijd even goed eet, vul ik dat nog steeds aan met melk. Want zuivel is het enige wat hij altijd eet en drinkt.

Naar bed en dus tijd voor mijzelf

Na de lunch gaat Merlijn lekker naar bed. De laatste tijd slaapt hij overdag heel goed. Meestal wel 1,5 tot 2 uur. Vaak neem ik dan even tijd voor mijzelf. Ik kan natuurlijk ook iets gaan schoonmaken, de was opruimen of iets voor werk doen, maar eerlijk gezegd vind ik de mama dagen best pittig dus dan ben ik blij als ik even languit op de bank kan. Doen jullie dat ook?

Even naar buiten

Als Merlijn wakker is krijgt hij van mij wederom water met een snackje. Vaak een cracker, wat maïsstengels, een rijstwafel of een babykoekje. Meestal gaan we dan nu even wat doen. We gaan even bij een vriendin langs, een rondje winkels of even naar de Kweektuin. Dat is een leuke plek bij mij in de buurt waar je verschillende dieren hebt. Je hebt er ook een glijbaan en dat vindt Merlijn superleuk. Soms lunchen we ook samen buiten de deur, dan ga ik in plaats van in de middag, ’s ochtends de deur uit. Ik merk dat ik vooral nu het buiten weer lekker is, ik er veel meer op uittrek. Vinden we allebei heel leuk.

Avondeten met zijn drietjes

Als Maurits niet te laat thuis is van zijn werk, eten we met zijn drietjes. We laten Merlijn zoveel mogelijk met ons mee eten. Soms vraag ik mij wel eens af of Merlijn echt van mij is, want hij lust bijna niks haha. Eten is dus best wel een uitdaging hier. Tegenwoordig zit hij in de fase dat hij alles zelf wil eten, met als gevolg dat alles van zijn vork afvalt en letterlijk o-ver-al beland. Hij is ook zo wispelturig als wat, soms vindt hij iets heerlijk en de volgende dag moet hij het niet. Heel bijzonder. Ik maak er eigenlijk niet teveel strijd van. Hij krijgt gewoon iedere dag eten en als hij het niet wil, dan maar niet. Deze gnocchi vond hij niks. Meestal geef ik hem dan nog wat extra zuivel, zoals het NaturNes zuivelhapje wat ik laatst op Instagram liet zien. Dus op de vraag wat Merlijn vandaag als avondeten heeft gehad is het antwoord regelmatig “zuivel” :). Ik laat hem steeds weer dingen proeven en ben er heilig van overtuigd dat er een dag komt, dat hij het wel lekker vindt.

In bad en naar bed

Na een mama-dag ben ik vaak redelijk gesloopt. Echt respect voor alle single parents hier. Maurits doet Merlijn vaak even in bad. Daarna krijgt hij nog een fles melk. En als hij heel slecht heeft gegeten doen we er nog een paar scheppen extra pap in. En dan gaat hij lekker naar bed. Met de hoop dat hij dan ook lekker doorslaapt. Want ook dat is hier altijd weer een uitdaging.

Hoe zien jullie mamadagen eruit? Laat het weten in de comments.

Dit bericht is in samenwerking met Nestlé Babyvoeding, lees mijn disclaimer.

Word gratis MEMBER van Uit Pauline’s keuken en bewaar al je favoriete recepten en maak weekmenu’s in je persoonlijke account & profiteer van exclusieve aanbiedingen.

Meld je aan

Pauline houdt van goede koffie, koken (vooral lekker eten), lokale marktjes en verzamelt kookboeken. Haar hele dag staat in het teken van eten, ze raakt er niet over uitgepraat. Ze komt haar bed uit voor een lekker ontbijt (en koffie) en kan de hele dag nadenken over wat ze die avond gaat eten.

22 reacties

 • Pauline
  23 juni 2019 om 13:57

  Oh dat is vervelend! Hebben wij ook lang gehad.

 • Loes
  20 juni 2019 om 12:58

  Geen fles maar wel een paar keer per dag borstvoeding. Zelfde idee alleen hoor ik over flessen vaak dat deze bij een bepaalde leeftijd moeten worden afgebouwd en heb ik over de borstvoeding nog geen enkel commentaar heb gehad.

 • Loes
  20 juni 2019 om 12:54

  Elke dag mamadag voor onze dreumes :) Momenteel nog 2 slaapjes waarvoor ik een voor het huishouden gebruik en een is tijd voor mezelf aangezien de avonden op het moment drama zijn. Hoop tegen de tijd dat hij over gaat op 1 slaapje dat er savonds weer tijd is voor mezelf. Qua eten eet hij eigenlijk wat ik ook eet. Sochtends eten we samen pap of yoghurt+muesli. tussendoortje fruit. lunch brood of restjes van het avondeten of iets anders. Tussendoor een koekje of iets anders lekkers. savonds warme maaltijd + yoghurt.

 • Karin
  6 juni 2019 om 21:51

  Zeker, super trots op de kleine man! Ze leren zo snel nu!

 • Christel
  5 juni 2019 om 00:16

  Wat leuk om te lezen! Al zijn mijn drie kinderen pubers inmiddels, ik weet weer helemaal hoe het was die mamadagen. En hoe gesloopt ik soms was. Maar ook hoe ik ervan kon genieten. Koester het want ze zijn zo snel groot!

 • Pauline
  4 juni 2019 om 11:07

  Oh wat goed zeg!

 • Cndloves2travel
  4 juni 2019 om 10:57

  Ja dat eten he bij die dreumesen ?! Ik geef hem met 1,5 jaar ook nog 2x een flesje. Hij vraagt er als hij moe word zelfs om! Dat avondeten komt wel weer goed als ze wat ouder zijn.

 • Elisa
  3 juni 2019 om 22:57

  Als ik mijn havermout-banaan-yoghurt ontbijtje maak, maak ik dit ook (in kleine portie) voor mijn mini. Gaat erin als zoete koek!! Soms prak ik er nog wat aardbeitjes door of nectarine nu al dat fruit lekker in de schappen ligt :-) (maar hij is bijna 8 maand dus zijn echt oefenontbijtjes na de bv, maar wat mij betreft houden we dit erin!).

 • Quincy
  3 juni 2019 om 20:45

  Hier 14 maanden en ook nog 3x de fles ?. Gewoon lekker je kind volgen!

 • Janine
  3 juni 2019 om 20:27

  Heel herkenbaar! Ik heb een dochter van 20 maanden en jouw verhaal had mijn verhaal kunnen zijn. Favoriete fruit: banaan, favoriet eten: wisselt per dag, maar yoghurt gaat er altijd in. Op mijn ene mamadag ga ik altijd naar ouderkind zwemmen (niet jouw ding), de andere dag naar speeltuin, bibliotheek of visite. In de ochtend helpt mijn dochter bij de was en wat kleine klusjes in en om het huis. ik ben op mijn mamadagen redelijk gesloopt aan het einde van dag en zou het niet alleen willen doen, idd petje af voor de single moms/dads. Ik werk, mede naar jouw voorbeeld, ook 3 om 4 (3,5) dagen. Ik compenseer op die manier dat ik op mijn werkdagen om 16 uur ipv 17 uur naar huis ga, zodat het thuiskomen, koken, eten en het avond ritueel allemaal wat relaxer gaan.

 • madelonr
  3 juni 2019 om 12:22

  Mijn oudste heeft tot dik 2 jaar 's ochtends een papfles gehad, gewoon retehandig in de ochtend!

 • Pauline
  3 juni 2019 om 10:36

  Lief, dankjewel!

 • Pauline
  3 juni 2019 om 10:36

  Het is een beetje zoals dit recept https://uitpaulineskeuken.nl/2012/08/gnocchi-met-wilde-tomaten.html

 • Pauline
  3 juni 2019 om 10:35

  Ah buiten zijn is heerlijk! Geniet nog even van je verlof.

 • Pauline
  3 juni 2019 om 10:34

  hahaha ja. Maar ik vind het wel superleuk om te zien dat het hem iedere dag beter lukt om zelf te eten.

 • Pauline
  3 juni 2019 om 10:33

  Haha ja zo is het precies.

 • Joy
  3 juni 2019 om 09:55

  Lekker doen wat goed voelt. Mijn oudste kind heb ik echt volgestopt (want ja, als je niet eet ga je dood toch?!). En nu met mijn tweede kindje kan ik het eindelijk wat meer loslaten. Gelukkig voor hem én voor mij, want hij heeft niet de eetlust van zijn zus... Mijn dochter heeft nog nooit een groente ontmoet die ze niet lust en wil alles proeven, maar mijn zoon begint al nee te schudden als hij de lepel zijn kant op ziet komen soms. En ook wat je zegt, vandaag is broccoli het lekkerste wat er bestaat, en morgen kan hij zich niets smerigers voorstellen :P.

 • Rena
  3 juni 2019 om 09:36

  It speaks in your favour that you give him especially water and milk as drinks!

 • Karin
  3 juni 2019 om 09:32

  Hier een dreumes van bijna 16 mndn. Herkenbaar, vooral het me-time momentje tijdens het middagslaapje van de kleine man! Heel vermoeiend af en toe de mamadagen. Heel blij met de combinatie werk-privé. Hier ontbijten we met een boterham en een beter melk en ook de lunch ziet er zo uit. Gemiddeld 3 boterhammen per dag. Sochtends tussendoor fruit, varieert van aardbeien, banaan, peer, kiwi, druiven, blauwe bessen. Smiddags een slaapje van ongeveer 2 uur en daarna vaak iets van een koekje/cracker. Het avondeten gaat de ene keer goed en de andere keer niet. Aardappelen en groente zijn favoriet, het is niet zo'n vleeseter :-) Hij krijgt wel altijd een toetje, dat gaat er altijd wel in. We geven nu geen melk meer voor het slapen gaan, op advies vh CB. Zodat hij meer boterhammen / warm eten gaat eten ivm melk drinken. Ook wij zitten in de fase van 'zelf-doen' , dat resulteert in een keukentafel en - vloer die bezaaid ligt met etensresten en yoghurtspetters ;-) Maar ag, als je zijn snoet ziet, hoe trots hij is dat hij het zelf mag doen, neem je het opruimen wel weer voor lief!

 • Nikki
  3 juni 2019 om 08:58

  Mijn mamadagen zijn redelijk vergelijkbaar! Behalve dat ik er nu meer heb omdat ik zwangerschapsverlof heb (bijna 39w zwanger). Helaas begint hier de dag vaak al om 6:00?. Mijn dochter van 22mnd wil niks liever dan heel de dag buiten zijn, dus vaak is het ochtend en middag wel even naar buiten. Tussendoor vermaakt ze zich in de tuin of met haar pop. Tegenwoordig slaapt ze tussen de middag 2u ipv 1,5 wat ze heel lang heeft gedaan (??Dat dit nog even zo blijft). Eten is een soort hobby van haar?, maar als ze er geen zin in heeft, dan lekker niet; als je honger hebt moet je eten? Wel krijgt ze gewoon haar toetje na het wel/niet eten, daar doen we niet moeilijk over en zo krijgt ze altijd nog iets binnen. Voor het slapen krijgt ze nog een fles melk, omdat het een momentje is waarin ze tot rust komt (het is een drukke dame) en ze vindt het gewoon nog erg lekker.

 • Anna
  3 juni 2019 om 07:47

  Hier geen kinderen maar gewoon aan het werk op maandag. Die gnocchi ziet er enorm goed uit! Ik kan het recept niet vinden op de site, staat/komt deze er wel op?

 • Barbara
  3 juni 2019 om 07:30

  Hier ook een dame van 1.5! En het eten is zo herkenbaar! Gelukkig zijn er meer lazy moms die in de ochtend nog lekker papfles geven. We hebben vanalles geprobeerd met het ontbijt, maar het resultaat een sjagerijnige dochter. Dus terug naar de pap. Ze heeft speciale zuivel waar wat meer kcal in zitten zodat ze wat aankomt. Avond eten is hier ook ene avond goed. Andere avond heeft ze misschien een hap binnen. De volhouder wint. Als ze 18 is. Zal ze toch wel iets meer lusten! Het doet me goed om te lezen dat er ook nog andere kindjes ouder als een jaar een fles of 3 krijgen. Hier in mijn omgeving veel negatieve reacties. Want ja ze heeft hem toch niet meer nodig en als ze honger heeft eet ze wel. 1. Ze heeft hem echt nodig anders valt ze veel af. Wat de ontwikkeling niet goed doet. 2. Mevr eet niet wat ze niet lust. Honger of niet. Normaal een stille mee genieter van je blog,vlog. En elke week staat er wel een recept van je op het weekmenu. Maar deze keer zoveel herkenning!

Reacties zijn gesloten voor dit bericht.