Sinaasappelcake

Sinaasappelcake met amandelen

Deze sinaasappelcake stond al heel lang op mijn lijstje om te maken. Ik at hem een paar jaar geleden in Griekenland. Gastvrij als de Grieken zijn, krijg je vaak een toetje van het huis. Ik had een paar keer het geluk dat ik zo’n heerlijke smeuïge cake met sinaasappel en amandelen aangeboden kreeg. Zo lekker! Ik blijf het maar roepen, maar de simpelste dingen zijn vaak het lekkerst. Dat geldt ook voor deze cake. Je hebt er bijna niets voor nodig en ook het maken is een fluitje van een cent. Het eindresultaat is fantastisch. Al zeg ik het zelf.

Amandelcake
Je kan deze cake ook helemaal van amandelmeel maken. Daardoor wordt hij wat vochtiger van structuur. En dan is hij ook glutenvrij. Ik heb zelf gekozen voor een mix van amandelmeel en speltbloem omdat ik een iets stevigere cake toch net wat lekkerder vind. De sinaasappelsmaak krijgt hij door de rasp van een sinaasappel te gebruiken. In de schil zit zoveel smaak en aroma en ik ben dan ook groot fan van het gebruik hiervan in recepten. Zorg er wel voor dat je een biologische onbespoten sinaasappel hebt, want die chemische middelen wil je niet in je cake. En vergeet de sinaasappel niet te wassen. Proef ook vooral het beslag even voordat het de oven ingaat. Want dan kan je altijd nog wat extra sinaasappelzeste toevoegen, mocht je dat lekker vinden.

Ik ben benieuwd wat je ervan vindt, laat je het weten als je het gemaakt hebt? Tag mij dan op social media met de #uitpaulineskeuken. Ik bekijk alle foto’s.

SinaasappelcakeeierenSinaasappelcake

Ingrediënten voor 8 – 10 personen
200 gr roomboter op kamertemperatuur
200 gr suiker
4 eieren
125 gr speltbloem
75 gr amandelmeel
2 tl bakpoeder
Sap van een halve sinaasappel
Rasp van een hele sinaasappel
50 gr amandelschaafsel
Poedersuiker om te garneren
Snuf zout

Materialen
Springvorm 20 cm of
Cakevorm van 23 cm

Zo maak je het
Verwarm de oven voor op 160 graden hetelucht.

Klop de boter en de suiker romig in je keukenmachine (of met een handmixer).

Voeg één voor één de eieren toe en klop deze mee.

Voeg de bloem, het amandelmeel, het bakpoeder, een snuf zout en de rasp en het sap van de sinaasappel (wel eerst even wassen) toe. Mix het beslag nog even kort.

Vet een springvorm in met bakspray en giet het beslag in de vorm.

Verdeel het amandelschaafsel over de cake.

Sinaasappelcake

Bak de sinaasappelcake in ongeveer 60 minuten goudbruin. De amandelcake is klaar als je met een satéprikker in de cake prikt en deze er schoon en droog uitkomt. Wordt de cake tussentijds te donker, dek hem dan af met wat aluminiumfolie. Maar open de oven nooit voordat er 35 minuten verstreken zijn.

Laat de sinaasappelcake afkoelen op een taartrooster. Bestrooi hem voor het aansnijden met wat poedersuiker.

Je kunt deze cake invriezen. Altijd handig, als je onverwachts bezoek krijgt. En buiten de koelkast blijft hij ook zo’n 3 dagen lekker. Tenminste als je er zo lang van af kunt blijven. Dat is mij niet gelukt.

SinaasappelcakeSinaasappelcakeSinaasappelcake

 

Pauline en Annika

De nieuwste recepten in je inbox?

We verwelkomen je graag in de Uit Paulines Keuken familie. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week (helemaal gratis!) de allerlekkerste recepten, kooktips & meer van ons in je inbox.

Ja, dat wil ik!

Wat vind jij van dit recept?

3.9 (65 stemmen)
Pauline"

Geschreven door:

Pauline

More About Us

Was het lekker? Of heb je een vraag? Laat het vooral weten via Instagram of Facebook. Heb je dit gemaakt, deel het dan met de #UITPAULINESKEUKEN. Vinden we superleuk!

Tags

Cake recepten Taart recepten Koningsdag Bakrecepten

Log in of maak een account aan

Om favorieten op te slaan moet je ingelogd zijn.

Registreer of log in

Wil je geen recept missen?

Meld je dan gratis aan voor onze nieuwsbrief.

Schrijf je in