fbpx
Menu

Sinaasappelcake met amandelen + Happy Birthday to Annika

Deze sinaasappelcake stond al heel lang op mijn lijstje om te maken. Ik at hem een paar jaar geleden in Griekenland. Gastvrij als de Grieken zijn, krijg je vaak een toetje van het huis. Ik had een paar keer het geluk dat ik zo’n heerlijke smeuïge cake met sinaasappel en amandelen aangeboden kreeg. Zo lekker! Ik blijf het maar roepen, maar de simpelste dingen zijn vaak het lekkerst. Dat geldt ook voor deze cake. Je hebt er bijna niets voor nodig en ook het maken is een fluitje van een cent. Het eindresultaat is fantastisch. Al zeg ik het zelf.

Er staat niet zomaar een taartrecept online vandaag. Annika is jarig. Ze blaast alweer 32 kaarsjes uit. Hiep hiep hoera. Alle reden voor een lekker taartje dus. Al is dat niet deze sinaasappelcake want die maakten wij al in de zomer. Ik weet ook niet zeker of er vandaag iets homemade op tafel komt te staan, want als het goed is, zijn de laatste loodjes van de zwangerschap nu echt ingegaan (het is augustus dat ik dit schrijf). Maar één ding is zeker, we eten taart vandaag, want verjaardagen moet je gewoon vieren.

Je kan deze cake ook helemaal van amandelmeel maken. Daardoor wordt hij wat vochtiger van structuur. En dan is hij ook glutenvrij. Ik heb zelf gekozen voor een mix van amandelmeel en speltbloem omdat ik een iets stevigere cake toch net wat lekkerder vind. De sinaasappelsmaak krijgt hij door de rasp van een sinaasappel te gebruiken. In de schil zit zoveel smaak en aroma en ik ben dan ook groot fan van het gebruik hiervan in recepten. Zorg er wel voor dat je een biologische onbespoten sinaasappel hebt, want die chemische middelen wil je niet in je cake. En vergeet de sinaasappel niet te wassen. Proef ook vooral het beslag even voordat het de oven ingaat. Want dan kan je altijd nog wat extra sinaasappelzeste toevoegen, mocht je dat lekker vinden.

Ik ben benieuwd wat je ervan vindt, laat je het weten als je het gemaakt hebt? Tag mij dan op social media met de #uitpaulineskeuken. Ik bekijk alle foto’s.

SinaasappelcakeeierenSinaasappelcake

Ingrediënten voor 8 – 10 personen
200 gr roomboter op kamertemperatuur
200 gr suiker
4 eieren
125 gr speltbloem
75 gr amandelmeel
2 tl bakpoeder
Sap van een halve sinaasappel
Rasp van een hele sinaasappel
50 gr amandelschaafsel
Poedersuiker om te garneren
Snuf zout

Materialen
Springvorm 20 cm of
Cakevorm van 23 cm

Zo maak je het
Verwarm de oven voor op 160 graden hetelucht.

Klop de boter en de suiker romig in je keukenmachine (of met een handmixer).

Voeg één voor één de eieren toe en klop deze mee.

Voeg de bloem, het amandelmeel, het bakpoeder, een snuf zout en de rasp en het sap van de sinaasappel (wel eerst even wassen) toe. Mix het beslag nog even kort.

Vet een springvorm in met bakspray en giet het beslag in de vorm.

Verdeel het amandelschaafsel over de cake.

Sinaasappelcake

Bak de sinaasappelcake in ongeveer 60 minuten goudbruin. De amandelcake is klaar als je met een satéprikker in de cake prikt en deze er schoon en droog uitkomt. Wordt de cake tussentijds te donker, dek hem dan af met wat aluminiumfolie. Maar open de oven nooit voordat er 35 minuten verstreken zijn.

Laat de sinaasappelcake afkoelen op een taartrooster. Bestrooi hem voor het aansnijden met wat poedersuiker.

Je kunt deze cake invriezen. Altijd handig, als je onverwachts bezoek krijgt. En buiten de koelkast blijft hij ook zo’n 3 dagen lekker. Tenminste als je er zo lang van af kunt blijven. Dat is mij niet gelukt.

SinaasappelcakeSinaasappelcakeSinaasappelcake

Laat het mij vooral weten via Instagram, Facebook  of Twitter met de hashtag #UITPAULINESKEUKEN  als je dit gemaakt hebt. Vind ik superleuk! 

Behoort dit recept tot jouw favorieten? Klik op “Bewaar’ of vink het hartje aan, dan wordt dit recept aan jouw favorieten toegevoegd. En wist je dat je tegenwoordig ook je eigen weekmenu kan samenstellen? Dat doe je hier. Handig he? 

Mijn 3e kookboek FEEL GOOD FOOD ligt nu in de (digitale) boekhandel  Boordevol lichte en makkelijke recepten. Bestellen kan  hier.

Word MEMBER van Uit Pauline’s keuken en bewaar al je favoriete recepten en maak weekmenu’s in je persoonlijke account.

Meld je aan

Pauline houdt van goede koffie, koken (vooral lekker eten), lokale marktjes en verzamelt kookboeken. Haar hele dag staat in het teken van eten, ze raakt er niet over uitgepraat. Ze komt haar bed uit voor een lekker ontbijt (en koffie) en kan de hele dag nadenken over wat ze die avond gaat eten.

17 reacties

  • Anja Zwarthoed
    11 maart 2019 om 11:33

    Goedemorgen, ik wil graag weten hoeveel koolhydraten er in een plakje zitten? Ivm mijn diabetes

    Beantwoorden
  • Marieke
    16 mei 2018 om 22:46

    Ik heb gisteren je sinaasappelcake gemaakt! Wat lekker zeg, kunnen er niet vanaf blijven! Overheerlijke korst zowiezo en de smaak.... delicious!

    Beantwoorden
  • Annika
    18 mei 2018 om 10:26

    Wat leuk om te horen!

    Beantwoorden
  • Pauline Schouten
    8 maart 2018 om 18:09

    Deze week je sinaasappelcake gemaakt. Ik had nog niet eerder met speltmeel een cake gebakken. Verassend goed gerezen en erg lekker. Ik heb nog 2 eetlepels Grand Marnier toegevoegd en, omdat ik die had liggen, 3 schijven geconfijte sinaasappel in heel kleine blokjes. Een blijvertje!!! Groet van je naamgenoot Pauline

    Beantwoorden
  • Michelle Faaij
    23 januari 2018 om 20:13

    Mijn cake was al na 45 min. op 160 graden te donker geworden...

    Beantwoorden
  • Pauline
    25 januari 2018 om 09:47

    Had je de cake wel in het midden van de oven gezet? En het kan ook zijn dat jouw oven net iets warmer is. En voor bakken geldt eigenlijk altijd dat je tussentijds wel even moet spieken of het goed gaat. Je kan hem dan eventueel nog afdekken met wat aluminiumfolie.

    Beantwoorden
  • Marloes
    9 december 2017 om 14:56

    Deze cake net gemaakt met dezelfde ingrediënten als hierboven staat beschreven, alleen de cake komt niet boven de 2 cm uit. Waar ging het mis?

    Beantwoorden
  • Marloes
    9 december 2017 om 14:56

    De cake is trouwens ook niet zo licht/geel van binnen maar donker net als de buitenkant.

    Beantwoorden
  • Pauline
    10 december 2017 om 13:51

    Heb je wel bakpoeder en speltbloem (dus geen meel) toegevoegd? En zag het beslag er wel mooi gemengd uit?

    Beantwoorden
  • Saskia
    10 november 2017 om 14:44

    Ik heb deze taart eergisteren gemaakt en hij smaakte heerlijk! De sinaasappelsmaak is absoluut niet overheersend. En de taart makkelijk te maken.

    Beantwoorden
  • Fieke Elbertsen-Verhoef
    6 november 2017 om 08:49

    Wil hem graag maken maar als je geen speltbloem voorhanden hebt kan je dan ook gewone bloem gebruiken?

    Beantwoorden
  • Pauline
    10 november 2017 om 11:10

    Zeker :)

    Beantwoorden
  • Saskia
    10 november 2017 om 14:44

    Ik heb tarwebloem gebruikt en dat werkte prima.

    Beantwoorden
  • Jeannette
    1 november 2017 om 21:59

    Makkelijk te maken en HEERLIJK!!

    Beantwoorden
  • Rianne weijtmans
    30 oktober 2017 om 13:05

    Hij lijkt mij heerlijk. Maar kan de suiker vervangen worden daar ik een Koolhydraatarm dieet heb?

    Beantwoorden
  • Isa Welting
    29 oktober 2017 om 14:58

    Hey, ziet er super lekker uit, maar welk meel kan je het best gebruiken bij een gluten allergie?

    Beantwoorden
  • Pauline
    30 oktober 2017 om 16:53

    Amandelmeel is vaak glutenvrij

    Beantwoorden

Reactie plaatsen