5 x Dit had ik niet van mijzelf verwacht als moeder

Toen ik zwanger was bleef ik maar fantaseren; hoe zou hij er uit zien? Hoe zou hij zijn? Zou ik het wel aankunnen? Waar ik me vooral druk om maakte was dat ik vroeg op moest staan. Klinkt misschien stom, maar ik ben (correctie was) gewoon geen ochtendmens.

Wat ik wel had verwacht is dat ik een relaxte moeder zou zijn. Ik sta nu eenmaal vrij makkelijk (en ook flexibel) in het leven. Ik maak me niet zo snel druk. Nu bijna 1,5 jaar verder kijk ik terug op mijn moederschap en dit zijn de vijf dingen die ik niet van mijzelf verwacht had als moeder.

1. Geduldigheid siert de mens

Ik ben van nature een vrij ongeduldig persoon. Ik kan nooit wachten op mijn eten bijvoorbeeld, haat het als mensen te laat komen en als de techniek mij in de steek laat kan ik best snel ontploffen. Gek genoeg ben ik met Merlijn super geduldig. Al vanaf het begin en ook toen hij heel veel huilde. Tuurlijk had ik ook wel eens zoiets van, houdt dit nooit op?, maar over het algemeen kan ik heel rustig blijven. Uren heb ik met hem gelopen, gewiegd en geknuffeld, uren lang heb ik naast zijn bedje gezeten als hij niet wilde slapen. Ik verplaatste me gewoon in hem, hij is verdrietig en doet dit niet express en dat zorgde ervoor dat ik er alle tijd van de wereld voor nam.

2. Vies is toch niet zo vies

Ik ben best wel iemand met smetvrees. Als het ergens smoezelig is (of het stinkt naar natte hond bijvoorbeeld) krijg ik geen hap door mijn keel. Ik was dus ook best wel bang voor luiers en andere vieze dingen die bij baby’s en kinderen horen. Maar op de een of andere manier doe ik het gewoon. Vanaf het begin af aan en ik heb er nooit moeite mee gehad. Wel heb ik nog steeds de regel dat ik dit niet met anderen deel, althans niet in detail. Ik lees en zie online vaak genoeg smerige dingen en daar heb ik een enorme hekel aan. Zit je dan met je broodje kaas achter je laptop naar een ranzig iets te kijken. Dan is mijn eetlust meteen vertrokken.

3. Korte nachten, vroege ochtenden

Slaap was voor mij altijd best wel heilig. Ik heb door mijn migraine ook echt regelmaat nodig. Dus daar zag ik voordat Merlijn geboren was, best wel tegenop. Nu heb ik ruim een jaar slapeloze nachten achter de rug en dat is zeker geen kattenpis. Toch bleef ik overeind en kon ik functioneren. Misschien iets minder scherp dan anders, maar toch ging het gewoon goed. Ditzelfde geldt voor de vroege ochtend. Doordat ik eigen baas ben, hoef ik in principe nooit vroeg op. Maar ik zet nu met liefde mijn wekker om samen met mijn gezin te ontbijten. Soms  zet ik mijn wekker zelfs een half uur eerder, zodat ik rustig kon ontbijten en opstarten. Times are changing.

4. Lekker vers koken

Als foodie wist ik natuurlijk zeker dat mijn kind alleen maar vers gekookte maaltjes zou krijgen. Het beste van het beste. Ik begon dan ook heel fanatiek met het koken van groentehapjes. Ik had een hele vrieslade vol met gepureerde groentes. En ik genoot er enorm van dat Merlijn het zo lekker vond. Totdat dit ineens omsloeg. Merlijn wil geen zelfgemaakt eten meer (ook geen spruit), hij blieft alleen maar potjes. En dus staat onze hele voorraadkast vol met potjes. Ik laat hem wel iedere dag ons eten proeven, zodat hij wel aan nieuwe smaken en texturen kan wennen, maar meestal schudt hij driftig met zijn hoofdje. Komt vanzelf.

5. Liefst werk ik 4 dagen

Mijn werk is heel belangrijk voor mij, het is mijn eigen bedrijf dat ik from scratch heb opgebouwd. Toen ik zwanger was kon ik het opeens loslaten, iets dat ik nooit dat verwacht. Ook na de bevalling (Merlijn kwam 6 weken te vroeg), kon het me maanden lang niet zoveel schelen. Ik had er nog wel plezier in, maar mijn ambitie was wel wat gedaald. En nu?, nu is dat weer groter dan ooit. Ik had verwacht dat het op het niveau van na de bevalling zou blijven, maar het tegengestelde is waar. Ik werk nu 3 dagen (Merlijn gaat 3 dagen naar de opvang). Maar het liefst maak ik er 4 van en nee daar schaam ik me niet voor. Ik ben ambitieus en ik vind dit onderdeel van mijn leven ook heel belangrijk. Nu vind ik 4 dagen opvang te veel, dus in de praktijk werk ik vaak of ’s avonds of in het weekend. Maar het liefst zou ik voor die vierde dag een oppas hebben.

Wat heeft jou echt doen verbazen over jezelf toen je moeder werd?

Volg mij en Annika ook op Instagram voor nog meer behind the scenes. Zien we jullie daar?

Wat vind jij van dit recept?

0.0 (0 stemmen)

Log in of maak een account aan

Om favorieten op te slaan moet je ingelogd zijn.

Registreer of log in

Wil je geen recept missen?

Meld je dan gratis aan voor onze nieuwsbrief.

Schrijf je in